A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hallucináció kutyáknál - tényleg megtapasztalhatják?

2020. március 18., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Meglepőnek tűnhet, de időnként kedvenceink is láthatnak, hallhatnak, érzékelhetnek olyan dolgokat, amelyek valójában nincsenek ott. Mit érdemes tudni a hallucinációról és mit tehetünk?



Képzeljük el a következő helyzetet: egy kellemes hétvégi napon bekuckózunk, hogy végre elmerülhessünk kedvenc könyvünkben vagy sorozatunkban. Egyszer csak felfigyelünk kutyánkra, aki furcsán kezd el viselkedni: oldalra fordítja a fejét, morog vagy ugat, odacaplat az ablakhoz vagy minden előjel nélkül bemenekül helyére, mintha valamitől megriadt volna. Kinézünk, hallgatózunk, de nem érzékelünk semmit, ami indokolná váratlan viselkedését. Lehet, hogy hallucinál?

 

Előfordulhat, hiszen hozzánk hasonlóan a kutyákat is érinthetik bizonyos neurológiai állapotok, így a hallucináció is. Talán mind átéltük már e furcsaságot, látásunkat, hallásunkat, sőt, akár szaglásunkat is „becsaphatta” a szokatlan élmény: olyasmit észleltünk, érzékeltünk, ami valójában nem volt ott. Vajon a kutyáknál is ez történik?

 

Mit kell tudni a hallucinációról?

 

Annak érdekében, hogy megértsük, miért hallucinál a kutya, és hogyan segíthetünk neki megküzdeni vele, elsőként azt kell látnunk, mi az a hallucináció és mely formáját tapasztalja meg a kutya. A hallucináció téves észlelést jelent, bármely érzékszervünkkel bekövetkezhet. Láthatjuk, hallhatjuk, ízlelhetjük, tapinthatjuk és szaglás útján is érzékelhetünk valamit, ami nem valós. Ennek értelmében beszélhetünk vizuális (látási), akusztikus (hallási), taktilis (tapintási), gusztatoros (ízlelési) és olfaktorikus (szaglási) hallucinációról. Megjelenthetnek önmagukban, ritkán egymással karöltve. Előfordulhat, hogy számunkra hallhatatlan dologra felkapja a fejét, feszülten fülel, vagy épp a semmibe révedve üldögél, netán olyan tárgyakat kerül ki otthonunkban vagy az utcán, amelyek nincsenek is ott.

 

A hallucináció bármely érzékszerv esetében előfordulhat kutyáknál is
A hallucináció bármely érzékszerv esetében előfordulhat kutyáknál is
Fotó: Twitter

 

Milyen jelek utalhatnak hallucinációra a kutya viselkedésében?

 

Az arckifejezés és a hangok mellett a kutya testbeszéde is számtalan jelet közöl arról, hogyan érzi magát. Felelős gazdiként tudnunk kell felismerni, ha valami nincs rendben. Néhány árulkodó jel:

  • morgás
  • semmibe révedés
  • ugatás
  • lihegés
  • megrezdülő bajuszok
  • lopakodik/oson
  • füleit hátracsapja
  • kitágult pupillák
  • bálnaszem
  • kapkodás láthatatlan dolgok után („légykapkodás”)
  • makacsság, pl. ellenáll annak, hogy bemenjen a házba vagy megtegyen olyasmit, amit korábban örömmel csinált
  • rögeszmés viselkedés (pl. folytonos ugatás, farokkergetés, stb.)
  • rohamok
  • szokatlan reagálás a semmire

Lehetetlen teljes bizonyossággal megmondani, hogy a kutyák hallucinációja ugyanúgy működik-e, mint nálunk, de elképzelhető, hogy hasonló tüneteket élnek át. Az embereknél megfigyelhető élmények, így a semmibe beszélés, nemlétező személlyel történő kommunikáció kutyáknál megjelenhet úgy, hogy egy számunkra láthatatlan dologra morognak, ugatnak. Egy olyan látvány, hang, szag vagy szituáció megtapasztalása, ami valójában nincs ott, nem történik meg, szokatlan reakciót válthat ki belőlük a félelemtől kezdve egészen az agresszióig.

 

Például egy olyan kutya, amelyiket introvertáltnak írnánk le, aki jobban érzi magát a társasági élettől, zajoktól távol, és inkább az otthon biztonságos kényelmét, nyugalmát részesíti előnyben, hirtelen nem akar belépni a házba, mintha valami félelmetes lenne odabent, holott semmin sem változtattunk. Ha jellemzően csendes típus, és hirtelen megszállottan kezd el morogni, ugatni egy bizonyos pontra, vagy nyüszítve menekül előle, meglehet, hogy hallucinál.

