A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ma dönthetnek az állatvédelmi törvény szigorításáról a képviselők

2021. november 30., 10:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Szigorodhat január elsejétől az állatvédelmi törvény, ha a képviselők a ma megszavazzák a törvényjavaslatot.
A benyújtott törvényjavaslat szigorúbb fellépést tesz lehetővé többek között a mérgezéses esetekkel, a különös visszaesőkkel, a haszonszerzési céllal működtetett szaporítótelepekkel. 

Az Országgyűlés hétfői ülésén Ovádi Péter (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója az állatvédelmi törvény bizottsági jelentését ismertetve kiemelte, hogy a javaslatot a civil szervezetekkel együtt dolgozták ki.

 

 

A javaslat új minősített esetek létrehozásával megteremti az állatkínzás elleni szigorúbb büntetőjogi fellépés lehetőségét - mondta.

 

 

Minősített esetként kezeli a javaslat a nyilvánosság előtt, például élőben közvetített állatkínzást, és civil szervezetek kérésére bekerült a törvénybe, hogy az állatviadaloknak nemcsak a szervezői, hanem a nézői is büntethetők.

 

Az állatkínzás minősített esete lesz továbbá a méreg kihelyezése is.

 

 

Szigorúbb lesz az állatvédelmi törvény
Szigorúbb lesz az állatvédelmi törvény
Fotó: Unsplash - Camylla Battani

 

 

Ovdi Péter értékelése szerint az Európai Unióban is egyedülálló a szaporítók elleni fellépés. Jelenleg a szaporítókat az állatok rossz körülmények között tartására figyelemmel állatkínzás miatt büntetik, de a szaporítótelepek terjeszkedésének, növekedésének megakadályozása céljából minősített esetként történő szabályozásra van szükség - tette hozzá.

 

Fülöp Erik (független) képviselői hozzászólásában leszögezte, hogy a javaslat esetén a társadalmi igény találkozott a politikai akarattal. A tervezet bizonyos pontjai égető hiányosságot orvosolnak - mondta, példaként említve a szaporítók elleni fellépést és az állatviadalok nézőinek szankcionálását. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a jövőben a bírók figyelmét is fel kell hívni arra, hogy társadalmi igény van az állatkínzókkal szembeni elrettentő ítéletekre.

 

Varju László (DK) örvendetesnek nevezte a szaporítók elleni fellépést. Megemlítette, hogy a javaslat több pontján nem született egyetértés, így például abban, hogy jöjjön létre állatvédelmi alap, illetve legyen állatvédelmi ombudsman. Hozzátette, jól működő állatvédelmi őrség létrehozására is szükség van.

 

A vitát az elnöklő Hiller István lezárta, megjegyezve, hogy a képviselők az elmúlt időszak legkulturáltabb vitáját az állatvédelemről folytatták.

 

A törvényről kedden születhet döntés: ha megszavazzák, január elsejétől lép életbe a szigorúbb állatvédelmi törvény.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: Unsplash - Camylla Battani

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Felfüggesztett fogházra ítéltek egy férfit, aki többször rálőtt más kutyájára Felfüggesztett fogházra ítéltek egy férfit, aki többször rálőtt más kutyájára
A Nagykanizsai Járásbíróság 2022. január 17-én megtartott előkészítő ülésen jogerős ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki légpuskával lőtt egy kutyára Zalakaroson.

Kényszerpihenőre kerülnek a német rendőrkutyák az új állatvédelmi törvényük miatt Kényszerpihenőre kerülnek a német rendőrkutyák az új állatvédelmi törvényük miatt
Németországban január elsején lépett életbe az új állatvédelmi törvény, ami miatt a berlini rendőrkutyák egy részét kényszerpihenőre kell küldeni. A törvény szerint ugyanis az a módszer, amivel kiképzik és vezetik a kutyákat, állatkínzásnak minősül.

Másfél milliárd forinttal támogatja a kormány az állatvédelmet Másfél milliárd forinttal támogatja a kormány az állatvédelmet
Új szintre lép Magyarországon az állatvédelem, másfél milliárd forinttal támogatja a kormány - közölte az MTI-vel az Agrárminisztérium kedden.

Elkészült Magyarország régóta várt "kóbor állat rendelete" Elkészült Magyarország régóta várt "kóbor állat rendelete"
A kormány elfogadta a kóbor állat befogásával, tulajdonjogának átruházásával és elhelyezésével kapcsolatos feladatok ellátásáról szóló kormányrendeletet, amely részletesen szabályozza az ebrendészeti telepek feladatkörét és ellenőrzését - közölte az Agrárminisztérium az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Börtönbüntetésre ítélte első fokon a bíróság a nyírbogáti szaporítókat Börtönbüntetésre ítélte első fokon a bíróság a nyírbogáti szaporítókat
A Nyírbátori Járásbíróság 2021. december 16-án V.S. I. rendű vádlottat 2 rendbeli társtettesként elkövetett állatkínzás bűntette, garázdaság és zaklatás vétsége miatt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre, míg M.I.M. II. rendű vádlottat 2 rendbeli társtettesként elkövetett állatkínzás bűntette miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Megszavazták: január elsejétől szigorodik az állatvédelmi törvény Hírek - Címlapon
Megszavazták: január elsejétől szigorodik az állatvédelmi törvény
Történelmet írt Amerika legszebb kutyája: Claire, a skót szarvasagár ismét Best In Show lett Hírek - Címlapon
Történelmet írt Amerika legszebb kutyája: Claire, a skót szarvasagár ismét Best In Show lett