A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyahideg jön: vigyázzunk kutyáinkra is!

2021. február 09., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Megérkezik az igazi, kemény tél. Fogcsikorgató hideg jön a következő napokban: az előrejelzések szerint akár még -10 foknál lejjebb is eshet a hőmérséklet éjszaka. Tegyünk meg mindent kedvenceink biztonsága érdekében!



 

Kemény mínuszokra kell számítanunk a következő napokban. Az éjszakai erős fagyok mellett a nappalok sem ígérnek nagy melegedést: nem, vagy csak alig emelkedik majd a hőmérséklet fagypont fölé. A nagy hidegben több odafigyelést igényelnek kutyáink is!

 

 

Lakásban tartott kutyák

 

A lakásban tartott kutyák esetében oda kell figyelnünk a nagy hőmérséklet különbségre. A lakásunk kellemes melegéből kilépve még a jó kondiban lévő kutyák is megérezhetik a hideget. Fokozottan igaz ez az idős, és a beteg kutyákra, valamint a kistestű kedvencekre. Egy pulóverrel, vagy kabáttal segíthetünk kedvencünknek, emellett fontos figyelni a mancsokra is: nem spórolnak a városokban a járdák, utak sózásával - és mint a felelős gazdik tudják, a só veszélyes ellenség! A mancsok védelméről itt írtunk részletesen.

 

 

Téli sétákon hasznos lehet a kabát mellett a kutyacipő is, védi kutyánk mancsait
Téli sétákon hasznos lehet a kabát mellett a kutyacipő is, védi kutyánk mancsait
Fotó: dogcarehelp.com

 

 

 

Udvaron élő kutyák

 

Az udvari kutyák elsődleges menedéke a kutyaház. Ellenőrizzük az állapotát, ha kell, javítsuk meg. Legyen benne friss szalma a rongyok, takarók helyett: míg utóbbiak hamar átnedvesednek a párától és megfagynak, a szalma (vagy forgács) száraz meleget biztosít a kutyának.  Ha eddig nem volt, készítsünk ajtót a kutyaházra: ez lehet egy szőnyegdarab, esetleg egy hajlékony plexi, amit a bejárat elé szögeljünk fel. Ha lehetőség van rá, tegyük  a kutyaházat féltető alá, szélvédett helyre! Nagy segítség a hőtartásban az is, ha a kutyaházat lábakra (például pár téglára, vagy egy raklapra) tesszük, elemelve ezzel a talajtól. Figyeljünk azonban rá, hogy a ház stabilan álljon, ne billegjen!

Azokon az éjszakákon, amikor a legkeményebb fagy várható, engedjük be legalább éjjelre a kutyát melegebb, védettebb helyiségbe: garázsba, előszobába stb. 

 

 

Az udvaron tartott kutyák különösen ki vannak téve a téli időjárás veszélyeinek
Az udvaron tartott kutyák különösen ki vannak téve a téli időjárás veszélyeinek
Fotó: Unsplash - Kameron Kincade

 

 

A benti kutyák esetében is, de különösen a kinti kutyáknál fontos a kemény hideg idején az energiadús táplálék: a hidegre való tekintettel minimálisan emelhetünk is az adagon. Ha van rá lehetőség, az élelmet osszuk kisebb adagokra és napi több alkalommal tegyük a kutya elé. Így biztosítva lesz neki a folyamatos energiabevitel, másrészt nem fagy meg a táljában az étel. Utóbbi okból fontos figyelni a vizére is: naponta többször kerüljön elé langyos víz! Így lassabban hűl ki, és fagy meg a folyadék.

 

 

Ne menjünk el a hidegben a kóbor kutyák mellett sem!
Ne menjünk el a hidegben a kóbor kutyák mellett sem!
Fotó: unilad.co.uk

 

 

Ne menjünk el a kóbor kutyák mellett!

 

Ne pillantsunk félre, ha kóbor, vagy rossz állapotban tartott kutyát látunk. Lehet, hogy mi vagyunk az utolsó esélye, segítség nélkül nem biztos, hogy megérnék a reggelt. Tegyünk ki nekik is egy tál langyos vizet: kutyáknak, macskáknak, de akár más állatkáknak is segítséget jelenthet!

Kérjünk segítséget az illetékesektől, ha kóbor állatot, vagy rossz körülmények között tartott kutyát látunk - ezeknek az állatoknak az életét menthetjük meg vele!

 

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Kameron Kincade
Cikk első megjelenése: 2021. január 12.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Miért csikorgatja a kutya a fogait? Miért csikorgatja a kutya a fogait?
Szokatlan és meglepő, de kedvenceinknél is előfordulhat: a fogcsikorgatás. Mi okozza, mire utalhat, és mit tegyünk, ha észleljük kutyánknál?

Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is! Így lehet biztonságban kedvenced a hideg hónapokban is!
A hideg idő beálltával jónéhány olyan dologra érdemes komolyabb figyelmet fordítanunk, melyek kutyusunk mindennapjait is könnyebbé tehetik.

Pulóver, kabát, ruha kutyáknak: Öltöztessük-e kedvencünket? Pulóver, kabát, ruha kutyáknak: Öltöztessük-e kedvencünket?
„Minek kell a kutyára ruha? Van neki szőre…” Hallhattunk már ilyen és ehhez hasonló mondatokat, de gazdiként tudjuk, hogy vannak olyan helyzetek, amikor sokat segíthet egy praktikus ruhadarab. Hogyan és milyet válasszunk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
 Az idősebb embereknek receptre kellene kutyát felírni Hírek - Címlapon
Az idősebb embereknek receptre kellene kutyát felírni
Közös genetikai gyökerei vannak az ember és a kutyák túlzott barátságosságának Hírek - Címlapon
Közös genetikai gyökerei vannak az ember és a kutyák túlzott barátságosságának