A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ma dönthetnek az állatvédelmi törvény szigorításáról a képviselők

2021. november 30., 10:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Szigorodhat január elsejétől az állatvédelmi törvény, ha a képviselők a ma megszavazzák a törvényjavaslatot.
A benyújtott törvényjavaslat szigorúbb fellépést tesz lehetővé többek között a mérgezéses esetekkel, a különös visszaesőkkel, a haszonszerzési céllal működtetett szaporítótelepekkel.



 

Az Országgyűlés hétfői ülésén Ovádi Péter (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója az állatvédelmi törvény bizottsági jelentését ismertetve kiemelte, hogy a javaslatot a civil szervezetekkel együtt dolgozták ki.

 

 

A javaslat új minősített esetek létrehozásával megteremti az állatkínzás elleni szigorúbb büntetőjogi fellépés lehetőségét - mondta.

 

 

Minősített esetként kezeli a javaslat a nyilvánosság előtt, például élőben közvetített állatkínzást, és civil szervezetek kérésére bekerült a törvénybe, hogy az állatviadaloknak nemcsak a szervezői, hanem a nézői is büntethetők.

 

Az állatkínzás minősített esete lesz továbbá a méreg kihelyezése is.

 

 

Szigorúbb lesz az állatvédelmi törvény
Szigorúbb lesz az állatvédelmi törvény
Fotó: Unsplash - Camylla Battani

 

 

Ovdi Péter értékelése szerint az Európai Unióban is egyedülálló a szaporítók elleni fellépés. Jelenleg a szaporítókat az állatok rossz körülmények között tartására figyelemmel állatkínzás miatt büntetik, de a szaporítótelepek terjeszkedésének, növekedésének megakadályozása céljából minősített esetként történő szabályozásra van szükség - tette hozzá.

 

Fülöp Erik (független) képviselői hozzászólásában leszögezte, hogy a javaslat esetén a társadalmi igény találkozott a politikai akarattal. A tervezet bizonyos pontjai égető hiányosságot orvosolnak - mondta, példaként említve a szaporítók elleni fellépést és az állatviadalok nézőinek szankcionálását. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a jövőben a bírók figyelmét is fel kell hívni arra, hogy társadalmi igény van az állatkínzókkal szembeni elrettentő ítéletekre.

 

Varju László (DK) örvendetesnek nevezte a szaporítók elleni fellépést. Megemlítette, hogy a javaslat több pontján nem született egyetértés, így például abban, hogy jöjjön létre állatvédelmi alap, illetve legyen állatvédelmi ombudsman. Hozzátette, jól működő állatvédelmi őrség létrehozására is szükség van.

 

A vitát az elnöklő Hiller István lezárta, megjegyezve, hogy a képviselők az elmúlt időszak legkulturáltabb vitáját az állatvédelemről folytatták.

 

A törvényről kedden születhet döntés: ha megszavazzák, január elsejétől lép életbe a szigorúbb állatvédelmi törvény.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: Unsplash - Camylla Battani

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit
A Tapolcai Járásbíróság – nem jogerősen – egy év hat hónapra próbára bocsátotta azt a 63 éves férfit, akivel szemben állatkínzás vétsége miatt folyik büntetőeljárás. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Így lopják a kutyákat Budapesten! Így lopják a kutyákat Budapesten!
Az egyik újbudai állatvédő személyes tapasztalatait osztotta meg a közösségi médiában, amikor beszámolt az esetről, aminek szemtanúja volt.

Börtönbe megy a kölyökkutyát földhöz vágó ózdi férfi állatkínzás vétségéért Börtönbe megy a kölyökkutyát földhöz vágó ózdi férfi állatkínzás vétségéért
Szándékosan vágott földhöz egy kölyök kutyát az a férfi, akit az Ózdi Járási Ügyészség állított bíróság elé.

Akár több év börtön is várhat a polgárdi kutya- és macskamegmérgezőre Akár több év börtön is várhat a polgárdi kutya- és macskamegmérgezőre
Fagyállóval mérgeztek meg ismeretlenek kutyákat és macskákat a Fejér vármegyei Polgárdiban. Az elkövetőre a település lakossága nyomravezetői díjat is felajánlott.

Az állatvédelem közös ügyünk – szakmai konferencia volt a rendőrségen Az állatvédelem közös ügyünk – szakmai konferencia volt a rendőrségen
A felelős állattartás, az állatok ellen elkövetett bűncselekmények és a megelőzés fontossága is témája volt annak a szakmai konferenciának, amelyet a rendőrség Teve utcai székházában tartottak 2023. április 5-én.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI EB OVO Közhasznú Egyesület Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Megszavazták: január elsejétől szigorodik az állatvédelmi törvény Hírek - Címlapon
Megszavazták: január elsejétől szigorodik az állatvédelmi törvény
Történelmet írt Amerika legszebb kutyája: Claire, a skót szarvasagár ismét Best In Show lett Hírek - Címlapon
Történelmet írt Amerika legszebb kutyája: Claire, a skót szarvasagár ismét Best In Show lett