A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Bizonyított: egy kutya jelenléte nyugtató hatással bír a gyerekekre

2022. július 05., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Gazdik és kutyabarátok mind egyetértenek abban, milyen csodálatos képességekkel rendelkeznek négylábú barátaink. Hála nekik, jobban érezzük magunkat, megnyugszik a lelkünk, újra tudunk mosolyogni a nehezebb napokon is. Most már az is tudományosan alátámasztott, hogy nemcsak mi, nagyok, hanem a kicsik is így érzik! 

A kutyatartás fizikai és mentális egészségre gyakorolt jótékony hatásáról aligha tudnánk újat mondani, egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy nemcsak a felnőttekre, de a gyerekekre is nyugtató hatással bírnak kedvenceink.

 

Az Egyesült Királyságban folytatott tanulmányban azt vizsgálták, hogyan hat iskolás gyerekekre egy terápiás kutya jelenléte. Ehhez heti két alkalommal találkozhattak egy képzett négylábúval és vezetőjével, az eredmény pedig vitathatatlan: szervezetükben jelentős mértékben csökkent a stresszhormon (kortizol) szintje. A mintavétel is nyugodt körülmények között zajlott, a kutatók pillanatok alatt levették a nyálmintát a gyerekektől, és már meg is simogathatták a kutyust, aki támogatásáról biztosította őket.

 

A kutyával eltöltött idő sokkal hatékonyabbnak bizonyult a vezetett relaxációs programmal szemben, melyen szintén heti két alkalommal vehettek részt a gyerekek egy hónapon át.

 

 

Kutya és gyerek között nagyon szoros barátság alakulhat ki!
Kutya és gyerek között nagyon szoros barátság alakulhat ki!
Fotó: pets4homes.co.uk

 

 

Az elmúlt évek eseményeit tekintve különösen fontos ez az eredmény, hiszen a koronavírus járvány miatti korlátozások, így például a kötelező távolságtartás, a szabadidős programok hiánya és az otthoni tanulás előtérbe kerülése mind-mind növelték az emberek, és természetesen a gyerekek által érzett stresszt is.

 

„Tanulmányunk első ízben mutat rá arra, hogy a kutyák bevonásával készült programok valóban csökkenthetik a gyerekek stressz szintjét tipikus iskolai környezetben. Érvényes ez akkor is, ha speciális oktatási igényeik vannak, és akkor is, ha nem” - jelentette ki Kerstin Meints, az angliai Lincoln Egyetem fejlődéspszichológia professzora, a tanulmány egyik kutatója.

 

A kutatók természetesen kiemelték, hogy jelen tanulmány kifejezetten a kutyás terápia hatását vizsgálta iskolai keretek között, nem pedig a családban élő kutya hatását a gyerekekre. Mégis, a legtöbb felelős gazdi számára szinte magától értetődő, hogy egy kutya mellett felnőni rengeteg pozitív hatással bír.

 

Újabb tanulmány támasztja alá, hogy a kutya nyugtató hatással bír a gyerekekre
Újabb tanulmány támasztja alá, hogy a kutya nyugtató hatással bír a gyerekekre
Fotó: Twitter

 

 

Egy amerikai kutatás szerint például sokkal egészségesebbek azok a gyerekek, akiknek kutyája van. A sétáltatás és a vele való játék során ugyanis jóval többet mozognak, mint egyébként tennék, így aktívabbak is. Egy házikedvenc mellett tanulnak a felelősségről, mentális, érzelmi és szociális értelemben is fontos előnyökre tehetnek szert. Ha pedig szomorúak, vagy szoronganak valami miatt, egy szeretetteljes négylábú barát képes nyugalmat hozni életükbe, amely növeli biztonságérzetüket is.

 

A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálattal tölti el a külső szemlélőt. E kötelék már a babavárás során elkezd kialakulni. Barátságuk életre szóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekünk, hogy könnyebbé tehessük mindennapjainkat. Ehhez korábbi cikkünkben ajánlunk 10 hasznos tippet.

 

Kutyák és gyerekek - 10 dolog, amit feltétlenül tudniuk kell - Kutyabarát helyek

A gyerekek és kutyák közötti bensőséges kapcsolat csodálattal tölti el a külső szemlélőt. Barátságuk életreszóló élményekkel ajándékozza meg a kicsiket. A biztonságos együttélés szabályait azonban fontos megtanítanunk nekik. Íme 10 tipp, amellyel könnyebbé tehetjük mindennapjainkat.

 

Forrás: thedodo.com
Indexkép forrás: Twitter

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk? Kutyaséta sötétedés után – Mire figyeljünk?
Az őszi és téli időszakban gyakrabban fordul elő, hogy sötétedés után kerül sor a sétára. Tippjeink segítségével könnyebben felkészülhetsz erre.

Német juhászkutyájuk védte meg a család kisfiát, mikor rátámadt egy kutya Német juhászkutyájuk védte meg a család kisfiát, mikor rátámadt egy kutya
Azonnal reagált a fenyegetésre, és elkergette az ellenséges négylábút. Drámai videó!

Jelentős változásokon megy át a kutya személyisége, ahogy idősödik Jelentős változásokon megy át a kutya személyisége, ahogy idősödik
Kamaszodik a kutyusunk, mi pedig fogjuk a fejünket, arra gondolva, meddig tart ez? Nyugi, nem lesz ez mindig így...

A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete? A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete?
Egy faj, megannyi fajta. Hihetetlen méretkülönbségekkel. Gondoljunk csak egy csivavára és egy német dogra. Míg az egyik elfér egy válltáskában, a másiknak otthon is tágas tér kell, hogy kényelmesen tudjon mozogni, pihenni. Miért alakulhatott ez így?

Egyes kutyák szívesebben működnek együtt az emberrel, mint mások Egyes kutyák szívesebben működnek együtt az emberrel, mint mások
Keresi a társaságod? Szeret veled lenni? Imádja, ha együtt csináltok valamit? Vagy nem annyira lelkes? Meglepő helyen rejtőzhet az ok!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9 MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyajó szállásajánló Hírek - Címlapon
Kutyajó szállásajánló
A kutyák kétszer, egymástól elkülönülve alakultak ki farkasokból Hírek - Címlapon
A kutyák kétszer, egymástól elkülönülve alakultak ki farkasokból