A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Képesek meghallani a kutyák a szívverésünket?

2024. július 31., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




A szuperszimat nem vitás, de vajon kedvencünk hallása is ilyen kiváló? Hallja egyáltalán szívdobogásunk hangját?



 

Mindannyian tudjuk, hogy a kutya hallása nagyon jó – élesebb és messzebbre elér, mint bármi, amit az emberi fül képes hallani. Nap mint nap látunk rá példákat: kedvencünk pillanatok alatt ott terem, amikor kinyitunk egy zacskó rágcsit, még akkor is, ha otthonunk másik részén pihen. Vagy amikor megjelenik az ajtónál abban a pillanatban, ahogy elindulunk a nyakörvéért és pórázáért.

 

Függetlenül attól, miként mutatkozik meg a szuperképességük, azzal tisztában lehetünk, hogy a kutyák hallása sokkal élesebb az emberénél. Tulajdonképpen mennyire is számít jónak ez a hallás? Képesek meghallani szívünk dobogását például a szoba túloldaláról? Nos, meglepő módon a válasz: igen! Méghozzá nemcsak a gazdi, hanem a közelben tartózkodó más emberek és állatok szívverése is eljut a fülükig.

 

 

A kutyák hallása sokkal élesebb a miénknél
A kutyák hallása sokkal élesebb a miénknél
Fotó: Freepik

 

 

Milyen jelekből tudhatjuk, hogy kutyánk hallja a szívverésünket?

 

Az a kutya, amely figyelmesen hallgat valamit, gyakran számos jelet vagy viselkedést mutat, amelyek közül néhány különösen furcsának tűnhet, ha éppen nem halljuk azt, amit ők hallanak. Ez igaz a szívverésekre is – a legtöbben valószínűleg nem hallják a saját szívverésüket, főleg nyugalmi állapotban.

 

Ha valamilyen kellemetlen érzelem, érzés, negatív élmény hatására felgyorsul a szívverésünk, azt is inkább „odabentről” érzékeljük: az ütemes tam-tam ott dobol a mellkasunkban, és a fülünkben is. Ahhoz azonban igencsak különleges képesség kellene, hogy egy másik ember vagy állat szívdobogását meghallhassuk.

 

Azok a kutyák, amelyek hallgatóznak vagy meghallanak valamit, gyakran a zaj irányába néznek. A fülük előreugrik, és néha oldalra is billenthetik a fejüket, hogy jobban felmérjék, honnan jön a zaj.

 

 

Mit hallok? - Feszült figyelem látszik a kutyán
Mit hallok? - Feszült figyelem látszik a kutyán
Fotó: Freepik

 

 

Egyes kutyafajták akár külön-külön is tudják mozgathatják a fülüket. Azok az ebek, akik birtokában vannak e képességnek, hasonló okból forgathatják a fülüket: csak azt próbálják kitalálni, milyen irányból jön a zaj!

 

Valószínűleg azok a kutyák is éberek lesznek, akik figyelmesen hallgatnak valamit. Amikor a kutyusok éberek, általában lemerevednek vagy nagyon mozdulatlanul állnak, és igyekeznek csendben maradni, hogy pontosabban be tudják határolni, honnan jön a zaj.

 

Füleik meg-megrezzennek, a szemük tágra nyílhat, szájukat pedig becsukhatják, mintha erősen koncentrálnának valamire (jelen esetben a hang forrására). Testtartásuk feszült figyelemről árulkodik. Orruk persze folyamatosan jár eközben, hiszen elsősorban a szaglás útján látják a világot.

 

 

A kutya agya még alvás közben is rögzíti a hangokat, zajokat
A kutya agya még alvás közben is rögzíti a hangokat, zajokat
Fotó: Freepik/@serhiibobyk

 

 

Kutyák és kismamák – a szuperhallás nagy segítség!

 

Sokan, főleg a várandós anyák azt állítják, hogy kutyájuk nem csak a szívverésüket hallja, hanem a babáét is. Előfordulhat, hogy egy kutya, amelyik vigasztalni akarja a gazdit, vagy akár saját magát, odabújhat hozzánk, és a mellkasunkra hajtja a fejét.

