A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ónos eső - így vigyázzunk kutyáinkra!

2023. november 30., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Megmutatja magát a közelgő tél - a havazás mellett több helyen is ónos esőre kell számítani. A veszélyes időjárás miatt fokozottan figyeljünk saját és kutyáink biztonságára is!



 

Tartós, több órás ónos eső veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Budapestre és több Pest vármegyei járásra is az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök késő délelőtt - írja az MTI. Ezeken a területeken a következő órákban tartós ónos eső várható.
Kiemelték: a délelőtti órákban a Dunántúlon előfordulhat átmeneti ónos eső. Az Északi-középhegység tágabb térségében és a főváros vonzáskörzetében északkelet felé növekvő mennyiséggel 5-15 centiméter hó hullhat, a havazás legtovább az Északi-középhegység magasabban fekvő területein és az északi, északkeleti határ mentén tarthat ki, errefelé 15 centimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet.
Dél-délnyugat felől a csapadék halmazállapota fokozatosan egyre nagyobb területen havas esőbe, ónos esőbe, néhol fagyott esőbe vált.
Felhívták a figyelmet arra, hogy a halmazállapot-váltás határa és időpontja nagyon bizonytalan, lassabb lefolyású folyamat esetén akár nagyobb, jelentősebb mennyiségű ónos esőre is számottevő esély van kiemelten Pest vármegye északi területein, valamint az Északi-középhegységben, de kisebb mennyiségben ezeknek a területeknek a tágabb térségében is számítani lehet rá átmeneti jelleggel.

 

 

Mire figyeljünk kutyásként?

 

 

1. Séták

Az ónos eső képes pillanatok alatt egybefüggő jégpáncéllá, mondhatni korcsolyapályává változtatni az utakat, járdákat. Ez bizony kihívást jelent gazdi és kutya számára egyaránt, nagyon oda kell figyelni, nehogy hirtelen a földön találjuk magunkat. 

 

Kutyáink számára is rendkívül kellemetlen lehet a jeges talaj, hiába járnak ők négy lábon. A balesetveszély fokozódik az idős, nehezebben mozgó ebeknél.

A legcsúszósabb szakaszokon ezért lassan haladjunk, ne engedjük kutyánkat szaladgálni! A megcsúszó kutyatappancs könnyen ránduláshoz, vagy akár komolyabb sérüléshez is vezethet - emellett a nekilóduló kedvenc akár minket is elránthat a pórázon keresztül.

 

A séta útvonalának kiválasztásakor vegyük figyelembe a környezetet is: a fákon is vastag páncélt alakíthat ki az ónos eső. Az ágak egy ideig bírják a terhelést, ám a jég nagy súlya miatt leszakadhatnak.

 

Ha nem tudjuk elkerülni és azon időszak alatt indulunk el sétára, amikor esik, adjunk kedvencünkre kabátot/pulcsit. A kutyaruha most hasznos lehet, még ha máskor nem is igényli kutyánk: megvédi a bundát az ónos esőtől, jégtől, átázástól.

 

 

A városi kutyásoknak nincs könnyű dolga: már a házból kilépve is erősen sózott járdák fogadhatják őket
A városi kutyásoknak nincs könnyű dolga: már a házból kilépve is erősen sózott járdák fogadhatják őket
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

 

A téli időszakban (nem csak ónos eső esetén) a járdákat és az utakat sózni kezdik, ami sérüléseket okozhat a kutya mancsán: a durva kristályok felsérthetik, és hamar ki is marhatják a talppárnák közötti bőrt. Séta előtt érdemes bekenni mancsvédő krémmel kedvencünk tappancsát, hazaérkezve pedig langyos vízzel öblítsük le a sót!

Kipróbálhatjuk a kutyacipőt is - az ónos eső utáni jégpáncélon viszont csak akkor használjuk kedvencünkön, ha már megszokta annak a viselését és biztonságosan használja. Mind mosolyogtunk már olyan videókon, ahol a kutya életében először kap a mancsára kutyacipőt, és úgy lépked benne, mint egy balett táncos… ezek a mozdulatok éles helyzetben a jégen azonban már nem biztonságosak.

 

Idősebb rokonainknak, szomszédainknak segíthetünk azzal, ha felajánljuk, hogy elvisszük kedvencüket sétálni a rossz időben, így megóvhatjuk őket a balesetveszélytől.

 

 

A csúszós utak gazdira és kutyára is balesetveszélyesek
A csúszós utak gazdira és kutyára is balesetveszélyesek
Fotó: Photopin.com

 

 

2. Autózás

Ha tehetjük, ne üljünk autóba a szakadó ónos esőben. Ha mégis muszáj megtennünk, tegyünk meg minden óvintézkedést saját és kutyánk biztonsága érdekében is: ne feledkezzünk meg a biztonsági övről (kizárólag hámra csatoljuk!), vagy egy megfelelően rögzített boxról! Ha ne adj’ isten megcsúsznánk, vagy épp egy másik jármű okozna bajt, kutyánk sem lesz annyira kiszolgáltatva, mintha nem rögzítenénk, és így ép bőrrel megúszhatja az esetleges balesetet.

 

 

3. Kinti kutyák

Az udvaron tartott kutyák számára talán a tél a legnehezebb időszak. Tegyünk meg mindent biztonságuk érdekében! Nagyon fontos, különösen a zord téli idő, vagy épp az ónos eső esetén, hogy legyen menedéke, ahol meghúzhatja magát. Ellenőrizzük a kutyaház állapotát, cseréljük le a benne lévő rongyokat friss szalmára. Gondoskodjunk arról is, hogy a kutyának legyen mit innia: a tálban a téli hidegben gyorsan lehűl és megfagy a vize, ezért ezt rendszeresen cseréljük friss, langyos vízre!

 

 

 

Forrás: MTI, kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: photopin.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik 10 étel, amiből jobb, ha kutyád nem eszik
"Csak egy falatkát!" Kérlelő tekintetének nem könnyű ellenállni, de ha olyan étel vagy ital van kezünk ügyében, mely számára veszélyes, igenis muszáj. Nem lehet elégszer elmondani, hogy bizony akadnak olyan finomságok, melyekből kedvencünk nem kaphat. Lássuk a legfontosabbakat!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Irodakutya.com Rehabportál Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Senkinek sem kellett az öreg kutyus – mígnem egy 100 éves néni jelentkezett örökbefogadónak Hírek - Címlapon
Senkinek sem kellett az öreg kutyus – mígnem egy 100 éves néni jelentkezett örökbefogadónak
Hátizsák kutyáknak – Praktikus tippek a viseléshez Hírek - Címlapon
Hátizsák kutyáknak – Praktikus tippek a viseléshez