A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Téli finomság - Így készíts kedvencednek gyógynövényes teát!

2022. január 19., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Hűvös időben különösen jólesik egy lélekmelengető tea, amibe talán kutyusunk is belekóstolna. Kamilla, gyömbér, borsmenta... jótékony hatásuk közismert. Akár többféle gyógynövényből ia összeállíthatjuk kedvencünk italát.



Előző cikkünkben azt jártuk körbe, hogyan hat a kutyákra a tea, mire kell figyelni és mitől lehet veszélyes kedvencünk számára. Most, hogy már tudjuk, mit érdemes kerülni, szeretnénk egy kis útmutatót nyújtani azzal kapcsolatosan, milyen teát ihatnak a kutyák, és hogyan készítsük el nekik?

 

Biztonságos alternatívák kutyák számára

 

Bár a szó szoros értelmében véve nem valódi teák, hiszen nem a Camellia sinensis növény leveleiből készülnek, ám többféle herbateából is választhatunk, ha szeretnénk kutyánknak adni belőle. Különféle gyógynövények virágai, levelei, gyökerei, gyümölcsei és fűszernövények felhasználásával is elkészíthetünk egy-egy finom, egészséges italt. A valódi teákhoz hasonló tulajdonságokkal bírnak, például antioxidánsokban gazdagok, de mindegyiküknek megvan a csak rá jellemző gyógyhatása, és ami a legfontosabb: nem tartalmaznak koffeint.

 

Ihatnak a kutyák teát? Az antioxidánsok jótékony hatásai
Ihatnak a kutyák teát - Az antioxidánsok jótékony hatásai
Ábra: Felcana.com (Fordítás: Kutyabarathelyek.hu)

 

1. Rooibos tea – Az általános egészségért

 

E vörös tea előnye, hogy alacsony csersavtartalma mellett antioxidánsokban gazdag, és kifejezetten jótékony hatású a cukorbetegség és szív-érrendszeri betegségek megelőzésében. Hatóanyagai segíthetnek bőrproblémák esetén, helyi pakolás, kenőcs formájában pedig a viszketést is enyhíthetik.

 

2. Kamilla tea – A test és lélek nyugalmáért

 

A százszorszéphez hasonló megjelenésű virágokból szárítást követően kellemes tea készíthető. Almás-mézes illata semmivel sem téveszthető össze, ízét pedig legalább annyian kedvelik, amennyien ódczkodnak tőle. Természetes nyugtató és izomlazító hatása miatt azonban nemcsak a gazdinak, hanem szorongással, félelemmel küzdő kutyusának is. Ajánlják még emésztési panaszokra és az immunrendszert is erősíti.

 

3. Borsmenta tea – A friss leheletért

 

Széles körben alkalmazott gyógynövény: az aromaterápia egyik esszenciális olaja, de a hétköznapokban is ismerős lehet, ha mentolos cukorkára, torokfájás esetén ajánlott szopogató tablettákra gondolunk. Frissítő illatának hála kutyáknál hozzájárulhat a kellemetlen szájszag csökkentéséhez. Izomlazító hatása mellett segíthet emésztési problémáknál, görcsöknél, de az orrdugulást is enyhítheti, elősegítve a tisztább légzést.

 

4. Gyömbértea – Az egyensúly visszanyeréséért

 

Jellegzetes ízének köszönhetően különböző ételek kedvelt hozzávalója, ám azt tudtuk-e, hogy a fűszeres gyökérből készült gyógytea segíthet leküzdeni a hányingert? Jótékony hatású magas vérnyomás és magas vércukorszint esetén is, antioxidánsokban gazdag, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír, és az immunrendszert is erősíti. A gyömbértea könnyedén elkészíthető: hámozzunk meg egy kisebb darabkát, vágjuk vékony szeletekre, és hagyjuk 10 percig forró vízben ázni. Ha kedvencünk túl intenzívnek találja az ízét, higítsuk vízzel, és tehetünk bele egy csepp mézet. Garantáltan megkívánjuk mi is!

 

Gyógynövényes teák  - Biztonságos alternatíva kutyák számára
Gyógynövényes teák  - Biztonságos alternatíva kutyák számára
Ábra: Felcana.com (Fordítás: Kutyabarathelyek.hu)

 

Hogyan készítsük el a teát kutyánknak?

 

A legegyszerűbb módja az, ahogy saját magunknak készítenénk, leszámítva, hogy kedvencünk italából jobb, ha kihagyjuk a tejet és az édesítőket. A kölyökkor hónapjait elhagyva a kutya szervezete is átalakul, egyre kevésbé lesz képes lebontani a laktózt. Ebben a laktáz nevű emésztőenzim segíti, ám minél kevesebbet termel, annál kevésbé lesz képes megemészteni a tejtermékeket.

 

Cukor és édesítők?

