A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Jó tudni!

Összes      Friss      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Nem lesz többet tűzijáték szilveszterkor Tatán

2018. december 31., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Óriási eredményt értek el a természetvédők a magyar városban: a tatai önkormányzat rendeletben tiltja ezentúl az év végi tűzijátékozást a városukban.Mondhatni örömujjongással fogadták a kutyások a hírt, miszerint Tata város önkormányzata rendeletben szabályozza ez év végétől a pirotechnikai eszközök használatát az év utolsó- és az újév első hónapjaiban. A rendelet elsősorban a Tatán áttelelő vadludak védelmében született. A vadludak minden évben a tundrai költőhelyükről érkeznek Tatára az Öreg-tóhoz, hogy itt töltsék el a téli hónapokat, több tízezren érkeznek minden évben. Az Öreg-tó 1977 óta minősül helyi jelentőségű természetvédelmi területnek, 1989 óta nemzetközi jelentőségű vizes élőhelynek, 2004 óta pedig Natura 2000 Különleges Madárvédelmi Terület is.

 

Az év végén több napon, néha héten keresztül tartó petárdázás, tűzijátékozás az érzékeny vadludakra is nagyon rossz hatással van. A Magyar Madártani Egyesület megfigyelései szerint az elmúlt évtizedben szilveszterkor az Öreg-tavon tartózkodó sokezres vadlúdtömegeknek átlagosan mintegy 70%-a menekült el a tóról - írják az október 31-én megszavazott tűzijátékozást korlátozó rendelet indoklásában. Ennek oka pedig nem más, mint a tűzijátékkal, egyéb pirotechnikai eszközzel járó fény- és hanghatás.

 

 

Több tízezer vadlúd tölti a telet Tatán - elsősorban az ő védelmükben született a tűzijátékozást szabályozó rendelet
Több tízezer vadlúd tölti a telet Tatán - elsősorban az ő védelmükben született a tűzijátékozást szabályozó rendelet
Fotó: mme.hu

 

 


A rendelet szerint: 


minden év november 1. és rá következő év február 28. között Tata teljes közigazgatási területén (kivéve az Agostyán településrészt) nem lesz megengedett  a 2. és a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek használata.


( 2. pirotechnikai osztály: pl. római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán ; 3. pirotechnikai osztály: pl. magas hatóanyag-tartalmú rakéták).

A rendelet 2018. november 24-én lép hatályba.


 

 

Az egész országra vonatkozó szabályozás szerint tűzijáték terméket kizárólag december 28. 18.00 óra és a következő naptári év január 01-jén 06.00 óra között lehet felhasználni, a fel nem használt termékeket pedig január 5-ig vissza kell juttatni a forgalmazónak, aki köteles azt visszavenni. Ennek ellenére már jóval ez idő előtt megkezdődnek a durrogtatások, és nem is fejeződnek be a megadott reggel 6 óráig.

Egy gazdinak sem kell bemutatni azt, milyen szörnyű hatással van ez a félnapnyi “szórakozás” kedvenceinkre - és itt nem csak a kutyákat értjük, hiszen mellettük a macskák, de még a lovak és egyéb háziállataink is a poklot élik át szilveszter környékén - nem beszélve a vadon élő állatokról. Rettegéssel várják a végét, sokuk pedig inkább a menekülést választják. Több ezer állat tűnik el ezekben a hetekben, sokuk soha sem térhet haza, hiába a sok állatvédő éjt nappallá tévő önfeláldozó munkája.

 

 

Nagyon sok kutya és más háziállat is retteg a tűzijátéktól
Nagyon sok kutya és más háziállat is retteg a tűzijátéktól
Fotó: curiosity.com

 

 

Nagyon sok függ a megelőző lépésektől, a felkészüléstől, ám a legbiztosabb megoldást mégis az olyan lépések jelentenék, mint amit Tata város önkormányzata is meghozott. Nem csak a vadludak, az összes többi állat fellélegezhet idén télen.

