A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Őszi kirándulás kutyával - Az évszakkal járó kihívások

2024. szeptember 25., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Hőmérséklet ingadozás, nedves avar, gyors sodrású folyók... Megannyi veszélyt rejthet a természet ősszel is, de ettől még nem szabad lemondanunk a túrázásról. Mire figyeljünk, ha útnak indulunk?



 

Cikkünk első részében azt jártuk körbe, hogyan érdemes felkészülni az őszi kirándulásra, túrára kedvencünkkel. Miként tervezzük meg az útvonalat, mit vigyünk magunkkal, mire figyeljünk, hogy kutyusunk is biztonságban szerezhesse be új élményeit a természetben.

 

Ezúttal azt vizsgáljuk meg, milyen egyedi kihívásokkal találhatjuk szembe magunkat, ha ősszel túrázni indulunk.

 

 

Őszi kirándulás kutyával - Gyűjtsünk életre szóló élményeket
Őszi kirándulás kutyával - Gyűjtsünk életre szóló élményeket
Fotó: Freepik

 

 

1. Hőmérséklet ingadozások

 

Az ősz egyik jellegzetes tulajdonsága, hogy a kellemes, csodaszép időjárás percek alatt hűvösre válthat. Vannak napok, hetek, amikor szinte bármelyik pillanatban eleredhet az eső. Érdemes észben tartani azt is, hogy ahogy haladunk előre az év vége felé, éjszakánként olykor már komolyabb lehűlésre is számíthatunk. Ha hosszabb kirándulást tervezünk, számoljunk az idővel is, hogy még naplemente előtt hazaérhessünk.

 

Tipp: Vigyünk magunkkal egy fűthető takarót vagy melegíthető alátétet a kutya számára. Ha kedvencünk fázós, betehetünk az autóba egy extra pulóvert is. Ha hirtelen elkap az eső, legyen a táskánkban vízlepergető poncsó; praktikus megoldás, mert összehajtható, tehát kis helyen is elfér. Ma már kutyák számára is elérhető ilyen felszerelés. Próbáljuk fel rá vásárlás előtt, hogy a megfelelő méretet választhassuk ki, és tegyük be ezt is a hátizsákunkba a mi poncsónk mellé.

 

 

Őszi kirándulás kutyával - Jól jöhet egy meleg nyakvédő sál
Őszi kirándulás kutyával - Jól jöhet egy meleg nyakvédő sál
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

 

2. Lehullott levelek és az avarban rejlő veszélyek

 

A kutyák imádnak a levélkupacokban szaglászni, orrukkal túrni, és felfedezni az illatokat. Nem tudhatjuk azonban, mi rejlik az avarban. Lehet egy kő, szilánkos fadarab, törmelék, gyökerek, amelyekbe beleakadhat a kutya mancsa, vagy éppenséggel erdőlakó vadállat is, ha mélyen behatolunk a természetbe.

 

Tipp: A legjobb megoldás, ha pórázon tartjuk kedvencünket, és csak olyan helyen engedjük szabadon, amely jól belátható, például egy tágasabb tisztás vagy rét.

 

 

Őszi kirándulás kutyával - A lehullott levelek és a nedve avar alatt is megbújhatnak veszélyes dolgok
Őszi kirándulás kutyával - A lehullott levelek és a nedves avar alatt is megbújhatnak veszélyes dolgok
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

3. Rejtett gödrök, elhagyott kutak, vízgyűjtők, omladozó hidak

 

Ilyenekkel sajnos bárhol találkozhatunk, ha megvetjük lábunkat a természetben. Csúnya, akár életveszélyes sérülés is lehet belőle, ha a kutya véletlenül belepottyan. Ha pedig mindez a gazditól távol történik, még az is komoly nehézségekbe ütközhet, hogy egyáltalán megtalálják a bajba jutott, sérült kutyát.

 

Ha fából készült hídon kell áthaladnunk, ne engedjük, hogy a kutya előre szaladjon. Tartsuk magunk mellett, és ha úgy ítéljük meg, nem biztonságos átmenni a hídon (például leszakadt deszkadarabok miatt), akkor forduljunk vissza, és keressünk másik útvonalat. 

 

Tipp: Ismeretlen terepen a legbiztonságosabb, ha hosszú pórázt (10-15m) használunk, és fél szemünk mindig rajta van a kutyán.

