A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Állatorvos tesztelte, milyen érzés egy parkoló autóban ülni a melegben: "Ez gyilkos"

2021. július 08., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




"Senki sem segít rajtad. Nincs semmilyen kontrollod afelett, ami veled történik. Nem érted, mi történik. Az egyetlen dolog, amit tudsz: a tested annyira felhevül, hogy komoly veszélyben lehet az életed."



"Ez gyilkos. Pokoli érzés így meghalni." - E szavakkal kezdi a videóban szereplő állatorvos a kísérletet, melynek során 30 percet töltött el egy parkoló autóban, kellemes, napos időben. Lássuk, hogyan érezte magát Dr. Ernie Ward ebben a helyzetben!

 

Tegyük fel, hogy most én vagyok a kisállatod. Itt ülök az autóban, mind a négy ablakot résnyire lehúzva hagytad. Elindítjuk az órát, és meglátjuk, milyen meleg lesz idebent.

 

0. perc:  94 °F / 34,5 °C

 

Már most elég nagy itt a hőség, pedig még alig kezdtük el. Elüldögélek itt, és meglátjuk, mennyire melegszik fel a kocsi.

 

5. perc:  100 °F / 38 °C

 

Fullasztó a hőség idebent.

 

 

10. perc:  106 °F / 41 °C

 

Szinte elviselhetetlen, lassan eljutok oda, hogy alig bírom ki idebent. Odakint kellemes szellő fúj, amitől még frusztrálóbb az egész, mivel látom az ablakon át a szélben lengedező fákat, de hiába van résnyire nyitva mind a négy ablak, idebent semmit sem lehet ebből érezni.

 

Kezdem úgy érezni, hogy ez egy nagyon rossz ötlet volt részemről...

 

15. perc:  110 °F / 43 °C

 

Beleképzelve magam egy kisebb testű vagy egy idősebb kutya helyébe, már nagyon nagy bajban lennék. Talán ugatnék, és egyre idegesebb lennék. Csak tippelni tudok, mennyire szökhet fel mostanra a kutya testhőmérséklete.

 

25. perc: 113 °F / 45 °C

 

Rettenetes. Egyetlen gondolat kavarog a fejemben: tűnj el az autóból! Minden porcikám azt üvölti: kifelé, kifelé! Nem tudom, mennyire látszik a videón, de teljesen átizzadtam a ruhám. Az arcomról, az orromról és az ajkamról is dől az izzadtság. De én tudok izzadni. Egy kutya nem tud. Egy kutya párologtatni, vagyis csak lihegni tud.

 

A teszt lényege pont az, hogy lássuk, milyen érzés mindez. Hogyan érezheti magát egy kutya, akit bezártak az autóba? Senki sem segít rajtad. Nincs semmilyen kontrollod afelett, ami veled történik. Nem érted, mi történik. Az egyetlen dolog, amit tudsz: a tested annyira felhevül, hogy komoly veszélyben lehet az életed.

 

Állatorvos tesztelte, milyen érzés egy parkoló autóban ülni a melegben
Rövid idő alatt is felforrósodhat az autó utastere - nem szabad bent hagyni a kutyát!
Fotó: Youtube/DrErnieWard

 

30. perc: 116 °F / 47 °C

 

... egy parkoló autóban, résnyire nyitott ablakokkal. A hőmérséklet pokoli. De én tudom, mi történik, és kézben tartom a dolgokat. Elképzelni sem tudom, mennyire kiszolgáltatottnak érezheti magát egy kutya ilyen helyzetben, és ez rettentően ijesztő. Nem tudja, mikor jön vissza a gazdi, miközben lassan, de biztosan felemészti a hőség minden energiáját, kiszippantva belőle az életet.

 

Persze, mentegetheted magadat mindenféle kifogásokkal, úgymint:

 

"Csak egy pillanatra hagyom magára, lehúzom picit az ablakokat, fúj egy kis szellő, nincs olyan nagy meleg…”

 

De ezeknek a kifogásoknak semmi értelme, kivéve, ha Te magad is a kutya mellett ültél végig ez idő alatt.

 

Soha, de soha ne hagyd a kutyádat parkoló autóban, ha meleg az idő!

 


 

Tudtad? A hőguta kialakulásához mindössze annyi elegendő, ha a kutya normális testhőmérséklete 2°C-kal nő; azonnali segítség nélkül ebbe akár 15 perc alatt belehalhat. (Forrás: Vetsnow)

 

De! Nem kell ahhoz tűző napon álló autóban hagyni a kutyát, hogy ez a csekély változás bekövetkezzen. Az autó belső hőmérséklete kellemesen meleg időjárás esetén is felszökhet. Hiába nincsen 30°C (vagy több) odakint, hiába tarkítják fátyolfelhők az eget, hiába bukik le a nap estefelé a horizonton. Nyáron még este 20 óra után is olyan hőmérséklet uralkodhat az utastérben, mely a benne hagyott kutya számára végzetes lehet! 

 

 

Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz? - Könnyű - Kutyabarát helyek

A sok írás, fotó, videó ellenére is megesik még, hogy a gazda figyelmetlenségből vagy tudatlanságból bent hagyja a kutyáját az autóban, míg ő vásárol, vagy ügyet intéz. Ám bármilyen gyorsan is végez, a kutyáját óriási veszélynek teszi ki ez idő alatt. Hogyan segíthetsz, ha ilyen esettel találkozol?

 


 

* MegjegyzésMivel a videó angol nyelven készült, a könnyebb érthetőség kedvéért a feliratos változatot helyeztük el a cikkben. Az eredeti videó megtekinthető ide kattintva: Youtube/DrErnieWard 

Forrás: thedodo.com
Indexkép forrás: Youtube/DrErnieWard

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére
Tiszta otthon, rendes ház. Gazdiként ezt bizony olykor kihívásként élhetjük meg, és gyakrabban kerül elő a takarító-szett. Milyen problémát okozhatnak a kutya számára, és hogyan előzzük meg a bajt?

Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben
A megfelelő felszerelés birtokában kedvencünk is biztonságban utazhat velünk.

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja
Korábban már körüljártuk a dohányzás kutyákra gyakorolt hatásának témakörét. De mi a helyzet az e-cigarettával?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Mire tanítanak az idős kutyák? Hírek - Címlapon
Mire tanítanak az idős kutyák?
Segítségre szorulnak az árva állatok - nincs tartaléka az állatmenhelyeknek Hírek - Címlapon
Segítségre szorulnak az árva állatok - nincs tartaléka az állatmenhelyeknek