A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jobban együttérzünk kutyáinkkal, mint embertársainkkal

2017. november 08., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
“Jobban szeretem a kutyámat, mint az emberek többségét!” Ugye, ismerős a mondat, az érzés? A legtöbb kutyásnak igen. De mi lehet az oka a jelenségnek?A választ kutatók egy csapata adta meg. A Northeastern University in Boston-on végeztek egy kutatást, melyben azt vizsgálták, milyen reakciót vált ki a tesztalanyokból egy-egy bemutatott szituáció. Pontosabban milyen mértékű empátiát mutatnak a szituációban bántalmazást elszenvedő alanyokkal szemben.

 

A kísérletben 256 egyetemi hallgató vett részt. Mindegyiküknek különböző újságcikkeket, rendőrségi jelentéseket, fotókat mutattak. Ezek mindegyike brutális támadások leírásai, beszámolói voltak, a különbség köztük mindössze a bántalmazást elszenvedő ártatlan alany kiléte volt: egy 30 év körüli férfi, egy egy éves kisgyermek, egy kölyök és egy felnőtt kutya.

 

A hallgatók válaszai alapján egyértelműen az az eset rázta meg őket legkevésbé, melyben a felnőtt férfit bántalmazták. A kutyákkal mutatott empátiával csak a kisgyermek vette fel a versenyt: a felnőtt kutyával érzett empátiánál nagyobb mértékben éreztek együtt a gyermek esetében. A legmegrázóbb azonban a kölyökkutyával szembeni támadás volt a résztvevők számára.

 

Kutya és gyerek

 

A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a szituációk esetében nem az áldozat fajától, de nem is egyértelműen a korától függ az, milyen mértékű együttérzést vált ki belőlünk, hanem az a megítélésünk, hogy az áldozat milyen mértékben képes megvédeni saját magát - tehát mennyire sérülékenyek.

 

Érdekes, hogy a kor az emberi áldozatoknál nagy különbséget hozott, hiszen a kisgyermek esetében sokkal jobban megrendültek a hallgatók. Ezzel szemben a kutyák esetében a kor kevésbé volt releváns a megítélésben. Arra következtettek, hogy a felnőtt kutyákat valójában nagyra nőtt kölyköknek tekintjük, akiket meg kell védenünk.

A legtöbb családban a kutyát ma már családtagnak tekintik, akikre ugyanúgy vigyáznunk kell mint a többiekre - a kutyáinkat azonban legyen az fiatal, vagy öreg, mindannyian nagy kölyköknek tartjuk. 

Forrás: dogstodaymagazine.co.uk

Témába vág

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi? Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi?
Aligha létezik jobb dolog egy fárasztó nap után, mint csóváló farkincára hazaérni. Elfordítjuk a kulcsot a zárban, belépünk az ajtón és hallgatjuk a mancsok tipegését. És négylábú barátunk megjelenik kedvenc játékával a szájában. Miért csinálja?

A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák
Érdekes eredményekre jutottak a kutatók, amikor azt vizsgálták, különbözően reagálnak-e a szagokra a fiatal és felnőtt kutyák.

Miért nyalogat a kutyád? Miért nyalogat a kutyád?
Téged is gyakran nyalogat a kutyád? Akkor biztosan elgondolkodtál már azon, mi állhat e viselkedés hátterében, miért szereti annyira ezt a cselekvést rajtad gyakorolni négylábú barátod.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ketrecek helyett saját házikók a kutyáknak - ez a menhely igazán különleges! Hírek - Címlapon
Ketrecek helyett saját házikók a kutyáknak - ez a menhely igazán különleges!
A 10 legegészségesebb kutyafajta Hírek - Címlapon
A 10 legegészségesebb kutyafajta