A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

7 mindennapos mozzanat, ami kutyásként nagyon más lesz

2022. október 22., 08:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




De megéri, mert a kettőnk közt létrejövő szeretetteljes kapcsolat igazi ajándék. Néha azonban nem is olyan könnyű összeegyeztetni életünket, mégis haladunk a változással, hiszen fontos, hogy kedvencünk is jól érezze magát.



 

Különleges pillanat, amikor megnyitod a lelked és otthonod ajtaját egy kutya előtt. Fordulóponthoz ért az életed, tudod, hogy mostantól sokminden másként lesz. Elkészíted a kuckóját, ahol majd az igazak álmát alhatja kényelmes fekhelyén. A ruhafogason vagy a polcon egy kosárkában helyet kap a nyakörve (hámja) és a póráza. Aztán elkezded összerakni a fejedben a séták és etetés, tanulás idejét saját napirendeddel. Kutyajátékok hevernek majd szanaszét a padlón, és innentől már a kávé is csak „kutyaszőrrel finom”...

 

Mégis érezzük, hogy jól döntöttünk, hiszen megannyi örömteli élményt szerezhetünk együtt, és ha szerencsénk van, még hosszú-hosszú időn át élvezhetjük egymás társaságát. Persze a rózsaszín ködöt is összemaszatolhatja néha egy-egy bosszantó momentum, de ezt is elfogadjuk, mert szeretjük kedvencünket, és évek múltán mosolyogva emlékezünk majd vissza erre is.

 

 

A kutya legszívesebben mindig a gazdi mellett lenne - az ágyban is
A kutya legszívesebben mindig a gazdi mellett lenne - az ágyban is
Fotó: fetchpetcare.com

 

 

1. Kényelmesen elterülni az ágyon

 

Annyira jól esik egy fárasztó nap után végre lepihenni! Magunkra húzzuk a takarót, átöleljük pihe-puha párnánkat és lassacskán (vagy egy szempillantás alatt) mély álomba merülünk. Reggelre meg arra ébredünk, hogy alig férünk el… Kell még 10 perc, mire nyakatekert alvópozíciónkból kihajtogatjuk végtagjainkat? Mert valaki, vagyis Valaki, az éjszaka kellős közepén csendesen felkúszott a matracra, aztán békésen elnyújtózott mellettünk. 40 kilós bundásunk befoglalta az ágy másik felét, és meg sem moccant reggelig? Jaj, hát elfér a drága! Persze egy 10 kilós csöppség is addig-addig helyezkedhet, míg kitúr minket a párnánkról. Függetlenül attól, hogy megvan a saját fekhelye, inkább odabújik mellénk, mert a gazdival együtt sokkal jobb aludni.

 

 

2. Jóízűen enni – nézőközönség nélkül

 

Reggeli, ebéd, vacsora, nasi… Kedvenced számára teljesen mindegy, mit eszel éppen, ő is kérni fog belőle. Ha eddig nem volt kutyád, pár nap múlva már az lesz a furcsa, hogy korábban senki nem „figyelt le” evés közben. Érthető okokból a konyha, étkező lesz a ház egyik legkedvesebb pontja, a családi sütés-főzés pedig az egyik legizgalmasabb program. Kaja, mindenekelőtt!

 

 

Bármit is eszik a gazdi, a kutya mindig kérne belőle
Bármit is eszik a gazdi, a kutya mindig kérne belőle
Fotó: cesarsway.com

 

 

3. Tisztán tartani otthonodat

 

Szőr, szőr, szőr! Mindenhol?! Tévedés azt hinni, hogy a rövid szőrrel kevesebb gondunk lesz, mert egész éven át hullik, és pillanatok alatt rátapad nagyjából mindenre: belekapaszkodik a szőnyegbe, a kanapé huzatjába, megszínezi az ágyneműnket, párnáinkat, ruháinkat, és még a cipőnkbe is megtalálja az utat.*

 

Bár léteznek praktikák a mindent beterítő kutyaszőr mérséklésére, igazándiból képtelenség szőrteleníteni egy kutyás lakást, ezt bizony el kell fogadni. Igen, még a hűtőben és a konyhaszekrényben is szembetalálkozhatsz egy-két kósza szőrszállal… Ha valakit ez zavar, de szívből szeretne egy négylábút, érdemes úgynevezett hipoallergén fajtát választani, melynek ritkán hullik a szőre, ám esetükben a rendszeres kozmetikázással kell számolni. 

 

És ne feledjük ezeket a „finomságokat” sem: sáros tappancsnyomok egy esős napon, fürdetés után a mindent beterítő samponos hab, ahogy kedvencünk megrázza magát, télen pedig a szőrről leolvadó hó és jég szépítheti meg otthonunkat. Az itatótál környéke pedig rendszerint annyi időre marad csak száraz, míg feltöröljük.  

