A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jobban kedvelik a kutyák a dögönyözést, mint gondolnád

2016. június 26., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű




A „jó kutya” nem érhet fel egy fülvakarással. Meglepő, de egy új kutatás azt bizonyította, hogy a simogatás, dögönyözés, vagy has vakarás – tehát a testi kontaktus – sokkal értékesebb a kutyák számára, mint a beszéd, szóbeli dicséret.



A fél napomat azzal töltöm, hogy beszélek a kutyámhoz. Mindig úgy tűnt, hogy értékes számára, emiatt különösen sokkoló volt felfedezni, hogy a kutyákat igazából nem is érdekli, amit mondunk – válaszolta a The Huffington Post emailjére Dr. Clive Wynne, a tanulmány társszerzője.

 

A Behavioural Processben publikált tanulmány első részében 42 menhelyi, és kedvencként tartott kutyát vizsgáltak, amint két ember foglalkoztatta őket egy szobában. Az egyik személy dögönyözte a kutyát, míg a másik verbálisan próbált kapcsolatba lépni vele. A tudósok mérték, hogy mennyi időbe telik eldönteni a kutyának, hogy szeretne-e kapcsolatba lépni az emberrel.

 

Jobban kedvelik a simogatást, mint a szóbeli dicséretet
Jobban kedvelik a simogatást, mint a szóbeli dicséretet
Fotó: thedogtrainingsecret.com

 

A tanulmány második szakaszában 72 menhelyi és kedvenc kutyát egyedül helyeztek el egy szobában egyetlen emberrel – a menhelyieket egy idegennel, a kedvenceket saját gazdáikkal. Az emberek és négylábúak közötti interakciókat nyolc 3 perces szakaszban vizsgálták. A különböző szakaszokban eltérő feladatot kaptak. Az egyikben beszéltek az ebhez, vagy dögönyözték, míg a másikban egyszerre tették mindkettőt, esetleg nem csináltak semmit.

 

A kutatás eredménye:

 

A kutyák sokkal nagyobb érdeklődést mutattak azon személyek iránt, akik simogatták, vakargatták őket. Ami meglepőbb, hogy hasonló hatást váltott ki a szóbeli dicséret, mint a teljesen passzív ember, aki nem beszélt, és nem is simogatott.

 

A szóbeli jutalmazás tanítható
A szóbeli jutalmazás tanítható
Fotó: pet-happy.com

 

Miért kedvelik jobban a dögönyözést, mint a szóbeli jutalmazást?

 

Feuerbacher professzor asszisztens beszámolt róla, hogy kutatások alapján kiderült, a kutyák vérnyomása és pulzusa csökken az emberi kéz simogatására – hasonlóan a gyógyító kutyák, és beteg gyermekek esetéhez. Az ebek a verbális dicsérethez tanulás útján szoknak hozzá. Ha a szép szavakhoz egy-egy finom falat is társul hamar megtanulják mit jelent a „jó kutya”. Később a falat elhagyásával is megmarad ez az ismeret, bizonyos mértékig figyelni fogják a szóbeli jutalmazásokat, és reagálnak is rá.

 

A beszéd, társalgás talán nem is az ő érdekük, hanem a miénk, és képezhetjük a kutyánkat, hogy figyeljen a hangunkra. Azonban az eredmények ismeretében, ha valamit jól csinált az eb ne maradjon el a simogatás, vakargassuk jól meg, így biztos berögzül a dicséret. A beszédet pedig nem kell abbahagyni 

Forrás: huffingtonpost.com
Indexkép forrás: cdn.skim.gs
Cikk első megjelenése: 2016. április 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?
Napsütés, lengedező szél, nyár… Mi is lehetne kellemesebb kikapcsolódás, mint kedvencünk társaságában ellátogatni a partra és megmártózni a vízben. És ha ő másként gondolja?

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket
A kutyák tanulási sikerére jó hatással van, ha nemcsak étellel jutalmazzuk őket, hanem dicséretet és simogatást is kapnak a jó teljesítményért - derül ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak Scientific Reportsban megjelent legújabb kutatásából. Az etológusok az érzelmek, a tanulás és az alvás összefüggéseit vizsgálták. Eredményeik rávilágítanak, hogy a tanítási stílus és az alvás hogyan hat a kutyák viselkedésére és tanulási sikerére.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Így kell délután mókázni! Hírek - Címlapon
Így kell délután mókázni!
Országos állatvédelmi konferenciát tartanak a hétvégén Budapesten Hírek - Címlapon
Országos állatvédelmi konferenciát tartanak a hétvégén Budapesten