A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Nem lesz többet tűzijáték szilveszterkor Tatán

2018. december 31., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Óriási eredményt értek el a természetvédők a magyar városban: a tatai önkormányzat rendeletben tiltja ezentúl az év végi tűzijátékozást a városukban.Mondhatni örömujjongással fogadták a kutyások a hírt, miszerint Tata város önkormányzata rendeletben szabályozza ez év végétől a pirotechnikai eszközök használatát az év utolsó- és az újév első hónapjaiban. A rendelet elsősorban a Tatán áttelelő vadludak védelmében született. A vadludak minden évben a tundrai költőhelyükről érkeznek Tatára az Öreg-tóhoz, hogy itt töltsék el a téli hónapokat, több tízezren érkeznek minden évben. Az Öreg-tó 1977 óta minősül helyi jelentőségű természetvédelmi területnek, 1989 óta nemzetközi jelentőségű vizes élőhelynek, 2004 óta pedig Natura 2000 Különleges Madárvédelmi Terület is.

 

Az év végén több napon, néha héten keresztül tartó petárdázás, tűzijátékozás az érzékeny vadludakra is nagyon rossz hatással van. A Magyar Madártani Egyesület megfigyelései szerint az elmúlt évtizedben szilveszterkor az Öreg-tavon tartózkodó sokezres vadlúdtömegeknek átlagosan mintegy 70%-a menekült el a tóról - írják az október 31-én megszavazott tűzijátékozást korlátozó rendelet indoklásában. Ennek oka pedig nem más, mint a tűzijátékkal, egyéb pirotechnikai eszközzel járó fény- és hanghatás.

 

 

Több tízezer vadlúd tölti a telet Tatán - elsősorban az ő védelmükben született a tűzijátékozást szabályozó rendelet
Több tízezer vadlúd tölti a telet Tatán - elsősorban az ő védelmükben született a tűzijátékozást szabályozó rendelet
Fotó: mme.hu

 

 


A rendelet szerint: 


minden év november 1. és rá következő év február 28. között Tata teljes közigazgatási területén (kivéve az Agostyán településrészt) nem lesz megengedett  a 2. és a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek használata.


( 2. pirotechnikai osztály: pl. római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán ; 3. pirotechnikai osztály: pl. magas hatóanyag-tartalmú rakéták).

A rendelet 2018. november 24-én lép hatályba.


 

 

Az egész országra vonatkozó szabályozás szerint tűzijáték terméket kizárólag december 28. 18.00 óra és a következő naptári év január 01-jén 06.00 óra között lehet felhasználni, a fel nem használt termékeket pedig január 5-ig vissza kell juttatni a forgalmazónak, aki köteles azt visszavenni. Ennek ellenére már jóval ez idő előtt megkezdődnek a durrogtatások, és nem is fejeződnek be a megadott reggel 6 óráig.

Egy gazdinak sem kell bemutatni azt, milyen szörnyű hatással van ez a félnapnyi “szórakozás” kedvenceinkre - és itt nem csak a kutyákat értjük, hiszen mellettük a macskák, de még a lovak és egyéb háziállataink is a poklot élik át szilveszter környékén - nem beszélve a vadon élő állatokról. Rettegéssel várják a végét, sokuk pedig inkább a menekülést választják. Több ezer állat tűnik el ezekben a hetekben, sokuk soha sem térhet haza, hiába a sok állatvédő éjt nappallá tévő önfeláldozó munkája.

 

 

Nagyon sok kutya és más háziállat is retteg a tűzijátéktól
Nagyon sok kutya és más háziállat is retteg a tűzijátéktól
Fotó: curiosity.com

 

 

Nagyon sok függ a megelőző lépésektől, a felkészüléstől, ám a legbiztosabb megoldást mégis az olyan lépések jelentenék, mint amit Tata város önkormányzata is meghozott. Nem csak a vadludak, az összes többi állat fellélegezhet idén télen.

