A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Borongós hangulat - kutyáknál is felléphet depresszió az őszi és téli hónapokban?

2021. november 08., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Az évszakok változásai hatással vannak ránk: a borongós őszi, téli hónapokban kevesebb időt tölthetünk kint és a nappalok is rövidebbek. Vajon kutyáink is megérzik e változásokat?



 

A szezonális affektív zavar kifejezés arra az állapotra utal, amikor az őszi és téli hónapokban szervezetünkben változás áll be. Rövidebbek a nappalok, barátságtalanná válik az időjárás, már nem tudunk annyi időt eltölteni kint a szabadban. Mindez hatással lehet agyunk működésére, a megnövekedett melatonintermelés mellett a szerotonin szintje lecsökkenhet. E változások befolyásolhatják hangulatunkat, alvásunkat, pihenésünket és viselkedésünket is.

 

Különböző tüneteket tapasztalhatunk: étvágytalanság, alacsony energiaszint, általános rosszkedv, alvásproblémák, indokolatlanul fellépő negatív érzések, melyek egészen addig kitarthatnak, amíg a napok hosszabbodni kezdenek tavasszal. Mivel az emberi agy kémiájában hasonló a kutyákéhoz, elképzelhető, hogy kedvenceink is átélhetik ezt.

 

Állatoknál is létezik e zavar?

 

Hörcsögökkel és patkányokkal végzett tanulmányok rámutattak arra, hogy az évszakok változása negatív hatással lehet rájuk. Kevesebb napfény mellett a depresszió jeleit figyelték meg az rágcsálókon, és az is kiderült, hogy agyukban kémiai változások zajlottak le. Az új ismeretek rögzítésében és a memóriafolyamatokban fontos szereppel bíró agyi terület (hippokampusz) mérete valamelyest csökkent, melyről úgy vélik, depresszióhoz vezethet.

Az eredmények alapján arra következtettek a tudósok, hogy más állatok is megtapasztalhatják a szezonális affektív zavar tüneteit. A kutyák érzelmi szempontból összetettebbeknek tekinthetők, mint a rágcsálók, így nagyon is elképzelhető, hogy az őszi és téli hónapokkal járó változásokat ők is megérzik.

 

 

A hideg őszi és téli napokon a kutyák is több időt tölthetnek pihenéssel
A hideg őszi és téli napokon a kutyák is több időt tölthetnek pihenéssel
Fotó: rd.com

 

 

Viselkedési változások az őszi és téli hónapok alatt

 

Az Egyesült Királyságban végzett tanulmány szerint minden harmadik gazdi észrevette már, hogy kutyája viselkedésében változás következik be a téli hónapokban. Többek között:

  • Fáradékonyság, általános fáradtságérzet
  • Csökkent játékkedv
  • Megnövekedett alvásigény
  • Letargia
  • Étvágytalanság, fogyás vs. hízás*
  • Túlzásba vitt ápolás (a szőrzet és/vagy a mancsok nyalogatása, rágcsálása)
  • Gyakoribb hangadás (ugatás, nyüszögés)
  • Fokozott agresszió és romboló viselkedés, benti „balesetek”
  • Fokozott szőrhullás és/vagy a szőrmennyiség csökkenése, szőrhiány

*Az életmód lelassulása, a kevesebb testmozgás miatt könnyen lerakódhat egy kis felesleg a kutyán, az unalom miatt pedig többször támadhat kedve enni és „kunyerálni”, aminek nem mindig könnyű ellenállni. Ez elhízás gondokat okozhat, jobb megelőzni, mint a túlsúlyt leküzdeni! Ügyeljünk kedvencünk etetésére és a ne vigyük túlzásba a nasikat!

 

Azt azért hozzá kell tenni, hogy bármennyire is helytállónak tűnik az elgondolás, miszerint kedvenceinket is befolyásolja az évszakok változása, szinte lehetetlen objektív kutatásokat végezni a témában. Az Egyesült Királyságbeli tanulmány a gazdik észrevételei alapján vonta le következtetéseit, a kutyák viselkedésének változásait nem tudták pontosan megmérni.

