A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szteroid kutyáknak: megrövidítheti az életüket?

A szteroid gyógyszerek hatása nagyon gyors és erőteljes. Éppen ezért csodálatos megoldásnak tűnhet a használatuk. Valójában azonban ezek nagyon veszélyes gyógyszerek.


2023. március 23., 10:30


Szerző: Kris Baumann


Kategória: Egészség




A mellékhatásaik hosszan tartóak, és néha nagymértékben csökkentik a szervezet azon képességét, hogy más kezelésekre reagáljon és gyógyuljon. Mindig érdemes megkérdezni az állatorvost, hogy mit tartalmaz a javasolt gyógyszer, és először szteroidmentes kezeléssel próbálkozni. Sajnos a mindennapokban túlságosan is bevett gyakorlat lett a használatuk olyan esetekben is, amikor lenne a szervezet számára gyengédebb megoldást nyújtó alternatíva.



Teljesen természetes, hogy megbízunk az állatorvosunkban akár a saját körzeti dokinkban. És ez rendjén is van. Véletlenül sem szeretném azt sugallani, hogy másképp kéne tennie bárkinek is! Az orvosok nem véletlenül hosszú ideig tanulják választott hivatásukat és nem kevés tudást halmoznak fel az iskolapadban és gyakorlati helyeiken eltöltött évek alatt.
Azonban felgyorsult világunkban minden irányból az a nyomás nehezedik rájuk, – ami amúgy mindenkire – hogy minél gyorsabban kell megoldást kínálniuk. És valóban, a szteroidok gyors megoldást jelenthetnek, de ettől még egyáltalán nem biztos, hogy egyben a legjobb megoldást is kínálják. Ezért kell nekünk gazdiknak feltenni a kérdést, amikor kedvencünket vizsgálatra visszük.

 

De mi lehet a gond a szteroidokkal?
Kezeket fel! Hallotta már valaki azt a kifejezést, hogy szteroid spirál?

 

Első látásra a szteroidok tényleg fantasztikus hatású csodaszernek tűnhetnek. Ha a kutyus viszket elég csak pár dózist beadni neki és a tünetek meg is szűnnek. De valóban ilyen egyszerű lenne a megoldás?!
Nos, sajnos nem. Ha a háttérokok nem kerülnek előzőleg feltárásra és mondjuk krónikus betegség áll a háttérben, akkor bizony a tünetek rövid időn belül sokkal súlyosabb formában fognak visszatérni. Ha pedig erre a kezelőorvos azzal reagál, hogy a dózist kell emelni, akkor – rövid időn belül – eljuthatunk oda, hogy a szteroid egyáltalán nem fog hatni. Vagy, ha mégis hat az eredeti problémára, akkor nagyon komoly mellékhatásokat okoz máshol.

 

Ez már nem is ördögi kör, hanem egy ördögi lefelé tartó spirál.

 

Ha szteroidot kap a kutyus, akkor az elnyomja a gyulladást és a szöveti duzzanatot, de meg nem gyógyítja. A kérdés, hogy milyen árat fizet az eb a látszólagos javulásért. „Én csak magas kamatozású hitelkártyának hívom ezeket a szereket, mert elnyomják az egészséges immunválaszt és gátolják a szervezet öngyógyító képességeit” – írja Dr. Peter Dobias.
Ráadásul ez az immunfunkció-gátlás csökkenti a szervezet kórokozókkal és fertőzésekkel szembeni természetes ellenálló képességét is.

 

Az emberek és állatok testében is megtalálható mellékvesék kis mennyiségű kortikoszteroidot bocsátanak ki fenyegető és kihívást jelentő helyzetekben. Azonban, ha mesterségesen előállított kortikoszteroidot juttatunk be a szervezetbe, azzal a testnek azt üzenjük, hogy nincs szükség a saját mennyiség előállítására. Ezzel pedig hosszú távon valójában megnehezítjük a gyógyulási folyamatot.

 

 

A természet gyermeke
Pax a természetben érzi magát a legjobban
Forrás: https://www.facebook.com/drpeterdobias

 

 

De akkor miért használják az orvosok ezeket a szereket?

