A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ehet a kutya sárgadinnyét?

2023. július 12., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Édes, zamatos gyümölcsünknek már a látványára is felfigyelhet kedvencünk, hiszen olyan, mint egy jókora labda. Hát még amikor szelünk belőle egy szeletet! A finom illatoknak ő sem tud ellenállni. Vajon adhatunk neki belőle?



 

A sárgadinnye tápanyagokban gazdag, ugyanakkor kalóriaszegény finomság, kiváló folyadék- és rostforrásA többi dinnyeféléhez hasonlóan a sárgadinnyének is magas a víztartalma, így már önmagában is nagyon jól tud esni a nyári hőségben, de úgy is, ha pár jégkockával finom gyümölcslevet készítünk belőle. Azt gondolhatnánk, hogy a kutyák számára is biztonságos a sárgadinnye fogyasztása, és részben igaz is az állítás. De nem mindegy, melyik részét eszik meg, és a mennyiségre is nagyon oda kell figyelni!

 

Ami miatt problémás lehet, ha túlzásba visszük a fogyasztást, az a magas cukortartalom. Elhízásra hajlamos, illetve cukorbeteg kutyáknak nem a legjobb választás ez a gyümölcs. Ha bizonytalanok vagyunk, minden esetben kérjük ki állatorvosunk és kutyadietetikus tanácsát!

 

 

Édes, zamatos gyümölcs nyáron - A sárgadinnye
Édes, zamatos gyümölcs nyáron - A sárgadinnye.jpg
Fotó: Unsplash/@miracleday

 

 

Mire figyeljünk, ha sárgadinnyét adnánk kutyánknak?

 

A kutya gyomra bizonyos élelmiszereket csak kis mennyiségben tud tolerálni, és a sárgadinnyével is ez a helyzet. Minden kutyának egyedi ízlése van, míg sokan egyből ráharapnának a dinnyére, addig olyannal is találkozhatunk, aki fintorogva húzza el az orrát. Mint minden újfajta ennivaló bevezetésénél, itt is fontos, hogy először inkább kóstolóval kezdjük, így megtudhatjuk, kutyánknak egyáltalán tetszik-e a sárgadinnye, vagy gondot okoz számára a gyümölcs megemésztése.

 

A dinnye héja kemény, nehezen rágható, és még annál is nehezebben emészthető. Emellett a nem megfelelően szétrágott darabkák lenyelése fulladást okozhat, továbbá éles szélei és hegyes sarkai irritálhatják a száj, a nyelőcső, a gyomor és a belek nyálkahártyáját. Soha ne adjunk kutyánknak dinnyehéjat, és kerülendő az is, hogy a héj külső részét nyalogassa, mivel a mosatlan gyümölcs tárolása és kézről-kézre adása során különféle káros baktériumok telepedhetnek meg rajta, ami a kutyának sem tesz jót.

 

 

Sárgadinnyét a kutyának? - Ügyeljünk a mennyiségre és a minőségre is
Sárgadinnyét a kutyának? - Ügyeljünk a mennyiségre és a minőségre is
Fotó: lovetoknowpets.com

 

 

Hogyan adjuk a sárgadinnyét kutyánknak?

 

Mint minden gyümölcs esetében, kezdjük azzal, hogy alaposan megmossuk, és szárazra dörzsöljük a héját, mielőtt felnyitnánk a dinnyét. Távolítsuk el a héját és a magvait, majd vágjuk vékony szeletekre vagy kicsi kockákra, kutyánk méretétől függően. Valószínűleg egy szempillantás alatt befalná az egészet, éppen ezért jobb, ha ritkán lepjük meg vele. 

 

Jó ötletnek tűnhet, hogy maga rágcsálja le a gyümölcsöt a héjáról, és az interneten is számos videót láthatunk arról, ahogy a kutyus élvezettel nyammog egy szelet dinnyén. Ha így döntünk, legyünk mellette, amíg eszik, hogy elvehessük tőle a dinnyehéjat, mielőtt azt is elfogyasztaná.

 

 

Honnan lehet tudni, hogy kellően érett a sárgadinnye?