 

 

Borongós hangulat - kutyánk megérzi, ha rossz kedvünk van
Borongós hangulat - kutyánk megérzi, ha rossz kedvünk van, és reagál rá
Fotó: purewow.com

 

 

A kutya, mint tükör

 

A hideg, sötétséggel tarkított hónapokban kutyáink hangulatában is felismerni vélhetünk változásokat, ám ennek más is állhat a hátterében. Egyrészről a kutyák tükröt tartanak elénk, leveszik a gazdik hangulatát és viselkedésüket ahhoz igazítják. Érzelmi képességeik segítségével megérzik, milyen kedvünk van, és reagálnak viselkedésünkre.

 

Ha a gazdi évről-évre megéli a szezonális affektív zavarral járó kellemetlenségeket, a vele együtt élő kutya is észreveszi a viselkedésében bekövetkező változásokat: nyugodtabb, csendesebb üzemmódra vált, életmódja kevésbé őrli fel energiáit. A kutya megérzi az otthonában uralkodó csendes, akár depressziós hangulatot, és a környezethez való alkalmazkodás részeként magára öltheti azt. Szorosan kötődik gazdájához, ezért fokozottan igényelheti a közelséget: bújósabbá válik, mindenhova követi a szeretett embert, és bármit is csinál, úgy érzi, mellette kell lennie.

 

Az őszi és téli hónapokban kevesebb időt tölthetünk a szabadban, mérséklődik a kinti tevékenységek, sport, játék időtartama is. Többet vagyunk otthon, és a négy fal között bizony hamar urrá lehet kedvencünkön az unalom. Főleg egy aktív, rendszeres testmozgáshoz szokott, tennivágyó kutya esetében. Szükségük van energiáik levezetésére, sétára és szimatolásra, hiszen a világot elsősorban szaglásuk segítségével ismerhetik meg. Ha ez a stimuláció csökken, unatkozhatnak, naphosszat heverészhetnek, és olybá tűnik, mintha maga alá gyűrné a depresszió.

 

 

Egy kellemes séta szép időben elűzheti a rossz kedvet - kutyánál, gazdinál
Egy kellemes séta szép időben elűzheti a rossz kedvet - kutyánál, gazdinál egyaránt
Fotó: Twitter

 

 

Hogyan segítsünk kedvencünknek a téli „rosszkedv” esetén?

 

Függetlenül attól, hogy valóban ez a gond-e, néhány egyszerű ötlettel segíthetünk feldobni kutyánk hangulatát:

 

1. Tegyünk egy kellemes sétát a szabadban, ha az időjárás engedi!

 

Öltözzünk fel jó melegen, és ha kedvencünk fázós, adjunk rá egy meleg pulóvert (száraz időben) vagy kabátot, amely megvédi a hótól, esőtől, széltől. Védjük tappancsait is! A testmozgás és a napfény, mégha felhőkön szűrődik is át, jótékony hatással lesz mindkettőnkre.

 

2. Igyekezzünk minél több időt eltölteni a napon! 

 

Kevesebb fény hatására fokozódik a melatonin termelése, ennek ellenszere pedig az, ha több fényt engedünk be napjainkba. Ezt megoldhatjuk úgy is, hogy kutyánk fekhelyét közelebb húzzuk az ablakhoz, ahol a napsugarak érik. Ők is szeretnek sütkérezni a napon, még bent a lakásban, házban is megtalálják a napos foltokat. Menjünk ki szép napos időben, akár egy sétára, akár egy kis szimatolásra a kertbe.

 

Kipróbálhatjuk azt is, hogy mesterséges fényforrást helyezünk el otthonunk egy-egy pontján, mely a téli hónapokban helyettesítheti a nap áldó sugarait, és segíthet helyreállítani szervezetünk melatonin- és szerotoninszintjét. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát arról, mit alkalmazhatunk kedvencünknél.

