A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyahideg jön: vigyázzunk kutyáinkra is!

2021. február 09., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség
Megérkezik az igazi, kemény tél. Fogcsikorgató hideg jön a következő napokban: az előrejelzések szerint akár még -10 foknál lejjebb is eshet a hőmérséklet éjszaka. Tegyünk meg mindent kedvenceink biztonsága érdekében! 

Kemény mínuszokra kell számítanunk a következő napokban. Az éjszakai erős fagyok mellett a nappalok sem ígérnek nagy melegedést: nem, vagy csak alig emelkedik majd a hőmérséklet fagypont fölé. A nagy hidegben több odafigyelést igényelnek kutyáink is!

 

 

Lakásban tartott kutyák

 

A lakásban tartott kutyák esetében oda kell figyelnünk a nagy hőmérséklet különbségre. A lakásunk kellemes melegéből kilépve még a jó kondiban lévő kutyák is megérezhetik a hideget. Fokozottan igaz ez az idős, és a beteg kutyákra, valamint a kistestű kedvencekre. Egy pulóverrel, vagy kabáttal segíthetünk kedvencünknek, emellett fontos figyelni a mancsokra is: nem spórolnak a városokban a járdák, utak sózásával - és mint a felelős gazdik tudják, a só veszélyes ellenség! A mancsok védelméről itt írtunk részletesen.

 

 

Téli sétákon hasznos lehet a kabát mellett a kutyacipő is, védi kutyánk mancsait
Téli sétákon hasznos lehet a kabát mellett a kutyacipő is, védi kutyánk mancsait
Fotó: dogcarehelp.com

 

 

 

Udvaron élő kutyák

 

Az udvari kutyák elsődleges menedéke a kutyaház. Ellenőrizzük az állapotát, ha kell, javítsuk meg. Legyen benne friss szalma a rongyok, takarók helyett: míg utóbbiak hamar átnedvesednek a párától és megfagynak, a szalma (vagy forgács) száraz meleget biztosít a kutyának.  Ha eddig nem volt, készítsünk ajtót a kutyaházra: ez lehet egy szőnyegdarab, esetleg egy hajlékony plexi, amit a bejárat elé szögeljünk fel. Ha lehetőség van rá, tegyük  a kutyaházat féltető alá, szélvédett helyre! Nagy segítség a hőtartásban az is, ha a kutyaházat lábakra (például pár téglára, vagy egy raklapra) tesszük, elemelve ezzel a talajtól. Figyeljünk azonban rá, hogy a ház stabilan álljon, ne billegjen!

Azokon az éjszakákon, amikor a legkeményebb fagy várható, engedjük be legalább éjjelre a kutyát melegebb, védettebb helyiségbe: garázsba, előszobába stb. 

 

 

Az udvaron tartott kutyák különösen ki vannak téve a téli időjárás veszélyeinek
Az udvaron tartott kutyák különösen ki vannak téve a téli időjárás veszélyeinek
Fotó: Unsplash - Kameron Kincade

 

 

A benti kutyák esetében is, de különösen a kinti kutyáknál fontos a kemény hideg idején az energiadús táplálék: a hidegre való tekintettel minimálisan emelhetünk is az adagon. Ha van rá lehetőség, az élelmet osszuk kisebb adagokra és napi több alkalommal tegyük a kutya elé. Így biztosítva lesz neki a folyamatos energiabevitel, másrészt nem fagy meg a táljában az étel. Utóbbi okból fontos figyelni a vizére is: naponta többször kerüljön elé langyos víz! Így lassabban hűl ki, és fagy meg a folyadék.

 

 

Ne menjünk el a hidegben a kóbor kutyák mellett sem!
Ne menjünk el a hidegben a kóbor kutyák mellett sem!
Fotó: unilad.co.uk

 

 

Ne menjünk el a kóbor kutyák mellett!

 

Ne pillantsunk félre, ha kóbor, vagy rossz állapotban tartott kutyát látunk. Lehet, hogy mi vagyunk az utolsó esélye, segítség nélkül nem biztos, hogy megérnék a reggelt. Tegyünk ki nekik is egy tál langyos vizet: kutyáknak, macskáknak, de akár más állatkáknak is segítséget jelenthet!

Kérjünk segítséget az illetékesektől, ha kóbor állatot, vagy rossz körülmények között tartott kutyát látunk - ezeknek az állatoknak az életét menthetjük meg vele!

 

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Kameron Kincade
Cikk első megjelenése: 2021. január 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel? Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel?
Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a jelekkel, mert a fagyálló mérgezés életveszélyes állapotot okoz!

Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban? Kutyák és a fűtés - Mennyire legyen meleg otthonunkban?
Az évszakok változásaihoz és az időjárási körülményekhez kénytelenek vagyunk alkalmazkodni, ám otthonunk hőmérsékletét ideális esetben mi magunk is szabályozhatjuk. Kedvencünk testhőmérséklete is igazodhat ehhez, de ahogy nekünk, úgy nekik is megvannak a maguk határai. Mi számít hidegnek, melegnek és mire figyeljünk a fűtés beállításánál?

Veszélyes a túrázás a havas hegyekben: Lezárják a Kékestetőre vezető mellékutakat a Mátrában Veszélyes a túrázás a havas hegyekben: Lezárják a Kékestetőre vezető mellékutakat a Mátrában
A közlekedők biztonsága érdekében a hétvégére lezárják a Kékestetőre vezető mellékutakat a Mátrában - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya pénteken az MTI-vel.

Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez? Kutyatartás télen - Mi számít túl hidegnek a sétához és a kintléthez?
Egyre csípősebbek a hajnalok, és nappal is jól esik a vastagabb öltözet, mely megvéd a hidegben, ha kimegyünk. De hogyan hat kutyáinkra a téli időjárás? Mennyire fáznak, és hol van az a pont, amikor már túl hideg van ahhoz, hogy kint tartózkodjanak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta Rehabportál AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Termékvisszahívás: Rágócsont került visszahívásra Hírek - Címlapon
Termékvisszahívás: Rágócsont került visszahívásra
Társadalmi párbeszéd indult az állatvédelemről - mondd el Te is véleményed! Hírek - Címlapon
Társadalmi párbeszéd indult az állatvédelemről - mondd el Te is véleményed!