A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

"Megjöttem!" Becsengetett a kutya, miután megijedt egy váratlan tűzijátéktól, és órákra eltűnt

2021. augusztus 13., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
"Már az is megfordult a fejünkben, hogy sebesülten hever valahol… Alig tudtunk betelni vele, végre újra otthon volt! Ennél nagyobb boldogság nincs is!" - És még az ajtócsengő használatára is rájött az okos négylábú!Minden évben kutyák és macskák ezrei tűnnek el a világ minden táján megrendezett tűzijátékok miatt. De a hangos zajokkal járó események is olyan reakciót válthatnak ki belőlük, melyre nem is gondolnánk. Így történt ez a keverék Rajah esetében is, aki mindig is tartott az erősebb hanghatásoktól. Tűzijáték, vihar, egy kipufogó pukkanása is megriasztotta őt, és ilyenkor egyedül gazdija közelsége nyújthatott neki biztonságot, nyugalmat:

 

„Nem tudjuk, mi történhetett vele azelőtt, hogy örökbefogadtuk a menhelyről. Nagyon érzékeny kutyahölgy, mai napig könnyen megijed a hangos zajoktól.” – mondta el családja

 

Szép nyári napokon ők is szívesen elüldögélnek kertjük teraszán, ám azon a bizonyos napon Rajah éppen kiment, mikor a szomszédban kisebb tűzijáték villant fel.

 

Rajah, a keverék kutya nagyon fél a hangos zajoktól - tűzijáték, vihar
Rajah, a keverék kutya nagyon fél a hangos zajoktól (tűzijáték, vihar)
Fotó: Mary Lynn Whitacre/TheDodo

 

Ahogy meghallotta gazdija a durranásokat, azonnal kirohant, hogy beterelje kedvencét, de már nyomát sem találta... Ijedtében kimászhatott a kerítésen és hanyatt-homlok menekült. Ennél rosszabbat el sem tudtak képzelni, hiszen nemrég költöztek a környékre, és kutyájuk sem ismerhette ki magát igazán. Vajon hazatalál vagy örökre elveszítették? Egyedül volt odakint, és borzasztóan félhetett, családja pedig nagyon aggódott érte:

 

„Órákon át kerestük, és a szomszédokat is körbejártuk, látták-e őt. Éjjel egykor bezuhantunk az ágyba, bízva abban, hogy valaki beengedte magához. Feltettük a fényképét eltűnésének történetével a közösségi médiába és az elveszett-talált kutyákat hirdető honlapokra. Másnap reggel terveztük felhívni a közeli menhelyeket is.”

 

Aznap éjjel nem jött álom a szemükre, órákon át forgolódtak, mikor egyszer csak megszólalt az ajtócsengő, majd erős kaparászást hallottak a bejárat felől. Legnagyobb meglepetésükre eltűnt kutyájuk tért vissza, aki időközben még arra is rájött, hogyan kell használni a csengőt.

 

 

„Majd kiugrottunk a bőrünkből! Őszintén szólva már az is megfordult a fejünkben, hogy sebesülten hever valahol… Alig tudtunk betelni vele, végre újra otthon volt! Ennél nagyobb boldogság nincs is!" - áradoztak a nem mindennapi hazatalálásról a gazdik. 

 

Rajah csupán néhány órát töltött az utcán, de tetőtől-talpig koszosan tért haza. Tüskék és bogáncsok tapadtak bundájára, még némi ürüléket is lehetett érezni rajta. Sosem fog kiderülni, merre járt és hogyan érezhette magát, de családja körében megnyugodott a kis lelke. Megfürdették, megetették és hagyták, hogy mellettük pihenje ki a fáradalmakat.

