A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Bizonyították: Egy kutya kedvessége valóban gyógyító hatással bír a lélekre

2022. március 12., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




A terápiás kutyák jelenléte rengeteg segítséget nyújthat a betegek és gondozóik számára - egy kutatás szerint nemcsak a léleknek ad megnyugvást, de még a fizikai fájdalmat is enyhíti.



 

Kétségbeesés, bizonytalanság, fájdalom... A sürgősségi ellátásra várakozók és a kezelésben részesülők gyakran élhetik meg ezeket az érzéseket. Számukra csupán 10 perc is elegendő lehet egy terápiás kutya társaságában ahhoz, hogy enyhüljön a testi-lelki kín.

 

Egy friss kutatás alátámasztja azt, ami sokunknak már eddig is egyértelmű volt: egy kutya jelenléte, kedvessége minden bajra gyógyírként hat. Vidámságot csempész a betegek mindennapjaiba és az egészségügyi dolgozóknak is jól esik a figyelmesség.

 

„A kutatásokból kiderül, hogy a kisállatok nagyon fontosak egészségünk szempontjából. Motiválnak minket, miattuk akkor is felkelünk, ha nincs kedvünk hozzá, és rutint hoznak életünkbe. Ember és kedvence különleges köteléken osztozik” - mondta el a tanulmány szerzője, Colleen Dell, a Saskatchewan Egyetem professzora.

 

 

Gyógyító ölelés - A kutyák nagyon fontosak egészségünk szempontjából
Gyógyító ölelés - A kutyák nagyon fontosak egészségünk szempontjából
Fotó: petbacker.com

 

 

A kutatócsapat arra volt kíváncsi, hogyan hatnak a terápiás kutyák a sürgősségin lévő betegekre. Ehhez több mint 200 résztvevőt kértek meg arra, hogy egy egytől tízig terjedő skálán értékeljék az általuk érzett fájdalmat (a 10 volt a legerősebb). A kontrollcsoportnál nem alkalmazták e különleges „fájdalomcsillapítót”, míg a másik csoport 10 percet tölthetett el egy terápiás kutya társaságában. Ezt követően újra osztályozták fájdalomszintjüket.

 

Azok, akik találkozhattak a kutyával, a fájdalom enyhüléséről számoltak be.

 

„A tanulmány erős módszertanra épül, de még rengeteg lehetőséget rejt a terápiás kutyák világa. Az eredmények ígéretesek. Egyelőre a sürgősségire látogató terápiás kutyák hatásairól meglehetősen korlátozott a tudásunk. Éppen ezért különösen fontos, hogy további kutatások készüljenek a témában” – mondta el a tanulmányról Jessica Chubak, az egyik washingtoni egészségkutató intézet vezető munkatársa.

 

 

Terápiás kutya a kórházban - Megnyugtat a nehéz helyzetben
Terápiás kutya a kórházban - Megnyugtat a nehéz helyzetben
Fotó: onlinefirstaid.com

 

 

A kutatást vezető Dell professzor reményei szerint ezek a tanulmányok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy többé ne kérdőjelezzük meg, mekkora segítséget nyújtanak a terápiás kutyák a kórházi környezetben. Helyette inkább olyan kérdésekre keressük a választ, mint: hogyan tudnak segíteni, és miként integrálhatjuk őket még jobban az egészségügyi dolgozók csapatába.

 

 

Terápiás kutyák a kórházban

 

A sürgősségi szobában átélt élmények nem ritkán hozzájárulhatnak a beteg által érzett fájdalomhoz. A vakító fények, a hosszú várakozás, a szorongás és az akut állapot előtérbe helyezése, a különféle vizsgálatok még kellemetlenebbé tehetik az érzést, mondta el az egyik gazdi, akinek gyakran a krónikus fájdalom határozza meg mindennapjait. Erin Beckwell szerint:

 

Ez nem egy olyan hely, ahol bekísérnek egy kényelmes szobába, melyben csend és nyugalom uralkodik. Különféle beavatkozásokat végeznek el, és gyakran olyan kezeléseket javasolnak, amiket az ember már kipróbált, majd hazaküldik a végtelenül hosszú, stresszes, szorongást okozó és fájdalommal teli várakozás után” - Erin Beckwell szerint. „Sokszor olyan érzése van az embernek, hogy egy szavát sem hallották meg.”

