A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jobban együttérzünk kutyáinkkal, mint embertársainkkal

2017. november 08., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




“Jobban szeretem a kutyámat, mint az emberek többségét!” Ugye, ismerős a mondat, az érzés? A legtöbb kutyásnak igen. De mi lehet az oka a jelenségnek?



A választ kutatók egy csapata adta meg. A Northeastern University in Boston-on végeztek egy kutatást, melyben azt vizsgálták, milyen reakciót vált ki a tesztalanyokból egy-egy bemutatott szituáció. Pontosabban milyen mértékű empátiát mutatnak a szituációban bántalmazást elszenvedő alanyokkal szemben.

 

A kísérletben 256 egyetemi hallgató vett részt. Mindegyiküknek különböző újságcikkeket, rendőrségi jelentéseket, fotókat mutattak. Ezek mindegyike brutális támadások leírásai, beszámolói voltak, a különbség köztük mindössze a bántalmazást elszenvedő ártatlan alany kiléte volt: egy 30 év körüli férfi, egy egy éves kisgyermek, egy kölyök és egy felnőtt kutya.

 

A hallgatók válaszai alapján egyértelműen az az eset rázta meg őket legkevésbé, melyben a felnőtt férfit bántalmazták. A kutyákkal mutatott empátiával csak a kisgyermek vette fel a versenyt: a felnőtt kutyával érzett empátiánál nagyobb mértékben éreztek együtt a gyermek esetében. A legmegrázóbb azonban a kölyökkutyával szembeni támadás volt a résztvevők számára.

 

Kutya és gyerek

 

A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a szituációk esetében nem az áldozat fajától, de nem is egyértelműen a korától függ az, milyen mértékű együttérzést vált ki belőlünk, hanem az a megítélésünk, hogy az áldozat milyen mértékben képes megvédeni saját magát - tehát mennyire sérülékenyek.

 

Érdekes, hogy a kor az emberi áldozatoknál nagy különbséget hozott, hiszen a kisgyermek esetében sokkal jobban megrendültek a hallgatók. Ezzel szemben a kutyák esetében a kor kevésbé volt releváns a megítélésben. Arra következtettek, hogy a felnőtt kutyákat valójában nagyra nőtt kölyköknek tekintjük, akiket meg kell védenünk.

A legtöbb családban a kutyát ma már családtagnak tekintik, akikre ugyanúgy vigyáznunk kell mint a többiekre - a kutyáinkat azonban legyen az fiatal, vagy öreg, mindannyian nagy kölyköknek tartjuk.



 

Forrás: dogstodaymagazine.co.uk

Témába vág

A kutya-ember kapcsolat mint viselkedésmintázat nagyon hasonlít az anya-gyermek közti kötődésre A kutya-ember kapcsolat mint viselkedésmintázat nagyon hasonlít az anya-gyermek közti kötődésre
A kedvencként tartott törpemalacok a kutyákkal ellentétben nem kötődnek gazdájukhoz - állapították meg az ELTE Etológia Tanszék kutatói, akik emberi környezetben szocializált törpemalacoknál vizsgálták, hogy a kutyákhoz hasonlóan kialakul-e náluk olyan kötődés a gazdához, mint amilyen a gyerek-anya kapcsolatokra jellemző.

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

Miért szeretnek a kutyák hozzánk bújni? Miért szeretnek a kutyák hozzánk bújni?
Több mint egy érintés, hiszen egymás közelsége, a közös időtöltés teszi oly különlegesség azt, amikor kedvencünk szorosan mellénk kucorodik, hozzánk bújik. Mitől olyan kedves számukra?

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Közel ezer tacsi és gazdájának majálisa - ilyen volt a III. Tacskó Találkozó! Hírek - Címlapon
Közel ezer tacsi és gazdájának majálisa - ilyen volt a III. Tacskó Találkozó!
Gazdikat talált a Starbucks Hírek - Címlapon
Gazdikat talált a Starbucks