 

„Amikor elvégeztem az állatorvosi egyetemet, arra tanítottak bennünket, hogy a tüneteket tekintsük a fő problémának. Még a gyógyszerek neve is megerősíti ezt. Gyulladáscsökkentő, savlekötő, antibiotikum... és a gyógyszerek listája még folytatható lenne.” – folytatja Dr. Dobias.

Az orvos ismerősök elmondása alapján az egyetemeken jellemzően nem annak megtanítására helyezik a hangsúlyt, hogy a gyulladás az akut gyógyulási folyamat természetes velejárója, és hogy fokozza a szövetek vérellátását, lassításra és pihenésre késztet, továbbá aktiválja az immunrendszert. Vagyis lényegében, az akut (nem krónikus) gyulladás segíti a szervezet gyorsabb gyógyulását.
Ha azonban a gyógyulási folyamat ezen részét elnyomják, az egészségügyi probléma újra előjön, és az ismételt elnyomás az állapot krónikussá válásához vezet.

 

Ez persze nem azt jelenti, hogy ne kellene foglalkozni magával a gyulladással! De a doktor úr azt javasolja, hogy ezt úgy kell megtenni, hogy a testtel dolgozunk a cél megvalósulása érdekében, nem pedig ellene.

 

 

A gyulladás egy figyelmeztető jel, hogy a testben valahol probléma van.

 

Úgy tekinthetjük, mint a „gondoskodó szomszédot”, aki felébreszt, ha kigyullad a ház. A szteroidok ezzel szemben olyanok, mintha valaki azt mondaná, hogy aludj vissza nyugodtan, miközben minden lángokban áll körülötted.

 

De mondhatjuk úgy is, hogy a szteroidok olyanok az immunrendszer számára, mint az altatótabletták. Nyugalmi állapotra kényszerítik, amikor pedig épp azért kéne harcolnia, hogy megvédje a szervezetet a krónikus betegségektől, a szervi elégtelenségtől és a súlyos károsodásoktól.

 

 

Két terület, ahol jellemzően szteroidot használ az orvostudomány társállatoknál

 

Az első és leggyakoribb a bőr- és fül problémák.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért használják ezeket a gyógyszereket olyan gyakran, amikor számos mellékhatást is okoznak?

 

Nos, a krónikus bőr- és fülproblémák a kutyáknál a legnagyobb kihívást jelentő állapotok közé tartoznak. Általában tüneti kezelésben részesülnek, a gyulladás és a bőrpír csökkentésére összpontosítva anélkül, hogy a valódi kiváltó okokat keresnék és kezelnék.

 

Ki hallott már olyanról, hogy a bőrproblémák és a gócok, akár hátsérülésre is utalhatnak?
Vagy arról, hogy a fülproblémák a túl erős, hosszantartó, gyakori rágcsálás vagy a nyakörv okozta sérülések miatti toxin felhalmozódásával is állhatnak bizony összefüggésben? Ezek az információk gyakran kimaradnak. (Persze ezek mellett még számos egyéb oka is lehet a bőr- és a fülproblémáknak. Elég csupán a bűzmirigy problémák miatti fülgyulladásra gondolni. – A szerző saját megjegyzése.)

 

Az ok, amiért a bőr- és fülproblémák orvoslása gyakran hosszú időt vesz igénybe és nem kevés fájdalommal is járhatnak, az az, hogy a szervezet természetes gyógyulási reakcióit gátoló gyógyszerek a legtöbb kezelési protokoll alappillére.

 

 

Csodás naplemente
Ilyen környezetben lehet is gyógyulni
Forrás: https://www.facebook.com/drpeterdobias

 

 

Mi Herring gyógyulási törvénye?

 

Dr. Herring volt az az orvos, aki felfedezte, hogy ha egy betegséget műtéttel vagy erős gyógyszerekkel elfojtanak, a szervezet utána hajlamos lesz az egyensúlyhiány mélyebb állapotába és súlyosabb betegségekbe csúszni.
Ha azonban az úgynevezett gyógyító ciklusnak nevezett módszerrel támogatja a testet, az a legtöbb esetben gyorsan és hatékonyan gyógyul.

