A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mit tegyek, ha száraz a kutyám bőre?

2024. August 21., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Bár idős kutyusoknál gyakoribb, évszaktól függetlenül szinte bármely életkorban felléphet a bőrszárazság. Mi okozhatja, és hogyan segíthetünk kedvencünknek?



 

A bőr a legnagyobb szervünk, általa érintkezünk a külvilággal, emiatt egyben a sérüléseknek, fertőzéseknek leginkább kitett szerv. Ez ugyanúgy igaz a kutyákra, mint az emberekre. Ha kedvencünknek száraz a bőre, az nemcsak kellemetlenséggel – például viszketéssel – jár számára, de komoly betegségre is utalhat.

 

A bőrszárazság frusztráló lehet mind a kutyák, mind a gazdik számára. Gyakran hosszabb időbe is beletelhet, mire sikerül az állapot mögött rejlő pontos okokat beazonosítani.

 

A jó hír az, hogy a bőrszárazság (xerosis) önmagában nem specifikus betegség, hanem tünet. Hátterében számos ok lehet, amelyek legtöbbször jól kezelhetők. Ehhez azonban elengedhetetlen a szakszerű állatorvosi segítség!

 

 

Bőrszárazság kutyáknál - Jellemző tünet, ha a kutya vakarózik, dörgölőzik, hempereg
Bőrszárazság kutyáknál - Jellemző tünet, ha a kutya vakarózik, dörgölőzik, hempereg
Fotó: Freepik

 

 

Mi okozhatja a kutya bőrszárazságát?

 

1. Idős kor

 

A bőrszárazság bármely életkorban előfordulhat, mégis, valamilyen oknál fogva, jóval gyakoribb az idősödő és öreg kutyusok esetében. A kockázat tehát növekszik az életkorral, ezért is fontos a rendszeres, legalább félévente történő állatorvosi ellenőrzés.

 

2. Anyagcserezavarok

 

Hormonális egyensúlyhiány, például pajzsmirigy-alulműködés vagy Cushing-kór esetében a bőr érintettsége sem ritka. Itt is fontos tudni, hogy az állapotoknak más tünetei is vannak, ezért nem szabad elhanyagolni az állatorvosi vizsgálatokat.

 

 

Bőrszárazság kutyáknál - Idős korban gyakoribb
Bőrszárazság kutyáknál - Idős korban gyakoribb
Fotó: Freepik

 

 

3. Gyulladással járó állapotok

 

Hozzánk hasonlóan a kutyák is szenvedhetnek allergiától, a bőrt érintő fertőzésektől, illetve a faggyúmirigyek rendellenes működése által okozott bőrproblémától (seborrhea). Ennek megállapítása érdekében különféle vizsgálatokra lesz szükség.

 

4. Környezeti okok

 

A bőrszárazság a téli időszakban a legjellemzőbb, amikor a hőmérséklet és a páratartalom is alacsonyabb. A központi fűtés vagy fatüzelésű kályhák használata tovább csökkenti a páratartalmat, és hozzájárulhat a bőr kiszáradásához is.

 

A gyakori fürdetés is kiszáríthatja a bőrt, a későtavaszi és nyári hónapokban pedig ugyanilyen hatást válthat ki, ha kutyánk sűrűn mártózik meg a víz. A természetes vizekben történő pancsolás azonban kíméletesebb, mintha klórozott vizű medencében úszkálna a kutya.

 

Ha pancsolókádat teszünk ki neki a kertbe, keressünk a klóros csapvíz helyett kutyabarátabb megoldást, mellyel feltölthetjük saját kis medencéjét. A tengervíz magas sótartalma is száríthatja a kutya bőrét, ezért, ha tengerpartra látogatunk el vele, úszás után részesítsük őt is zuhanyban, öblítsük át bundáját tiszta vízzel.

 

 

Bőrszárazság kutyáknál - A gyakori vagy nem megfelelő samponnal történő fürdetés is okozhatja
Bőrszárazság kutyáknál - A gyakori vagy nem megfelelő samponnal történő fürdetés is okozhatja
Fotó: Freepik/@jcomp

 

 

6. Autoimmun betegségek

 

A bőr rendellenességeinek hátterében autoimmun állapot is állhat, például lupus (SLE), melynél gyakoriak a bőrkiütések, illetve a pemphigus, melynek következtében a bőr felületén hólyagok alakulnak ki. Mindkét betegségnek egyéb, jellegzetes tünetei is vannak – a diagnózist minden esetben állatorvos tudja felállítani.

 

 

7. Tápanyaghiány, felszívódási zavarok

 

Ha kutyánk jól kiegyensúlyozott, minőségi táplálékot kap, mely megfelel a napi szükségleteinek és életkori sajátosságainak, kevésbé kell tartanunk attól, hogy bőrszárazság alakul ki nála. Ettől eltérő esetekben azonban sajnos felléphet e kellemetlen tünet, ezért mindenképpen érdemes kutyadietetikus tanácsát kérni.

