A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

126 kutya menekült meg egy illegális vágóhídról Kínában

2022. július 13., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
Újabb bajba jutott kutyák életét mentették meg az állatmentők, mindössze 10 nappal azután, hogy megállítottak egy konvojt, ami közel 400 kutyát szállított Yulinba az idei kutyahús fesztiválra. 

A sikeres mentőakció egy nemzetközi állatmentő szervezet, valamint helyi aktivisták és a kínai hatóságok segítségével valósulhatott meg. A hírhedt Yulin városától mintegy 1600 kilométerre füleltek le egy illegális vágóhidat, nem sokkal azelőtt, hogy az idei kutyahús fesztivál véget ért volna:

 

„A helyszínen borzalmas látvány tárult az állatmentők elé: kutyák tetemei hevertek szanaszét szórva a földön, vér borított mindent, kések és egyéb szörnyű eszközök közepette. Az aktivisták jelentése alapján feldolgozott húst is találtak a létesítményben, melynek egyik sarkába kisebb halomba dobálták az eltulajdonított kutyákról leszedett nyakörveket. A még életben talált 126 kutya közül sokan viseltek nyakörvet. Megdöbbentő bizonyítéka ez annak, hogy az otthonaikból, családjuktól elragadott állatok gyakran esnek áldozatul a mészárosok brutalitásának” - tette közzé a Humane Society InternationaI.

 

 

126 kutya menekült meg egy illegális vágóhídról Kínában
126 kutya menekült meg egy illegális vágóhídról Kínában
Fotó: Humane Society International

 

 

Golden retrieverek, német juhászkutyák, és szibériai huskyk is ott vártak magatehetetlenül sorsukra: lesoványodva, erősen lihegve, étlen-szomjan toporogtak a rácsok mögött, segítségre várva. Az elképzelhetetlen körülmények ellenére hálás tekintettel néztek az állatmentőkre:

 

Rettenetesen féltek és nyüszítettek, de nagyon örültek nekünk. Saját mocskukban ácsorogtak, a feldolgozáshoz használt felszerelések közelében lévő ketrecekben. Végig kellett nézniük, ahogy társaikat lemészárolják... Elmondhatatlanul hálásak vagyunk a helyi aktivistáknak, áldozatos munkájuk nélkül nem tudtuk volna felszámolni az illegális üzemet, és még több kutya halt volna meg” - jelentette ki Ziyang Huang, a mentésben résztvevő egyik szervezet tagja. Hozzátette:

 

„A helyszínen talált nyakörvek mennyisége sokkolóan hatott ránk, a kutyák gyengéd, barátságos természete arra utal, hogy nagy részük korábban házikedvencként élhette életét, mígnem elhurcolták őket arra a szörnyű helyre. Ez az egyik ok a számtalanból, amiért azért küzdünk, hogy végleg véget érjen a kutyahús kereskedelme.”

 

A június 21-én kezdődő fesztivált megelőzően már sikerült megakadályozniuk, hogy egy állatszállító kamion elérjen Yulinba. A hatóságokkal együttműködésben 386 kutya kerülhetett az állatmentők gondozásába.

 

 

Nyakörvek a vágóhídon - a mentett kutyák között házikedvencek is voltak
Nyakörvek a vágóhídon - a mentett kutyák között házikedvencek is voltak
Fotó: Humane Society International

 

 

A híresztelésekkel ellentétben a több mint 10 éve megrendezésre kerülő fesztivál nem nyugszik kulturális alapokon. A kutyahús eladását szándékoztak felfuttatni vele, holott az mindaddig nem szerepelt kiemelt helyen az étkezésben. Felmérések szerint a yulini lakosság 72%-a nem fogyaszt rendszeresen kutyahúst, és országszerte is egyre több ellenzője akad, bár ma is léteznek még olyan települések Kínában, ahol ragaszkodnak a hagyományhoz.

 

2020-ban a Kínai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium hivatalos közleményt adott ki arról, hogy a kutya társállatnak tekintendő, nem pedig haszonállatnak. Abban az évben Sencsen és Zhuhai városa is betiltotta a kutya- és macskahús fogyasztását.

 

A gyakorlatot egyre többen veszik át, így Hong Kong, Tajvan, Thaiföld, Szingapúr, a Fülöp-szigetek, Kambodzsa Sziemreap tartománya és Indonézia számos része (pl. Bali)  is csatlakozott hozzá. Dél-Koreában is egyre többen érvelnek emellett, korábbi elnöke egy kutyahús-kereskedőtől mentett kutyát fogadott örökbe 2017-ben. 

 

Ennek ellenére becslések szerint évente legalább 30 millió kutyát mészárolnak le húsukért. Remélhetőleg egyszer felvirrad az a nap, amikor vége szakad ennek a kegyetlen szokásnak.

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Humane Society International

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Így lopják a kutyákat Budapesten! Így lopják a kutyákat Budapesten!
Az egyik újbudai állatvédő személyes tapasztalatait osztotta meg a közösségi médiában, amikor beszámolt az esetről, aminek szemtanúja volt.

Egy ház párkányára mászott ki egy férfi Zágráb belvárosában, hogy megmentsen egy kutyát Egy ház párkányára mászott ki egy férfi Zágráb belvárosában, hogy megmentsen egy kutyát
A járókelők tapssal és ujjongással jutalmazták a hős férfit, aki megmentette a bajba jutott négylábút.

Plüssjátékával a szájában kóborolt a német juhászkutya a szakadó esőben Plüssjátékával a szájában kóborolt a német juhászkutya a szakadó esőben
Hónapokon át élt kóbor kutyaként – reménytelenül rótta az utcákat, próbált életben maradni. Egyetlen társa egy plüssjáték volt, amelyet rendületlenül cipelt magával, bármerre járt.

Meglepő kutatási eredmények a magyarországi állattartási szokásokról Meglepő kutatási eredmények a magyarországi állattartási szokásokról
A kérdőívet 843-an töltötték ki 2021. június 20. és augusztus 30. között. Talán az egyik legszembetűnőbb adat, hogy a megkérdezett kutyatartók közel 25%-a, a macskatartók 10,1%-a nem szeretné ivartalaníttatni állatát.

Törvénnyel tiltanák Dél-Koreában a kutya- és macskahús fogyasztását Törvénnyel tiltanák Dél-Koreában a kutya- és macskahús fogyasztását
A dél-koreai kormánypárt pénteken a kutyák és macskák vágását és húsuk forgalmazását tiltó törvénytervezetet nyújtott be.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Praktiker Hírstart Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nevetségesen enyhe ítélettel megúszhatják a kutyaviadalok szervezői Hírek - Címlapon
Nevetségesen enyhe ítélettel megúszhatják a kutyaviadalok szervezői
Kongatják a vészharangot a magyar állatmentők. Segítség nélkül nem tudják folytatni! Hírek - Címlapon
Kongatják a vészharangot a magyar állatmentők. Segítség nélkül nem tudják folytatni!