A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mini pacemakert kapott a 12 éves szívbeteg kutya, hogy megmentsék életét

2023. augusztus 01., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Tara, a miniatűr schnauzer egy orvosi műszereket gyártó cég adományának köszönhetően szinte olyan, mint fénykorában: jókedve visszatért, boldogan szaladgál és hempereg a puha fűben.



 

Amikor Richard Berg legjobb barátja, a 12 éves miniatűr schnauzer, Tara egészsége váratlanul romlani kezdett, a férfi tudta, hogy a végsőkig elmenne kedvence kedvéért. 2011-ben kapta ajándékba a csöppnyi szőrgombócot, és Tara azóta is vidámsággal és szeretettel aranyozta be mindennapjait. Magától értetődő, mekkora aggodalmat okozott, hogy az öregecske kutyus állapota rosszra fordult. Időnként összeesett, és nem tudott felállni – nagyon ijesztő volt.

 

Az állatorvosi vizsgálatok során fény derült szívbetegségére, mely a szokatlan tüneteket produkálta. A diagnózisban súlyos szívritmuszavar szerepelt, amely folyamatosan kihatott „ketyegője” működésére. Előfordult, hogy szíve hosszabb ideig nem dobbant, akár 14 másodpercen át sem tudtak szívverést mérni nála. Ez okozta, hogy teljesen váratlan pillanatokban egyszerűen összeesett a kutya, és eszméletvesztését követően is beletelt kis időbe, mire elméje kitisztult.

 

 

Tara, a miniatűr schnauzer pacemakert kapott
Tara, a miniatűr schnauzer pacemakert kapott
Fotó: Medtronic/people.com

 

 

Egyetlen megoldás jöhetett volna szóba, méghozzá egy pacemaker beültetése. Ehhez egy 90 perces műtétre lett volna szükség, melynek során emberek számára készített pacemakert helyeznének Tara szívébe. Egy orvosi műszereket gyártó cégnek hála, az eljárás már kutyák esetében is kivitelezhető az Egyesült Államokban. A Medtronic* ugyanis már több mint 300 pacemakert ajánlott fel állatorvosi rendelőknek, ahol olyan szívbeteg kisállatokon tudnak segíteni, akiknek a beavatkozás nélkül hamar súlyosbodhatna az állapota.

 

Számos olyan eljárás létezik a humán gyógyászatban, mely kisállatokra is alkalmazható. Örömünkre szolgál, ha hidat építhetünk az állatgyógyászat területére. Cégünk egyik küldetése, hogy ugyanazokat a kezelési lehetőségeket biztosíthassuk az állatok számára – ily módon enyhíthetjük fájdalmukat, segíthetünk egészségük helyreállításában, és meghosszabbíthatjuk életüket” - áll a Medtronic nyilatkozatában.

 

 

A miniatűr schnauzer és gazdája - Már nem kell aggódniuk a rohamok miatt
A miniatűr schnauzer és gazdája - Már nem kell aggódniuk a rohamok miatt
Fotó: Medtronic/people.com

 

 

Tara operációjára a minnesotai állatorvosi egyetem klinikáján került sor, Dr. Allison Masters állatorvos-kardiológus professzor vezetésével. A procedúra már-már rutin eljárásnak számít, ha minden rendben zajlik, a páciens már másnap elhagyhatja az állatkórházat, és otthon folytathatja a lábadozát. Tara esetében is így történt. És innentől kezdve, ha a kisöreg szíve kihagy, a pacemaker átveszi szerepét, és többé már nem kell ijesztő rohamokra számítania sem neki, sem gazdijának.

 

„Semmilyen gond nem adódott azóta, hogy megkapta a pacemakert” - mondta el Berg. Boldogan számolt be arról, hogy kedvence ugyanolyan vidáman szaladgál és hempereg a puha fűben, mint korábban.

 

 

Szívműtétje után Tara kutya nagyon is jól érzi magát
Szívműtétje után Tara kutya nagyon is jól érzi magát
Fotó: Medtronic/people.com

 

 

Tara gazdája és kardiológusa egyaránt reményét fejezte ki aziránt, hogy a kis schnauzer története sokakhoz eljut majd, és rávilágít arra, hogy a pacemaker beültetésével rengeteget lehet javítani a szívbeteg kutyusok állapotán. Az eljárás létezik, Amerikában lassan rutinműtétnek számít, és a négylábú páciensek legtöbbször gond nélkül, hamar felépülnek belőle, állítja Dr. Masters. Ha pedig a gazdi anyagi lehetőségei jelentenék az akadályt, érdemes a programban résztvevő állatorvosoknál érdeklődni az igénybe vehető kedvezményekről.

 


 

* https://news.medtronic.com/pacemaker-technology-helping-pets-newsroom

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Medtronic/people.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár Megható találkozás: 13 év után találkozott újra a kutya testvérpár
10 perc séta után viszont éppen olyan látványt nyújtottak, ahogy a parkban bandukoltak együtt, mint "két öreg lélek, akik már nagyon régóta ismerik egymást”.

Miért őszülnek idő előtt a kutyák? Miért őszülnek idő előtt a kutyák?
Az ősz szőrszálak már fiatalabb korban is megjelenhetnek kedvencünk pofáján. Mi okozza és mely tényezők befolyásolják alapvetően az őszülés folyamatát?

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyabarát helyek - Tippek, hogy igazán jól érezhessétek magatokat Hírek - Címlapon
Kutyabarát helyek - Tippek, hogy igazán jól érezhessétek magatokat
Gyomorcsavarodás kutyáknál - Tünetek, teendők és az életveszélyes állapot megelőzése Hírek - Címlapon
Gyomorcsavarodás kutyáknál - Tünetek, teendők és az életveszélyes állapot megelőzése