A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mopsz - Kinézete és betegségei miatt sem tekinthető egy tipikus kutyafajtának

2022. május 24., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Egy friss tanulmány szerint a "cuki" megjelenés halmozottan veszélyezteti a mopszok egészségét, emiatt pedig aligha sorolható a megszokott fajták közé.



Rövid orruknak köszönhetően rengeteg ember szívét rabolják el ma is, ám éppen ez a tulajdonságuk adhatja különféle, a szóban forgó ebeket érintő problémák alapját. Erre hivatkozva egy kutatás még a kutyafajták között betöltött szerepüket is megkérdőjelezte nemrég.

 

Tipikus fajtának számít-e a mopsz? A Canine Medicine and Genetics, vagyis a kutyák állatorvoslásával és genetikájával foglalkozó szaklapban megjelent egy tanulmány, ami pontosan ezt a témát járta körül.

 

A londoni Royal Veterinary College kutatói 4308 mopsz és 21835, más fajta képviselőinek adatait elemezték. A vizsgálat egy évet ölelt fel, ez alatt feljegyezték a résztvevők egészségi állapotát. Kiderült, hogy a többi kutyához képest a mopszoknál 1.9 nagyobb a veszélye egy vagy több betegség kialakulásának egyéves időtartamban.

 

 

Mopsz - Kinézete és betegségei miatt egyre kevésbé tekinthető tipikus kutyafajtának
Mopsz - Kinézete és betegségei miatt egyre kevésbé tekinthető tipikus kutyafajtának
Fotó: Getty

 

 

A betegségek és rendellenességek listája 40 pontból állt, ahol a mopszok esetében 23 pontban mutatkozott magasabb kockázat, élen a rövid orrú kutyáknál jellemző Brachycephal légúti obstrukciós szindrómával (54-szeres előfordulási arány).

 

Ez egyértelműen ahhoz köthető, hogy a fajta „megalkotása” során kifejezetten a nyomott orrot részesítették előnyben a tenyésztők. Más fajtákkal összehasonlítva már ez az egyetlen tulajdonság is jelentősen hozzájárul a kutyák egészségi állapotának romlásához. Sajnos az elhízás is több kutyát érint: a vizsgált mopszok 17 %-a bizonyult túlsúlyosnak, szemben a kutyák 7%-ával.

 

Számszerűsítve:

  • beszűkült orrcimpák (x 51.3)

  • szemfekélyek (x 13.0)

  • a bőrredők fertőzéses megbetegedései (x 11.0)

  • a fülek váladékozása (x 9.6)

  • allergiás bőrbetegségek (x 5.9)

  • szőrtüszőatkásság - demodicosis, demodex (x 5.6)

  • visszamaradó kölyökfogak (x 4.3)

  • túlsúly (x 3.4)

 

Mennék én, de nem bírok - a túlsúly korlátozhatja a kutya mozgását, nehezebben jut levegőhöz is
Mennék én, de nem bírok - a túlsúly korlátozhatja a kutya mozgását, nehezebben jut levegőhöz is
Fotó: Pinterest

 

 

A tanulmányból azt a következtetést is levonták, miszerint a mopsz alapjában véve eltér a kutyafajták főbb vonalától, emiatt az egészség tükrében a továbbiakban nem tekinthető tipikus fajtának.

 

„Annak ellenére, hogy a házikedvencek körében a mopszok népszerűsége töretlen, ma már tudvalévő, hogy extrém testfelépítésük, és a sokak által olyannyira kedvelt kinézetük miatt számos komoly egészségügyi probléma érinti őket” - jelentette ki Dr. Dan O'Neill, a Royal Veterinary College professzora, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: „Itt az ideje, hogy a kutya egészségét helyezzük előtérbe a gazdik hóbortjai helyett, amikor azon gondolkodunk, milyen típusú kutyát tartsunk.”

 

„Jelen tanulmány tisztán rámutat arra, hogy azok a kirívó tulajdonságok, melyeket oly sok gazdi talál vonzónak, úgymint a nyomott orr és lapos pofa, hatalmas szemek, kunkori farok, mind-mind súlyosan veszélyeztetik a mopszok egészségét és általános jóllétét, egyúttal gyakran egy életen át tartó szenvedést eredményeznek a kutyának” - mondta el Justine Shotton, a Brit Állatorvosok Szövetségének elnöke. 

 

 

Fekete mopsz kölyök - Mi a fontosabb, az, hogyan néz ki, vagy, hogy egészséges legyen egy életen át
Fekete mopsz kölyök
Mi a fontosabb? Az, hogyan néz ki, vagy, hogy egészséges legyen egy életen át?
Fotó: Pinterest

 

 

E kockázatok csökkentése érdekében „finomítani” kell a mopszok extrém testalkatán, ám ehhez nemcsak idő, hanem a felelősségteljes tenyésztők tudatos hozzáállása, együttműködése is szükséges lenne. Shotton így folytatta: „ Amíg ezeknek a szélsőséges, egészségre káros jellemzőknek fennáll a létjogosultsága, mi továbbra is erősen javasoljuk a leendő kutyatulajdonosoknak, hogy ne vegyenek brachycephal fajtákat, így például mopszot sem.

 

A számok egyébként megdöbbenetőek: a fajta az elmúlt években elképesztő népszerűségre tett szert, az Egyesült Királyság hivatalos kennel klubjában regisztrált kölykök száma ötszörösére növekedett 2005 és 2017 között. Az Amerikai Kennel Klub (AKC) népszerűségi listáján az általuk elismert 204 kutyafajta között a mopsz a 28-dik helyen szerepel. Van olyan ország, ahol a kutyák egészségét szem előtt tartva már két nyomottorrú fajta tenyésztését is betiltották. 

 


 

A brit állatorvosok arra kérik a gyártókat, többé ne használjanak nyomott orrú kutyákat az üdvözlőlapokon - Kutyabarát helyek

Turcsi orr, hatalmas szemek. A "cuki" kinézetnek köszönhetően egyre népszerűbbek bizonyos fajták, annak ellenére, hogy sajnos ezek a kutyák gyakran szenvednek a mindennapokban testi felépítésük miatt..

 

Forrás: people.com, rvc.ac.uk
Indexkép forrás: Twitter

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Több mint száz állat egy családi házban – vádat emelt az ügyészség állatkínzás bűntette miatt Hírek - Címlapon
Több mint száz állat egy családi házban – vádat emelt az ügyészség állatkínzás bűntette miatt
Kutyás barangolások – Kutyás paradicsom Verőcén Hírek - Címlapon
Kutyás barangolások – Kutyás paradicsom Verőcén