A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Bizonyított: egy kutya jelenléte nyugtató hatással bír a gyerekekre

2022. július 05., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Gazdik és kutyabarátok mind egyetértenek abban, milyen csodálatos képességekkel rendelkeznek négylábú barátaink. Hála nekik, jobban érezzük magunkat, megnyugszik a lelkünk, újra tudunk mosolyogni a nehezebb napokon is. Most már az is tudományosan alátámasztott, hogy nemcsak mi, nagyok, hanem a kicsik is így érzik! 

A kutyatartás fizikai és mentális egészségre gyakorolt jótékony hatásáról aligha tudnánk újat mondani, egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy nemcsak a felnőttekre, de a gyerekekre is nyugtató hatással bírnak kedvenceink.

 

Az Egyesült Királyságban folytatott tanulmányban azt vizsgálták, hogyan hat iskolás gyerekekre egy terápiás kutya jelenléte. Ehhez heti két alkalommal találkozhattak egy képzett négylábúval és vezetőjével, az eredmény pedig vitathatatlan: szervezetükben jelentős mértékben csökkent a stresszhormon (kortizol) szintje. A mintavétel is nyugodt körülmények között zajlott, a kutatók pillanatok alatt levették a nyálmintát a gyerekektől, és már meg is simogathatták a kutyust, aki támogatásáról biztosította őket.

 

A kutyával eltöltött idő sokkal hatékonyabbnak bizonyult a vezetett relaxációs programmal szemben, melyen szintén heti két alkalommal vehettek részt a gyerekek egy hónapon át.

 

 

Kutya és gyerek között nagyon szoros barátság alakulhat ki!
Kutya és gyerek között nagyon szoros barátság alakulhat ki!
Fotó: pets4homes.co.uk

 

 

Az elmúlt évek eseményeit tekintve különösen fontos ez az eredmény, hiszen a koronavírus járvány miatti korlátozások, így például a kötelező távolságtartás, a szabadidős programok hiánya és az otthoni tanulás előtérbe kerülése mind-mind növelték az emberek, és természetesen a gyerekek által érzett stresszt is.

 

„Tanulmányunk első ízben mutat rá arra, hogy a kutyák bevonásával készült programok valóban csökkenthetik a gyerekek stressz szintjét tipikus iskolai környezetben. Érvényes ez akkor is, ha speciális oktatási igényeik vannak, és akkor is, ha nem” - jelentette ki Kerstin Meints, az angliai Lincoln Egyetem fejlődéspszichológia professzora, a tanulmány egyik kutatója.

 

A kutatók természetesen kiemelték, hogy jelen tanulmány kifejezetten a kutyás terápia hatását vizsgálta iskolai keretek között, nem pedig a családban élő kutya hatását a gyerekekre. Mégis, a legtöbb felelős gazdi számára szinte magától értetődő, hogy egy kutya mellett felnőni rengeteg pozitív hatással bír.

 

Újabb tanulmány támasztja alá, hogy a kutya nyugtató hatással bír a gyerekekre
Újabb tanulmány támasztja alá, hogy a kutya nyugtató hatással bír a gyerekekre
Fotó: Twitter

 

 

Egy amerikai kutatás szerint például sokkal egészségesebbek azok a gyerekek, akiknek kutyája van. A sétáltatás és a vele való játék során ugyanis jóval többet mozognak, mint egyébként tennék, így aktívabbak is. Egy házikedvenc mellett tanulnak a felelősségről, mentális, érzelmi és szociális értelemben is fontos előnyökre tehetnek szert. Ha pedig szomorúak, vagy szoronganak valami miatt, egy szeretetteljes négylábú barát képes nyugalmat hozni életükbe, amely növeli biztonságérzetüket is.

 

A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálattal tölti el a külső szemlélőt. E kötelék már a babavárás során elkezd kialakulni. Barátságuk életre szóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekünk, hogy könnyebbé tehessük mindennapjainkat. Ehhez korábbi cikkünkben ajánlunk 10 hasznos tippet.

 

Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell - Kutyabarát helyek

A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálattal tölti el a külső szemlélőt. Barátságuk életreszóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekik. Íme 10 tipp, amellyel könnyebbé tehetjük mindennapjainkat.

 

Forrás: thedodo.com
Indexkép forrás: Twitter

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád
Jó érzés szeretni, és annak is nagyon tudunk örülni, ha viszontszeretnek minket. De miből tudhatjuk, hogy kutyánk is így érez irántunk?

Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója? Gondoltad volna, hogy nem az egyensúlyozás a kutyafarok fő funkciója?
Bár a mozgásban is nagyon fontos, egy kutatás szerint a kutyafarok elsődleges szerepe a hangulatjelzés.

Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz Demencia kutyáknál – 10+1 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Egy demenciával küzdő kutya gondozása kisebb-nagyobb kihívásokat rejthet magában, komoly feladat elé állítva kutyát és gazdit egyaránt. Hogyan segíthetünk kedvencünknek megbirkózni mindezzel?

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a Thália Színházban Művészek az állatvédelemért címmel indított programot szombaton.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Le a munkával, irány a természet! Hírek - Címlapon
Le a munkával, irány a természet!
Így kapcsold ki az autoplay videókat Facebookon Hírek - Címlapon
Így kapcsold ki az autoplay videókat Facebookon