A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Túrázás kutyával – Tippek a stresszmentes kalandhoz

2024. június 27., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Együtt a szabadban? Így varázsolhatod örömteli élménnyé kedvenced társaságában.



 

A kutyával való túrázás csodálatos kötődési élmény lehet, és életre szóló emlékekkel ajándékozhat meg. Ám a túrázás nem csupán annyi, mintha pillangókat kergetnénk a réten. Időnként elég nehéz lehet, ezért is fontos a megfelelő felkészülés. Mit vigyünk magunkkal? Milyen felszerelés legyen a kutyán? Hogyan válasszunk útvonalat? Ezekben szeretnénk most egy kis segítséget nyújtani.

 

 

I. Túrázás kutyával – Előkészületek

 

1. Beszéljünk állatorvosunkkal

 

Mielőtt nyakunkba vennénk a természetet, érdemes lehet egyeztetni állatorvosunkkal. Mennyire van jó fizikai állapotban kedvencünk egy hosszabb túrához? Bírni fogja az emelkedőket? A kilométereket? Különösen fontos tisztában lenni ezekkel, ha nyomott orrú kutyáról van szó. Számukra sokkal megterhelőbb lehet akár már egy néhány kilométeres, enyhén buckás ösvény, mint fajtársaiknak. Elképzelhető, hogy egy idő után fulladni fog, vagy fel kell vennünk, ha már elfáradt. Esetükben érdemes több pihenőt is beiktatni. 

 

Megfontolandó, hogy rövidebb, könnyebb túrát válasszunk, ha kutyánk az alábbi kategóriába valamelyikébe esik: kölyök, növendék, betegséggel küzd, vagy idős.

 

 

Túrázás kutyával - A kistestű, aprólábú kutyáknak több pihenőre lehet szükségük
Túrázás kutyával - A kistestű, aprólábú kutyáknak több pihenőre lehet szükségük
Fotó: Freepik

 

 

2. Védekezés élősködők ellen

 

Fontos, hogy kutyánk rendelkezzen érvényes oltásokkal, és folyamatosan védjük külső-belső paraziták és szívférgesség ellen. Tavasztől-őszig szinte bárhol találkozhatunk kullancsokkal, legyekkel és szúnyogokkal, ha kimozdulunk a természetbe. Csúnya betegségek (babézia, Lyme-kór, szívférgesség) hordozói lehetnek, amiket jobb elkerülni.

 

3. Mikrochip és biléta

 

Előbbi 4 hónapos kortól kötelező kutyáknak, de az is fontos, hogy az állatorvos regisztrálja az adatbázisba. Ügyeljünk arra, hogy adataink naprakészek legyenek, csakúgy mint a kutya nyakörvére rögzített bilétán.

 

4. Kutyafitness – dolgozzunk ezen is!

 

Mi sem indulunk egyből 20 kilométeres túrákra, ha nem vagyunk edzésben – a kutyákat is fontos felkészíteni erre. Gondoljunk csak bele: ők legalább kétszer, vagy akár háromszor annyit is szaladgálhatnak, ha szabadon vannak engedve! Legszívesebben egyszerre ölelnék magukhoz az a tengernyi élményt, amivel találkoznak. A rendszeres napi séták elősegítik, hogy edzésben legyen az eb, időnként pedig beiktathatunk hosszabb távokat is a felkészülés részeként. Naponta félóra intenzív séta eleinte, majd hetente emelhetünk rajta 5-10 perceket, hogy fizikailag jól bírja a többórás túrákat is.

 

 

Túrázás kutyával - A nyomott orrú kutyáknak kihívás lehet
Túrázás kutyával - A nyomott orrú kutyáknak kihívás lehet
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

II. Túrázás kutyával – Mit vigyünk magunkkal?

 

1. Elsősegélydoboz

 

A helyszínen ellátható kisebb sérülések esetére.

 

2. Kutyahám

 

Legyen kényelmes és jól szellőző. Ne induljunk útnak egy frissen vásárolt hámmal, hagyjunk időt kutyánknak, hogy először a mindennapokban szokjon hozzá. Egy mérethelytelen vagy rosszul felhelyezett hám lehet szoros, és kidörzsölheti a kutya bőrét, ami nagyon fájdalmas tud lenni és lassan gyógyul. Ha hátizsákot is szeretnénk rátenni, vagy a hámnak van ilyen plusz része, ne feledjük el ehhez is hozzászoktatni a kutyát. 

 

 

3. Nyakörv és biléta

 

Írtunk már erről fentebb, de a listából nem maradhat ki. Válasszunk olyan bilétát, melyen jól láthatóak adataink, és a kutyát sem zavarja, ha órákon át kell viselnie (nem csörög, nem zörög, nem akard bele a szőrébe.)

 

 

Túrázás kutyával - Fontos a megfelelő felkészülés
Túrázás kutyával - Fontos a megfelelő felkészülés
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

 

4. Kakizacsi

 

Szedjük fel a természetben is, igen, a lebomlót se hagyjuk hátra.

 

5. Víz

 

Többre lesz szükségünk, mint elsőre gondolnánk. Egy közepes méretű kutyánál számolhatunk egy literes palackkal, de meleg időben, hegyen-völgyön kirándulva, pláne vízforrásoktól távol, megnőhet az ő vízigénye is. Hagyjunk az autóban egy-két plusz üveggel, ha elfogyna a víz, mire visszaérünk. 1-2 óránként megállhatunk itatni – nekünk is jól fog esni egy kis pihenő.

 

6. Összecsukható tál

 

Válasszunk könnyű anyagból készült, könnyen tisztítható tálkát, melyből kutyánk tud enni-inni. Fontos, hogy szoktassuk hozzá ehhez az ebet, mert ha a túrán látja először a tálat, nem biztos, hogy kedve lesz kipróbálni.

 

7. Jutalomfalatok

 

Minél messzebbre megyünk, annál inkább megéhezhetünk. Nincs ez másként kedvencünknél sem. Ami nekünk egy szendvics, az a kutyusnak pár finom falat. Szaladgálás közben jobb, ha nincsen tele a gyomra, mert abból komoly baj is lehet (ld. gyomorcsavarodás).

 

 

Túrázás kutyával - Ne feledjük a nyakörvet és a bilétát
Túrázás kutyával - Ne feledjük a nyakörvet és a bilétát
Fotó: Freepik/@wirestock

 

 

8. GPS-nyakörv

 

Manapság már ez is elérhető, és ha kutyánkat szeretjük szabadon engedni a természetben, szinte kötelező is, hogy rendelkezzen GPS-es nyomkövetővel ellátott nyakörvvel. Segítségével könnyebben megtalálhatjuk a kutyát, ha véletlenül elkeveredik tőlünk.

 

9. Kutyacipő

 

Hasznos kiegészítő, ha nehezebb terepre megyünk túrázni. Egy kicsi tüske is nagyon tud fájni, ha belefúródik a tappancsába. Amikor pedig ismeretlen területre látogatunk el, nem tudhatjuk, milyen lesz a talaj. Kavicsos, göröngyös helyeken, betonon például könnyedén megsérülhet a kutya mancsa. Sáros vidéken pedig kevésbé ragad bele a talppárnák közötti szőrbe a kosz.

 

 

+ 1 tipp: Készítsük fel időben az autózásra

 

Fontos, hogy kutyánknak ne okozzon gondot a kocsikázás, sem a mindennapokban, sem kirándulás előtt. Az utazási betegség nem vicces. Ugyan ki szeretné forgó fejjel és gyomorról nekivágni egy félnapos túrának? Kérhetünk állatorvosunktól olyan készítményt, mely segít csökkenteni a kutya hányingerét. Egy tapasztalt kutyatréner pedig abban segíthet, hogyan szoktassuk hozzá a kutyánkat az autóhoz fokozatosan, pozitív módszerrel.

 

 

Cikkünk folytatásában további tanácsokat adunk a stresszmentes túrázáshoz. Tartsatok velünk!

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu, thedodo.com
Indexkép forrás: Freepik/@wirestock

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyás üdülés a Balaton északi partján Kutyás üdülés a Balaton északi partján
A Balaton északi partjára látogattunk, ahol igyekeztünk minél több programot besűríteni a két napba, amit itt töltöttünk. Nem maradhatott el a Balatonban fürdés, kilátók felfedezése, hekk és a halászlé, na meg persze a dimbes-dombos Balaton-felvidéki utakon az autókázás.

Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat Az a fránya kutyaszag... 7 tipp, hogy csökkentsük a kellemetlen szagokat
Hm, itt valami bűzlik... Csak nem a kutya? De hiszen nem is koszos! Vagy mégis? Néhány egyszerű ötlet segítségével szerencsére útját állhatjuk a zavaró illatoknak.

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések Túrázás kutyával – Ezek a leggyakoribb sérülések
Balesetek sajnos bármikor történhetnek, kirándulás közben is. Mire figyeljünk?

6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt 6 tipp, hogy kellemesebbé tegyük a kutya számára a szobakennelt
Ha valamilyen okból kifolyólag ketrecet kell használnunk otthon, fontos, hogy a kutya ne büntetésként élje meg a helyzetet. Mit tehetünk, hogy jól érezze magát benne?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta MOL Nyrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyával a Balatonra: zárt doboz nélkül, szájkosárral és pórázzal is lehet kutyákat vinni a balatoni vonatokon Hírek - Címlapon
Kutyával a Balatonra: zárt doboz nélkül, szájkosárral és pórázzal is lehet kutyákat vinni a balatoni vonatokon
Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene? Hírek - Címlapon
Honnan tudom, hogy túlsúlyos a kutyám és mit tehetek ellene?