A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyák öregedésének kutatása segíthet megtalálni az egészséges, hosszú élet titkát

2022. február 16., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




A matuzsálemi korú kedvencek tanulmányozása új megvilágításba helyezheti nemcsak a kutyák, hanem az emberek öregedésének folyamatát is. Idővel még a hosszú élet rejtélyét is felfedheti.



Régóta tartotta magát az az elgondolás, hogy egy kutyaév megfelel hét emberi életévnek. Egy új tanulmány azonban eloszlatni látszik azt tévhitet is, miszerint a kutyák hétszer gyorsabban öregszenek nálunk. Megannyi tényező befolyásolja, mikortól tekinthető idősnek egy kutya. A nagytestű és óriás fajták esetében nagyjából tizes szorzóval számolhatunk, míg a kisestűeknél lassabban megy végbe a folyamat, az 1:7 arány tehát ritkábban állja meg a helyét, mint hinnénk.

 

Egy jelenleg is folyó kutatásban 10.000 idős kutya géntérképét vizsgálják, annak reményében, hogy segíthetnek rátalálni a hosszú élet titkára. A Dog Aging Project elsősorban olyan ebeket vár, akik megünnepelhették 20. születésnapjukat, vagy talán meg is haladták azt. E csodaszámba menő életkor tanulmányozása ugyanis nemcsak a kutyák, hanem az emberek öregedésének folyamatát is új megvilágításba helyezheti, és az életminőségünk javulásához is hozzájárulhat.

 

Idős korban is boldogan - Kutya, gazdi egyaránt
Idős korban is boldogan - Kutya, gazdi egyaránt
Fotó: hunneketravel.nl

 

„Ez egy rendkívül mélyreható és szerteágazó projekt, mely komplexitásával a tudomány különböző területeit is összefogja. Óriási lehetőség rejlik benne, jóval szélesebb tudományos körben is erőteljes forrássá válhat” – jelentette ki Joshua Akey, a Princeton Egyetem professzora.

 

„Személy szerint én roppant izgalmasnak találom ezt a projektet. Meggyőződésem, hogy általa javulás várható a kutyák egészségében, végső soron pedig az emberek egészségét tekintve is” – tette hozzá. A kutatók egyúttal azt is remélik, hogy a kutyák öregedésének specifikus biomarkereit is képesek lesznek majd beazonosítani:

 

„Ez az első ilyen jellegű tanulmány, ahol a kutyák öregedését e szemszögből vizsgáljuk. Úgy vélem, nagyon hasznos megismerni azokat a genetikai különbségeket, melyeknek köszönhetően kivételesen magas életkort élhetnek meg” – mondta el Akey professzor.

 

A kutyák öregedésének kutatása segíthet megtalálni az egészséges, hosszú élet titkát
A kutyák öregedésének kutatása segíthet megtalálni a hosszú élet titkát
Fotó: people.com

 

A kutatói team várakozásai szerint az eredmények az emberek öregedésére is lefordíthatóak lesznek, mivel:

  • Az öregedéssel járó betegségek java-része és a funkcionális hanyatlás szinte ugyanúgy megjelenik a kutyáknál is (pl. időskori demencia, cukorbetegség, ízületi gyulladásmagas vérnyomás, stb.);
  • Az állatorvosi ellátás mértéke több szempontból párhuzamba vonható a humán egészségügyi ellátással;
  • A közös élettér, a környezet és körülmények, melyeket megosztunk egymással, jelentős hatással vannak az öregedésre, ám ezeket laboratóriumi körülmények között lehetetlen modellezni.

„A kutyák a mi környezetünkben, velünk együtt élnek, és az egészségügyi ellátási rendszerük is meglehetősen kifinomult, mégis jóval rövidebb ideig élnek nálunk. Mindezek alapján egyedülálló lehetőséget nyújtanak arra, hogy beazonosíthassuk azokat a genetikai, környezeti és az életstílusból fakadó faktorokat, melyek szoros összefüggésben állnak az egészséges élethosszal” - mondta el Daniel Promislow professzor, a Washingtoni Egyetem professzora, a tanulmány egyik vezető kutatója.

Forrás: people.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek
Mintha egy angyal küldte volna oda a kiskutyát, a legnehezebb pillanatban. Megható történet!

Akik mellett nem lehet könnyek nélkül elmenni Akik mellett nem lehet könnyek nélkül elmenni
A kóborló gazdátlan állatok száma elképesztő mennyiséget öltött az országban. Ugyanakkor az örökbefogadási kedv és lehetőség lassan nullához közelít.

Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák? Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák?
Hatalmas szív dobog e békés óriásokban - mi pedig azt kívánjuk, bár még több időt tölthetnénk el társaságukban. Van remény?

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Beagle Club Online JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
22 kölyökkutyát mentettek meg a pénzügyőrök Hírek - Címlapon
22 kölyökkutyát mentettek meg a pénzügyőrök
Így biztosítsd a főbérlődet arról, hogy ne aggódjon a kutyád miatt Hírek - Címlapon
Így biztosítsd a főbérlődet arról, hogy ne aggódjon a kutyád miatt