 

 

 

 

 

Ez az oka annak, hogy még az olyan általános kezelések is, mint az antihisztaminok (allergia gyógyszerek) vagy az asztmainhalátorok is súlyos károkat okozhatnak.

 

 

Létezik olyan állapot, amikor a szteroidok alkalmazása igenis javasolható lehet

 

Meglepő lehet, hogy miután a cikk eddig inkább a szteroidok ellenzéséről szólt, most azt írom, hogy létezik egy olyan állapot, ahol kutyáknak mégis javasolt a szedése, ez pedig az Addison-kór. Ezt a betegséget a természetes szteroid hormonok részleges vagy teljes hiánya jellemzi a mellékvese rendellenes működése miatt.

 

Minden más esetben azonban hasznos tisztában lenni vele, hogy még egy rövid távú szteroid kezelés is hosszú távú károkat és mellékhatásokat okozhat négylábú barátunknál

 

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor mi a megoldás, ha a kutyának fáj a füle és viszket a bőre, és segítségre van szüksége? Nem lenne jobb, ha nem szenvedne és csak egy rövid gyógyszeres kúrát kapna, majd utána dolgoznánk az okok feltárásán?

 

A válasz nem. Ez a leggyakoribb forgatókönyv, ami előfordul. Sajnos jellemzően, ahogy a kutya jobban lenni látszik a gazdik megelégszenek az eredménnyel és nem forszírozzák a továbbiakat.
Persze az valóban ritka, hogy egy kutya meghaljon bőr- vagy fülbetegségben, de feleslegesen veszítenek éveket az életükből, mert a valódi betegséget elnyomták a gyógyszerekkel.

 

 

Lehet, hogy rövid átvon jónak tűnik a szteroid. De gondoljunk a hosszútávú mellékhatásokra!
Mindenhol jó, de a gazdival a legjobb!
Forrás: https://peterdobias.com/

 

 

Az antibiotikumok rendben vannak?

 

„A szteroidok használatára a praxisomban nem nagyon tudnának rábeszélni. Ugyanakkor – bár tudom, ez kicsit furcsának tűnhet – elismerem bizonyos esetekben az ésszerű antibiotikum használat szükségességét.
Fontos tudni a toxicitásukról, de általában inkább mankóként működnek. Az antibiotikumokat is túl sűrűn – sokszor kellően megalapozott indokoltság nélkül - használják, de időnként életmentőek lehetnek” – vallja Dr. Dobias.

 

Néhány záró gondolat a kutyáknak szánt szteroidokról és gyulladáscsökkentő gyógyszerekről

 

Az orvostudomány holisztikus megközelítésének elsajátítása nem lehetséges egyik napról a másikra. És nem is olyan kezelési metódus, ami túl régóta elérhető lenne.

A fent említett elvek követése azonban sarokköve lehet annak, hogy négylábú társad egészséges legyen, és akár tizenévesen, sőt talán még azon is túl boldogan éljen melletted.

 

A szerző záró gondolata pedig a következő

 

Ne feledjük, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a szteroidoknak helye lehet a kezelésben! De mindig érdemes megvizsgálni, hogy rendelkezésre áll-e egyéb – kevésbé drasztikus – alternatíva.

 

 

 

Forrás: peterdobias.com
Indexkép forrás: facebook.com/drpeterdobias

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Honnan tudom, hogy lázas a kutyám? Honnan tudom, hogy lázas a kutyám?
És mit tehetek, hogy segítsek neki?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt. Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
"Mindig boldoggá tett, és mosolyt csalt az arcomra" – hős labrador volt a leukémiás kislány támasza a legnehezebb időszakban Hírek - Címlapon
"Mindig boldoggá tett, és mosolyt csalt az arcomra" – hős labrador volt a leukémiás kislány támasza a legnehezebb időszakban
Új kutya a családban – barátja lesz a réginek? Hírek - Címlapon
Új kutya a családban – barátja lesz a réginek?