A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jobban együttérzünk kutyáinkkal, mint embertársainkkal

2017. november 08., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




“Jobban szeretem a kutyámat, mint az emberek többségét!” Ugye, ismerős a mondat, az érzés? A legtöbb kutyásnak igen. De mi lehet az oka a jelenségnek?



A választ kutatók egy csapata adta meg. A Northeastern University in Boston-on végeztek egy kutatást, melyben azt vizsgálták, milyen reakciót vált ki a tesztalanyokból egy-egy bemutatott szituáció. Pontosabban milyen mértékű empátiát mutatnak a szituációban bántalmazást elszenvedő alanyokkal szemben.

 

A kísérletben 256 egyetemi hallgató vett részt. Mindegyiküknek különböző újságcikkeket, rendőrségi jelentéseket, fotókat mutattak. Ezek mindegyike brutális támadások leírásai, beszámolói voltak, a különbség köztük mindössze a bántalmazást elszenvedő ártatlan alany kiléte volt: egy 30 év körüli férfi, egy egy éves kisgyermek, egy kölyök és egy felnőtt kutya.

 

A hallgatók válaszai alapján egyértelműen az az eset rázta meg őket legkevésbé, melyben a felnőtt férfit bántalmazták. A kutyákkal mutatott empátiával csak a kisgyermek vette fel a versenyt: a felnőtt kutyával érzett empátiánál nagyobb mértékben éreztek együtt a gyermek esetében. A legmegrázóbb azonban a kölyökkutyával szembeni támadás volt a résztvevők számára.

 

Kutya és gyerek

 

A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a szituációk esetében nem az áldozat fajától, de nem is egyértelműen a korától függ az, milyen mértékű együttérzést vált ki belőlünk, hanem az a megítélésünk, hogy az áldozat milyen mértékben képes megvédeni saját magát - tehát mennyire sérülékenyek.

 

Érdekes, hogy a kor az emberi áldozatoknál nagy különbséget hozott, hiszen a kisgyermek esetében sokkal jobban megrendültek a hallgatók. Ezzel szemben a kutyák esetében a kor kevésbé volt releváns a megítélésben. Arra következtettek, hogy a felnőtt kutyákat valójában nagyra nőtt kölyköknek tekintjük, akiket meg kell védenünk.

A legtöbb családban a kutyát ma már családtagnak tekintik, akikre ugyanúgy vigyáznunk kell mint a többiekre - a kutyáinkat azonban legyen az fiatal, vagy öreg, mindannyian nagy kölyköknek tartjuk.



 

Forrás: dogstodaymagazine.co.uk

Témába vág

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ketrecek helyett saját házikók a kutyáknak - ez a menhely igazán különleges! Hírek - Címlapon
Ketrecek helyett saját házikók a kutyáknak - ez a menhely igazán különleges!
A 10 legegészségesebb kutyafajta Hírek - Címlapon
A 10 legegészségesebb kutyafajta