 

* A fokozott szőrhullás hátterében egészségügyi probléma is állhat, érdemes utánajárni > ​Szőrhullás kutyáknál: a 10 leggyakoribb ok

 

 

Egy kutya mellett kihívást jelenthet tisztán tartani a lakást
Egy kutya mellett kihívást jelenthet tisztán tartani a lakást
Fotó: mentalfloss.com

 

 

4. Elvégezni a bevásárlást anélkül, hogy ne néznél körül a kutyás polcokon

 

„Hátha találok neki valami finomságot vagy egy aranyos játékot.” Ugye, milyen ismerős? Ha korábban hidegen hagyott a bevásárlóközpontnak ez a területe, onnantól kezdve, hogy megosztod az életed egy kutyával, biztosan érdekesnek fogod találni. Eleinte csak kíváncsiságból, aztán a listán lévő elemeket kipipálgatva már automatikusan fordulsz be a kutyás, macskás sorra, és úton hazafelé még az is lehet, hogy benézel egy kisállatboltba. Borítékolható, hogy olyasmivel térsz majd haza, aminek kedvenced nagyon fog örülni.

 

 

5. Megtervezni egy utazást

 

Nyaralás, spontán hosszúhétvége? Ha eddig letudtuk a dolgot annyival, hogy utánajártunk a szálláshelynek, a kínált programoknak, és pár kattintással lefoglaltuk a pihenés idejére, innentől már kutyánkat sem hagyhatjuk ki a tervezésből.

Mennyi időre mehetünk el? Hol lesz addig? Ki fog rá vigyázni? Vajon jól viselik majd a gondját? Úgy, ahogy tőlünk megszokta? Nem felejtik el az esti rágcsálnivalót? Beadni a gyógyszereit? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések garmadája cikázhat fejünkben, amikor belenézünk imádnivaló szemeibe.

Kutyaszitter, kutyapanzió, családtag segítsége lehet a megoldás, ám nagy valószínűséggel azon fogunk agyalni, vajon kedvencünk jól érzi-e magát távollétünkben. Szerencsére ma már könnyen találhatunk olyan szálláshelyet, ahova kutyánk is velünk tarthat. Miért is hagynánk otthon? Hiszen ő is családtag!

 

 

Nehéz megállni, hogy ne ajándékozzuk meg a kutyát egy újabb játékkal
Nehéz megállni, hogy ne ajándékozzuk meg a kutyát egy újabb játékkal
Fotó: barkpost.com

 

 

6. Egyedül lenni a fürdőszobában

 

Ha tehetné, mindenhova követne – ez az egyik dolog, amit annyira szeretünk a kutyánkban. Nos, a toalett és a fürdő talán épp nem tartozik ezek a közé, de kíváncsiságuk határtalan, és előbb-utóbb lehet, hogy megjelenik egy nedves nózi az ajtónál**. Hogy beengedjük-e vagy sem, rajtunk múlik. Egy alkalom is elég lehet, hogy megnyugodjon, a gazdival semmi rossz nem történik odabent.

 

 

7. Kimozdulni - kutya nélkül?

 

„Tessék? Elnézést, nem értettem…” Amint belép életedbe egy kutyus, szinte magától értetődő, hogy fontos, ha nem a legfontosabb szereplője lesz mindennapjaidnak. Rokonlátogatás, baráti összejövetel, hétvégi bulik? Eleinte úgy tűnhet, minderre jut elegendő idő, aztán a program közben eszedbe jut kedvenced, amint magányosan vár rád otthon… Legközelebb ő is veled tart a családhoz, barátaidnak pedig lazán feldobod az „ismerek egy kutyabarát kávézót, mi lenne, ha ott találkoznánk?” kérdést.

 

Ám egyre inkább csábítóan hat, hogy bundás barátod társaságában töltsd el idődet: egy séta, kirándulás, látogatás a parkba, pancsolni a vízparton, bekuckózni a tévé elé vagy egy könyvvel a kanapén… Még csak ki sem kell mozdulni ahhoz, hogy együtt lehess vele és élvezhessétek a nyugalom, szeretet meghittségét. 

 

 

Játék a kutyával - remek kikapcsolódás a gazdinak is
Játék a kutyával - remek kikapcsolódás a gazdinak is
Fotó: outwarhound.com

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: outwardhound.com
Cikk első megjelenése: 2021. július 06.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál Kutyakekszeket és játékokat hagynak a látogatók a 150 éve elhunyt, hős kutya szobránál
Sallie egyszerűen ott volt azok mellett, akiket megszeretett, hűségesen vigyázta álmukat, és a tragédia óráiban sem hagyta el azokat, akik gondoskodtak róla, akik fontosak voltak a számára.

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél 5 kérdés, amit érdemes feltenned magadnak, ha aktív kutyát szeretnél
Akár fajtatiszta, akár keverék, az élet egy magas energiaszintű kutyával sokak számára kihívást jelenthet a mindennapokban. Mire figyeljünk, ha ilyen kutyát szeretnénk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor MOL Nyrt. MTI Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hihetetlenül aranyos a vak husky, amikor a hónak örül - Mosolya ragadós Hírek - Címlapon
Hihetetlenül aranyos a vak husky, amikor a hónak örül - Mosolya ragadós
A 10 legjátékosabb kutyafajta Hírek - Címlapon
A 10 legjátékosabb kutyafajta