A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Miért szeretne a kutyám bizonyos embereket mindenáron megszimatolni?

2021. július 07., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Kíváncsiságuk határtalan, nem csoda hát, ha sűrűn elcsábulnak egy illat vagy érzés hatására. De miért van az, hogy olykor éppen egy idegenre figyelnek fel? Mitől lehet olyan érdekes?Séta közben egyszer csak felkapja a fejét, és kérés-kérdés nélkül odahúz egy ismeretlen emberhez. Alaposan megszimatolja, majd elégedetten folytatja útját. Fel sem tűnik neki a gazdi meglepett tekintete. Talán attól sem jön lázba, hogy a „vizsgálat tárgya” barátkozna vele. Vagy mégis? És különben is: mitől lehetett olyan érdekes az illető? Talán egy másik kutya szagát hordozta magán?

 

Ha Te is tapasztaltad már kedvencednél e furcsaságot, akár sétán, az állatorvosi rendelőben vagy vendégek érkezésekor, benned is felmerülhettek a fenti kérdések. Látszólag nem indokolt, hogy egyik ember iránt hihetetlen érdeklődést mutat, míg mások hidegen hagyják… Mi lehet az oka?

 

1. Kíváncsi, és szeretne köszönni

 

Amikor látogatók érkeznek otthonunkba, előfordulhat, hogy egyikük miatt kutyánk szeme felcsillan. Odaszalad hozzá, és legszívesebben tetőtől-talpig megszaglászná, még az intim helyeken is. A kutya szaglása messze felülmúlja miénket, sokkalta érzékenyebb és pontosabb annál. Számára az illatok hordozzák a „hogy vagy, merre jártál, mi történt veled mostanság?” kérdések válaszát.

Helló, idegen! - Bizonyos szagok, illatok felkelthetik a kutya érdeklődését idegen emberek iránt
"Helló, idegen!" - Bizonyos szagok, illatok felkelthetik a kutya érdeklődését idegen emberek iránt
Fotó: dailypaws.com

 

2. Érdekes illatokra bukkant

 

Egészen mélyre tudnak ásni, már-már szemérmetlenül személyes tényeket tudhatnak meg rólunk orruk segítségével. Megérzik, milyen hangulatban van, hogy szolgál az egészsége, mit evett ebédre, hány kutyája, macskája várja otthon, merre kirándult tegnap, és így tovább. Elképzelhető, hogy négylábú barátunk orrát éppen az illető kedvenceinek illata vonzza annyira, melyet magán visel. Vagy az ebédre fogyasztott sültcsirke, mely szintén beivódott ruházatába aznap...  

 

3. Félelmet szimatol

 

Ha valaha is találkoztunk már olyan emberrel, aki fél a kutyáktól, és kedvencünk is velünk volt éppen, megfigyelhettük, milyen érdeklődéssel fordult az illető felé. A félelem felerősödik, amikor félelmünk tárgya közelít felénk, szervezetünk veszélyt jelez, izzadni kezdünk, minden idegszálunk ugrásra készen áll (fuss vagy küzdj), ha „beüt az adrenalin”. Megváltozik a szagunk, amire a kutya is felfigyel, egyidejűleg testbeszédünket, hangunkat is elemzi, majd ehhez igazítja reakcióját. Így kíváncsisága gyakran odavonzza ahhoz az emberhez, aki a legkevésbé kíváncsi rá.

 

Tipp: Figyeljünk kedvencünkre, kerüljük az esetleges konfliktust! A „nem bánt” szavak nem enyhítik a másik ember félelmét. Tartsuk magunk mellett a kutyát, és haladjunk tovább.

 

Egy emlék, egy illat, a barátkozás öröme is kíváncsivá teheti a kutyát
Egy emlék, egy illat, a barátkozás öröme is kíváncsivá teheti a kutyát
Fotó: Unsplash

 

4. Örül a találkozásnak

 

Egy kutatás során különféle illatokat ismertettek meg a kutyákkal: egy ismerős személy, egy ismeretlen személy, egy ismerős kutya, egy idegen kutya mellett saját szagát is megmutatták neki. A vizsgálathoz ébrenléti állapotban MRI-felvételek készítettek a tesztalanyok agyáról. Az eredmény? Az a terület, melyet az örömszerzéssel asszociálnak („jutalomközpont”) fokozott aktivitást mutatott, amikor a kutyák megérezték az ismerős személy szagát. Természetesen az illető nem volt jelen, mégis meg tudták különböztetni illatát másokétól, és pozitívan reagáltak rá.