 

 

Hunter, a terápiás kutya és gazdája, Amanda Woelk a gyermekklinikán
Hunter, a terápiás kutya és gazdája, Amanda Woelk (jobbra), a kétéves Tyler Regier (középen) és édesanyja, Tina Regier (balra) egy kansasi gyermekklinikán
Fotó: cnn.com

 

 

Némelyekben felmerülhet az a téves feltételezés, hogy a terápiás kutyák alkalmazása során betegségek terjedhetnek át az emberre, jelenlétük a kórházi környezetben kockázatos a higiéniára. Dell szerint azonban léteznek olyan megoldások, amelyeknek köszönhetően az egészségügyi szempontok sem sérülnek, és összességében gördülékenyebben működhet az egész rendszer.

 

Mike MacFadden, egy kanadai ápoló is óriási potenciált lát abban, hogy a terápiás kutyákat a fájdalommenedzsment holisztikus megközelítésének részeként alkalmazzák a sürgősségi szobában. Ez pedig minden résztvevőnek javára válhat.

 

„A sürgősségi csapat komoly érzelmi konfliktust élhet át, és morális distresszt tapasztalhat amiatt, hogy nem képesek a saját elvárásaiknak megfelelő, optimális ellátást nyújtani. Amennyire sokrétű a fájdalom, amit az emberek megtapasztalnak, jól tudjuk, hogy a páciens szükségleteinek kielégítésében is a sokoldalú megközelítés bizonyulhat leghatékonyabbnak. Egy terápiás kutya jelenléte nemcsak a beteg élményét támogatja, de a dolgozókra is jótékony hatással bír. 

 

 

erápiás kutya a kórházban - Mosolyt csal a betegek arcára
erápiás kutya a kórházban - Mosolyt csal a betegek arcára
Fotó: news.ohsu.edu

 

 

Wynn, a labrador is óriási segítséget jelentett a koronavírus járvány ellen küzdő orvosoknak és ápolóknak egy amerikai kórházban 2020-ban.

 

 

Terápiás kutyák otthon

 

A fájdalomra gondolhatunk úgy, mint fizikai és szociális élményre, mondta el Michelle Gagnon, a Saskatchewan Egyetem pszichológia és egészségtudományok professzora, aki nem vett részt a tanulmányban, de üdvözölte azt.

 

A szorongás, depresszió, a támogatottság érzésének megléte vagy éppen hiánya mind-mind hatással van arra, hogyan éljük meg a fájdalmat, állítja. Így már értelmet nyer, hogy jobban érezhetjük magunkat, ha egy olyan élőlény társaságában töltünk időt, aki örömet hoz és enyhíti kellemetlen érzéseinket.

 

„Mindaz, amit kedvenceink által nyerhetünk, és a kisállat jelenlétében teret nyerő pozitív érzelmek, úgy vélem, jótékony hatással lehetnek magára a fájdalom élményére is” - jelentette ki.

 

 

Egy kutya jelenléte önmagában is gyógyír a léleknek
Egy kutya jelenléte önmagában is gyógyír a léleknek
Fotó: people.com

 

 

Beckwell első kézből megtapasztalhatta mindezt 10 éves cocker spániel kutyájának köszönhetően. Reilly rengeteget segít gazdájának, aki ízületi gyulladástól és autoimmun betegségektől szenved:

 

„Úgy érzem, több kontrollom van a helyzetem felett, kevésbé vagyok hajlamos bepánikolni vagy szorongani a fájdalmam súlyossága, időtartama és hasonlók miatt, amikor a kutyám feltétel nélküli támogatását élvezhetem. Olyankor odajön hozzám, és az évek során azt is megtanulta, hogy ha felerősödik a fájdalmam, nem ülhet fel az ölembe. Még csak nem is kell megkérnem rá, egyszerűen tudja” - mondta el Beckwell.

Forrás: cnn.com
Indexkép forrás: news.ohsu.edu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Csak a legfontosabbat viszik magukkal a menekülő ukrán gazdik: a háziállataikat Hírek - Címlapon
Csak a legfontosabbat viszik magukkal a menekülő ukrán gazdik: a háziállataikat
Segítséget kérnek a terápiás kutyások: súlyos fogyatékossággal élő gyerekeknek szeretnének nyári tábort szervezni Hírek - Címlapon
Segítséget kérnek a terápiás kutyások: súlyos fogyatékossággal élő gyerekeknek szeretnének nyári tábort szervezni