 

 

A jó hangulatért - Töltsünk el minél több időt kutyánkkal a szabadban
A jó hangulatért - Töltsünk el minél több időt kutyánkkal a szabadban
Fotó: medium.com

 

 

3. Játsszunk otthon minél többet! 

 

Karácsony közeledtével szeretteink körül járnak gondolataink, és kedvenceinket is szeretnénk meglepni valamivel. Mi is lehetne remekebb ajándék, mint egy olyan játék, amely mentálisan is megdolgoztatja, de egy rágcsáló vagy húzókás játék a fizikai lefárasztásban is segíthet. Vegyük ki mi is a részünket, hiszen az interaktív játékok erősítik kapcsolatunkat, és a borongós hangulatunkat is feldobják. Egy kis digitális detox ránk is jó hatással lesz.

 

4. Süssünk-főzzünk! 

 

Receptek sokasága elérhető az interneten, előnye, hogy olyan összetevőket választhatunk, melyek egészségesek kedvencünk számára. Értékelni fogja, ha ott sündöröghet körülöttünk a konyhában, és – talán – még el is fárad a sütés-főzésben.

 

5. Óvatosan a kiegészítőkkel! 

 

Míg az embereknek különféle vitaminok szedését szokták javasolni a téli hónapokban, addig kedvenceink számára például a D-vitamin túlzott fogyasztása mérgező is lehet! Az Omega-3 zsírsavak (pl. halolaj) hozzájárulnak az általános egészségi állapothoz, pre- és probiotikumokkal támogathatjuk a kevesebb testmozgás és több pihenés miatt esetlegesen lelassult emésztést. A fő, hogy minden esetben kérjük ki állatorvosunk tanácsát azzal kapcsolatosan, mivel egészítsük ki – ha egyáltalán szükséges – kutyánk eledelét!

 

 

Hideg időben jólesik bekuckózni
Hideg időben jólesik bekuckózni
Fotó: abc11.com

 

 

6. Vakáció együtt?

 

Ha utazni szeretnénk, keressünk olyan helyet, ahol kutyánkat is örömmel fogadják. (A járványhelyzet miatt jelenleg a rokonok látogatása jöhet szóba, ha tehetjük, vigyük magunkkal kedvencüket, hogy ő is ünnepelhessen velünk együtt.)

 

 

Mikor hívjuk az állatorvost?

 

Ha kutyánk viselkedésében szokatlan változás áll be, érdemes utánajárni az okoknak. A felsoroltak hátterében egészségügyi panaszok is állhatnak, ezért jó, ha ellátogatunk állatorvosunkhoz egy állapotfelmérésre!

 

Összegzés

 

Aggodalomra adhat okot, ha kedvencünk nem a megszokott módon viselkedik. Néhány megelőző lépés megtételével, odafigyeléssel, közös időtöltéssel segíthetünk neki megbirkózni a téli időszak nehézségeivel. Jól esik bekuckózni a melegben, összebújni egy puha takaró alatt, de azért ne feledkezzünk meg a friss levegő és a testmozgás fontosságáról télen sem. Foglaljuk le kedvencünket, ha unatkozik, mókázzunk együtt minél többet!

 

 

Forrás: petcentral.chewy.com, rover.com
Indexkép forrás: abc11.com
Cikk első megjelenése: 2020. november 25.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél 5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél
Akár fajtatiszta, akár keverék, az élet egy magas energiaszintű kutyával sokak számára kihívást jelenthet a mindennapokban. Mire figyeljünk, ha ilyen kutyát szeretnénk?

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor MTI Praktiker JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért vonyítanak a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért vonyítanak a kutyák?
Ezerszínű szőlőhegyek között - lenyűgöző fotók egy kutyasétáról Hírek - Címlapon
Ezerszínű szőlőhegyek között - lenyűgöző fotók egy kutyasétáról