A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jobban kedvelik a kutyák a dögönyözést, mint gondolnád

2016. június 26., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű
A „jó kutya” nem érhet fel egy fülvakarással. Meglepő, de egy új kutatás azt bizonyította, hogy a simogatás, dögönyözés, vagy has vakarás – tehát a testi kontaktus – sokkal értékesebb a kutyák számára, mint a beszéd, szóbeli dicséret.A fél napomat azzal töltöm, hogy beszélek a kutyámhoz. Mindig úgy tűnt, hogy értékes számára, emiatt különösen sokkoló volt felfedezni, hogy a kutyákat igazából nem is érdekli, amit mondunk – válaszolta a The Huffington Post emailjére Dr. Clive Wynne, a tanulmány társszerzője.

 

A Behavioural Processben publikált tanulmány első részében 42 menhelyi, és kedvencként tartott kutyát vizsgáltak, amint két ember foglalkoztatta őket egy szobában. Az egyik személy dögönyözte a kutyát, míg a másik verbálisan próbált kapcsolatba lépni vele. A tudósok mérték, hogy mennyi időbe telik eldönteni a kutyának, hogy szeretne-e kapcsolatba lépni az emberrel.

 

Jobban kedvelik a simogatást, mint a szóbeli dicséretet
Jobban kedvelik a simogatást, mint a szóbeli dicséretet
Fotó: thedogtrainingsecret.com

 

A tanulmány második szakaszában 72 menhelyi és kedvenc kutyát egyedül helyeztek el egy szobában egyetlen emberrel – a menhelyieket egy idegennel, a kedvenceket saját gazdáikkal. Az emberek és négylábúak közötti interakciókat nyolc 3 perces szakaszban vizsgálták. A különböző szakaszokban eltérő feladatot kaptak. Az egyikben beszéltek az ebhez, vagy dögönyözték, míg a másikban egyszerre tették mindkettőt, esetleg nem csináltak semmit.

 

A kutatás eredménye:

 

A kutyák sokkal nagyobb érdeklődést mutattak azon személyek iránt, akik simogatták, vakargatták őket. Ami meglepőbb, hogy hasonló hatást váltott ki a szóbeli dicséret, mint a teljesen passzív ember, aki nem beszélt, és nem is simogatott.

 

A szóbeli jutalmazás tanítható
A szóbeli jutalmazás tanítható
Fotó: pet-happy.com

 

Miért kedvelik jobban a dögönyözést, mint a szóbeli jutalmazást?

 

Feuerbacher professzor asszisztens beszámolt róla, hogy kutatások alapján kiderült, a kutyák vérnyomása és pulzusa csökken az emberi kéz simogatására – hasonlóan a gyógyító kutyák, és beteg gyermekek esetéhez. Az ebek a verbális dicsérethez tanulás útján szoknak hozzá. Ha a szép szavakhoz egy-egy finom falat is társul hamar megtanulják mit jelent a „jó kutya”. Később a falat elhagyásával is megmarad ez az ismeret, bizonyos mértékig figyelni fogják a szóbeli jutalmazásokat, és reagálnak is rá.

 

A beszéd, társalgás talán nem is az ő érdekük, hanem a miénk, és képezhetjük a kutyánkat, hogy figyeljen a hangunkra. Azonban az eredmények ismeretében, ha valamit jól csinált az eb ne maradjon el a simogatás, vakargassuk jól meg, így biztos berögzül a dicséret. A beszédet pedig nem kell abbahagyni 

Forrás: huffingtonpost.com
Indexkép forrás: cdn.skim.gs
Cikk első megjelenése: 2016. április 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre Idén csaknem ötszáz oktatási intézmény pályázott az állatbarát címre
Negyedik alkalommal hirdette meg az állatvédő és állatbarát címek elnyerését célzó pályázatát az Állatorvostudományi Egyetem és az Állatvédelem gyerekeknek Facebook-oldal, amelyre az idén csaknem ötszáz oktatási intézmény nevezése érkezett.

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét 10 dolog, amivel boldogabbá és teljesebbé teheted kutyád életét
Kutyáink ügyesen alkalmazkodnak az emberi környezethez, ám néhány aprósággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy elmondhassák magukról: óriási szerencsém van a gazdimmal!

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online MTI Rehabportál AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így kell délután mókázni! Hírek - Címlapon
Így kell délután mókázni!
Országos állatvédelmi konferenciát tartanak a hétvégén Budapesten Hírek - Címlapon
Országos állatvédelmi konferenciát tartanak a hétvégén Budapesten