A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Horkol a kutyám! Betegségre is utalhat, ha alvás közben sűrűn rázendít

2023. szeptember 09., 08:15


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




A jó egészség egyik alapvető feltétele a jó alvás – ezt kedvenceink is tudják. Nekik is szükségük van arra, hogy az alvásidő valóban pihentető legyen, ám a horkolás ennek útját állhatja, különösen, ha folyton felébred rá, és egy fárasztó éjszaka után úgy kel fel, mintha éppen csak szundított volna egy kicsit. Miért horkolnak a kutyák?



 

 

Lekapcsolod a lámpát, bebújsz az ágyba és már éppen elaludnál, amikor hortyogásra leszel figyelmes a közelben. Csak nem a kutya ad ki ilyen hangokat? Meglehet, hiszen ők is képesek rá. Gazditól függ, hogyan éli meg: van, aki aranyosnak véli, míg másokat nem zavar. De gondoltunk már arra, hogy aggodalomra is adhat okot, ha a kutya horkol?

 

Mit értünk horkolás alatt?

 

Ahhoz, hogy megértsük, miért horkolnak a kutyák, először is vessünk egy pillantást arra, mi okozza. A horkolás akkor következik be, amikor légzés közben a levegő útjában akadály képződik, így nehezebben áramlik át az orr- és szájüregen. A jellegzetes hang, amit ekkor hallunk, a felső légutakban keletkező rezgés eredménye, főként belégzés közben. Míg az emberek gyakran alvási apnoe miatt horkolnak, kutyáknál szerencsére ez az állapot meglehetősen ritka.

 

A horkolás nem betegség, hanem tünet, melynek hátterében többféle tényező állhat: a kutya anatómiai felépítése, allergia, túlsúly, de befolyásolja a fej és nyak formája, valamint az alvópozíció és az orrhossz is. Lássuk részletesebben!

 

Horkol a kutya - Befolyásolhatja, milyen pozícióban alszik
Horkol a kutya - Befolyásolhatja, milyen pozícióban alszik
Fotó: dogcatplace.com

 

1. Alvási pozíció

 

Ha kedvencünk előszeretettel szundít a hátán fekve, és ebben a testhelyzetben bizony ők is horkolhatnak, csakúgy, mint kedves gazdáik. Ilyenkor a nyelv alsó része hátracsúszhat a torokba, akadályozva a levegő útját, ami horkoláshoz vezethet, sőt, időnként egy-egy hatalmas horkantást is hallhatunk, amikor „újraindul” a légzés. A legtöbb kutya helyezkedik egy kicsit az alvópóz megváltoztatásához, például oldalra fordul, vagy hason szuszogva folytatja tovább a képzeletbeli mókusok kergetését.

Álmodás közben nem ajánlatos felébreszteni a kutyát, mert nekik is szükségük van arra, hogy feldolgozzák a nap folyamán őket érő történéseket, de ha úgy vesszük észre, a horkolás miatt akadozik a légzése, gyengéden segítsünk neki kellemesebb testhelyzetet felvenni. Fő a pihentető alvás!

 

2. Anatómia

 

Egyes fajták hajlamosabbak horkolni, mint társaik: a rövid orrú kutyák (pl. mopsz, bulldog, Boston terrier, stb.) esetében sajnos gyakoribbak a légzési problémák. Ennek oka anatómiai felépítésükben rejlik, hiszen a rövid orrjárat, szűkebb légutak megnehezítik a be- és kilégzést, különösen fekvő pozícióban. Érdemes ellátogatni az állatorvoshoz, hogy kedvencünk igényel-e olyan beavatkozást, melynek hatására könnyebben jut levegőhöz.  

 

Horkol a kutya - a rövid orrú fajtáknál jellemzőbb
Horkol a kutya - a rövid orrú fajtáknál jellemzőbb
Fotó: Twitter

 

3. Allergia

 

Hozzánk hasonlóan a kutyákat is érinthetik allergiához és különféle érzékenységekhez köthető panaszok. Kiváltója lehet egy-egy élelmiszer, a levegőben szálló pollen vagy por, melyeknek apró részecskéi megtapadhatnak a légutak nyálkahártyáján, folyamatos irritációt okozva. Váladék halmozódhat fel az allergének miatt, ami akadályozza a normális légzést. Gondoljunk csak arra, amikor a "szénanátha" időszakában be van dugulva az orrunk és kapar a torkunk – ilyen állapotban kedvencünk is nehezen tud nyugodtan aludni.

 

Emellett a kifinomult szaglásuk miatt még az általunk enyhének tartott illatok, szagok is zavarhatják orrukat (pl. parfüm, dezodor, illatosítók, légfrissítők, stb.) Célszerű eltávolítani a kutya környezetéből ez utóbbiakat, s ha úgy véljük, allergiával vagy érzékenységgel van dolgunk, mindenképpen kérjük állatorvos segítségét!

 

4. Akadály a légutakban

 

Ha a kutya orrjáratában vagy torkában megrekedt valami, például a szétrágott labdája vagy egy bot darabkája, blokkolhatja a levegő áramlásának útját, ami horkoláshoz vezethet. Előfordul, hogy a kutya észre sem veszi az aprócska idegentestet, de jellemzően igyekeznek megszabadulni a zavaró dologtól. Köhögés, nyeldeklés, öklendezés, étvágytalanság utalhat erre, csakúgy, mint a folyadékfogyasztás hirtelen megváltozása (többet iszik, hogy „kimossa” a torkán akadt dolgot, vagy elutasítja a vizet, mert fájdalmas a nyelés).

