A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Lehet, hogy mégsem Bobi volt a világ legöregebb kutyája?

2024. január 17., 13:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
A Guinness Világ Rekordok vizsgálatot indított az ügyben, egyúttal felfüggesztette a Világ Legidősebb Kutyája cím kiadását. Mi történhetett? 

Nem mindennap hall az ember még olyan kutyákról sem, akik megélték a 20 évet, hát még aki harmincat! Bobi kutya 31 évet élt, tavaly októberben szenderült örök álomra. Azóta azonban számos állatorvos és szakmabeli is megkérdőjelezte életkorát, holott jónéhányan méltatták, sőt, Bobival együtt ünnepelték utolsó születésnapját.

 

Szomorú hírre ébredt Bobi gazdája, amikor közölték vele, hogy elhunyt kedvencét megfosztják a Guinness Rekordok címtől. Hatalmas ünnepséget rendeztek Bobi tiszteletére, amikor 2023 februárjában őt nevezték ki a Világ Legidősebb Kutyájának – most viszont nyomoznak az ügyben, hogy valóban annyira öreg volt-e, amennyire családja mondta.

 

 

Bobi kutya a 31 évet is betöltötte - vagy mégsem?
Bobi kutya a 31 évet is betöltötte - vagy mégsem?
Fotó: portugalresident.com

 

 

„Amíg zajlik a vizsgálat, úgy döntöttünk, átmenetileg felfüggesztjük a cím kiadását, amíg bebizonyosodik, hogy eddigi információink valósak” - jelentették ki a Guinness Világ Rekordoknál.

 

Bobiról úgy hírlett, családja farmján látta meg a napvilágot a portugáliai Conqueiros-ban, 1992. május 11-én. Mindez a portugál állami kisállat-adatbázisból származó, valamint a helyi állatorvosok rendszerében szereplő adatok alapján igazolást nyert.

 

2023 decemberében azonban újabb információk kerültek elő, melyek szerint az adatok nem voltak valódiak. A leleplező írás szerint az említett kisállat-adatbázisokban „Bobi kapcsán sem regisztráció, sem egyéb adat nem volt fellelhető, mely alátámaszthatná az állítások valódiságát (vagy éppenséggel), valótlanságát”. Az is kiderült, hogy a Guinness Világ Rekordok még csak fel sem kereste az adatbázisok kezelőit.

 

 

Bobi és a Guinness Worlds Records emléklapja
Bobi és a Guinness Worlds Records emléklapja
Fotó: guinnessworldrecords.com

 

 

Tovább bonyolítja az ügyet, hogy rengeteg állatorvos szólalt fel Bobi lehetséges életkora ellen. Danny Chambers, a Royal College of Veterinary Surgeons (Állatorvosok Királyi Kollégiuma) tanácsának tagja elmondta, hogy „egyetlen kollégája sem hitte el, hogy Bobi tényleg 31 éves volt”. Emberi években számolva ez nagyjából 200 évnek felel meg. Nem szól mellette az sem, hogy Bobi fajtájának (Rafeiro do Alentejo) átlagos életkora 10-14 év között van, amin a 31 év messzemenően túlmutat.

 

S hogy mi következik ezek után? A Guinness Világ Rekordoknál szakértők bevonásával fogják elemezni a rendelkezésre álló bizonyítékokat, illetve olyanokat is megkérdeznek majd, akik kapcsolatba hozhatók az eredeti beadvánnyal, mely a cím megszerzésére irányult.

 

 

Akármennyire volt is öreg, Bobi kutyust mindenki szerette
Akármennyire volt is öreg, Bobi kutyust mindenki szerette
Fotó: wired.com

 

 

Érdekességként említenénk, hogy Bobi előtt egy 23 éves csivava lett a Világ Legidősebb Kutyája. Spike 2023 januárjában kapta meg a címet, néhány héttel azelőtt, hogy Bobi életkorát igazolták volna. Ő a 22 éves Gino nevű keveréktől vette át a stafétabotot 2022-ben. Ha Bobiról bebizonyosodik, hogy mégsem volt annyira öreg, mint mondták, a valaha élt legöregebb kutya továbbra is Bluey lesz, az az ausztrál pásztorkutya, aki 1939 novemberében sétált át a Szivárványhídon 29 éves és 5 hónapos korában.

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: portugalresident.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek
Mintha egy angyal küldte volna oda a kiskutyát, a legnehezebb pillanatban. Megható történet!

Akik mellett nem lehet könnyek nélkül elmenni Akik mellett nem lehet könnyek nélkül elmenni
A kóborló gazdátlan állatok száma elképesztő mennyiséget öltött az országban. Ugyanakkor az örökbefogadási kedv és lehetőség lassan nullához közelít.

Röviddel a Guinness-rekord után átkelt a szivárványhídon Kevin, a Világ Legnagyobb Kutyája Röviddel a Guinness-rekord után átkelt a szivárványhídon Kevin, a Világ Legnagyobb Kutyája
A hatalmas német dog mindössze három éves volt.

Új kutyás Guinness rekord született: ő a legnagyobb kutya! Új kutyás Guinness rekord született: ő a legnagyobb kutya!
„Nem hiszem, hogy tisztában lenne azzal, mekkora. Folyton megpróbálja magát belepasszírozni a kicsi fekhelyekbe, s ha ez nem sikerül neki, akkor ránk telepszik, mint egy öleb."

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Manipulál a kutyád? Íme, a kölyökkutya-tekintet magyarázata Hírek - Címlapon
Manipulál a kutyád? Íme, a kölyökkutya-tekintet magyarázata
Önkéntesek jelentkezését várja az EVÁR Hírek - Címlapon
Önkéntesek jelentkezését várja az EVÁR