A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy kutyatréner történetei - Többet ésszel, mint erővel!

1. rész


2020. június 25., 13:45


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés




Nem minden az, aminek látszik. A figyelmet, állati társunk megértésének igényét, a vele való humánus foglalkozást többen a vezetői minőség hiányaként és fölösleges tutujgatásként értelmezik – tévesen. Kedves vezetőnek lenni nem jelent erélytelenséget. Sőt!



 

 


Aktivitás a gazdival, nevelés, szeretet – ezek biztosítják kutyája jólétét.

Panyi Zita diplomás kutyatréner segít a kutya-gazdi kapcsolat harmonizálásában.

panyizita.hu


 

 

 

Sok támadás éri a pozitív megerősítésen alapuló technikákat. Miért? Mert jóval több türelmet, szakmai ismeretet, időt és energiát igényel a kutyus saját tempójához alkalmazkodva, időt hagyva neki a változásra foglalkozni vele, idegrendszeri sajátosságait szem előtt tartva, a saját nyelvén megértetni elvárásainkat, mint például a légcsövét/nyelőcsövét szorongatva vonszolni őt magunk után. Ugyanahhoz az eredményhez persze több út vezethet. De egy biztos: aki akaratunk ellenére kényszerít ránk fájdalomokozással vagy félelemkeltéssel bármit, lehet, meg fogjuk tenni, de nem fogunk tiszteletet, bizalmat érezni iránta! Gondoljunk bele! A kutya olvas minket. Segít kisgyerekünk mozgáskoordinációjának fejlesztésében, kiás minket a hó alól, kiszagolja rákos sejtjeinket, már a koronavírus azonosításában is segítségünkre van. Ezek után igazán feltételezhetnénk róluk, nem csupán erőfitogtatásból vagy üvöltözésből értenek. Megérdemlik a tisztelésükön, ismerésükön és a hozzájuk való igazodásunkon is alapuló bánásmódot!

 

 

A külső helyszínen való tanulás kevésbé frusztrálta be a kutyát, növelte a biztonságérzetét
A külső helyszínen való tanulás kevésbé frusztrálta be a kutyát, növelte a biztonságérzetét
Fotó: almosfelho.hu

 

 

Fiatal pár keresett minket néhány hónapja. Friss örökbefogadás után álltak. Kiskutyájuk egy éves koráig kóbor életet élt. Ekkor fogták be, majd egy kutyamentő szervezethez került a csöppség. A lakásba érkezve nem tudta, mi célt szolgál a szőnyeg, rettegett az ajtóktól, a függönytől, nem értette mire jók a berendezési tárgyak, ahogyan azt sem, mit várnak tőle. Félelmi agressziója miatt kopogásra, csengetésre, lift mozgására, más emberek és állatok feltűnésére hangos ugatással reagált. A felelős gazdik hamar észrevették a bajt, segítséget hívtak. Lakásukba érkezett egy hiper-szuper suttogó-rehabilitációs szakember-lélekgyógyász-állatpszichológus. Aki azon a területen, amit a kutyusnak otthonaként kellett volna megszeretni, ahol biztonságban kellett volna éreznie magát és elkezdeni szocializációját, nagyjából tíz perc alatt elérte, hogy a kiskutya nekitámadjon. Ezt persze nem nehéz kiváltani egy eleve rettegő, végsőkig összezavarodott élőlényből. Ezután „ledominálta”... Mi sem egyszerűbb, nem igaz? Sikerült az ötkilós, rettegő kutyát oldalára nyomva ledönteni a lábáról. Amit a kicsi olyan traumaként élt meg, hogy vinnyogva azonnal kiürítette bűzmirigyét… Leendő családtagjai, vezetői előtt. Szégyen, pánik, kiszolgáltatottság. A „szakértés” következményei… Mintha gyerekünket okítaná úgy egy pedagógus, hogy a kicsi félelmében bepisil.

 

 

Őszintén csodáltuk a gazdikat, hogy ezek után maradt még annyi bizalmuk a kutyás szakemberek irányába, hogy tovább keresték a megoldást. Ekkor találtak meg minket.

 

 

A tanulást az érintőpálcás klikker is segíti - minden kutyánál más technika válik be
A tanulást az érintőpálcás klikker is segíti - minden kutyánál más technika válik be
Fotó: almosfelho.hu

 

 

Sokan nem tudják: egy szakembernek az égvilágon semmit nem kell bizonyítania. Még kevésbé azonnali, instant eredményeket produkálni! Ez ugyanis nem cirkusz. És nem filmforgatás, ami végén a néző már csak az erősen megvágott anyag plasztikázott maradványát látja. Aki varázslatra vágyik, azt könnyen „meglepetés” érheti… Lévén, a kialakult kutyaviselkedés, megoldandó sem pillanatok alatt épült fel. Semmilyen marketing-szöveggel és ígérgetéssel, sem csoda-eszközzel nem lehet kiváltani az időigényes munkát, ami során mi magunk épülünk kutyánk vezetőjévé.

