A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A 10 legegészségesebb kutyafajta

2017. november 06., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Lehetetlen megjósolni, mennyi ideig fog élni egy kutya, ám léteznek olyan fajták, melyek esetében hosszabb élettartamra számíthatunk. Kevésbé hajlamosak genetikai rendellenességekre, mozgásszervi betegségekre, valamint bőr- és szőrproblémákra. Lássuk, melyek ezek a fajták!



Szibériai husky


Szánhúzásra tenyésztették ki, nagy teherbírású, kimondottan hidegtűrő fajta, mely évszázadok óta megállja helyét a fagyos tundrán. A napjainkban létező egyik legősibb kutyafajtaként tartják számon. A huskyk alapvetően szívós, egészséges kutyák, a csípő- és könyökdiszplázia például meglehetősen ritka náluk. Néhány egyedet érinthet az epilepszia, a világos szeműeknél jellemző lehet a szürkehályog (katarakta).

 

Szibériai husky - vérükben van a szánhúzás
Szibériai husky - vérükben van a szánhúzás
Fotó: flyingthenest.tv

 

Ausztrál pásztorkutya


Bluey, a világ legidősebb kutyája e fajtáből került ki, öt hónappal haladta meg 29. életévét, mikor elhunyt. A marhaterelésre tenyésztett pásztorkutyák hihetetlenül intelligensek, gyors prolémamegoldó képességgel és rendkívül erős életösztönnel rendelkeznek. Ragaszkodóak, kiváló társak aktív gazdiknak. Az ízületeket érintő betegségek ritkán ugyan, de előfordulhatnak náluk, egyes példányok pedig süketen jönnek világra.

 

Ausztrál pásztorkutya
Ausztrál pásztorkutya
Fotó: pinterest.com

Rövidszőrű német vizsla


A kitartásáról és intelligenciájáról híres vadászkutyafajta számos területen bizonyít. Energikus típus, kifejezetten igényli a mindennapos lemozgatást, emellett szellemi tevékenységekre is szüksége van a kiegyensúlyozott, boldog élethez. A munka iránti szeretete generációról-generációra öröklődik, mely általános jó egészségi állapottal párosul. Elvétve hajlamosak lehetnek csípő- és könyökízületi diszpláziára.

 

Rövidszőrű német vizsla
Rövidszőrű német vizsla
Fotó: petful.com


Shiba Inu


A legkisebb japán kutyafajtára különösen igaz a „Kicsi a bors, de erős!” mondásunk. Ezek a mosolygós rókaképű ebek független jellemmel bírnak, hajlamosak a saját fejük után menni, ugyanakkor hűséges, odaadó társak. A gondos tenyésztésnek hála minimális mértékben érintik őket az ízületi és szembetegségek. 

 

Shiba inu
Shiba inu
Fotó: boredpanda.com


Belga juhászkutya


A sokoldalúságáról híres Malinois szinte makulátlan egészségügyi kiskönyvvel rendelkezik. Képességeit világszerte elismerik, közülük kerülnek ki a legkiválóbb nyomkövető, kutató- és mentőkutyák, a rendőrségnél és a katonaságnál is előszeretettel alkalmazzák őket. A tenyészegyedeket célirányosan a magas teljesítményre szelektálták, így a többi munkakutya fajtától eltérően kevésbé jellemzőek rájuk az örökletes betegségek. A csípődiszplázia, az epilepszia és a szemrendellenességek elvétve jellemzőek rájuk.

 

Belga juhászkutya (Malinois)
Belga juhászkutya (Malinois)
Fotó: dogtime.com

 

Border Collie

 

Páratlan intelligenciájáról híres, magas energiaszinttel rendelkező fajta. Könnyen képezhető, rendkívül tanulékony kutyák, kifejezetten igénylik a rendszeres fizikai és szellemi foglalkozást. A napjainkban gyakori egészségügyi problémák (diszplázia, elhízás, emésztőszervi betegségek) szinte elkerülik őket, azonban a Collie Eye Anomaly (CEA) néven ismert veleszületett szembetegség őket is érintheti.

