A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyagumi dilemma

2016. december 15., 06:00


Szerző: Harasztovich Erika


Kategória: Jó tudni!




Vajon Európa, vagy a világ többi országával összevetve nálunk mennyire hatékony a kutyagumi problémák kezelése? Mik lehetnek a megoldások a kertben és mik a lakásban tartott kutyáknál?



Csak a fővárosban átlagosan 40 tonna kutyaürülék keletkezik egyetlen nap alatt. A városkarbantartás évi 200 milliót költ ennek eltakarítására, mégsem érdemes a látképben gyönyörködve, vigyázatlanul barangolni a főváros utcáin… Az otthagyott kutyakaki szabálysértésnek minősül, de nem sok ténylegesen kiszabott bírságról tudni, hiszen ehhez tettenérés szükséges, amihez nincsen elég kapacitás. A kutyapiszok veszélyes hulladéknak minősül, így nem dobható bármilyen hulladékgyűjtőbe. Az erre a célra kihelyezett speciális szemeteseket kell használni, amikből viszont, elenyészően kevés van, és azt a keveset is ritkán ürítik.

 

Budapest néhány helyén, kutya-illemhelyeket is készítettek nyugat-európai mintára, ami különálló, rendszeresen tisztított homokos területeket jelent. A kutyapiszkot azonban itt is fel kell(ene) takarítani a gazdiknak. Sajnos ezek a helyek is elenyészően kevés városrészen lettek csak kialakítva.

 

A kutyagumi elleni harc persze a világ minden városában nagy kihívás.

Külföldön akad, ahol horrorisztikus pénzbüntetéssel próbálják rendre szoktatni a hanyag gazdikat, máshol megszégyenítő trükköt vagy DNS-vizsgálatot vetnek be. Angliában próbálkoztak például azzal, hogy élénk színű spray-vel fújták le az otthagyott kutyagumit, hogy az ebek gazdái a legközelebbi séta közben már biztosan észrevegyék. Egy spanyol kisvárosban még ütősebb módszerrel éltek: önkéntesek járták az utcát és titokban kifigyelték, ki hagyja ott a kutyakakit. Ezekkel az emberekkel aztán egyszerű járókelőként kedvesen beszédbe elegyedtek, megtudakolták az eb nevét, az önkormányzat kisállat-nyilvántartásából azonosították a kutyatulajdonost, majd 'elveszett tulajdon' megjegyzéssel postai csomagként szépen elküldték a gazdinak az utcán hagyott kutyagumit. Láss csodát, a Brunete nevű városka utcáin hirtelen 70 százalékkal csökkent a kutyapiszok mennyisége. Egy tajvani város vezetősége is trükkös módszerrel tisztította meg az utcákat: mindenki, aki összeszedett egy zacskó kutyakakit, kapott egy tombolaszelvényt. Négyezer ember pillanatok alatt összegyűjtött közel tizenötezer zacskónyi ürüléket, a félmillió forintos főnyeremény mellett háztartási eszközöket lehetett nyerni a sorsoláson - írja a borsonline.

 

Bent nem maradhat... de minden gazdinak kutya kötelessége eltakarítani!
Bent nem maradhat... de minden gazdinak kutya kötelessége eltakarítani!
Fotó: gismodo.com

 

Nálunk a fő problémát országosan a nemtörődöm gazdik jelentik, illetve a kevés kihelyezett kutyaürülék tároló. Budapesten a kerületek évente pályázhatnak ilyen kukák kihelyezésére, azonban így sem kerülnek ki elegendő helyre. A borsonline szubjektív felmérése szerint míg például a hetedik kerület Városliget felé eső részén sok helyütt akad erre a célra rendszeresített fémtároló, olyan frekventált helyeken, mint az Andrássy út vagy a Nagykörút, kilométer hosszan csak normál szemetesekre bukkanunk.

 

A megoldás tehát a lelkiismeretes zacskózás, majd “cipekedés” a megfelelő kukáig.