 

 

Viselkedést akkor lehet megváltoztatni, ha bizalom és tisztelet van. 

 

 

Ami tehát érdemben fontos: amikor először találkozunk egy kutyával, órákat töltünk a társaságában. Nem ritkán fél nap alatt sikerül felmérnünk személyiségét, választásainak mozgatóit kideríteni, analizálni idegrendszeri jellegzetességeit. Ezek nélkül ugyanis nem határozható meg felelősen, mely technika fogja a kutyust átsegíteni a nehéz szakaszon és változást hozni viselkedésében.

 

 

A más, nyugodt kutyákkal való közös tréning során a rutinosabb fajtársaktól ellesheti a kutya a feladatokat
A más, nyugodt kutyákkal való közös tréning során a rutinosabb fajtársaktól ellesheti a kutya a feladatokat
Fotó: almosfelho.hu

 

 

A kutyus az őt értek hatására – teljesen jogosan – bizalmatlan, agresszív volt. A videóban látszik, egyáltalán nem igyekeztünk birtokba venni a területét. Pláne nem mindenáron. Sem „megmutatni” neki, ki az úr. Azt ugyanis nem erővel kell. Ha így lenne, nem tudnának 50 vagy akár 100 kilós emberek falkában vezetni 100-150 kilónyi rájuk bízott kutyát. Igyekeztünk kerülni a direkt szemkontaktot, a kutya gyors megközelítését és érintését. A frontális közeledés és az állat fölé hajolás ugyanis az állatvilágban a kihívás jele lehet. Lenyugtatni akartuk a kutyust, nem feltüzelni. Miután láttuk, teljesen beszűkült fókuszációja és bizalmatlan, a kezdeti munka helyszínét a zárt lakásból inkább áttettük a nyitott külterületre. Megadva neki azt a biztonságérzete: ő szabályozhatja tőlünk való távolságát. Ő dönti el, mikor veszi birtokba a mi területünket. És ő pozícionál, hogy szemből vagy oldaltról lassan közeledve teszi-e meg mindezt.

 

 

Más, stabil kutyák sokat segítenek a szocializációban is társuknak
Más, stabil kutyák sokat segítenek a szocializációban, a helyes kommunikáció megtanulásában is társuknak
Fotó: almosfelho.hu

 

 

A gazdik elmondása szerint hatalmas eredmény volt, hogy a kutyus már az utcán elfogadott tőlünk falatot. Illetve 3-4 óra elteltével képes volt a lakásban olyannyira lenyugodni jelenlétünkben, hogy elbóbiskolt. Ez mutatta: kezd árnyalódni buksijában a kép, nem minden tréner vagy vezetői energiával rendelkező ember ellenség.

 

 

 

 

 

A munka azóta is folyik. A kiskutyával fantasztikusan foglalkoznak gazdijai! Olyan türelemmel, nyitottan az új ismeretek befogadására, ami tényleg példaértékű. Így derülhetett ki, a kis csíkos bizony munkakutya-aggyal rendelkezik. Imádja az engedelmes feladatokat, lassan elkezdett már fajtársaival is barátkozni. A tréningjeinkre érkező stabil, nyugodt kutyusoktól ellesi, hogyan kell kutyául kommunikálni. Megismerkedett az érintőpálcás klikkerrel is, sokat autózik és a lépcsőházban az idős nénik kedvence lett. Rá is kérdeztek: kicserélték-e a kutyulit, mert annyit javult. Az pedig csak hab a tortán, hogy foglalkozások végén elindul utánunk. Végtére a falkának egyben kell lenni. És ezek az igazán nagy pillanatok…

 

 

Kitartás, rengeteg türelem és szeretet nélkül nem megy - A felelős gazdikkal rohamosan fejlődik a befogadott kutyus
Kitartás, rengeteg türelem és szeretet nélkül nem megy - A felelős gazdikkal rohamosan fejlődik a befogadott kutyus 
Fotó: almosfelho.hu

 

 

 

Forrás: panyizita.hu
Indexkép forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával? Mit jelent, ha a kutya körkörösen csóvál a farkával?
Helikopterezik, propellerezik? Ismerős kifejezések, amik biztosan jelzik: kedvenced boldognak érzi magát!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Letöltendő fogházra ítéltek elsőfokon egy állatkínzót Hírek - Címlapon
Letöltendő fogházra ítéltek elsőfokon egy állatkínzót
Több mint 500 kölyökkutyát találtak a hatóságok egy repülőgép csomagterében - közel 40 kölyök nem élte túl az utat Hírek - Címlapon
Több mint 500 kölyökkutyát találtak a hatóságok egy repülőgép csomagterében - közel 40 kölyök nem élte túl az utat