A hatósági tiltáson kívül más próbálkozásokat is fellelhetünk itthon és külföldön egyaránt: idén augusztus 20-án Cegléden a tűzijáték helyett inkább a szintén rendkívül látványos, azonban durrogástól mentes lézershowt választották (igaz, biztonsági okokból, hiszen a belvárosban sok építkezés zajlott - a kutyások ennek ellenére is nagyon örültek a tűzijáték elmaradásának). Olaszországban pedig csendes tűzijátékkal próbálták óvni az állatokat. sokan nem tudják, de itthon is beszerezhető a csendes tűzijáték, ráadásul több helyen is! A csendes tűzijátékok minimális lőport tartalmaznak, így azok szinte alig járnak hanghatással,  hangjuk nem haladja meg egy fúrógép hangját sem. Ezek használata óriási változást eredményezne a jelenlegi viszonyokhoz képest!

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2018. november 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg! Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg!
Szilveszterkor sajnos ugrásszerűen megnő a kóbor kutyák száma, sokuk menekülni próbál a tűzijátékok, petárdák hangja elől. Sok állat nem kerül meg az elkövetkező pár napban: feladni azonban nem szabad, többször is előfordult, hogy akár hónapok, vagy évek elteltével került meg az elcsatangolt kutya!

A Jézuska mellett talált menedéket a szilveszter óta kóborló vizsla A Jézuska mellett talált menedéket a szilveszter óta kóborló vizsla
Szilveszter óta kóborolt a vizsla Heves megyében, aki végül egy betlehemben lelt menedékre. Az aggódó állatbarátok gyors intézkedésének hála már otthon lehet gazdájánál.

Ezernél is több kutya kerülhetett bajba szilveszterkor Ezernél is több kutya kerülhetett bajba szilveszterkor
Hiába a sok felhívás, figyelmeztetés és tanács, még mindig rengeteg kutya, macska került bajba az év utolsó és az új év első napjaiban. Ez a szám azonban nem mutatja, összesen mennyi állat vesztette életét, sebesült meg, vagy került sokkos állapotba, hiszen nem csak kutyáinkat veszélyezteti a tűzijátékozás és petárdázás, hanem a többi házi- és haszonállatot, valamint a vadállatokat is.

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt! Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt!
A kutyatartók nagy része előtt nem ismeretlen a probléma, amit a szilveszter éjjel és az azt megelőző napok okoznak. Nagyon sokat tehetsz azért, hogy kutyád könnyebben viselje az év utolsó napját kísérő durrogtatást! Előzd meg a bajt!

Miskolcon az idén is tűzijáték nélkül köszöntik az új évet! Miskolcon az idén is tűzijáték nélkül köszöntik az új évet!
Tata után 2019-ben Miskolc mondott nemet a tűzijátékokra.

Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre! Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre!
Évente ezernél több kutya is bajba kerül szilveszterkor a petárdák és tűzijátékok miatt. A legtöbb kutyás okkal kiált kígyót, békát a tűzijátékozókra - ám mivel egyelőre betiltásra még nem került a durrogtatás, nekünk, gazdáknak kell felkészültnek és okosnak lennünk. Lássuk be, ez legalább annyira a mi felelősségünk, mint a tűzijáték(ozók) hibája.

Kedvenceink biztonságban szilveszterkor is: kisállat nyomkövető segít a gazdiknak Kedvenceink biztonságban szilveszterkor is: kisállat nyomkövető segít a gazdiknak
Korom Gábor kutyatréner, a Tükör Módszer alapítója és a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet közösen hívja fel a figyelmet a szilveszteri petárdázás veszélyeire, melyhez a Telekom támogatóként csatlakozik.

Egyre kevesebb a tűzijáték Németországban. Egyre kevesebb a tűzijáték Németországban.
Németországban egyre többen tűzijáték-ellenesek, ami heves vitákat vált ki, ám úgy tűnik, az ellenzők javára billen majd a mérleg nyelve.

Önkénteseket keres a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Önkénteseket keres a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet
Rohamosan közeledik az év vége, amit az állattartók vegyes érzelmekkel várnak. A szilveszteri petárdázások és tűzijátékok miatt több száz állat szökik meg, kerül bajba - segítség nélkül sokuk soha nem találna haza!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Praktiker JULIUS-K9 Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Hogyan legyél kutya? Hírek - Címlapon
Hogyan legyél kutya?
30 napos kutyás kihívás - hetedik feladat: Ugrás láb között Hírek - Címlapon
30 napos kutyás kihívás - hetedik feladat: Ugrás láb között