A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

126 kutya menekült meg egy illegális vágóhídról Kínában

2022. július 13., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
Újabb bajba jutott kutyák életét mentették meg az állatmentők, mindössze 10 nappal azután, hogy megállítottak egy konvojt, ami közel 400 kutyát szállított Yulinba az idei kutyahús fesztiválra. 

A sikeres mentőakció egy nemzetközi állatmentő szervezet, valamint helyi aktivisták és a kínai hatóságok segítségével valósulhatott meg. A hírhedt Yulin városától mintegy 1600 kilométerre füleltek le egy illegális vágóhidat, nem sokkal azelőtt, hogy az idei kutyahús fesztivál véget ért volna:

 

„A helyszínen borzalmas látvány tárult az állatmentők elé: kutyák tetemei hevertek szanaszét szórva a földön, vér borított mindent, kések és egyéb szörnyű eszközök közepette. Az aktivisták jelentése alapján feldolgozott húst is találtak a létesítményben, melynek egyik sarkába kisebb halomba dobálták az eltulajdonított kutyákról leszedett nyakörveket. A még életben talált 126 kutya közül sokan viseltek nyakörvet. Megdöbbentő bizonyítéka ez annak, hogy az otthonaikból, családjuktól elragadott állatok gyakran esnek áldozatul a mészárosok brutalitásának” - tette közzé a Humane Society InternationaI.

 

 

126 kutya menekült meg egy illegális vágóhídról Kínában
126 kutya menekült meg egy illegális vágóhídról Kínában
Fotó: Humane Society International

 

 

Golden retrieverek, német juhászkutyák, és szibériai huskyk is ott vártak magatehetetlenül sorsukra: lesoványodva, erősen lihegve, étlen-szomjan toporogtak a rácsok mögött, segítségre várva. Az elképzelhetetlen körülmények ellenére hálás tekintettel néztek az állatmentőkre:

 

Rettenetesen féltek és nyüszítettek, de nagyon örültek nekünk. Saját mocskukban ácsorogtak, a feldolgozáshoz használt felszerelések közelében lévő ketrecekben. Végig kellett nézniük, ahogy társaikat lemészárolják... Elmondhatatlanul hálásak vagyunk a helyi aktivistáknak, áldozatos munkájuk nélkül nem tudtuk volna felszámolni az illegális üzemet, és még több kutya halt volna meg” - jelentette ki Ziyang Huang, a mentésben résztvevő egyik szervezet tagja. Hozzátette:

 

„A helyszínen talált nyakörvek mennyisége sokkolóan hatott ránk, a kutyák gyengéd, barátságos természete arra utal, hogy nagy részük korábban házikedvencként élhette életét, mígnem elhurcolták őket arra a szörnyű helyre. Ez az egyik ok a számtalanból, amiért azért küzdünk, hogy végleg véget érjen a kutyahús kereskedelme.”

 

A június 21-én kezdődő fesztivált megelőzően már sikerült megakadályozniuk, hogy egy állatszállító kamion elérjen Yulinba. A hatóságokkal együttműködésben 386 kutya kerülhetett az állatmentők gondozásába.

 

 

Nyakörvek a vágóhídon - a mentett kutyák között házikedvencek is voltak
Nyakörvek a vágóhídon - a mentett kutyák között házikedvencek is voltak
Fotó: Humane Society International

 

 

A híresztelésekkel ellentétben a több mint 10 éve megrendezésre kerülő fesztivál nem nyugszik kulturális alapokon. A kutyahús eladását szándékoztak felfuttatni vele, holott az mindaddig nem szerepelt kiemelt helyen az étkezésben. Felmérések szerint a yulini lakosság 72%-a nem fogyaszt rendszeresen kutyahúst, és országszerte is egyre több ellenzője akad, bár ma is léteznek még olyan települések Kínában, ahol ragaszkodnak a hagyományhoz.

 

2020-ban a Kínai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium hivatalos közleményt adott ki arról, hogy a kutya társállatnak tekintendő, nem pedig haszonállatnak. Abban az évben Sencsen és Zhuhai városa is betiltotta a kutya- és macskahús fogyasztását.

 

A gyakorlatot egyre többen veszik át, így Hong Kong, Tajvan, Thaiföld, Szingapúr, a Fülöp-szigetek, Kambodzsa Sziemreap tartománya és Indonézia számos része (pl. Bali)  is csatlakozott hozzá. Dél-Koreában is egyre többen érvelnek emellett, korábbi elnöke egy kutyahús-kereskedőtől mentett kutyát fogadott örökbe 2017-ben. 

 

Ennek ellenére becslések szerint évente legalább 30 millió kutyát mészárolnak le húsukért. Remélhetőleg egyszer felvirrad az a nap, amikor vége szakad ennek a kegyetlen szokásnak.

 

Forrás: people.com
Indexkép forrás: Humane Society International

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

LEGO építőkockákból készített kocsit egy mozgássérült kutyának a kisfiú LEGO építőkockákból készített kocsit egy mozgássérült kutyának a kisfiú
Az ötletes megoldásnak hála új fordulatot vett a segítségre szoruló kölyökkutya élete.

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Két kutyát mentettek meg a zirci rendőrök borzalmas körülmények közül Két kutyát mentettek meg a zirci rendőrök borzalmas körülmények közül
Épp a közelben intézkedtek a rendőrök, amikor felfigyeltek a két lesoványodott kutyára. Az egyenruhások nem hagyták sorsukra a kutyákat: azonnal a segítségükre siettek.

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

„Vigyük haza!” - nyüszítette a yorkie, amikor meglátta az óriási kutyát az autópályán „Vigyük haza!” - nyüszítette a yorkie, amikor meglátta az óriási kutyát az autópályán
"Alapvetően utál más kutyákkal játszani, de ez a nagydarab srác meglágyította a szívét. Újra olyan, mint egy kölyökkutya."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt. Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Nevetségesen enyhe ítélettel megúszhatják a kutyaviadalok szervezői Hírek - Címlapon
Nevetségesen enyhe ítélettel megúszhatják a kutyaviadalok szervezői
Kongatják a vészharangot a magyar állatmentők. Segítség nélkül nem tudják folytatni! Hírek - Címlapon
Kongatják a vészharangot a magyar állatmentők. Segítség nélkül nem tudják folytatni!