 

A szívverés megnyugtató hang az emberek és a kutyusok számára, így kutyáink számára megnyugtató gesztus lehet, ahogy hallgatják szívdobogásunkat. Ez is egy újabb jele annak, milyen nagyon szeretnek minket!

 

Kismamák arról is beszámoltak már, hogy a kutyáik ugyanezt teszik, ám a mellkas helyett a leendő anyuka pocakjára hajtják a bucijukat. Így hallgatóznak, hogy meghallják a babát. Óvó szeretetükkel veszik körbe, már azelőtt, hogy a kicsi megszületne. Nagyon is elképzelhető, hogy már az anyaméhben is képesek meghallani a baba szívverését!

 

 

Félig felálló, félig lógó fülek, de a hallása ugyanolyan jó ennek a kutyának i
Félig felálló, félig lógó fülek, de a hallása ugyanolyan jó ennek a kutyának i
Fotó: Freepik

 

 

Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy kedvencünk hallja-e a szívverésünket, figyeljünk a következőkre:

 

  • Figyelmesen néz minket
  • Éber
  • Oldalra billenti a fejét
  • Füleit mozgatja, hegyezi
  • Teste lemerevedik egy-egy pillanatra, igyekszik csendben lenni
  • Tág pupillák, szemeivel a zaj forrását keresi
  • Abbahagyja a csóválást egy-egy pillanatra, majd újrakezdi, ahogy megbizonyosodott a hang forrása felől (és afelől, hogy minden rendben van).

 

Jelek, hogy szívverésünk hangja nyugtatóan hat a kutyára:

 

  • Figyelmet a gazdira fordítja
  • Odabújik a mellkasunkhoz
  • Fejét a mellkasunkhoz (kismamák esetében a pocakhoz) hajtja
  • Kisimult homlok, lágy tekintet
  • Megnyugszik, elszundít

 

Odabújik a kutya - Csak nem a gazdi szívverését hallgatja?
Odabújik a kutya - Csak nem a gazdi szívverését hallgatja? 
Fotó: Freepik

 

 

Egy kis kutyatörténelem, avagy a cincogás ereje

 

A kutyák a farkasokból fejlődtek ki több ezer évvel ezelőtt, amikor oly régen háziasítottuk őket. Csak azért, mert a kettő ma már különböző faj, még nem jelenti azt, hogy a kutyák érzékelése gyengébb lenne, mint őseiké.

 

Amikor a vadonban élelem után kellett kutatniuk, a farkasoknak és kutyaféléknek az érzékeikre kellett hagyatkozniuk, hogy elkapják a zsákmányt. Ezen érzékek egyike a hallás volt. Fontos volt, hogy nagyobb távolságból is hallják a táplálékot jelentő kisebb állatok (egerek, pockok) cincogását és szívverését. Hallaniuk kellett azt, hiszen enélkül éhen maradtak volna.

 

Ezért is van az, hogy kedvencünk olyan lelkesen keresgél erdőn-mezőn séta közben, teljes figyelmét a talaj felé fordítva. A vadászkutyák és terrierek szinte „szuperfülekkel” rendelkeznek – például a föld alatt csendben megbújó rágcsálók levadászásában a hallásuk legalább olyan fontos szerepet játszik, mint az orruk. Bár ma már a legtöbb házikedvenc nem maga keríti elő az elemózsiát, ezek a tulajdonságok átöröklődtek a kutyusainkra is!

 

 

Hegyezi a fülét a kutya - Valahonnan furcsa hangok jöhetnek
Hegyezi a fülét a kutya - Valahonnan furcsa hangok jöhetnek
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

Mit mond a tudomány?

 

Tanulmányok kimutatták, hogy kutyáink hallása lényegesen jobb, mint a miénk, és ez sok mindennek köszönhető. Egyrészt az emberi fül viszonylag kicsi, laposan a fejünkhöz van nyomva, fülkagylónk helyzete fix; legfeljebb egy parányit tudjuk mozgatni.