 

Border collie
Border collie
Fotó: wixtra.weebly.com

 

Fáraókutya

 

Ez az ősi fajta közel 5000 éves történelemmel bír, fennmaradásában fontos szerepe van Máltának, ahol két évezrede honos. Ritkán találkozhatunk vele a világ más pontjain. A gondos tenyésztésnek köszönhetően genetikai betegségek nem jellemzőek e fajtára, lelkes rajongói pedig igyekeznek megőrizni nemcsak eredeti megjelenését, hanem kiváló egészségi állapotát is. Altatószerekre érzékeny.

 

Fáraókutya
Fáraókutya
Fotó: antefas.com

 

Ausztrál juhászkutya

 

A "mindenes" juhászkutya intelligens, engedelmes természetű, aktív típus. Fontos számukra a gazdi közelsége, a közös energialevezető tevékenységek, pl. trükkök tanulása, kutyás sportok vagy a terelés. Viszonylag ritkán fordulnak elő náluk a csontozatot, ízületeket érintő betegségek, sérülések. Pajzsmirigy-alulműködés, epilepszia és a Collie szembetegség (CEA) lehet jellemző rájuk.  

 

Ausztrál juhászkutya
Ausztrál juhászkutya
Fotó: wallpaperlayer.com

 

Agár


Ezek a gyengéd, kedves kutyák a fáraókutyához hasonlóan az ősi fajták közé tartoznak. Viszonylag mentesek a genetikai betegségektől, csípő- és könyökdiszplázia elvétve tapasztalható náluk, ám a felelőtlen túltenyésztés miatt egy halálos kimenetelű idegrendszeri betegségtől szenvedhetnek. Az agár neuropátia oka egyetlen hibás gén, melynek következtében az izmokkal kapcsolatban álló idegsejtek leépülnek. Szerencsére e betegségre is elérhető már genetikai teszt. Az agarak különösen érzékenyek az altatószerekre, ez műtétnél fokozott kockázatot jelent. 

 

Kála, az agár hölgy
Kála, az agár hölgy
Fotó: kutyabarathelyek.hu

Keverék


A keverék kutyák egészen egyedi jellemvonásokkal rendelkezhetnek megjelenésük tekintetében, szüleiktől gyakran az előnyös tulajdonságokat öröklik. Éppen ezért esetükben ritkább a szívproblémák, mozgásszervi betegségek, allergiák és a pajzsmirigy-rendellenességek kialakulásának esélye, mint fajtatiszta társaiknál.

 

Keverék kutya
Keverék kutya
Fotó: goodhousekeeping.com

 

Fajtától függetlenül a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálás, a megfelelő testsúly megtartása és a mentális tevékenységek, gondolkodtató trükkök is hozzájárulnak ahhoz, hogy kedvencünk hosszú ideig megőrizze egészségét. Ne feledkezzünk meg az évenként előírt oltásokról, a helyes fogápolásról és a külső-belső paraziták elleni védekezésről sem. Ha kutyánkon bármilyen szokatlan változást észlelünk, látogassunk el az állatorvosunkhoz!

 


 

Ha szeretnéd bővíteni ismereteidet, olvasd el részletes összeállításunkat is:

10 tipp kutyád egészségének megőrzéséhez

 


 

Forrás: iheartdogs.com, petmd.com
Indexkép forrás: wixtra.weebly.com
Cikk első megjelenése: 2017. április 21.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Brimo partysátor Beagle Club Online EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vádat emelhetnek a vadász ellen, aki lelőtte a francia turisták kutyáját Hírek - Címlapon
Vádat emelhetnek a vadász ellen, aki lelőtte a francia turisták kutyáját
Lelőttek egy repülőtéri bombakeresőnek tanuló kölyökkutyát - hatalmas a felháborodás Hírek - Címlapon
Lelőttek egy repülőtéri bombakeresőnek tanuló kölyökkutyát - hatalmas a felháborodás