A hatósági tiltáson kívül más próbálkozásokat is fellelhetünk itthon és külföldön egyaránt: idén augusztus 20-án Cegléden a tűzijáték helyett inkább a szintén rendkívül látványos, azonban durrogástól mentes lézershowt választották (igaz, biztonsági okokból, hiszen a belvárosban sok építkezés zajlott - a kutyások ennek ellenére is nagyon örültek a tűzijáték elmaradásának). Olaszországban pedig csendes tűzijátékkal próbálták óvni az állatokat. sokan nem tudják, de itthon is beszerezhető a csendes tűzijáték, ráadásul több helyen is! A csendes tűzijátékok minimális lőport tartalmaznak, így azok szinte alig járnak hanghatással,  hangjuk nem haladja meg egy fúrógép hangját sem. Ezek használata óriási változást eredményezne a jelenlegi viszonyokhoz képest!

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2018. november 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Augusztusi tűzijáték: készülj fel rá időben! Augusztusi tűzijáték: készülj fel rá időben!
Szemkápráztató fényjáték, hangos durranások, ünneplő tömeg. Ugyanakkor rettegő kutyák, menekülő állatok. A tűzijátékozást teljesen megszüntetni egyelőre nincs esély, ezért nekünk, gazdiknak kell előrelátónak lenni, és megvédeni kutyáinkat.

Nem lesz tűzijáték újévkor Prágában Nem lesz tűzijáték újévkor Prágában
A tűzijáték helyett látványos fényjátékkal ünnepli az újévet a cseh főváros. A csendes, de legalább annyira látványos újítást elsősorban az idősekre és a házi kedvencekre való tekintettel vezetik be.

30 méter magas sziklafalról mentettek vizslát a tűzoltók 30 méter magas sziklafalról mentettek vizslát a tűzoltók
Szerencsésen végződött a tűzijátéktól megriadva menekülő vizsla esete. A tűzoltóknak hála ép bőrrel megúszta a sziklamászó kalandot!

Vonatozott, majd a rendőrökhöz ment egy kutya szilveszterkor Vonatozott, majd a rendőrökhöz ment egy kutya szilveszterkor
Talán ennek a kutyának volt a legkalandosabb a szilvesztere! Kalandja szerencsére jó véget ért, története megmosolyogtató, ám ne felejtsük el, mi miatt kényszerült erre az útra, ami rosszul is elsülhetett volna…

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt! Szilveszteri égzengés - vigyázz kutyádra, előzd meg a bajt!
A kutyatartók nagy része előtt nem ismeretlen a probléma, amit a szilveszter éjjel és az azt megelőző napok okoznak. Nagyon sokat tehetsz azért, hogy kutyád könnyebben viselje az év utolsó napját kísérő durrogtatást! Előzd meg a bajt!

Csendes kutyás sétával hívják fel a figyelmet a kutyások a szilveszter veszélyeire Csendes kutyás sétával hívják fel a figyelmet a kutyások a szilveszter veszélyeire
Különleges év végi kutyasétára invitálnak a szervezők minden kutyást: hívjuk fel együtt a figyelmet a szilveszteri buli által kutyáinkra leselkedő veszélyekre és a megelőzés fontosságára!

Hangszigetelt kutyaházat tervezett a Ford, amiben a kutyák átvészelhetik a szilvesztert Hangszigetelt kutyaházat tervezett a Ford, amiben a kutyák átvészelhetik a szilvesztert
Az autógyártó cég egy kicsit más területre tévedt: kutyaházat tervezett. Nem is akármilyet! Az ultramodern kutyaház nem csak megjelenésével, hanem praktikusságával is azonnal meggyőzi a kutyásokat: a ház ugyanis kizárja a tűzijáték hangjait, így félős kutyánk is nyugodtan átvészelheti a szilvesztert

Idén is önkéntes segítőket keres a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Idén is önkéntes segítőket keres a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet
Az év utolsó pár napja a legtöbb gazdinak nem a pihenésről és bulizásról szól. Bár a legtöbben megteszünk minden óvintézkedést kedvencünk védelme érdekében, így is rengeteg kutya elszökik félelmében.

Fellélegezhetnek a kutyások Cegléden: tűzijáték helyett lézershow lesz augusztus 20-án Fellélegezhetnek a kutyások Cegléden: tűzijáték helyett lézershow lesz augusztus 20-án
Az év végi ünnep mellett augusztus 20-a is rettegett dátum a legötbb kutyás körében, hiszen szinte már hagyománynak számít, hogy a nemzeti ünnepünket tűzijáték koronázza meg.

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Vizslatúra Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt. Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Dog para, no para! Hírek - Címlapon
Dog para, no para!
 Új kullancsfaj, új betegség Hírek - Címlapon
Új kullancsfaj, új betegség