 

Beköszöntött az igazi nyár, és ennek egyik eltéveszthetetlen jelzője, amikor megjelennek a dinnyék a boltok polcain. Ilyenkor a legfrissebb és legédesebb a sárgadinnye is, de nem mindegy, melyiket választjuk. Illata segíthet ebben: minél érettebb a gyümölcs, annál édesebb illatot áraszt. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy annál több cukor van a húsában. Jó, ha már nincsen rajta a szára, hiszen az érett dinnye természetes módon válik le a száráról. Nézzük meg, hogy vannak-e sérülések, benyomódások a héján. A héj legyen tapintásra kemény, de azért nem annyira, mint egy kőszikla.

 

 

Ínycsiklandó finomság a sárgadinnye, de ehet-e belőle a kutya?
Ínycsiklandó finomság a sárgadinnye, de ehet-e belőle a kutya?
Fotó: thesprucepets.com

 

 

 

Mennyi sárgadinnyét ehet a kutya?

 

 

Időnként néhány falatkának nagyon fog örülni kedvencünk. Kiindulási pontként a Petmd.com* oldalon lévő ajánlásokat tesszük közzé, ahol 1 kocka sárgadinnye oldala és magassága 1,5 cm.

 

  • Mini/Toy méret (0,9 -10 kg) = 1-2 kocka (pl. Yorkie, Csivava, Pomerániai törpespicc, Mopsz, Shih-tzu, Jack Russell Terrier)
     
  • Kistestű kutya (9-14 kg) = legfeljebb 3 kocka (pl. Basenji, Beagle, Angol Cocker spániel)
     
  • Közepes testű kutya (14-23 kg) = legfeljebb 5 kocka (pl. Ausztrál pásztorkutya, Border Collie, Dalmata, Vizsla)
     
  • Nagytestű kutya (23-41 kg) = legfeljebb 6 kocka (pl. Amerikai Staffordshire Terrier, Golden Retriever, Labrador Retriever, Német juhászkutya)
     
  • Óriás méretű kutya (41 kg felett) = legfeljebb egy maréknyi kocka (pl. Bernáthegyi, Bernipásztor, Pireneusi hegyikutya, Újfundlandi)

 

Kölyökkutyák esetében kóstoló nem árthat a sárgadinnyéből, de inkább várjunk vele, míg felnő
Kölyökkutyák esetében kóstoló nem árthat a sárgadinnyéből, de inkább várjunk vele, míg felnő
Fotó: nativepet.com

 

 

Ha érzékeny a kutya gyomra, túlsúlyos vagy cukorbetegséggel küzd, akkor inkább kerüljük ezt a nasit. Fontos észben tartani, hogy még egészséges ebeknél is emésztőrendszeri panaszokat okozhat, ha túlzásba viszik a sárgadinnye fogyasztását. Tünetei:

  • Hányás
  • Hasmenés
  • Étvágytalanság
  • Gyomorfájdalom (pocakja érintésére is fájdalmat jelez a kutya – nyüszög, odakap)
  • Puffadás
  • Levertség, kedvetlenség

Ha a tünetek nem múlnak el rövid időn belül, keressük fel állatorvosunkat!

 

 

Összegzés

 

Ha kutyánk egészséges és gyomra is erős, akkor nyugodtan adhatunk neki sárgadinnyét, de csak a testsúlyának megfelelő mennyiségben! Legyen ez a gyümölcs igazi különlegesség étrendjében!

 


* Forrás: https://www.petmd.com/dog/nutrition/can-dogs-eat-cantaloupe

 

Forrás: akc.org, thesprucepets.com
Indexkép forrás: thesprucepets.com - nativepet.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szülinapi tortával ünnepelték szabadulásuk évfordulóját a kísérleti telepről mentett kutyák Hírek - Címlapon
Szülinapi tortával ünnepelték szabadulásuk évfordulóját a kísérleti telepről mentett kutyák
Szelektív hulladékgyűjtőbe dobott kiskutyákat mentettek a tűzoltók Hírek - Címlapon
Szelektív hulladékgyűjtőbe dobott kiskutyákat mentettek a tűzoltók