 

Egy helyre a kertben

A kertben tartott, illetve bent lakó és kertben ürítő kutyák esetében, érdemes az egy helyre szoktatást alkalmazni. Növényeinknek és kertünk rendezettségének érdekében az a legjobb, ha kutyáink mindig azonos helyen, egy körültekintően kiválasztott területen végzik el a dolgukat. Ahhoz, hogy ezt elérjük, a szakértők kétféle módszert ajánlanak. Az egyik, hogy mindig pórázzal arra a helyre vezetjük a kutyát, amit kiválasztottunk a célra. Gyors, határozott lépésekkel, mindig ugyanazon az útvonalon haladva kell elvezetnünk a kutyát a kijelölt pontig. Így a kutya tudni fogja, hogy meghatározott céllal érkezik oda. Ilyenkor bíztatni kell az egymás között már ismert szavakkal, és ha elvégzi a dolgát, alaposan dicsérjük meg, hagyjuk szaladgálni, játszunk vele. Könnyebb lesz a dolgunk, ha mindezt egy megszokott etetési rendhez kötjük. (Pl.: ha a kutya minden nap 7 órakor kap egy egész adag ételt, valószínűleg 1-1,5 órán belül fel fogja keresni a kijelölt helyet). 

Egy másik módszer szerint, ha a kertben összeszedjük az ürüléket, és mindig ugyanazon a helyen tesszük le eltakarítás előtt, a kutya jó eséllyel odaszokik.


Ne felejtsük tehát, hogy ha kutyánkat hívja a természet, valószínűleg válaszolni is fog rá, mi pedig nem csak érte, hanem a belőle távozó dolgokért is felelősek vagyunk. A kutyapiszok eltakarítása saját, és közös érdekünk is!

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu, borsonline.hu
Indexkép forrás: gismodo.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Városi kutyaszar blues – Fülbemászó dal hívja fel a figyelmet a mindennapos problémára Városi kutyaszar blues – Fülbemászó dal hívja fel a figyelmet a mindennapos problémára
„Jól vigyázz, hogy el ne csússz…” Nagyon is aktuális, mindennapos problémára hívja fel a figyelmet fülbemászó dalával az eLeM zenekar.

5 dolog, amit jobb, ha nem nyel le a kutyád 5 dolog, amit jobb, ha nem nyel le a kutyád
A kutyák az orrukkal “látják” a világot, ám a szaglásukat az ízlelés is nagyban segíti. Ezért is van, hogy (főleg a kíváncsi kölyköknél), hogy minden, számukra új és érdekes dolgot meg is kóstolnak a szaglászás mellett. Ez azonban gyakran nagy bajok okozója is lehet!

Bécs megelégelte az otthagyott kutyapiszkot - szigorúbb büntetésre számíthatnak a hanyag gazdák Bécs megelégelte az otthagyott kutyapiszkot - szigorúbb büntetésre számíthatnak a hanyag gazdák
Az osztrák főváros megelégelte az emberek hanyagságát, ezért szigorúbban veszik a cigarettacsikkek és a kutyapiszok hátrahagyását. Márciustól komoly büntetésre számíthatnak a nemtörődöm gazdák és cigarettázók.

Valóban „Nyugat” a kutyások paradicsoma? Valóban „Nyugat” a kutyások paradicsoma?
A szomszéd kertje mindig zöldebb – állítja a szólás, és nem is téved nagyot. Mi, magyarok legalábbis úgy látjuk, hogy nyugaton sokkal boldogabbak az ebek, hatalmas erdős, füves területek állnak a rendelkezésükre, hogy szaladgáljanak, és a felelős tartásuk is egyszerűbb.

Különleges kutya-WC készült az utazó ebeknek egy amerikai reptéren Különleges kutya-WC készült az utazó ebeknek egy amerikai reptéren
A kutyák is megérdemlik a kényelmet utazás közben - vallja a reptér vezetősége. Különleges mellékhelyiséget alakítottak ki repterükön kizárólag kutyák és cicák számára.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI AEGON Magyarország Zrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nem játék a kutya karácsonyra Hírek - Címlapon
Nem játék a kutya karácsonyra
A világ egyik legkeményebb versenye - segíts, hogy magyar induló is bizonyíthasson! Hírek - Címlapon
A világ egyik legkeményebb versenye - segíts, hogy magyar induló is bizonyíthasson!