 

Horkol a kutyám - Betegségre is utalhat, ha alvás közben sűrűn rázendít
Horkol a kutyám - Betegségre is utalhat, ha alvás közben sűrűn rázendít
Fotó: bil-jac.com

 

5. Fogproblémák

 

Egy lyukas fog, gyulladt fogíny, kinövés a száj- vagy orrüregben mind-mind akadályozhatják a normális légzést. Kezelés hiányában fertőzés is kialakulhat, mely a vérkeringéssel szétterjedhet a szervezetben, további súlyos gondokat okozva. Ügyeljünk a rendszeres fogápolásra kedvencünknél is!

 

6. Gomba okozta betegségek (Aszpergillózis/Aspergillosis)

 

Nem, nem arra gondolunk, amelyet jó étvággyal fogyaszthatunk. Hanem a tüdő megbetegedéséért felelős Aspergillus fumigatus nevű penészgombára, melyet szerencsés esetben könnyen leküzd a szervezet, ám ha valamilyen oknál fogva elszaporodik, megkeserítheti ember és kedvence életét egyaránt. Fogékonyabbak lehetnek rá a kölyök és idős kutyák, és azon társaik, akik légzőszervi gondokkal küzdenek.

 

Sajnos e gomba spórái sokhelyütt megtelepednek, elég csak a rosszul tárolt kenyérre gondolnunk, de megtalálhatóak a rothadó gyümölcsökön, zöldhulladékon (pl. komposzt), átnedvesedett szalmán, szénán, és a nem megfelelően karbantartott légkondicionáló-, valamint fűtőberendezéseken.  A penészgomba a kutya orrának nedves rétegén át is bejuthat a szervezetbe, miközben a szennyezett tárgyakat, felületeket megszimatolja. Tünetek: tüsszögés, köhögés, nehézlégzés, orrfolyás, és a nyálkahártya-irritáció, illetve a felgyülemlett váladék okozta horkolás.

 

Horkol a kutya - A dohányfüst irritálhatja orrát, mely kihat az alvásra is
Horkol a kutya - A dohányfüst irritálhatja orrát, mely kihat az alvásra is
Fotó: soyunperro.com

 

7. Gyógyszerek

 

A horkolás bizonyos gyógyszerek szedése mellett is megjelenhet. Fájdalomcsillapítók, izomlazítók és nyugtató hatású készítmények olyannyira ellazíthatják a kutya izmait, hogy még a toroknál is „relaxálni kezdenek”, mely horkoláshoz vezet.

Mindig olvassuk el a mellékelt betegtájékoztatót, és ha bármilyen szokatlan dolgot tapasztalunk kedvencünknél, konzultáljunk állatorvosunkkal!

 

8. Orrnyálkahártya-gyulladás (Rinitisz/Rhinitis)

 

Elsőre talán egy kellemetlen téli megfázás ugrik be e szavak hallatán, ám az orrnyálkahártya nemcsak fertőzés (pl. kennelköhögés), hanem allergia, sérülés és egyéb állapotok esetén is gyulladásba jöhet. Árulkodó jelek: orrfolyás, váladékozás, tüsszögés, nehezített légzés és horkolás.

   

9. Passzív dohányzás

 

Ha eddig nem is jutott eszünkbe, milyen káros hatásai lehetnek a dohányzásnak a kutyára nézve, ideje szembenézni a tényekkel. Amellett, hogy a dohányfüst szaga roppant mód irritálja érzékeny orrukat, hosszú távon egészségügyi problémákat is okozhat a gyakori kitettség: légzőszervi betegségek, asztma, hörghurut, és persze a horkolás.  

 

Horkol a kutya - Túlsúly is állhat a hátterében, az elhízás nem játék
Horkol a kutya - Túlsúly is állhat a hátterében, az elhízás nem játék
Fotó: Pinterest

 

10. Túlsúly

 

Az elhízás kutyáinkat is veszélyezteti, ezt fontos tudni. A helytelen táplálás, mozgásszegény életmód mellett betegségek (pl. pajzsmirigy-alulműködés, cukorbetegség, stb.) is állhatnak a hátterében. Látogassunk el a rendelőbe egy állapotfelmérésre, mert a felszedett kilók további, súlyos gondokat okozhatnak (pl. ízületi gyulladás). A horkolás intő jel ez esetben is, hiszen az extra zsírszövet a szervezeten belül is megjelenik, nyomást gyakorolva a légutakra, a tüdőre, szívre és a többi belső szervre is.

 

Mikor célszerű ellátogatni az állatorvoshoz?

 

Ha kedvencünk eddig sohasem vagy csak elvétve horkolt, ám hirtelen folyamatossá válik a probléma, érdemes utánajárni, mi okozhatja. Nem árt résen lenni akkor sem, ha bundásunktól már évek óta megszoktuk, hogy alvás közben rázendít. Ha úgy vesszük észre, egyre nehezebben veszi a levegőt, éjjelente többször felébred, nem tudja magát kipihenni napközben sem, és már kevesebb mozgás is kifárasztja, itt az ideje egy alapos kivizsgálásnak!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: petmd.com, treehugger.com
Indexkép forrás: bil-jac.com
Cikk első megjelenése: 2021. július 28.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan találnak haza a kutyák? Hogyan találnak haza a kutyák?
Rengeteg megható történetet hallhattunk, olvashattunk elveszett kutyákról, akik dacolva távolsággal, időjárással, megtalálták a hazavezető utat. De hogyan képesek erre? Tényleg olyan jó az irányérzékük, mint nekünk? Vagy egy belső iránytű vezeti őket?

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért ásítanak (annyit) a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért ásítanak (annyit) a kutyák?
Ő valószínűleg a világ legöregebb francia bulldogja Hírek - Címlapon
Ő valószínűleg a világ legöregebb francia bulldogja