A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mopsz - Kinézete és betegségei miatt sem tekinthető egy tipikus kutyafajtának

2022. május 24., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
Egy friss tanulmány szerint a "cuki" megjelenés halmozottan veszélyezteti a mopszok egészségét, emiatt pedig aligha sorolható a megszokott fajták közé.Rövid orruknak köszönhetően rengeteg ember szívét rabolják el ma is, ám éppen ez a tulajdonságuk adhatja különféle, a szóban forgó ebeket érintő problémák alapját. Erre hivatkozva egy kutatás még a kutyafajták között betöltött szerepüket is megkérdőjelezte nemrég.

 

Tipikus fajtának számít-e a mopsz? A Canine Medicine and Genetics, vagyis a kutyák állatorvoslásával és genetikájával foglalkozó szaklapban megjelent egy tanulmány, ami pontosan ezt a témát járta körül.

 

A londoni Royal Veterinary College kutatói 4308 mopsz és 21835, más fajta képviselőinek adatait elemezték. A vizsgálat egy évet ölelt fel, ez alatt feljegyezték a résztvevők egészségi állapotát. Kiderült, hogy a többi kutyához képest a mopszoknál 1.9 nagyobb a veszélye egy vagy több betegség kialakulásának egyéves időtartamban.

 

 

Mopsz - Kinézete és betegségei miatt egyre kevésbé tekinthető tipikus kutyafajtának
Mopsz - Kinézete és betegségei miatt egyre kevésbé tekinthető tipikus kutyafajtának
Fotó: Getty

 

 

A betegségek és rendellenességek listája 40 pontból állt, ahol a mopszok esetében 23 pontban mutatkozott magasabb kockázat, élen a rövid orrú kutyáknál jellemző Brachycephal légúti obstrukciós szindrómával (54-szeres előfordulási arány).

 

Ez egyértelműen ahhoz köthető, hogy a fajta „megalkotása” során kifejezetten a nyomott orrot részesítették előnyben a tenyésztők. Más fajtákkal összehasonlítva már ez az egyetlen tulajdonság is jelentősen hozzájárul a kutyák egészségi állapotának romlásához. Sajnos az elhízás is több kutyát érint: a vizsgált mopszok 17 %-a bizonyult túlsúlyosnak, szemben a kutyák 7%-ával.

 

Számszerűsítve:

  • beszűkült orrcimpák (x 51.3)

  • szemfekélyek (x 13.0)

  • a bőrredők fertőzéses megbetegedései (x 11.0)

  • a fülek váladékozása (x 9.6)

  • allergiás bőrbetegségek (x 5.9)

  • szőrtüszőatkásság - demodicosis, demodex (x 5.6)

  • visszamaradó kölyökfogak (x 4.3)

  • túlsúly (x 3.4)

 

Mennék én, de nem bírok - a túlsúly korlátozhatja a kutya mozgását, nehezebben jut levegőhöz is
Mennék én, de nem bírok - a túlsúly korlátozhatja a kutya mozgását, nehezebben jut levegőhöz is
Fotó: Pinterest

 

 

A tanulmányból azt a következtetést is levonták, miszerint a mopsz alapjában véve eltér a kutyafajták főbb vonalától, emiatt az egészség tükrében a továbbiakban nem tekinthető tipikus fajtának.

 

„Annak ellenére, hogy a házikedvencek körében a mopszok népszerűsége töretlen, ma már tudvalévő, hogy extrém testfelépítésük, és a sokak által olyannyira kedvelt kinézetük miatt számos komoly egészségügyi probléma érinti őket” - jelentette ki Dr. Dan O'Neill, a Royal Veterinary College professzora, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: „Itt az ideje, hogy a kutya egészségét helyezzük előtérbe a gazdik hóbortjai helyett, amikor azon gondolkodunk, milyen típusú kutyát tartsunk.”

 

„Jelen tanulmány tisztán rámutat arra, hogy azok a kirívó tulajdonságok, melyeket oly sok gazdi talál vonzónak, úgymint a nyomott orr és lapos pofa, hatalmas szemek, kunkori farok, mind-mind súlyosan veszélyeztetik a mopszok egészségét és általános jóllétét, egyúttal gyakran egy életen át tartó szenvedést eredményeznek a kutyának” - mondta el Justine Shotton, a Brit Állatorvosok Szövetségének elnöke. 