 

S hogy ez mit jelenthet a gyakorlatban? Talán attól válik érdekessé egy idegen, hogy ismerős ember illatát fedezi fel rajta, vagy olyan szagot érez, mely emlékezteti egy számára kedves barát, finom étel, vagy szórakoztató játék, kedvelt sétahely szagára.  Olykor még a barátkozásnak is utat nyit. Fel a praclikkal, ha tettünk már szert új ismeretségekre kutyánk szimatának köszönhetően! Egyszerűen érzi, ki a jó ember, nem vitás. Ugyanígy annak is megvan az oka, ha valaki nem kedvel - érdemes odafigyelni rá, mit szeretne nekünk üzenni!

 

A kutya megérzi ki a jó ember és szívesen barátkozik vele
A kutya megérzi ki a jó ember és szívesen barátkozik vele
Fotó: thenewdaily.com.au

 

5. Megérzését követi

 

Elképesztő érzékekkel rendelkeznek, szimatuk sosem csal. Árnyalatnyi eltéréseket is érzékelhetnek rajtunk és embertársainkon, melyeknek talán még mi magunk sem vagyunk tudatában: változás az egészségi állapotban, egy közeledő roham, de a bánat, gyász és természetesen egy örömteli hír is tükröződhet hangulatunkon, melyre kutyánk ösztönösen reagál. Szép számmal akadnak közöttük viszont olyanok is, akik jobban odafigyelnek másokra, mint például az a rottweiler, aki odaült egy idegen lábához a parkban, és kiderült, az illető nemrég veszítette el kedvencét.

 

Összegzés

 

Nem tudhatjuk pontosan, mi rejlik a hirtelen támadt vonzalom mögött, miért szeretne kutyánk odaköszönni egy illetőnek, annyi azonban bizonyos, hogyha kíváncsisága felébred, aligha fogja vissza magát, hogy ne járjon utána. Azért legyünk körültekintőek, mert nem mindenki nyitott a kutyák irányában. Szerencsére meg tudjuk kérdezni, hogy odaengedhetjük-e kedvencünket. Ha igen, hurrá, ha nemleges választ kapunk, fogadjuk el békésen, és sétáljunk tovább.

Forrás: vetstreet.com
Indexkép forrás: dailypaws.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Én és a kutyám - 12 különös dolog, amit csak a gazdik érthetnek meg Én és a kutyám - 12 különös dolog, amit csak a gazdik érthetnek meg
Kutyás vagyok, amíg élek... és ez bizony néha érdekes szokásokat eredményez. De amikor ő a legjobb barátunk, a mindenünk! Egyetértünk?

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át Kullancsveszély: 6 pont a kutya testén, melyet feltétlenül nézz át
A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek komoly veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre és ránk nézve is! Sétát, kirándulást követően vizsgáljuk át alaposan kutyánk testét, különös figyelmet fordítva e kiemelt területekre!

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

A kutyák meg tudják különböztetni az ember szándékos és véletlen tetteit A kutyák meg tudják különböztetni az ember szándékos és véletlen tetteit
A kutyák meg tudják különböztetni az ember szándékos és véletlen tetteit egy új német kutatás szerint.

Miért szagol be a kutya a lábaink közé? Miért szagol be a kutya a lábaink közé?
Kínos, zavarba ejtő, mulatságos... Egy biztos: nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha kutyánk orra éppen érzékeny testrészeinkre téved. Mi teszi olyan érdekessé számára, és mit tehetünk, ha túlzásba viszi a szimatolást?

Tényleg mosolyognak ránk a kutyák? Tényleg mosolyognak ránk a kutyák?
Szélesre nyitott, laza száj, a sarkokban felhúzódó ajkak, kilógó nyelv. Szinte mosolyog – szoktuk mondani. De valóban ez történik? Úgy használják a kutyák ezt a kifejezést, mint mi: az öröm és az elégedettség kifejezésére?

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker JULIUS-K9 MTI AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
5 tipp, hogy a kutyás strandolás felhőtlen legyen! Hírek - Címlapon
5 tipp, hogy a kutyás strandolás felhőtlen legyen!
A Katasztrófavédelem vizslája üzeni: senkit nem hagyunk a forró autóban! Hírek - Címlapon
A Katasztrófavédelem vizslája üzeni: senkit nem hagyunk a forró autóban!