A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A kutyák öregedésének kutatása segíthet megtalálni az egészséges, hosszú élet titkát

2022. február 16., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
A matuzsálemi korú kedvencek tanulmányozása új megvilágításba helyezheti nemcsak a kutyák, hanem az emberek öregedésének folyamatát is. Idővel még a hosszú élet rejtélyét is felfedheti.Régóta tartotta magát az az elgondolás, hogy egy kutyaév megfelel hét emberi életévnek. Egy új tanulmány azonban eloszlatni látszik azt tévhitet is, miszerint a kutyák hétszer gyorsabban öregszenek nálunk. Megannyi tényező befolyásolja, mikortól tekinthető idősnek egy kutya. A nagytestű és óriás fajták esetében nagyjából tizes szorzóval számolhatunk, míg a kisestűeknél lassabban megy végbe a folyamat, az 1:7 arány tehát ritkábban állja meg a helyét, mint hinnénk.

 

Egy jelenleg is folyó kutatásban 10.000 idős kutya géntérképét vizsgálják, annak reményében, hogy segíthetnek rátalálni a hosszú élet titkára. A Dog Aging Project elsősorban olyan ebeket vár, akik megünnepelhették 20. születésnapjukat, vagy talán meg is haladták azt. E csodaszámba menő életkor tanulmányozása ugyanis nemcsak a kutyák, hanem az emberek öregedésének folyamatát is új megvilágításba helyezheti, és az életminőségünk javulásához is hozzájárulhat.

 

Idős korban is boldogan - Kutya, gazdi egyaránt
Idős korban is boldogan - Kutya, gazdi egyaránt
Fotó: hunneketravel.nl

 

„Ez egy rendkívül mélyreható és szerteágazó projekt, mely komplexitásával a tudomány különböző területeit is összefogja. Óriási lehetőség rejlik benne, jóval szélesebb tudományos körben is erőteljes forrássá válhat” – jelentette ki Joshua Akey, a Princeton Egyetem professzora.

 

„Személy szerint én roppant izgalmasnak találom ezt a projektet. Meggyőződésem, hogy általa javulás várható a kutyák egészségében, végső soron pedig az emberek egészségét tekintve is” – tette hozzá. A kutatók egyúttal azt is remélik, hogy a kutyák öregedésének specifikus biomarkereit is képesek lesznek majd beazonosítani:

 

„Ez az első ilyen jellegű tanulmány, ahol a kutyák öregedését e szemszögből vizsgáljuk. Úgy vélem, nagyon hasznos megismerni azokat a genetikai különbségeket, melyeknek köszönhetően kivételesen magas életkort élhetnek meg” – mondta el Akey professzor.

 

A kutyák öregedésének kutatása segíthet megtalálni az egészséges, hosszú élet titkát
A kutyák öregedésének kutatása segíthet megtalálni a hosszú élet titkát
Fotó: people.com

 

A kutatói team várakozásai szerint az eredmények az emberek öregedésére is lefordíthatóak lesznek, mivel:

  • Az öregedéssel járó betegségek java-része és a funkcionális hanyatlás szinte ugyanúgy megjelenik a kutyáknál is (pl. időskori demencia, cukorbetegség, ízületi gyulladásmagas vérnyomás, stb.);
  • Az állatorvosi ellátás mértéke több szempontból párhuzamba vonható a humán egészségügyi ellátással;
  • A közös élettér, a környezet és körülmények, melyeket megosztunk egymással, jelentős hatással vannak az öregedésre, ám ezeket laboratóriumi körülmények között lehetetlen modellezni.

„A kutyák a mi környezetünkben, velünk együtt élnek, és az egészségügyi ellátási rendszerük is meglehetősen kifinomult, mégis jóval rövidebb ideig élnek nálunk. Mindezek alapján egyedülálló lehetőséget nyújtanak arra, hogy beazonosíthassuk azokat a genetikai, környezeti és az életstílusból fakadó faktorokat, melyek szoros összefüggésben állnak az egészséges élethosszal” - mondta el Daniel Promislow professzor, a Washingtoni Egyetem professzora, a tanulmány egyik vezető kutatója.

Forrás: people.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák? Miért élnek rövidebb ideig a nagytestű kutyák?
Hatalmas szív dobog e békés óriásokban - mi pedig azt kívánjuk, bár még több időt tölthetnénk el társaságukban. Van remény?

Minden idők legidősebb kutyája Minden idők legidősebb kutyája
Méghozzá egy sokkal öregebb négylábúról kaptak bejelentést. Bobi, aki 1992. május 11-én látta meg a napvilágot nem csupán a legöregebb élő kutya, hanem a valaha élt legöregebb kutya.

Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Egy demenciával küzdő kutya gondozása kisebb-nagyobb kihívásokat rejthet magában, komoly feladat elé állítva kutyát és gazdit egyaránt. Hogyan segíthetünk kedvencünknek megbirkózni mindezzel?

A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák A félelem szaga és a boldogság illata - Másként reagálnak rá a kölykök és a felnőtt kutyák
Érdekes eredményekre jutottak a kutatók, amikor azt vizsgálták, különbözően reagálnak-e a szagokra a fiatal és felnőtt kutyák.

Tényleg mosolyognak ránk a kutyák? Tényleg mosolyognak ránk a kutyák?
Szélesre nyitott, laza száj, a sarkokban felhúzódó ajkak, kilógó nyelv. Szinte mosolyog – szoktuk mondani. De valóban ez történik? Úgy használják a kutyák ezt a kifejezést, mint mi: az öröm és az elégedettség kifejezésére?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
22 kölyökkutyát mentettek meg a pénzügyőrök Hírek - Címlapon
22 kölyökkutyát mentettek meg a pénzügyőrök
Így biztosítsd a főbérlődet arról, hogy ne aggódjon a kutyád miatt Hírek - Címlapon
Így biztosítsd a főbérlődet arról, hogy ne aggódjon a kutyád miatt