 


 

A tűzijátéktól megriadt kutya története végül szerencsésen zárult, ám rengeteg társa sohasem örülhet a happy end-nek. Az augusztus 20-ai, de főként az évbúcsúztató szilveszteri ünnepségek színes-zajos megkoronázása négylábú barátainkban az öröm és ujjongás helyett olyan mélyről jövő félelmet válthat ki, mely kétségbeesett menekülésre ösztönzi őket. Gazdiként a mi felelősségünk megóvni őket a bajtól. Emberként pedig tartsuk észben, mekkora szenvedést és fájdalmat okozhatunk másoknak azzal, ha petárdát, tűzijátékot szándékozunk használni. Figyeljünk egymásra és vigyázzunk kedvenceinkre!

 

Augusztusi tűzijáték: készülj fel rá időben! - Kutyabarát helyek

Szemkápráztató fényjáték, hangos durranások, ünneplő tömeg. Ugyanakkor rettegő kutyák, menekülő állatok. A tűzijátékozást teljesen megszüntetni egyelőre nincs esély, ezért nekünk, gazdiknak kell előrelátónak lenni, és megvédeni kutyáinkat.

Forrás: thedodo.com
Indexkép forrás: Mary Lynn Whitacre/TheDodo

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni A kutyák hihetetlen érzékei - 5 dolog, amit képesek előre jelezni
Figyelmeztet a veszélyre? Menedéket keres a vihar elől, mikor még tiszta az égbolt? Gazdiként tudjuk, érdemes odafigyelni kedvencünkre, ha viselkedése megváltozik. De honnan tudja, hogy valami készülőben van?

Miért dől nekem a kutyám? Miért dől nekem a kutyám?
Figyelemre vágyik vagy inkább biztonságos menedéket keres nálunk? Netán aggódnunk kellene amiatt, ha kutyánk nekünk dől? Tudj meg többet e viselkedésről!

A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni A kutyámmal a futtatón - 6 jel, hogy ideje a távozás mezejére lépni
Megannyi érvet és ellenérvet sorolhatnánk fel a téma kapcsán, mindenesetre érdemes átgondolni. Nemcsak saját kutyánkról, hanem a kutyák viselkedéséről is fontos, hogy birtokában legyünk a megfelelő információknak ahhoz, hogy eldönthessük, futizzunk-e vagy sem?

Augusztus 20-i tűzijáték – Így védd meg kutyádat Augusztus 20-i tűzijáték – Így védd meg kutyádat
Ünneplő tömeg kontra rettegő, összezavarodott házi- és vadállatok. Az augusztus 20-i tűzijátékra ugyanúgy fel kell készülnie az állattartóknak, mint a szilveszterire. Felelős gazdiként kötelességünk felkészülni és megvédeni kedvenceinket.

Megértő társ – Megnyugtatja barátját a kutya, amikor utazás közben stresszel Megértő társ – Megnyugtatja barátját a kutya, amikor utazás közben stresszel
A fekete labrador pontosan tudja, családjának mikor van szüksége egy kis extra segítségre: álmából is felébreszti cukorbeteg gazdáját, az autóban pedig pillanatok alatt megnyugtatja szorongó barátját.

Idén sem lesz tűzijáték Esztergomban - a város fényfestéssel ünnepel augusztus 20-án Idén sem lesz tűzijáték Esztergomban - a város fényfestéssel ünnepel augusztus 20-án
Idén sem lesz tűzijáték augusztus 20-án Esztergomban. A város három estén át tartó fényfestéssel ünnepli a nemzeti ünnepünket.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Hogyan hat a kutyákra a hangos zene? Hogyan hat a kutyákra a hangos zene?
Mind szeretjük feltekerni a hangerőt, ha megszólal kedvenc számunk. De az eszünkbe jutott már, hogyan érinti kedvencünket a hangos zene? És mit tehetünk, ha zavarja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Rehabportál Vizslatúra Beagle Club Online MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Rengeteg a szopornyicás róka - létfontosságú kutyáink beoltatása! Hírek - Címlapon
Rengeteg a szopornyicás róka - létfontosságú kutyáink beoltatása!
Várja a jövő keresőkutyáit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal! Hírek - Címlapon
Várja a jövő keresőkutyáit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal!