A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem lesz többet tűzijáték szilveszterkor Tatán

2018. december 31., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Óriási eredményt értek el a természetvédők a magyar városban: a tatai önkormányzat rendeletben tiltja ezentúl az év végi tűzijátékozást a városukban.



Mondhatni örömujjongással fogadták a kutyások a hírt, miszerint Tata város önkormányzata rendeletben szabályozza ez év végétől a pirotechnikai eszközök használatát az év utolsó- és az újév első hónapjaiban. A rendelet elsősorban a Tatán áttelelő vadludak védelmében született. A vadludak minden évben a tundrai költőhelyükről érkeznek Tatára az Öreg-tóhoz, hogy itt töltsék el a téli hónapokat, több tízezren érkeznek minden évben. Az Öreg-tó 1977 óta minősül helyi jelentőségű természetvédelmi területnek, 1989 óta nemzetközi jelentőségű vizes élőhelynek, 2004 óta pedig Natura 2000 Különleges Madárvédelmi Terület is.

 

Az év végén több napon, néha héten keresztül tartó petárdázás, tűzijátékozás az érzékeny vadludakra is nagyon rossz hatással van. A Magyar Madártani Egyesület megfigyelései szerint az elmúlt évtizedben szilveszterkor az Öreg-tavon tartózkodó sokezres vadlúdtömegeknek átlagosan mintegy 70%-a menekült el a tóról - írják az október 31-én megszavazott tűzijátékozást korlátozó rendelet indoklásában. Ennek oka pedig nem más, mint a tűzijátékkal, egyéb pirotechnikai eszközzel járó fény- és hanghatás.

 

 

Több tízezer vadlúd tölti a telet Tatán - elsősorban az ő védelmükben született a tűzijátékozást szabályozó rendelet
Több tízezer vadlúd tölti a telet Tatán - elsősorban az ő védelmükben született a tűzijátékozást szabályozó rendelet
Fotó: mme.hu

 

 


A rendelet szerint: 


minden év november 1. és rá következő év február 28. között Tata teljes közigazgatási területén (kivéve az Agostyán településrészt) nem lesz megengedett  a 2. és a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek használata.


( 2. pirotechnikai osztály: pl. római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán ; 3. pirotechnikai osztály: pl. magas hatóanyag-tartalmú rakéták).

A rendelet 2018. november 24-én lép hatályba.


 

 

Az egész országra vonatkozó szabályozás szerint tűzijáték terméket kizárólag december 28. 18.00 óra és a következő naptári év január 01-jén 06.00 óra között lehet felhasználni, a fel nem használt termékeket pedig január 5-ig vissza kell juttatni a forgalmazónak, aki köteles azt visszavenni. Ennek ellenére már jóval ez idő előtt megkezdődnek a durrogtatások, és nem is fejeződnek be a megadott reggel 6 óráig.

Egy gazdinak sem kell bemutatni azt, milyen szörnyű hatással van ez a félnapnyi “szórakozás” kedvenceinkre - és itt nem csak a kutyákat értjük, hiszen mellettük a macskák, de még a lovak és egyéb háziállataink is a poklot élik át szilveszter környékén - nem beszélve a vadon élő állatokról. Rettegéssel várják a végét, sokuk pedig inkább a menekülést választják. Több ezer állat tűnik el ezekben a hetekben, sokuk soha sem térhet haza, hiába a sok állatvédő éjt nappallá tévő önfeláldozó munkája.

 

 

Nagyon sok kutya és más háziállat is retteg a tűzijátéktól
Nagyon sok kutya és más háziállat is retteg a tűzijátéktól
Fotó: curiosity.com

 

 

Nagyon sok függ a megelőző lépésektől, a felkészüléstől, ám a legbiztosabb megoldást mégis az olyan lépések jelentenék, mint amit Tata város önkormányzata is meghozott. Nem csak a vadludak, az összes többi állat fellélegezhet idén télen.

A hatósági tiltáson kívül más próbálkozásokat is fellelhetünk itthon és külföldön egyaránt: idén augusztus 20-án Cegléden a tűzijáték helyett inkább a szintén rendkívül látványos, azonban durrogástól mentes lézershowt választották (igaz, biztonsági okokból, hiszen a belvárosban sok építkezés zajlott - a kutyások ennek ellenére is nagyon örültek a tűzijáték elmaradásának). Olaszországban pedig csendes tűzijátékkal próbálták óvni az állatokat. sokan nem tudják, de itthon is beszerezhető a csendes tűzijáték, ráadásul több helyen is! A csendes tűzijátékok minimális lőport tartalmaznak, így azok szinte alig járnak hanghatással,  hangjuk nem haladja meg egy fúrógép hangját sem. Ezek használata óriási változást eredményezne a jelenlegi viszonyokhoz képest!

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2018. november 13.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tizedszer mentettek állatokat szilveszterkor, lesújtó tapasztalataik vannak Tizedszer mentettek állatokat szilveszterkor, lesújtó tapasztalataik vannak
Tizedik alkalommal került megszervezésre a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, sok állatmentő és állatbarát több száz kutyát és macskát juttatott haza, de nem mindenkit sikerült. Háromszáz önkéntesük volt idén az egész országban, és nyolcszáznál is több eltűnt vagy talált állatról kaptak eddig bejelentést a szilveszter miatt. A kezdeményezés megálmodója arra is mutat egy konkrét, hazai példát, hogyan tudná a hatóság szilveszterkor és előtte biztosítani a lakosság nyugalmát és az állatok biztonságát.

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem? Miért félnek egyes kutyák a hangos zajoktól és a tűzijátéktól, míg mások nem?
Tomboló vihar nyáron, tűzijáték ünnepségekkor és újévkor… Rengeteg kutyát tölt el rettegéssel a velük járó hangzavar, de akadnak olyanok is, akiknek szinte fel sem tűnik, hogy mi zajlik körülöttük. Érdekes eredményeket mutatnak a kutatások is!

Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre! Az év legnehezebb éjszakája - így készülj fel időben kutyásként a szilveszterre!
Évente ezernél több kutya is bajba kerül szilveszterkor a petárdák és tűzijátékok miatt. A legtöbb kutyás okkal kiált kígyót, békát a tűzijátékozókra - ám mivel egyelőre betiltásra még nem került a durrogtatás, nekünk, gazdáknak kell felkészültnek és okosnak lennünk. Lássuk be, ez legalább annyira a mi felelősségünk, mint a tűzijáték(ozók) hibája.

Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél Szilveszter: Ha nem pánikol a kedvencünk, még nem jelenti, hogy nem fél
A szilveszter a házi kedvencek életében nem a féktelen jókedvről szól: rengeteg állat rohan el ilyenkor otthonról félelmében, de a lakásban tartott jószágokat is megviseli a petárdázás. A felkészültség mellett az is fontos, hogy figyeljünk a jelekre, ugyanis ha nem rohangál félelmében a kutyusunk fel-alá, még nem jelenti azt, hogy nem retteg.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutya a gyerekorvosi rendelőben? Hírek - Címlapon
Kutya a gyerekorvosi rendelőben?
Ajánld fel adód 1%-át az állatok védelmében! Hírek - Címlapon
Ajánld fel adód 1%-át az állatok védelmében!