A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyahideg jön: vigyázzunk kutyáinkra is!

2021. február 09., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Megérkezik az igazi, kemény tél. Fogcsikorgató hideg jön a következő napokban: az előrejelzések szerint akár még -10 foknál lejjebb is eshet a hőmérséklet éjszaka. Tegyünk meg mindent kedvenceink biztonsága érdekében!



 

Kemény mínuszokra kell számítanunk a következő napokban. Az éjszakai erős fagyok mellett a nappalok sem ígérnek nagy melegedést: nem, vagy csak alig emelkedik majd a hőmérséklet fagypont fölé. A nagy hidegben több odafigyelést igényelnek kutyáink is!

 

 

Lakásban tartott kutyák

 

A lakásban tartott kutyák esetében oda kell figyelnünk a nagy hőmérséklet különbségre. A lakásunk kellemes melegéből kilépve még a jó kondiban lévő kutyák is megérezhetik a hideget. Fokozottan igaz ez az idős, és a beteg kutyákra, valamint a kistestű kedvencekre. Egy pulóverrel, vagy kabáttal segíthetünk kedvencünknek, emellett fontos figyelni a mancsokra is: nem spórolnak a városokban a járdák, utak sózásával - és mint a felelős gazdik tudják, a só veszélyes ellenség! A mancsok védelméről itt írtunk részletesen.

 

 

Téli sétákon hasznos lehet a kabát mellett a kutyacipő is, védi kutyánk mancsait
Téli sétákon hasznos lehet a kabát mellett a kutyacipő is, védi kutyánk mancsait
Fotó: dogcarehelp.com

 

 

 

Udvaron élő kutyák

 

Az udvari kutyák elsődleges menedéke a kutyaház. Ellenőrizzük az állapotát, ha kell, javítsuk meg. Legyen benne friss szalma a rongyok, takarók helyett: míg utóbbiak hamar átnedvesednek a párától és megfagynak, a szalma (vagy forgács) száraz meleget biztosít a kutyának.  Ha eddig nem volt, készítsünk ajtót a kutyaházra: ez lehet egy szőnyegdarab, esetleg egy hajlékony plexi, amit a bejárat elé szögeljünk fel. Ha lehetőség van rá, tegyük  a kutyaházat féltető alá, szélvédett helyre! Nagy segítség a hőtartásban az is, ha a kutyaházat lábakra (például pár téglára, vagy egy raklapra) tesszük, elemelve ezzel a talajtól. Figyeljünk azonban rá, hogy a ház stabilan álljon, ne billegjen!

Azokon az éjszakákon, amikor a legkeményebb fagy várható, engedjük be legalább éjjelre a kutyát melegebb, védettebb helyiségbe: garázsba, előszobába stb. 

 

 

Az udvaron tartott kutyák különösen ki vannak téve a téli időjárás veszélyeinek
Az udvaron tartott kutyák különösen ki vannak téve a téli időjárás veszélyeinek
Fotó: Unsplash - Kameron Kincade

 

 

A benti kutyák esetében is, de különösen a kinti kutyáknál fontos a kemény hideg idején az energiadús táplálék: a hidegre való tekintettel minimálisan emelhetünk is az adagon. Ha van rá lehetőség, az élelmet osszuk kisebb adagokra és napi több alkalommal tegyük a kutya elé. Így biztosítva lesz neki a folyamatos energiabevitel, másrészt nem fagy meg a táljában az étel. Utóbbi okból fontos figyelni a vizére is: naponta többször kerüljön elé langyos víz! Így lassabban hűl ki, és fagy meg a folyadék.

 

 

Ne menjünk el a hidegben a kóbor kutyák mellett sem!
Ne menjünk el a hidegben a kóbor kutyák mellett sem!
Fotó: unilad.co.uk

 

 

Ne menjünk el a kóbor kutyák mellett!

 

Ne pillantsunk félre, ha kóbor, vagy rossz állapotban tartott kutyát látunk. Lehet, hogy mi vagyunk az utolsó esélye, segítség nélkül nem biztos, hogy megérnék a reggelt. Tegyünk ki nekik is egy tál langyos vizet: kutyáknak, macskáknak, de akár más állatkáknak is segítséget jelenthet!

Kérjünk segítséget az illetékesektől, ha kóbor állatot, vagy rossz körülmények között tartott kutyát látunk - ezeknek az állatoknak az életét menthetjük meg vele!

 

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Kameron Kincade
Cikk első megjelenése: 2021. január 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra? Légkondicionálás, klíma, hűvös levegő otthon – Hogyan hat a kutyákra?
Tikkasztó hőség, az elviselhetőség határát súroló hőmérsékletek… Mi sem könnyebb, mint bekapcsolni a klímát. Mire kell figyelnünk, hogy kedvencünk is jól érezze magát?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is! Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is!
A hideg idő beálltával jónéhány olyan dologra érdemes komolyabb figyelmet fordítanunk, melyek kutyusunk mindennapjait is könnyebbé tehetik.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Termékvisszahívás: Rágócsont került visszahívásra Hírek - Címlapon
Termékvisszahívás: Rágócsont került visszahívásra
Társadalmi párbeszéd indult az állatvédelemről - mondd el Te is véleményed! Hírek - Címlapon
Társadalmi párbeszéd indult az állatvédelemről - mondd el Te is véleményed!