A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Állatorvos tesztelte, milyen érzés egy parkoló autóban ülni a melegben: "Ez gyilkos"

2021. július 08., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
"Senki sem segít rajtad. Nincs semmilyen kontrollod afelett, ami veled történik. Nem érted, mi történik. Az egyetlen dolog, amit tudsz: a tested annyira felhevül, hogy komoly veszélyben lehet az életed.""Ez gyilkos. Pokoli érzés így meghalni." - E szavakkal kezdi a videóban szereplő állatorvos a kísérletet, melynek során 30 percet töltött el egy parkoló autóban, kellemes, napos időben. Lássuk, hogyan érezte magát Dr. Ernie Ward ebben a helyzetben!

 

Tegyük fel, hogy most én vagyok a kisállatod. Itt ülök az autóban, mind a négy ablakot résnyire lehúzva hagytad. Elindítjuk az órát, és meglátjuk, milyen meleg lesz idebent.

 

0. perc:  94 °F / 34,5 °C

 

Már most elég nagy itt a hőség, pedig még alig kezdtük el. Elüldögélek itt, és meglátjuk, mennyire melegszik fel a kocsi.

 

5. perc:  100 °F / 38 °C

 

Fullasztó a hőség idebent.

 

 

10. perc:  106 °F / 41 °C

 

Szinte elviselhetetlen, lassan eljutok oda, hogy alig bírom ki idebent. Odakint kellemes szellő fúj, amitől még frusztrálóbb az egész, mivel látom az ablakon át a szélben lengedező fákat, de hiába van résnyire nyitva mind a négy ablak, idebent semmit sem lehet ebből érezni.

 

Kezdem úgy érezni, hogy ez egy nagyon rossz ötlet volt részemről...

 

15. perc:  110 °F / 43 °C

 

Beleképzelve magam egy kisebb testű vagy egy idősebb kutya helyébe, már nagyon nagy bajban lennék. Talán ugatnék, és egyre idegesebb lennék. Csak tippelni tudok, mennyire szökhet fel mostanra a kutya testhőmérséklete.

 

25. perc: 113 °F / 45 °C

 

Rettenetes. Egyetlen gondolat kavarog a fejemben: tűnj el az autóból! Minden porcikám azt üvölti: kifelé, kifelé! Nem tudom, mennyire látszik a videón, de teljesen átizzadtam a ruhám. Az arcomról, az orromról és az ajkamról is dől az izzadtság. De én tudok izzadni. Egy kutya nem tud. Egy kutya párologtatni, vagyis csak lihegni tud.

 

A teszt lényege pont az, hogy lássuk, milyen érzés mindez. Hogyan érezheti magát egy kutya, akit bezártak az autóba? Senki sem segít rajtad. Nincs semmilyen kontrollod afelett, ami veled történik. Nem érted, mi történik. Az egyetlen dolog, amit tudsz: a tested annyira felhevül, hogy komoly veszélyben lehet az életed.

 

Állatorvos tesztelte, milyen érzés egy parkoló autóban ülni a melegben
Rövid idő alatt is felforrósodhat az autó utastere - nem szabad bent hagyni a kutyát!
Fotó: Youtube/DrErnieWard

 

30. perc: 116 °F / 47 °C

 

... egy parkoló autóban, résnyire nyitott ablakokkal. A hőmérséklet pokoli. De én tudom, mi történik, és kézben tartom a dolgokat. Elképzelni sem tudom, mennyire kiszolgáltatottnak érezheti magát egy kutya ilyen helyzetben, és ez rettentően ijesztő. Nem tudja, mikor jön vissza a gazdi, miközben lassan, de biztosan felemészti a hőség minden energiáját, kiszippantva belőle az életet.

 

Persze, mentegetheted magadat mindenféle kifogásokkal, úgymint:

 

"Csak egy pillanatra hagyom magára, lehúzom picit az ablakokat, fúj egy kis szellő, nincs olyan nagy meleg…”

 

De ezeknek a kifogásoknak semmi értelme, kivéve, ha Te magad is a kutya mellett ültél végig ez idő alatt.