 

 

Őszi kirándulás kutyával - Csak akkor menjünk át a hídon, ha az teljesen biztonságos
Őszi kirándulás kutyával - Csak akkor menjünk át a hídon, ha az teljesen biztonságos
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

4. Gyors sodrású patakok és folyók

 

Ha a túraútvonal patak vagy folyó mellett visz el, előfordulhat, hogy kedvencünk izgatottá válik a víz láttán, és már menne is csobbanni. Kisebb éren, patakon könnyedén áthaladhat, esetleg megmártóztathatja benne a mancsát. A sáros pocsolyát is sokan szeretik – de az esetleges fertőzések (pl. giardiázis) megelőzése érdekében jobb, ha a kutya kikerüli, és nem is lefetyel belőle.

 

Tipp: Ha véletlenül ártérre tévednénk, figyeljük a híreket, mekkora az aktuális vízállás. Maradjunk távol a veszélyes folyóktól, ne engedjük, hogy kutyánk ússzon benne, mert erősebb áramlás esetén elsodorhatja az ár.

 

 

Őszi kirándulás kutyával - Egy gyors fotó a folyó mellett, aztán mehetünk is tovább, mielőbb valaki megcsúszna
Őszi kirándulás kutyával - Egy gyors fotó a folyó mellett, aztán mehetünk is tovább, mielőbb valaki megcsúszna
Fotó: Freepik

 

 

5. Szezonális allergiák

 

A pollenek ősszel sem tűnnek el, ám ilyenkor még egy másik, veszélyes szereplő is feltűnik: a penész. Megbújhat az elázott avarban és a romlott termésekben is (dió, mogyoró, gesztenye, stb.). Időről-időre felbukkannak olyan hírek a közösségi médiában, ahol állatorvosok számolnak be esetekről, amikor a kutya aflatoxinnal szennyezett diót evett. Ez nem más, mint a penészgombák által termelt mikotoxin, mely súlyos idegrendszeri reakciókat vált ki a kutyákban. Szakértő ellátást igényel mielőbb!

 

Tipp: Ha kutyánknál allergiás tünetek jelentkeznek, mint például a nem múló viszketés, tüsszögés, köhögés, vagy reszketés, remegés, ne habozzunk ellátogatni vele állatorvosunkhoz!

 

 

Őszi kirándulás kutyával - A penészgombák szeretik a nedvességet, vizes ágakon és romlott terméseken is megtelepedhetnek
Őszi kirándulás kutyával - A penészgombák szeretik a nedvességet, vizes ágakon és romlott terméseken is megtelepedhetnek
Fotó: Freepik

 

 

Összegzés

 

A kutyával való túrázás örömteli élmény lehet. A megfelelő felkészüléssel, a lehetséges problémák észben tartásával és a biztonságot szem előtt tartva megannyi kellemes emléket gyűjthetünk. Figyeljünk oda egymásra, de azért ne feledkezzünk meg elmerülni az őszi táj varázsában.

 

 

Forrás: firemaplegear.com, kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Őszi kirándulás kutyával - Első lépés, a Tervezés Őszi kirándulás kutyával - Első lépés, a Tervezés
Napsütés, kellemes meleg, friss levegő. Mi is lehetne jobb alkalom egy kis kutyás kimozdulásra, mint az ősz? Mire figyeljünk, mielőtt elindulnánk?

Minőségi kutyaházakat kapnak az árva állatok, amikben átvészelhetik a hideget Minőségi kutyaházakat kapnak az árva állatok, amikben átvészelhetik a hideget
Minőségi kutyaházakat kapnak az árva állatok, amikben kényelmesebben átvészelhetik a hideg hónapokat, míg nem találnak gazdára.

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Kínzó viszketés? Miért vakarózik állandóan a kutyám? Kínzó viszketés? Miért vakarózik állandóan a kutyám?
Nem jó érzés látni, amikor imádott kutyusunk szenved. Folyton viszket valamije, alig tud pihenni, türelmetlenné válik, nem tud figyelni... Szóval vacakul érzi magát. De mitől?

Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz? Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz?
A rövid válasz annyi lenne, "hogy megtörölje" vagy "mert viszket”. Szerencsés esetben hamar enyhül a probléma, de nem feltétlen garantált a megoldás. Mit tegyünk, ha kutyánkat szánkázni látjuk, és hogyan segítsünk neki?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart JULIUS-K9 Irodakutya.com MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is! Hírek - Címlapon
Viharos szél: figyeljünk oda kutyáinkra is!
Veszélyes az árvíz – ne engedd bele a kutyád! Hírek - Címlapon
Veszélyes az árvíz – ne engedd bele a kutyád!