 

A kutyáknak viszont a testüktől elálló fülük van, legtöbbjüknél nagyobbak és szembetűnőbbek is. Sok fajta képes önállóan mozgatni őket, ami lehetővé teszi számukra, hogy jobban hallják a dolgokat, mint mi.

 

A kutyák nemcsak jobban hallanak, mint az emberek, hanem többet is hallanak, mint mi: 40 és 60 000 Hz közötti frekvenciatartományt hallanak, míg az emberi tartomány 20 és 20 000 Hz közé esik. Ez azt jelenti, hogy nemcsak távolabbról hallanak dolgokat, mint mi, de olyan zajokat is, amelyeket mi egyáltalán nem.

 

 

Képesek meghallani a kutyák a szívverésünket?
Képesek meghallani a kutyák a szívverésünket
Fotó: Freepik

 

 

Megtaníthatjuk a kutyánknak, hogy meghallja a szívverésünket?

 

Valójában nincs szükség arra, hogy kutyánkat megtanítsuk hallani, hiszen az egy veleszületett érzék. Arra azonban megtaníthatjuk, hogy bizonyos hangokat, zajokat jelezzen nekünk. A hallássérülteket segítő kutyáknál például ez a képzés fontos részét képezi, hiszen a kutya hallása pótolja a gazdiét. Képesnek kell lennie felismerni adott hangokat, zajokat, szelektálni a többi közül, majd jelezni gazdájának (pl. ha csengetnek az ajtón, csörög a mobiltelefon, csipog a sütő, hogy kész az étel, stb.).

 

Ha szeretnénk felhívni kutyánk figyelmét a szívdobogásunkra (vagy a pocakra, ha van benne egy pici ember), kipróbálhatunk néhány dolgot. Megmutathatjuk neki, honnan jön a szívverés, például egy finomság használatával. Célszerű akkor próbálkozni, amikor a kutyus már nagyon nyugodt, vagy már elfáradt, így elkerülhetjük, hogy mellkasunkon vagy hasunkon ugráljon. Kötődésünket erősíthetjük, ha gyengéden megsimogatjuk kedvencünket, amikor a közelünkben heveredik le, vagy odabújik hozzánk. Elképzelhető, hogy ezáltal sokkal tisztábban hallja majd testünk hangjait, így szívverésünket is.

 

Vigyázzunk kutyánk hallására, hogy egészséges és éles maradhasson. Hogy a jövőben is hallhassák szívverésünket!

 

 

Forrás: wagwalking.com
Indexkép forrás: Freepik

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Elsírta magát az idős bácsi, amikor magához ölelhette kutyáját a kórházban Elsírta magát az idős bácsi, amikor magához ölelhette kutyáját a kórházban
A szeretet a legnagyszerűbb gyógymód.

Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi? Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi?
Aligha létezik jobb dolog egy fárasztó nap után, mint csóváló farkincára hazaérni. Elfordítjuk a kulcsot a zárban, belépünk az ajtón és hallgatjuk a mancsok tipegését. És négylábú barátunk megjelenik kedvenc játékával a szájában. Miért csinálja?

Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell
Kedvencünk egészségének megőrzése érdekében jó, ha tisztában vagyunk a kutyákat érintő leggyakoribb betegségekkel. Gyógyulását is elősegíthetjük, ha időben felismerjük az árulkodó jeleket!

Miért dől nekem a kutyám? Miért dől nekem a kutyám?
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!

17 év után vesztette el társát a tacskó, majd megtalálta „ikertesóját” 17 év után vesztette el társát a tacskó, majd megtalálta „ikertesóját”
A tacskóplüss egy picit segített enyhíteni a kedves kisöreg fájdalmát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Irodakutya.com MOL Nyrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nagy-Britannia legrondább kutyája lett az idei Deadpool mozi sztárja Hírek - Címlapon
Nagy-Britannia legrondább kutyája lett az idei Deadpool mozi sztárja
Mit vigyünk magunkkal a nyaralásra kutyánkkal? – Állatorvosi tanácsok Hírek - Címlapon
Mit vigyünk magunkkal a nyaralásra kutyánkkal? – Állatorvosi tanácsok