A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kínzó viszketés? Miért vakarózik állandóan a kutyám?

2024. September 12., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Nem jó érzés látni, amikor imádott kutyusunk szenved. Folyton viszket valamije, alig tud pihenni, türelmetlenné válik, nem tud figyelni... Szóval vacakul érzi magát. De mitől?



 

Pruritus – hogy micsoda?? A viszketés orvosi kifejezése, mely a kutyáknál sajnos előkelő helyet foglal el a gyakori betegségek listáján. Általában allergiás bőrbetegségekhez kötik, de emellett számos más oka is lehet.

 

Jellemző tünetei között szerepel az érintett bőrfelület kipirosodása, gyulladásos állapota, és ha a viszketés hosszabb ideig fennáll, másodlagos fertőzések alakulhatnak ki rajta (pyoderma), hiszen a folytonos vakarózás miatt sebek jöhetnek létre, melyekbe könnyedén beférkőzhetnek a különféle kórokozók (és persze a kosz is). Tünet lehet a mancsok állandó nyalogatása, rágcsálása is, melyről korábban ITT írtunk. 

 

 

Kutya a fűben - A környezetben lévő allergének is okozhatnak viszketést
Kutya a fűben - A környezetben lévő allergének is okozhatnak viszketést
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

Ilyenkor már feltűnő jeleket vehetünk észre: az érintett területen ugyanis kihullhat a szőr, a bőr megduzzadhat, kisebesedhet, súlyosabb esetben bakteriális fertőzésnél elgennyesedhet, és még ha be is gyógyul, a varasodás folyamata is viszketéssel járhat (amit a kutyusnak „muszáj” megvakarnia), így be is zárult az ördögi kör.

 

 

Mi okozhatja a viszketést?

 

Leggyakrabban allergia, bőrszárazság, kisebb sérülés vagy élősködők miatt kezdhet el viszketni a kutya bőre. A bolhaallergia okozta bőrgyulladás, a szezonális allergia (pollenek), az ételérzékenység, illetve ételallergia mellett a környezetben jelenlévő allergénekkel való érintkezés miatt is vakarózhat a kutya. Gondolunk itt a különféle vegyszerekre, például az otthoni tisztítószerek (mosószer, öblítő, stb.) és fertőtlenítők, valamint a kertben használatos vegyszerek.

 

 

Hempergés a fűben - Lehet, hogy a viszketést szeretné enyhíteni a kutya
Hempergés a fűben - Lehet, hogy a viszketést szeretné enyhíteni a kutya
Fotó: Pexels/@valerya

 

 

Gondot okozhat az is, ha a kutya bőrére kerül a gazdi kozmetikuma, kézkrémje vagy kézmosó szappanja, de a gyógyszeres kenőcsökkel való érintkezés is okozhat viszketést. És persze nem feledkezhetünk meg arról, ha a kutya fürdetése során nem a megfelelő sampont használjuk, hanem például emberek számára készült sampont vagy tusfürdőt, ami a kutya érzékeny bőrét irritálja.

 

 

Mit tehetünk a viszketés ellen?

 

A bőrbetegségek kezelése kihívást jelenthet a gazdi számára. Gyakran szembesülünk azzal, hogy ezek a betegségek lassan (nagyon lassan) gyógyulnak, ez pedig igencsak frusztráló lehet a gazdinak és a kutyusnak is. Ahhoz, hogy állatorvosunk megállapíthassa a pontos kiváltó okot, többféle vizsgálatot rendelhet el: labor, bőrkaparék, citológia, külső-belső paraziták jelenlétére vonatkozó vizsgálatok, stb.

 

 

Viszketés kutyáknál - Ott jó lesz, a fülemnél, köszi
Viszketés kutyáknál - "Ott a fülemnél megköszönöm, ha megvakargatsz"
Fotó: Pexels/@lesandu-alokabandara-670648380

 

 

Nehezíti a diagnózist, ha allergia okozza a bőrproblémát, hiszen rengeteg olyan dolog van a környezetünkben, ami allergéneket bocsát ki, és nem könnyű kiszűrni, melyik okozhatja a viszketést. Ha feltételezhetően a kutya étrendje a „bűnös”, akkor a speciális diétára való átállás segíthet.

 

Az sem ritka, hogy a viszketést olyasmi okozza, amit teljes egészében meggyógyítani nem, csak szinten tartani lehet. Időnként tapasztalhatóak fellángolások, melyekre – csakúgy, mint nálunk – számos tényező van hatással:

  • évszakok változása
  • időjárási szélsőségek (pl. hőség, szárazság, magas páratartalom, nedvesség, stb.)
  • változtatás az étrendben
  • egyéb betegség megléte
  • hirtelen bekövetkező változás (pl. költözés, haláleset, gyász)
  • stressz, szorongás, félelem

 

Viszketés kutyáknál - Lehet, hogy csak a nyakörv túl szoros, és ez zavarja
Viszketés kutyáknál - Lehet, hogy csak a nyakörv túl szoros, és ez zavarja
Fotó: Pexels/@@alex-dos-santos-305643819

 

 

Egyes kutyák hajlamosabbak lehetnek a viszketésre, mint mások?

 

Bőrproblémák és viszketés bármely életkorban kialakulhat a kutyánál. Érdekes azonban, hogy bizonyos fajtáknál gyakrabban jelentkezhet ilyen jellegű gond. Ide tartozik például a Cocker Spániel, a West Highland White Terrier, az uszkár, valamint a retriever.

 

 

Összegzés

 

Kedvenceink sem mentesek a bőrproblémáktól, de nem mindegy, hogy még idejében „elkapjuk” és teszünk ellene, vagy csak hosszabb idő múltán derül rá fény. A diagnózis és a kezelés egyaránt időigényes lehet, ezért mielőbb érdemes szakorvoshoz fordulni, kutyák esetében bőrgyógyász állatorvoshoz, aki kifejezetten kutyák bőrbetegségeire és gyógyítására specializálódott.

 

 

Forrás: vcahospitals.com
Indexkép forrás: Freepik

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz? Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz?
A rövid válasz annyi lenne, "hogy megtörölje" vagy "mert viszket”. Szerencsés esetben hamar enyhül a probléma, de nem feltétlen garantált a megoldás. Mit tegyünk, ha kutyánkat szánkázni látjuk, és hogyan segítsünk neki?

Bajt is jelezhet, ha a mancsát nyalogatja a kutya Bajt is jelezhet, ha a mancsát nyalogatja a kutya
Folyton nyalogatja, rágcsálja a tappancsait? Mintha abba sem tudná hagyni... Miért csinálja a kutya, és hogyan segíthetünk neki?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Mit tegyek, ha száraz a kutyám bőre? Mit tegyek, ha száraz a kutyám bőre?
Bár idős kutyusoknál gyakoribb, évszaktól függetlenül szinte bármely életkorban felléphet a bőrszárazság. Mi okozhatja, és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében? Tűzijáték Augusztus 20-án - Mit tehetsz kutyád védelmében?
Évről-évre felmerül a kérdés, hogyan vigyázhatunk még jobban kedvencünk testi-lelki épségére ezen a napon. Következő tanácsainkkal ebben szeretnénk segíteni a kedves Olvasót.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Petcast JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
3500 kutyabarát a Városligetben – ilyen volt a DOGZ Fesztivál és Konferencia Hírek - Címlapon
3500 kutyabarát a Városligetben – ilyen volt a DOGZ Fesztivál és Konferencia
Tökéletes kikapcsolódás gazdiknak és kutyusoknak egyaránt Hírek - Címlapon
Tökéletes kikapcsolódás gazdiknak és kutyusoknak egyaránt