 

A megfelelő étrend összeállítása bonyolult folyamat, számos tényezőt kell figyelembe venni hozzá – nem szabad cserélgetni a tápokat, és nem szerencsés ide-oda váltogatni a feldolgozott és nyers étrendek között „hátha majd attól elmúlik a probléma” alapon. Forduljunk szakemberhez, ő majd abban is segíteni fog, hogy a kutya számára szükséges táplálékkiegészítőket megtaláljuk.

 

 

Bőrszárazság kutyáknál - A hajszárító is szárítja a bőrt, csak finoman vele
Bőrszárazság kutyáknál - A hajszárító is szárítja a bőrt, csak finoman vele
Fotó: Freepik

 

 

8. Bolha elleni kezelés

 

Ha a kutyát bolhák lepik el, állatorvosunk speciális készítményt fog felírni, melyben több alkalommal is meg kell fürdetni a kutyát. Egyes készítmények miatt a bőr általános nedvességtartalma csökkenhet, bőrszárazság és korpásodás léphet fel. Kérjünk bőrbarát készítményt, és tanácsokat arra vonatkozóan, mit tehetünk a bőrszárazság ellen. A legjobb természetesen a megelőzés: a rendszeres védelem külső-belső élősködők ellen!

 

 

Hogyan állapítható meg a bőrszárazság oka?

 

A vizsgálatok mellett rengeteget segíthet, ha felkészülten lépünk be a rendelőbe. Írjuk össze, mikor, milyen tüneteket észleltünk a kutyán, milyen étrenden van és milyen a környezete (élettér, séta, kutyaiskola, stb.), így könnyebben válaszolhatunk az olyan kérdésekre, mint például:

 

  • Szokott-e vakarózni a kutya? Ha igen, mennyire erőteljesen? Van-e jellemzőbb időszaka a tünet fellépésének (pl. etetés, fürdés, séta után)?
  • Változott-e a bőr és a szőr kinézete, tapintásra más érzetet kelt-e (pl. matt, sprőd), esetleg hullik?
  • Észrevettünk-e kellemetlen szagot a kutya érintése közben?

 

Bőrszárazság kutyáknál - Bízzuk a diagnózist az állatorvosokra
Bőrszárazság kutyáknál - Bízzuk a diagnózist az állatorvosokra
Fotó: Freepik

 

 

Mit tehetünk, ha a kutya bőre száraz, esetleg korpásodik is?

 

A legfontosabb, hogy látogassunk el állatorvosunkhoz, és - ahogy már fent említettük – számoljunk be mindenféle változásról, melyet kutyánkon észleltünk. Ez lehet fizikai, mentális és viselkedésbeli is, például a túlzott viszketéstől nem tudja magát kipihenni, érzékenyebbé vált, türelmetlenebb, esetleg ingerlékenyebb is? Kerüli az érintést vagy éppen sokat dörgölőzik a szőnyegbe, fűbe, lábunkhoz (a viszketést enyhítendő)?

 

A diagnózis felállításához különféle vizsgálatokra lehet szükség, például labor és bőrkaparék (mintavétel a bőrből). Ha pedig megvan a bőrszárazság oka, akkor minden esetben tartsuk be az állatorvos által előírt kezelést!

 

Vigyázzunk kedvencünk egészségére!

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: pethealthnetwork.com
Indexkép forrás: Freepik
Cikk első megjelenése: 2024. August 01.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kínzó viszketés? Miért vakarózik állandóan a kutyám? Kínzó viszketés? Miért vakarózik állandóan a kutyám?
Nem jó érzés látni, amikor imádott kutyusunk szenved. Folyton viszket valamije, alig tud pihenni, türelmetlenné válik, nem tud figyelni... Szóval vacakul érzi magát. De mitől?

Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz? Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz?
A rövid válasz annyi lenne, "hogy megtörölje" vagy "mert viszket”. Szerencsés esetben hamar enyhül a probléma, de nem feltétlen garantált a megoldás. Mit tegyünk, ha kutyánkat szánkázni látjuk, és hogyan segítsünk neki?

Bajt is jelezhet, ha a mancsát nyalogatja a kutya Bajt is jelezhet, ha a mancsát nyalogatja a kutya
Folyton nyalogatja, rágcsálja a tappancsait? Mintha abba sem tudná hagyni... Miért csinálja a kutya, és hogyan segíthetünk neki?

Szénanátha kutyáknál - Tünetek és teendők Szénanátha kutyáknál - Tünetek és teendők
Az emberekhez hasonlóan a kutyák is szenvedhetnek a szénanátha kellemetlen tüneteitől, bár esetükben elsősorban a bőr érintett. Mit érdemes tudni az állapotról és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Mi a különbség a kutya és az ember bőre között? Mi a különbség a kutya és az ember bőre között?
Gondoltad volna, hogy a kutyák bőre vékonyabb az emberénél? Emiatt pedig sokkal érzékenyebb is, és különös ápolást igényel?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. Hírstart Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért olyan barátságosak velünk a kutyák? Hírek - Címlapon
Miért olyan barátságosak velünk a kutyák?
Ilyen boldogan szaladgálnak a mozgássérült kutyák a tengerparton Hírek - Címlapon
Ilyen boldogan szaladgálnak a mozgássérült kutyák a tengerparton