A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nem született ítélet Fülöp kínzóinak ügyében

2017. szeptember 28., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




A tárgyalást november végén folytatják a Nyíregyházi Törvényszéken.



Fülöp végtelenül szomorú történetét sajnos jól ismeri minden állatbarát. A nyakába vágó kötél miatt szinte a felismerhetetlenségig eltorzult kutyára áprilisban találtak rá: egy fém hordóban húzta meg magát, egy alig két méteres láncra kötve. A zsineg belenőtt a nyakába, nem csak a bőrét, hanem az inakat is elvágva. Ez okozta az ödémát Fülöp fején, és a nyelőcsövének végzetesnek bizonyuló bénulását. Az állatvédők és az orvosok hosszú heteken át éjt nappallá téve küzdöttek a kutya életéért. Eleinte reménnyel töltött el mindenkit Fülöp lassú javulása - ám a harcot végül mégis elvesztették. Fülöp elgyötört teste nem bírta tovább a küzdelmet, június elején átkelt a szivárványhídon.

 

Fülöp jelképpé vált. Az emberség, a szeretet és nem utolsósorban az összefogás jelképévé. Miatta új projektek születtek az állatvédelemben, tüntetések szerveződtek, hogy más állatnak ne kelljen a jövőben ilyen sorsot, küzdelmet átélnie.

 

Fülöp: állapota javulni látszott, ám szervezete nem bírta már a küzdelmet
Fülöp: állapota javulni látszott, ám szervezete nem bírta már a küzdelmet

 

Szerdán az ország szeme Nyíregyházára szegeződött: a délelőtt folyamán álltak bíróság elé Fülöp egykori “gazdái”. Az állatkínzás elkövetését tagadó vádlottakkal szemben az ügyész végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban. A hosszúra nyúló tárgyalás eredményét nem csak a teremben ülők várták izgatottan: a bíróság előtt állatbarátok és állatvédők tömege gyűlt össze, hogy a helyszínen követeljék a letöltendő börtönbüntetést az állatkínzóknak.

 

A Szurkolók az állatkínzás ellen csapatának hívására sokan a helyszínen tüntettek
A Szurkolók az állatkínzás ellen csapatának hívására sokan a helyszínen tüntettek
Fotó: Szurkolók az állatkínzás ellen - Facebook

 

Az ítéletet azonban hiába vártuk: a bíróság a tárgyalást 2017. november 29-ére elnapolta. Ennek oka az, hogy “a bíróság a teljes körű bizonyítás lefolytatása végett szakértő kirendelését látta indokoltnak” - áll a bíróság közleményében.

 

A tárgyaláson egyébként csak az elsőrendű vádlott nyilatkozott. Elmondása szerint “az állat etetéséről élettársa és felnőtt gyermeke gondoskodott, a szoros zsinórt nem ők tették a kutya nyakára. Elmondta, hogy mielőtt megtalálták az állatot náluk, a kutya több hete már elkóborolt, aznap hajnalban ment haza.  Többször próbálták pórázra is kötni korábban, de azt leszakította magáról. Azt, hogy milyen állapotba került a kutya, csak az interneten megjelent fényképeken látta.” A vádlott élettársa, a másodrendű vádlott a tárgyaláson nem tett vallomást, és semmilyen kérdésre sem válaszolt. Nagykorú lányuk hasonlóan.

 

Sokan kutyával érkeztek tüntetni
Sokan kutyával érkeztek tüntetni
Fotó: Tünde Photo - Facebook

 

Tanúként megszólalt az állatorvos is, aki Fülöpöt ellátta: “elmondta, hogy maga az állat látványa döbbenetes volt, mikor hozzá került. Sokkos állapotban volt, feje a normál méret 2-3-szorosára volt duzzadva, a nyakán lévő zsinór a bőrt és az inakat a nyak mindkét oldalán elvágta. Praxisában ilyen mértékig elhanyagolt állatot még nem látott.“

 

A tárgyalást tehát november 29-én folytatják, bízzunk abban, hogy ekkor már megszületik a példamutató ítélet.

 

 

 

Forrás: nyiregyhazitorvenyszek.birosag.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Állatkínzás miatt vádat emeltek egy kutyákat tartó gyöngyösi nő ellen Állatkínzás miatt vádat emeltek egy kutyákat tartó gyöngyösi nő ellen
Állatkínzás miatt vádat emelt a Gyöngyösi Járási Ügyészség egy kutyákat tartó helyi nő ellen - közölte a Heves Vármegyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

Végrehajtandó börtönt kapott két huszonéves állatkínzó Végrehajtandó börtönt kapott két huszonéves állatkínzó
Még csak első fokon, de végrehajtandó börtönre ítélte a Jászberényi Járásbíróság, azt a két fiatal férfit, akik halálra verték haragosuk kiskutyáját.

Vádat emeltek a férfi ellen, aki olyan súlyosan bántalmazta kutyáját, hogy az belehalt Vádat emeltek a férfi ellen, aki olyan súlyosan bántalmazta kutyáját, hogy az belehalt
Kiszökött a kutya, ezért büntetésül addig verte a gazdája, míg az belehalt a sérüléseibe. A Pécsi Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt vádat emelt.

Börtönbe megy a kölyökkutyát földhöz vágó ózdi férfi állatkínzás vétségéért Börtönbe megy a kölyökkutyát földhöz vágó ózdi férfi állatkínzás vétségéért
Szándékosan vágott földhöz egy kölyök kutyát az a férfi, akit az Ózdi Járási Ügyészség állított bíróság elé.

Kegyetlen büntetés – vascsővel verték agyon kutyájukat, mert ugatott Kegyetlen büntetés – vascsővel verték agyon kutyájukat, mert ugatott
A kutya bűne mindössze annyi volt, hogy ugatott – a kutya gazdái vacsővel estek neki büntetésül. A szomszédok értesítették az állatvédőket, ők pedig rendőrséget, akik azonnal a helyszínre is siettek. A kutya olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már csak az altatás segíthetett rajta.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tökéletes, gondozásmentes pázsit kutyásoknak is! Hírek - Címlapon
Tökéletes, gondozásmentes pázsit kutyásoknak is!
Több százan búcsúztatták a hős bombakereső kutyát utolsó útján Hírek - Címlapon
Több százan búcsúztatták a hős bombakereső kutyát utolsó útján