A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

126 kutya menekült meg egy illegális vágóhídról Kínában

2022. július 13., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Újabb bajba jutott kutyák életét mentették meg az állatmentők, mindössze 10 nappal azután, hogy megállítottak egy konvojt, ami közel 400 kutyát szállított Yulinba az idei kutyahús fesztiválra.



 

A sikeres mentőakció egy nemzetközi állatmentő szervezet, valamint helyi aktivisták és a kínai hatóságok segítségével valósulhatott meg. A hírhedt Yulin városától mintegy 1600 kilométerre füleltek le egy illegális vágóhidat, nem sokkal azelőtt, hogy az idei kutyahús fesztivál véget ért volna:

 

„A helyszínen borzalmas látvány tárult az állatmentők elé: kutyák tetemei hevertek szanaszét szórva a földön, vér borított mindent, kések és egyéb szörnyű eszközök közepette. Az aktivisták jelentése alapján feldolgozott húst is találtak a létesítményben, melynek egyik sarkába kisebb halomba dobálták az eltulajdonított kutyákról leszedett nyakörveket. A még életben talált 126 kutya közül sokan viseltek nyakörvet. Megdöbbentő bizonyítéka ez annak, hogy az otthonaikból, családjuktól elragadott állatok gyakran esnek áldozatul a mészárosok brutalitásának” - tette közzé a Humane Society InternationaI.

 

 

126 kutya menekült meg egy illegális vágóhídról Kínában
126 kutya menekült meg egy illegális vágóhídról Kínában
Fotó: Humane Society International

 

 

Golden retrieverek, német juhászkutyák, és szibériai huskyk is ott vártak magatehetetlenül sorsukra: lesoványodva, erősen lihegve, étlen-szomjan toporogtak a rácsok mögött, segítségre várva. Az elképzelhetetlen körülmények ellenére hálás tekintettel néztek az állatmentőkre:

 

Rettenetesen féltek és nyüszítettek, de nagyon örültek nekünk. Saját mocskukban ácsorogtak, a feldolgozáshoz használt felszerelések közelében lévő ketrecekben. Végig kellett nézniük, ahogy társaikat lemészárolják... Elmondhatatlanul hálásak vagyunk a helyi aktivistáknak, áldozatos munkájuk nélkül nem tudtuk volna felszámolni az illegális üzemet, és még több kutya halt volna meg” - jelentette ki Ziyang Huang, a mentésben résztvevő egyik szervezet tagja. Hozzátette:

 

„A helyszínen talált nyakörvek mennyisége sokkolóan hatott ránk, a kutyák gyengéd, barátságos természete arra utal, hogy nagy részük korábban házikedvencként élhette életét, mígnem elhurcolták őket arra a szörnyű helyre. Ez az egyik ok a számtalanból, amiért azért küzdünk, hogy végleg véget érjen a kutyahús kereskedelme.”

 

A június 21-én kezdődő fesztivált megelőzően már sikerült megakadályozniuk, hogy egy állatszállító kamion elérjen Yulinba. A hatóságokkal együttműködésben 386 kutya kerülhetett az állatmentők gondozásába.

 

 

Nyakörvek a vágóhídon - a mentett kutyák között házikedvencek is voltak
Nyakörvek a vágóhídon - a mentett kutyák között házikedvencek is voltak
Fotó: Humane Society International

 

 

A híresztelésekkel ellentétben a több mint 10 éve megrendezésre kerülő fesztivál nem nyugszik kulturális alapokon. A kutyahús eladását szándékoztak felfuttatni vele, holott az mindaddig nem szerepelt kiemelt helyen az étkezésben. Felmérések szerint a yulini lakosság 72%-a nem fogyaszt rendszeresen kutyahúst, és országszerte is egyre több ellenzője akad, bár ma is léteznek még olyan települések Kínában, ahol ragaszkodnak a hagyományhoz.

 

2020-ban a Kínai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium hivatalos közleményt adott ki arról, hogy a kutya társállatnak tekintendő, nem pedig haszonállatnak. Abban az évben Sencsen és Zhuhai városa is betiltotta a kutya- és macskahús fogyasztását.

 

A gyakorlatot egyre többen veszik át, így Hong Kong, Tajvan, Thaiföld, Szingapúr, a Fülöp-szigetek, Kambodzsa Sziemreap tartománya és Indonézia számos része (pl. Bali)  is csatlakozott hozzá. Dél-Koreában is egyre többen érvelnek emellett, korábbi elnöke egy kutyahús-kereskedőtől mentett kutyát fogadott örökbe 2017-ben. 

 

Ennek ellenére becslések szerint évente legalább 30 millió kutyát mészárolnak le húsukért. Remélhetőleg egyszer felvirrad az a nap, amikor vége szakad ennek a kegyetlen szokásnak.

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Humane Society International

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Állatvédő szervezetek REpont QR kódjai – itt a lista! Állatvédő szervezetek REpont QR kódjai – itt a lista!
Minden apró segítség jól jön az állatvédő egyesületeknek, fajtamentőknek, menhelyeknek – akár 50 forint is! Összeszedtük, hogyan segítheted a REpont visszaváltó rendszerrel az árva állatokat!

A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek
Mintha egy angyal küldte volna oda a kiskutyát, a legnehezebb pillanatban. Megható történet!

Pandakutya? Fekete-fehér csau-csaukat mutattak be egy állatkertben Pandakutya? Fekete-fehér csau-csaukat mutattak be egy állatkertben
A kutyák bundájának befestése mellett döntött egy kínai állatkert, miután nem kaptak engedélyt arra, hogy valódi óriáspandákat adjanak otthont.

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Így örültek a kutyák a plüssöknek, miután az árvízben mindenüket elvesztették Így örültek a kutyák a plüssöknek, miután az árvízben mindenüket elvesztették
Szívmelengető videón, ahogy újra mosolyognak a katasztrófát megélt kutyusok.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nevetségesen enyhe ítélettel megúszhatják a kutyaviadalok szervezői Hírek - Címlapon
Nevetségesen enyhe ítélettel megúszhatják a kutyaviadalok szervezői
Kongatják a vészharangot a magyar állatmentők. Segítség nélkül nem tudják folytatni! Hírek - Címlapon
Kongatják a vészharangot a magyar állatmentők. Segítség nélkül nem tudják folytatni!