 

 

Fekete mopsz kölyök - Mi a fontosabb, az, hogyan néz ki, vagy, hogy egészséges legyen egy életen át
Fekete mopsz kölyök
Mi a fontosabb? Az, hogyan néz ki, vagy, hogy egészséges legyen egy életen át?
Fotó: Pinterest

 

 

E kockázatok csökkentése érdekében „finomítani” kell a mopszok extrém testalkatán, ám ehhez nemcsak idő, hanem a felelősségteljes tenyésztők tudatos hozzáállása, együttműködése is szükséges lenne. Shotton így folytatta: „ Amíg ezeknek a szélsőséges, egészségre káros jellemzőknek fennáll a létjogosultsága, mi továbbra is erősen javasoljuk a leendő kutyatulajdonosoknak, hogy ne vegyenek brachycephal fajtákat, így például mopszot sem.

 

A számok egyébként megdöbbenetőek: a fajta az elmúlt években elképesztő népszerűségre tett szert, az Egyesült Királyság hivatalos kennel klubjában regisztrált kölykök száma ötszörösére növekedett 2005 és 2017 között. Az Amerikai Kennel Klub (AKC) népszerűségi listáján az általuk elismert 204 kutyafajta között a mopsz a 28-dik helyen szerepel. Van olyan ország, ahol a kutyák egészségét szem előtt tartva már két nyomottorrú fajta tenyésztését is betiltották. 

 


 

A brit állatorvosok arra kérik a gyártókat, többé ne használjanak nyomott orrú kutyákat az üdvözlőlapokon - Kutyabarát helyek

Turcsi orr, hatalmas szemek. A "cuki" kinézetnek köszönhetően egyre népszerűbbek bizonyos fajták, annak ellenére, hogy sajnos ezek a kutyák gyakran szenvednek a mindennapokban testi felépítésük miatt..

 

Forrás: people.com, rvc.ac.uk
Indexkép forrás: Twitter

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Bizonyított: egy kutya jelenléte nyugtató hatással bír a gyerekekre Bizonyított: egy kutya jelenléte nyugtató hatással bír a gyerekekre
Gazdik és kutyabarátok mind egyetértenek abban, milyen csodálatos képességekkel rendelkeznek négylábú barátaink. Hála nekik, jobban érezzük magunkat, megnyugszik a lelkünk, újra tudunk mosolyogni a nehezebb napokon is. Most már az is tudományosan alátámasztott, hogy nemcsak mi, nagyok, hanem a kicsik is így érzik!

Veszélyeztetett teknősöket ment a különlegesen képzett labrador Veszélyeztetett teknősöket ment a különlegesen képzett labrador
Newt, a szuperszimatú kutya felbecsülhetetlen segítséget nyújt a ritka állatfajok felkutatásában. Mindezért cserébe pedig nem is kér mást, mint imádott teniszlabdáját.

Az angol bulldog kétszer annyit beteg, mint más kutyák Az angol bulldog kétszer annyit beteg, mint más kutyák
Kétszer annyi egészségügyi problémája van az angol bulldognak, mint más fajtához tartozó kutyáknak egy új tanulmány szerint.

15 perc kedvesség, simogatás - Meglepő, milyen hatással van a menhelyi kutyákra 15 perc kedvesség, simogatás - Meglepő, milyen hatással van a menhelyi kutyákra
Rengeteg kutya vár szerető gazdára a menhelyeken, s bár mindet nem vehetjük magunkhoz, mindennapjaikat megszépíthetjük egy kellemes látogatással. Egy tanulmány szerint egy kis csendes időtöltés, megnyugtató simogatás már elegendő ahhoz, hogy jobban érezzék magukat.

Hosszabb-rövidebb? Kiderült, mely kutyafajták élnek a legtovább Hosszabb-rövidebb? Kiderült, mely kutyafajták élnek a legtovább
Nemcsak érdekességként szolgálnak a kutatás eredményei, de a tudatos fajtaválasztásban is segíthetnek, ha szeretnénk minél több időt eltölteni leendő kedvencünk társaságában.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Több mint száz állat egy családi házban – vádat emelt az ügyészség állatkínzás bűntette miatt Hírek - Címlapon
Több mint száz állat egy családi házban – vádat emelt az ügyészség állatkínzás bűntette miatt
Kutyás barangolások – Kutyás paradicsom Verőcén Hírek - Címlapon
Kutyás barangolások – Kutyás paradicsom Verőcén