A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ma dönthetnek az állatvédelmi törvény szigorításáról a képviselők

2021. november 30., 10:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem
Szigorodhat január elsejétől az állatvédelmi törvény, ha a képviselők a ma megszavazzák a törvényjavaslatot.
A benyújtott törvényjavaslat szigorúbb fellépést tesz lehetővé többek között a mérgezéses esetekkel, a különös visszaesőkkel, a haszonszerzési céllal működtetett szaporítótelepekkel. 

Az Országgyűlés hétfői ülésén Ovádi Péter (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója az állatvédelmi törvény bizottsági jelentését ismertetve kiemelte, hogy a javaslatot a civil szervezetekkel együtt dolgozták ki.

 

 

A javaslat új minősített esetek létrehozásával megteremti az állatkínzás elleni szigorúbb büntetőjogi fellépés lehetőségét - mondta.

 

 

Minősített esetként kezeli a javaslat a nyilvánosság előtt, például élőben közvetített állatkínzást, és civil szervezetek kérésére bekerült a törvénybe, hogy az állatviadaloknak nemcsak a szervezői, hanem a nézői is büntethetők.

 

Az állatkínzás minősített esete lesz továbbá a méreg kihelyezése is.

 

 

Szigorúbb lesz az állatvédelmi törvény
Szigorúbb lesz az állatvédelmi törvény
Fotó: Unsplash - Camylla Battani

 

 

Ovdi Péter értékelése szerint az Európai Unióban is egyedülálló a szaporítók elleni fellépés. Jelenleg a szaporítókat az állatok rossz körülmények között tartására figyelemmel állatkínzás miatt büntetik, de a szaporítótelepek terjeszkedésének, növekedésének megakadályozása céljából minősített esetként történő szabályozásra van szükség - tette hozzá.

 

Fülöp Erik (független) képviselői hozzászólásában leszögezte, hogy a javaslat esetén a társadalmi igény találkozott a politikai akarattal. A tervezet bizonyos pontjai égető hiányosságot orvosolnak - mondta, példaként említve a szaporítók elleni fellépést és az állatviadalok nézőinek szankcionálását. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a jövőben a bírók figyelmét is fel kell hívni arra, hogy társadalmi igény van az állatkínzókkal szembeni elrettentő ítéletekre.

 

Varju László (DK) örvendetesnek nevezte a szaporítók elleni fellépést. Megemlítette, hogy a javaslat több pontján nem született egyetértés, így például abban, hogy jöjjön létre állatvédelmi alap, illetve legyen állatvédelmi ombudsman. Hozzátette, jól működő állatvédelmi őrség létrehozására is szükség van.

 

A vitát az elnöklő Hiller István lezárta, megjegyezve, hogy a képviselők az elmúlt időszak legkulturáltabb vitáját az állatvédelemről folytatták.

 

A törvényről kedden születhet döntés: ha megszavazzák, január elsejétől lép életbe a szigorúbb állatvédelmi törvény.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: Unsplash - Camylla Battani

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Bíróság elé kerül egy házaspár, akik méltatlan körülmények között tartották állataikat Bíróság elé kerül egy házaspár, akik méltatlan körülmények között tartották állataikat
Tanyájukon rengeteg állatot tartottak, akiket azonban nem láttak el megfelelően: éheztek, szomjaztak, tartási körülményeik pedig borzalmasak voltak.

Tízmillió forintig pályázhatnak támogatásra a civil állatvédő szervezetek Tízmillió forintig pályázhatnak támogatásra a civil állatvédő szervezetek
Hamarosan kiírásra kerül a pályázat, melyben civil állatvédő szervezetek pályázhatnak támogatásra 500.000 és 10.000.000 forint között.

Csontsovány, elhanyagolt kutya miatt intézkedtek a rendőrök Csontsovány, elhanyagolt kutya miatt intézkedtek a rendőrök
Állatkínzás miatt indult nyomozás: elhanyagolt, csontsoványra éheztetett kutyát mentettek meg az állatvédők a veszprémi rendőrökkel karöltve.

Három hónap elzárásra ítélték a nőt, aki 4 hónapos kutyáját bántalmazta a Jászai Mari téren Három hónap elzárásra ítélték a nőt, aki 4 hónapos kutyáját bántalmazta a Jászai Mari téren
A Pesti Központi Kerületi Bíróság 90 nap elzárásra ítélte azt a nőt, akit nagy nyilvánosság előtt elkövetett állatkínzás bűntettével vádolt az ügyészség, a bíróság egyúttal elrendelte a kutya elkobzását is.

Öt évre eltiltották az állattartástól a nőt, aki szenvedésnek tette ki kutyáit Öt évre eltiltották az állattartástól a nőt, aki szenvedésnek tette ki kutyáit
Súlyosan elhanyagolta kutyáit a Nógrád megyei nő – a korábbi felfüggesztett börtönbüntetés mellé most az állattartástól is eltiltotta a bíróság.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart JULIUS-K9 EB OVO Közhasznú Egyesület Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Megszavazták: január elsejétől szigorodik az állatvédelmi törvény Hírek - Címlapon
Megszavazták: január elsejétől szigorodik az állatvédelmi törvény
Történelmet írt Amerika legszebb kutyája: Claire, a skót szarvasagár ismét Best In Show lett Hírek - Címlapon
Történelmet írt Amerika legszebb kutyája: Claire, a skót szarvasagár ismét Best In Show lett