Fogyasztásuk rövid idő alatt is komoly egészségügyi problémához vezethet, úgymint a cukorbetegség, elhízás, túlsúly és egyebek. Ha szeretnénk megbolondítani a tea ízét, cseppenthetünk bele egy kis mézet és/vagy parányi fahéjat.

 

Hőmérséklet?

A teát szobahőmérsékleten adjuk, mivel a kutyák nem képesek úgy elkortyolni egy forró teát, mint mi. Lefetyelés közben meg is égetheti a nyelvét, száját. Ugyanígy nem ajánlatos a jéghideg tea sem nyáron, nagy hőségben. Főzzük le a teát, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni vagy ha sietünk, adjunk hozzá egy kis hideg vizet, hogy elérjük a megfelelő hőmérsékletet.

 

Szálas vagy filteres?

Használhatunk szálas teát vagy filtereset is, attól függően, hogy egyszerre egyféle vagy többféle hatást szeretnéni elérni. Szálas teákból összeállíthatunk egyedi teakeveréket is, például a kamilla és levendula nyugtató hatással bírhat egy hiperaktív, izgatott vagy szorongó, stresszes kutyára. Ha utazási betegséggel küzd minden alkalommal, amikor autóba kell szállnia, parányi gyömbért is adhatunk a mixhez.

 

Finomság egy csészében - Gyógynövényes tea a kutyának
Finomság egy csészében - Gyógynövényes tea a kutyának
Fotó: Pinterest

 

 

Recept koffeinmentes tea otthoni elkészítéséhez

 

Tény, hogy sokkal egyszerűbb és kényelmesebb leáztatni egy filter teát, de ha szívesen kipróbálnánk valami újat, összeállíthatjuk egyedi teakeverékünket is, nemcsak magunk, hanem kedvencünk igényei szerint.

 

Amire szükségünk lesz:

  • 1 teáskanál szárított gyógynövény vagy 3 teáskanál friss gyógynövény (pl. borsmenta)
  • ½ teáskanál méz
  • tölthető teafilter
  • 250 ml víz

Elkészítés:

 

  1. Válasszuk ki a gyógynövényeket – Döntsük el, milyen gyógynövényből szeretnénk elkészíteni a teát. Ez lehet szárított vagy friss, bár utóbbiból nagyobb mennyiséggel kell számolni. A borsmenta például kertünkben is megteremhet, önmagában és más teafüvekkel együtt is finom italt ad.
     
  2. Teakeverékhez használhatunk két vagy többféle ízt is, de érdemes kiválasztani azt a gyógynövényt, amelynek ízéről szeretnénk, ha dominálna. A többi gyógynövény 2:1 arányban adjuk hozzá.
     
  3. Ha megvannak a teafüvek, helyezzünk el egy teáskanálnyit a keverékből egy üres tölthető teafilterbe. Egy csészényi teához egy teáskanállal számoljunk, értelemszerűen, ha egy egész teáskannányi italt szeretnénk elkészíteni, arányosan növeljük a teamix mennyiségét. Friss gyógynövények esetén egy csésze teához 3 teáskanálnyi teafűre lesz szükség.
     
  4. Helyezzük el a megtöltött filtert 250 ml forró vízbe, majd hagyjuk ázni. Nyári hőségben adhatunk hozzá egy kis hideg vizet vagy egy jégkockát, ha hűsítő itallal lepnénk meg kedvencünket.
     
  5. Ízesíthetjük a teát egy kis mézzel, a kutya testsúlyához mérten ajánlott mennyiséggel. Bővebben: A méz áldása - Kutyánk számára is egészséges finomság
     
  6. Hagyjuk, hogy a tea szobahőmérsékletűre hűljön, mielőtt felszolgálnánk!
     
  7. Távolítsuk el a teafiltert, töltsük ki egy tálkába a teát, és kínáljuk meg vele kedvencünket.

 


Bárhogy is döntünk, mindenekelőtt kérjük ki állatorvosunk és gyógynövényszakértő tanácsát azzal kapcsolatosan, milyen teát adhatunk kedvencünknek, mely gyógynövényekre van szüksége!

Vigyázzunk egészségére!


 

Forrás: felcana.com
Indexkép forrás: rover.com/coffeetalk.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Miért eszik füvet a kutyám? Miért eszik füvet a kutyám?
Éhes? Fáj a pocakja? Szorongását próbálja enyhíteni? Vagy csupán megszokásból legelészik? Mit kell tudnunk a fűevésről és hogyan segíthetünk kedvencünknek, ha túlzásba viszi?

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9 Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Felfüggesztett fogházra ítéltek egy férfit, aki többször rálőtt más kutyájára Hírek - Címlapon
Felfüggesztett fogházra ítéltek egy férfit, aki többször rálőtt más kutyájára
Mentettből megmentő: egy gödörben reszkető kóborkához vezette gazdáját a kutya Hírek - Címlapon
Mentettből megmentő: egy gödörben reszkető kóborkához vezette gazdáját a kutya