A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Könnyű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Jobban kedvelik a kutyák a dögönyözést, mint gondolnád

2016. június 26., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Könnyű
A „jó kutya” nem érhet fel egy fülvakarással. Meglepő, de egy új kutatás azt bizonyította, hogy a simogatás, dögönyözés, vagy has vakarás – tehát a testi kontaktus – sokkal értékesebb a kutyák számára, mint a beszéd, szóbeli dicséret.A fél napomat azzal töltöm, hogy beszélek a kutyámhoz. Mindig úgy tűnt, hogy értékes számára, emiatt különösen sokkoló volt felfedezni, hogy a kutyákat igazából nem is érdekli, amit mondunk – válaszolta a The Huffington Post emailjére Dr. Clive Wynne, a tanulmány társszerzője.

 

A Behavioural Processben publikált tanulmány első részében 42 menhelyi, és kedvencként tartott kutyát vizsgáltak, amint két ember foglalkoztatta őket egy szobában. Az egyik személy dögönyözte a kutyát, míg a másik verbálisan próbált kapcsolatba lépni vele. A tudósok mérték, hogy mennyi időbe telik eldönteni a kutyának, hogy szeretne-e kapcsolatba lépni az emberrel.

 

Jobban kedvelik a simogatást, mint a szóbeli dicséretet
Jobban kedvelik a simogatást, mint a szóbeli dicséretet
Fotó: thedogtrainingsecret.com

 

A tanulmány második szakaszában 72 menhelyi és kedvenc kutyát egyedül helyeztek el egy szobában egyetlen emberrel – a menhelyieket egy idegennel, a kedvenceket saját gazdáikkal. Az emberek és négylábúak közötti interakciókat nyolc 3 perces szakaszban vizsgálták. A különböző szakaszokban eltérő feladatot kaptak. Az egyikben beszéltek az ebhez, vagy dögönyözték, míg a másikban egyszerre tették mindkettőt, esetleg nem csináltak semmit.

 

A kutatás eredménye:

 

A kutyák sokkal nagyobb érdeklődést mutattak azon személyek iránt, akik simogatták, vakargatták őket. Ami meglepőbb, hogy hasonló hatást váltott ki a szóbeli dicséret, mint a teljesen passzív ember, aki nem beszélt, és nem is simogatott.

 

A szóbeli jutalmazás tanítható
A szóbeli jutalmazás tanítható
Fotó: pet-happy.com

 

Miért kedvelik jobban a dögönyözést, mint a szóbeli jutalmazást?

 

Feuerbacher professzor asszisztens beszámolt róla, hogy kutatások alapján kiderült, a kutyák vérnyomása és pulzusa csökken az emberi kéz simogatására – hasonlóan a gyógyító kutyák, és beteg gyermekek esetéhez. Az ebek a verbális dicsérethez tanulás útján szoknak hozzá. Ha a szép szavakhoz egy-egy finom falat is társul hamar megtanulják mit jelent a „jó kutya”. Később a falat elhagyásával is megmarad ez az ismeret, bizonyos mértékig figyelni fogják a szóbeli jutalmazásokat, és reagálnak is rá.

 

A beszéd, társalgás talán nem is az ő érdekük, hanem a miénk, és képezhetjük a kutyánkat, hogy figyeljen a hangunkra. Azonban az eredmények ismeretében, ha valamit jól csinált az eb ne maradjon el a simogatás, vakargassuk jól meg, így biztos berögzül a dicséret. A beszédet pedig nem kell abbahagyni 

Forrás: huffingtonpost.com
Indexkép forrás: cdn.skim.gs
Cikk első megjelenése: 2016. április 29.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből? Veszélyes, ha a kutyám kilopja a ruháimat a szennyesből?
Kiskedvenced előszeretettel cipeli be használt pulcsidat fekhelyére, hogy bevackolhasson vele? Netán elcseni az éppen levetett zoknidat, majd boldogan körbe-körbe rohangál a házban? Miért csinálja?

Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül! Boldog a kutyám? Íme 16 jel, melyből kiderül!
Te is elgondolkodtál már azon, mi lenne, ha kedvenced elmesélhetné, mit érez? Az alábbi jelek segítségével megtudhatod a választ az egyik legfontosabb kérdésre is: boldog-e a kutyád?

Alapengedelmesség: tudni nem elég, alkalmazni is kell! Alapengedelmesség: tudni nem elég, alkalmazni is kell!
Szemünk előtt a kép: a kutya parancsra ugrik át az akadályon, felkapja a labdát, majd szájában tartva visszafut hozzánk. Elénk ül és szinte mondani sem kell semmit, máris kezünkbe adja féltett kincsét. Nagyon sok gazdi első kérdése, mennyi idő, ameddig a kutya megtanulja az alapengedelmességet?

Boldogabbak a jól nevelt kutyák gazdái Boldogabbak a jól nevelt kutyák gazdái
Egy mexikói tanulmányból kiderült, kevésbé stresszesek azok a tulajdonosok, akik kedvence jó magaviseletű.

Te megengeded, hogy az ágyadban aludjon? Te megengeded, hogy az ágyadban aludjon?
A kutyáknak közel 50%-a ágyban aludhat a gazdája mellett, igazolta egy nemzetközi felmérés. Az is kiderült, hogy a gazdáknak körülbelül 60%-a szívesen látja házikedvencét a saját hálójában fajtól függetlenül. Egyesek azt állítják, hogy segíti őket a zavartalan alvásban…

5 dolog, amit a legtöbb gazdi csinál, ám a kutyák értetlenül fogadják 5 dolog, amit a legtöbb gazdi csinál, ám a kutyák értetlenül fogadják
A kutyáink rendkívül intelligensek, könnyen tanulnak. Mégis, van, hogy elfelejtjük: ők nem emberek. Az embertársainkkal való kommunikációnk nem biztos, hogy érthető a kutyák számára is.

Megtanította segítőkutyájának, hogyan védje meg a sérülésektől roham esetén Megtanította segítőkutyájának, hogyan védje meg a sérülésektől roham esetén
Videón szemlélteti a fiatal agysérült nő, hogyan segít neki rohamjelző kutyája, mikor elveszti eszméletét. A labrador-keverék életmentő segítséget jelent számára!

Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez Tanuljunk kutyául! 16 jel kedvencünk könnyebb megértéséhez
A kutya testbeszédének megértése elengedhetetlen a bizalmon és szereteten alapuló, erős kapcsolat megteremtéséhez gazdi és kedvence között. Ha odafigyelünk ezekre a jelekre, könnyebben megtudhatjuk, hogyan is érzi magát négylábú barátunk.

Reális és irreális elvárások a kutyázásban Reális és irreális elvárások a kutyázásban
Megbabonázva nézzük, ahogyan a csodálatos kutya-doki egyszerre sétáltat 30-40 kutyát a kaliforniai lankákon a naplementében. Sóvárgunk, bárcsak a mi kutyánk is ilyen szépen jönne láb mellett...

Nem olyan okosak a kutyák, mint azt gondolnánk? Nem olyan okosak a kutyák, mint azt gondolnánk?
Egyetemi kutatások szerint túl intelligensnek tartjuk a kutyákat. A felmérések szerint sok egyéb állat legalább annyira okos, mint ők.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Mind a négy mancsát levágták a kutyának, most újra boldogan jár Hírek - Címlapon
Mind a négy mancsát levágták a kutyának, most újra boldogan jár
Megszüntette a nem magyar kutyafajták tenyésztőinek állami felügyeletét a parlament! Hírek - Címlapon
Megszüntette a nem magyar kutyafajták tenyésztőinek állami felügyeletét a parlament!