 

Hallucináció jelet lehet az is, ha az intenzív fókuszálástól eltérően a semmibe bámul, mintha valami megbűvölte volna. Furcsa tünet lehet, ha láthatatlan dolgok után kapkod a levegőben. Ezek a jelek neurológiai rendellenességre is utalhatnak, érdemes egy alapos kivizsgálást kérni szakembertől.

 

Hallucináció - kutyáknál is lehetséges
Hallucináció - kutyáknál is lehetséges
Fotó: wagwalking.com

 

A hallucináció lehetséges okai

 

Nem könnyű meghatározni, mi váltotta ki kutyánk hallucinációját. Mivel nem tudja elmondani nekünk, mit lát vagy érez, ránk hárul a feladat, hogy kitaláljuk. Lázas állapotoknál nem ritka, hogy a beteg hallucinációt él át. Téves észlelést okozhat az agy és az idegrendszer rendellenes működése, betegsége (pl. daganat), de a hátterében anyagcserezavarok, időskori demencia vagy súlyos májprobléma is állhat. A hepatikus enkefalopátia nevű betegség esetén a máj működési zavara kihat az agy működésére, felléphet többek között zavartság, módosult tudatállapot, hallucináció és dezorientáció. Mielőbbi kivizsgálást igényel!

 

Hallucinációt okozhat toxikus összetevőket tartalmazó ételek, vegyszerek, mérgező növények elfogyasztása. Ügyeljünk arra, hogy kutyánk ne férhessen hozzá a számára veszélyes anyagokhoz, ételekhez!

 

Hogyan segíthetünk kedvencünknek hallucináció esetén?

 

Bármely típusát is tapasztalja meg kedvencünk, nincs könnyű dolgunk a hallucináció felismerésében, hiszen látásuk, hallásuk és szaglásuk is jóval élesebb, érzékenyebb a miénknél. Kihívást jelenthet annak megállapítása, egyáltalán mire is kell odafigyelnünk, ha kutyánk viselkedése hirtelen megváltozik. Ha a figyelemelterelés pl. játékkal, élelemmel, hatástalannak bizonyul, kérhetjük kutyakiképző tanácsát. 

 

Néhány további tipp, amellyel segíthetünk kedvencünknek:

  • állatorvosi vizsgálat (meséljük el a tüneteket, beszéljük át a kórtörténetet és a teendőket)
  • az étrend és testmozgás minőségének, mennyiségének meghatározása, pontos követése
  • szorongásoldó szerek esetleges használata (állatorvosi konzultáció előzze meg!)
  • kerüljük azokat a dolgokat, amelyek növelhetik a kutya szorongását, elveszik jókedvét
  • növeljük komfortérzetét, hogy biztonságban érezze magát és boldogan teljenek napjai.

Tartsuk észben, hogy bármely hirtelen fellépő és/vagy szokatlan viselkedés fizikai betegségre is utalhat, melynek diagnosztizálásához és kezeléséhez mindenképpen állatorvosi segítség szükséges!

 

Hallucináció - Lehet, hogy olyasmit látott, hallott a kutya, ami nincs is ott - mégis ugatással reagál rá
Hallucináció - Lehet, hogy olyasmit látott, hallott a kutya, ami nincs is ott - mégis ugatással reagál rá
Fotó: housesittingmagazine.com

Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: wagwalking.com
Indexkép forrás: wagwalking.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet? Kékesen csillog a kutya szeme – Mire utalhat ez a tünet?
Ahogy öregszik kedvencünk, gyengülhet a látása. Mintha homály fedné szemeit, vagy valami másról van szó?

Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul Megérezte a kutya, hogy nagy baj van a gazdijával - segítsége életmentőnek bizonyul
„Fogalmam sincs, mihez kezdenék nélküle. Egészen más lenne az életem, ha Echo nem lenne benne.”

Mikortól tekinthető idősnek a kutya? Mikortól tekinthető idősnek a kutya?
A kutyám a mindenem – és bármit megtennék érte, hogy jól érezze magát. Ám az öregedés az ember legjobb barátját sem kerülheti el. Honnan lehet tudni, hogy idős korba lépett?

Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között Meglepő kapcsolatot fedeztek fel a kutatók az emberek és kutyák agydaganatai között
A menangiómák genetikai felépítése meglehetős hasonlóságot mutat az ember legjobb barátjánál is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com MOL Nyrt. Mondial Assistance GesmbH Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Végrehajtandó börtönbüntetést indítványoz az ügyészség egy nógrádi állatkínzó ellen Hírek - Címlapon
Végrehajtandó börtönbüntetést indítványoz az ügyészség egy nógrádi állatkínzó ellen
Összefognak az állatvédők, hogy a járvány idején segíthessenek a házikedvenceknek Hírek - Címlapon
Összefognak az állatvédők, hogy a járvány idején segíthessenek a házikedvenceknek