A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Tényleg görbe az a tükör?

Tükörmódszer több szemszögből


2015. március 29., 04:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Nevelés




A napokban elkezdett terjedni egy videó a közösségi portálokon, ami igen nagy port kavart. A tükörmódszer egy kevésbé ismert, drasztikus, és kiábrándító megvalósítását láthatjuk benne. De mi az igazság, tényleg hibádzik a módszer?



„Nem az a cél, hogy minden kutyát egységesen tökéletesre neveljünk, hanem hogy mi emberek tudatosan alakítsuk ki kapcsolatunkat kutyánkkal és értsük meg őt, hogy mi miért történik.”-olvasható a Népszigeti Kutyaiskola hangzatos idézete a tükörmódszerről, ám a youtube-re feltöltött igen népszerűvé váló videóból nem ez derül ki.

 

A felvételen egy szeminárium látható, ahol a cél a módszer alkalmazása lenne egy tényleg agresszív, viselkedésproblémás, támadólag fellépő kutyán. Bizonyára sokan ismerik a falkából kizárás elméletét, de teljesen más alkalmazásban. Logikusan, ha a kutya támadóan lép fel, vagy nem megfelelően viselkedik a gazda taszíthatja ki a falkából addig, amíg ő engedélyt nem ad rá, hogy a megbánó eb visszatérhessen. Ez mindössze néhány percig tart. A videón viszont egy csóváló, gazdájára 100%-ban odafigyelő bull típusú kutya érkezik a pályára, aki a végén megtörve szalad el, és csak remélni tudjuk, hogy nem egy autó elé.

 

A pontos megfigyelő a kisfilm elején észreveheti, hogy a sztafi megindul az előtte átrohanó falkához, de nem lép fel támadólag, a gazda jelzésére vár, ekkor már megkezdődik a megtolás, láthatóan ok nélkül. A riadt kutya természetesen megpróbálkozik az ember elleni támadással, de csak óvatoskodva, kizárólag azért, hogy mentse a bőrét. A korai megtolással a csapat elérte célját, ugyanis az eb agresszíven viselkedett még a ranglétrán fölötte tartózkodó emberekkel szemben is, bár ez nem történt volna meg, ha nem szándékosan akarják kiváltani. Ekkor már ordítva, kannákkal kergetik, és a szerencsétlen állat hiába kér segítséget a gazdától, nem kap, hiába teremtene szemkontaktust, nincs viszonzás, sőt mitöbb, a gazdi mellől ordítva hajtja őt el a dühödt csorda. Távol álljon tőlem a véleményalkotás, de hibátlanra nevelt kutyával, bár nem kutyakiképzőként azt állítom, hogy a kutya-gazda eddig felépített kapcsolatát ezzel az akcióval teljesen tönkretették, a kezdeti szintre süllyesztették.

 

De egyetért-e ezzel az állítással a tüköriskola? Érdemes az ő szemszögükből is szemrevételezni a dolgot. A napokban megjelent állásfoglalás alapján átértelmezhetünk néhány dolgot, ám a látottak egy részére még így sem kapunk teljes magyarázatot. A videó, és bemutató a gazdi kérésére,  beleegyezésével készült. Olyan ösztönkezelési technikát alkalmaztak az eben, amit csak néhány kutyánál használnak, abban az indokolt esetben, ha az állat a környezetében lévő emberekre és állatokra is veszélyes lehet.

Agresszív kutya
Forrás: http://www.personalsafetyexpert.com/

A technika lényege: Ha egy kutya előélete azt alaposan indokolja, az egyik legnagyobb büntetéssel szembesül, a csoport, a csapat bünteti. Kifejezett cél, hogy kellemetlenül érezze magát!

 

A technika leírása: Az agresszió viselkedés szándékát elő kell hívni, azonban mielőtt harapásra, fogásra kerülne sor, az előre felkészített oktatói csoport elindítja a büntetést. A csoport erőteljes fellépésére várható, hogy a kutya feladja a támadási szándékát, de a technika célja, hogy a kutyát egészen addig az állapotig tolja, ahol egyértelműen megadó magatartást tanúsít. Amíg a kutya testjeleivel azt kommunikálja, hogy ki akar térni a retorzió elől pl. csóvál, kitér, ezekkel a testjelekkel áll be a gazda mögé(!) csak az elsődleges szándékot adta fel. A csoport a rossz rendőr, és a gazda válik a menedékké abban az esetben, ha a kutya valódi megadó, behódoló magatartást tanúsít.

 

A magyarázat alapján érthető, hogy miért váltották ki a kutyánál szándékosan a viselkedést, miért űzték ki a gazda mellől is, hogy miért hajtották akkor is tovább mikor a kutyának már láthatóan elég volt.

A behódolt kutya
Forrás: http://cms.sulinet.hu/

A kutyaiskoláról, és a módszer alkalmazásáról is hallhatóak pozitív és negatív kritikák egyaránt. Sokan esküsznek az elismert technikára, és állításuk szerint ezreken segített már, mégis egyre többen vallják az oktatók, és aktívan kutyázók közül is, hogy a nevelési elv valahol hibádzik. Tapasztalatok bizonyítják, hogy kerülnek ki úgy kutyák az iskolából, hogy a képzések után orvosilag nem indokolt evési zavaraik alakulnak ki, félnek a gazdi felemelt kezétől, és meghunyászkodnak, összetörnek még a saját labdájuk láttán is.

Természetesen ez nem fogható egészében az iskolára, elképzelhető, hogy a gazdi sem tanulta meg zökkenőmentesen alkalmazni a módszert, esetleg a másokon alkalmazott “durvább” technikát próbálta ki saját kutyáján is. A kevés negatívum mellett pozitív a bemutató csoport töretlen és mindig hibátlan munkája,  valamint a kutyaiskolákból kikerülő munka- és sportoló ebek számának folyamatos növekedése is.

 

Itt látható a közmédiában nagy felháborodást kiváltó videó:

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: http://www.kutyasuli.hu/allasfoglalas/

Témába vág

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit Egyedül otthon – Így teheted színesebbé kutyád számára a magány óráit
Legszívesebben a nap minden percét együtt töltenénk imádott kedvencünkkel, ám sokunk számára ez sajnos nem lehetséges. Mivel varázsolhatjuk komfortosabbá az egyedüllét idejét?

Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után? Miért kaparják a földet a kutyák kis- és nagydolguk után?
Mintha balettmozdulatokat gyakorolna... Mókás látvány, ahogy kedvencünk mindent beleadva próbálja elfedni végtermékét. Tényleg erről van szó? Normális viselkedés, vagy aggódnunk kellene miatta? És egyáltalán: miért csinálja?

Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám? Miért szeretne mindig hozzám érni a kutyám?
A Te kedvenced is igényli az érintést? Bökdös az orrával vagy rád teszi a mancsát? Miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt. Rehabportál Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Pfúj, de büdi! Hírek - Címlapon
Pfúj, de büdi!
Játékot az ebünknek, de milyet? Hírek - Címlapon
Játékot az ebünknek, de milyet?