A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem született ítélet Fülöp kínzóinak ügyében

2017. szeptember 28., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




A tárgyalást november végén folytatják a Nyíregyházi Törvényszéken.



Fülöp végtelenül szomorú történetét sajnos jól ismeri minden állatbarát. A nyakába vágó kötél miatt szinte a felismerhetetlenségig eltorzult kutyára áprilisban találtak rá: egy fém hordóban húzta meg magát, egy alig két méteres láncra kötve. A zsineg belenőtt a nyakába, nem csak a bőrét, hanem az inakat is elvágva. Ez okozta az ödémát Fülöp fején, és a nyelőcsövének végzetesnek bizonyuló bénulását. Az állatvédők és az orvosok hosszú heteken át éjt nappallá téve küzdöttek a kutya életéért. Eleinte reménnyel töltött el mindenkit Fülöp lassú javulása - ám a harcot végül mégis elvesztették. Fülöp elgyötört teste nem bírta tovább a küzdelmet, június elején átkelt a szivárványhídon.

 

Fülöp jelképpé vált. Az emberség, a szeretet és nem utolsósorban az összefogás jelképévé. Miatta új projektek születtek az állatvédelemben, tüntetések szerveződtek, hogy más állatnak ne kelljen a jövőben ilyen sorsot, küzdelmet átélnie.

 

Fülöp: állapota javulni látszott, ám szervezete nem bírta már a küzdelmet
Fülöp: állapota javulni látszott, ám szervezete nem bírta már a küzdelmet

 

Szerdán az ország szeme Nyíregyházára szegeződött: a délelőtt folyamán álltak bíróság elé Fülöp egykori “gazdái”. Az állatkínzás elkövetését tagadó vádlottakkal szemben az ügyész végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban. A hosszúra nyúló tárgyalás eredményét nem csak a teremben ülők várták izgatottan: a bíróság előtt állatbarátok és állatvédők tömege gyűlt össze, hogy a helyszínen követeljék a letöltendő börtönbüntetést az állatkínzóknak.

 

A Szurkolók az állatkínzás ellen csapatának hívására sokan a helyszínen tüntettek
A Szurkolók az állatkínzás ellen csapatának hívására sokan a helyszínen tüntettek
Fotó: Szurkolók az állatkínzás ellen - Facebook

 

Az ítéletet azonban hiába vártuk: a bíróság a tárgyalást 2017. november 29-ére elnapolta. Ennek oka az, hogy “a bíróság a teljes körű bizonyítás lefolytatása végett szakértő kirendelését látta indokoltnak” - áll a bíróság közleményében.

 

A tárgyaláson egyébként csak az elsőrendű vádlott nyilatkozott. Elmondása szerint “az állat etetéséről élettársa és felnőtt gyermeke gondoskodott, a szoros zsinórt nem ők tették a kutya nyakára. Elmondta, hogy mielőtt megtalálták az állatot náluk, a kutya több hete már elkóborolt, aznap hajnalban ment haza.  Többször próbálták pórázra is kötni korábban, de azt leszakította magáról. Azt, hogy milyen állapotba került a kutya, csak az interneten megjelent fényképeken látta.” A vádlott élettársa, a másodrendű vádlott a tárgyaláson nem tett vallomást, és semmilyen kérdésre sem válaszolt. Nagykorú lányuk hasonlóan.

 

Sokan kutyával érkeztek tüntetni
Sokan kutyával érkeztek tüntetni
Fotó: Tünde Photo - Facebook

 

Tanúként megszólalt az állatorvos is, aki Fülöpöt ellátta: “elmondta, hogy maga az állat látványa döbbenetes volt, mikor hozzá került. Sokkos állapotban volt, feje a normál méret 2-3-szorosára volt duzzadva, a nyakán lévő zsinór a bőrt és az inakat a nyak mindkét oldalán elvágta. Praxisában ilyen mértékig elhanyagolt állatot még nem látott.“

 

A tárgyalást tehát november 29-én folytatják, bízzunk abban, hogy ekkor már megszületik a példamutató ítélet.

 

 

 

Forrás: nyiregyhazitorvenyszek.birosag.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Végrehajtandó börtönt kapott két huszonéves állatkínzó Végrehajtandó börtönt kapott két huszonéves állatkínzó
Még csak első fokon, de végrehajtandó börtönre ítélte a Jászberényi Járásbíróság, azt a két fiatal férfit, akik halálra verték haragosuk kiskutyáját.

Vádat emeltek a férfi ellen, aki olyan súlyosan bántalmazta kutyáját, hogy az belehalt Vádat emeltek a férfi ellen, aki olyan súlyosan bántalmazta kutyáját, hogy az belehalt
Kiszökött a kutya, ezért büntetésül addig verte a gazdája, míg az belehalt a sérüléseibe. A Pécsi Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt vádat emelt.

Börtönbe megy a kölyökkutyát földhöz vágó ózdi férfi állatkínzás vétségéért Börtönbe megy a kölyökkutyát földhöz vágó ózdi férfi állatkínzás vétségéért
Szándékosan vágott földhöz egy kölyök kutyát az a férfi, akit az Ózdi Járási Ügyészség állított bíróság elé.

Kegyetlen büntetés – vascsővel verték agyon kutyájukat, mert ugatott Kegyetlen büntetés – vascsővel verték agyon kutyájukat, mert ugatott
A kutya bűne mindössze annyi volt, hogy ugatott – a kutya gazdái vacsővel estek neki büntetésül. A szomszédok értesítették az állatvédőket, ők pedig rendőrséget, akik azonnal a helyszínre is siettek. A kutya olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már csak az altatás segíthetett rajta.

Börtönbüntetésre ítélték a férfit, aki agyonverte a szomszédja kutyáját Börtönbüntetésre ítélték a férfit, aki agyonverte a szomszédja kutyáját
A Berettyóújfalui Járásbíróság 2022. október 10-én hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki végzetesen bántalmazott egy kutyáját egy hajdú-bihari településen.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tökéletes, gondozásmentes pázsit kutyásoknak is! Hírek - Címlapon
Tökéletes, gondozásmentes pázsit kutyásoknak is!
Több százan búcsúztatták a hős bombakereső kutyát utolsó útján Hírek - Címlapon
Több százan búcsúztatták a hős bombakereső kutyát utolsó útján