 

Soha, de soha ne hagyd a kutyádat parkoló autóban, ha meleg az idő!

 


 

Tudtad? A hőguta kialakulásához mindössze annyi elegendő, ha a kutya normális testhőmérséklete 2°C-kal nő; azonnali segítség nélkül ebbe akár 15 perc alatt belehalhat. (Forrás: Vetsnow)

 

De! Nem kell ahhoz tűző napon álló autóban hagyni a kutyát, hogy ez a csekély változás bekövetkezzen. Az autó belső hőmérséklete kellemesen meleg időjárás esetén is felszökhet. Hiába nincsen 30°C (vagy több) odakint, hiába tarkítják fátyolfelhők az eget, hiába bukik le a nap estefelé a horizonton. Nyáron még este 20 óra után is olyan hőmérséklet uralkodhat az utastérben, mely a benne hagyott kutya számára végzetes lehet! 

 

 

Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz? - Könnyű - Kutyabarát helyek

A sok írás, fotó, videó ellenére is megesik még, hogy a gazda figyelmetlenségből vagy tudatlanságból bent hagyja a kutyáját az autóban, míg ő vásárol, vagy ügyet intéz. Ám bármilyen gyorsan is végez, a kutyáját óriási veszélynek teszi ki ez idő alatt. Hogyan segíthetsz, ha ilyen esettel találkozol?

 


 

* MegjegyzésMivel a videó angol nyelven készült, a könnyebb érthetőség kedvéért a feliratos változatot helyeztük el a cikkben. Az eredeti videó megtekinthető ide kattintva: Youtube/DrErnieWard 

Forrás: thedodo.com
Indexkép forrás: Youtube/DrErnieWard

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés! Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés!
Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés. Kutyáink és saját biztonságunk érdekében erdei kirándulásaink alkalmával és az autóutakon is figyeljünk fokozottabban!

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Passzív dohányzás: kutyáinkat is veszélyezteti! Passzív dohányzás: kutyáinkat is veszélyezteti!
Tudjuk jól, milyen veszélyeket rejt egészségünkre az aktív és a passzív dohányzás. De tisztában vagyunk-e azzal, milyen hatással van a cigaretta és a dohányzás kedvenceinkre?

Megértő társ – Megnyugtatja barátját a kutya, amikor utazás közben stresszel Megértő társ – Megnyugtatja barátját a kutya, amikor utazás közben stresszel
A fekete labrador pontosan tudja, családjának mikor van szüksége egy kis extra segítségre: álmából is felébreszti cukorbeteg gazdáját, az autóban pedig pillanatok alatt megnyugtatja szorongó barátját.

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet Kutya a kertben - 10 dolog, ami veszélyt jelenthet
Kertünk az a hely, ahol kutyánk szabadon mozoghat, kedvére szaladgálhat, játszhat, napozhat. A mi felelősségünk, hogy mindez biztonságos is legyen számára.

Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz? Mit tegyél, ha egy forró autóban kutyát találsz?
A sok írás, fotó, videó ellenére is megesik még, hogy a gazda figyelmetlenségből vagy tudatlanságból bent hagyja a kutyáját az autóban, míg ő vásárol, vagy ügyet intéz. Ám bármilyen gyorsan is végez, a kutyáját óriási veszélynek teszi ki ez idő alatt. Hogyan segíthetsz, ha ilyen esettel találkozol?

Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát? Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát?
Természetes, hogy kedvencünk időről-időre megtisztogatja a mancsait, ám a túlzásba vitt nyalogatás, rágcsálás komolyabb problémát is elfedhet, melyet érdemes kivizsgáltatni.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi? Hírek - Címlapon
Miért néz rám a kutyám, miközben a nagydolgát végzi?
5 tipp, hogy a kutyás strandolás felhőtlen legyen! Hírek - Címlapon
5 tipp, hogy a kutyás strandolás felhőtlen legyen!