A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal

2023. május 02., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás! 

 

De vajon mitől olyan izgalmas már maga a gondolat is? Kutyánk napirendjének elengedhetetlen részét képezi a séta, és belső órájuk pontosan „mutatja” nekik, mikor van itt az ideje kimozdulni. Természetesen akadnak kivételes esetek is, például ha betegség vagy egy sérülésből, beavatkozásból történő gyógyulás idején a testmozgást korlátozni kell, de kedvenceink gyakran már így is alig várják, hogy az élet visszatérjen a régi kerékvágásba. Mert a séta alapvetően fontos kutyáink egészsége és jólléte szempontjából.

 

 

1. A kutyának szüksége van testmozgásra

 

… és nekünk is. Mi lehetne nagyszerűbb közös kikapcsolódás, mint a séta? Segít, hogy fittek maradjunk, így az ideális testsúly megtartása hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, és segíthet a betegségmegelőzésben is (pl. túlsúly, magas vérnyomás, cukorbetegség, stb.). Az egyik legkézenfekvőbb mód pedig az, ha minden nap teszünk egy kellemes sétát kedvencünk társaságában. Átmozgatja a kutya ízületeit és izmait, a friss levegő és az érzés, hogy együtt csinálunk valamit, a mi hangulatunkat is feldobja.

 

 

A séta lehetőséget ad arra is, hogy barátaival találkozzon a kutya
A séta lehetőséget ad arra is, hogy barátaival találkozzon a kutya
Fotó: Pinterest

 

 

2. A séta megdolgoztatja a kutya elméjét is

 

Ha rendszeresen, akár napjában többször is elvisszük kutyánkat sétálni, számára ez lehet a nap fénypontja. Persze a gazdi hazaérkezése és az etetés, játék, foglalkozás mellett. A séta lehetőséget nyújt arra, hogy felfedezze környezetét, melyben leginkább szaglására támaszkodik. Tegyünk róla, hogy használhassa is orrát! Engedjük, hogy körbeszimatoljon, megszaglássza azt a sok-sok érdekes dolgot, amivel utunk során találkozhatunk. Lehet, hogy leragad néhány fűszálnál vagy egy fa tövében, és szinte teljesen kikapcsol. A legapróbb részletekig begyűjti az információt, majd agya feldolgozza és elraktározza, amit fontosnak vél.

A szaglászás az egyik legkiválóbb mentális stimuláció a kutya szemszögéből, olyan, mintha újságot olvasna, böngészné az internetet és leolvasná az üzenőfalról mindazt, amit mások hátrahagytak. Tény, hogy olykor zavaró lehet, ha kedvencünk mindenhova bedugja az orrát

 

 

Fontos, hogy a kutya szaglászhasson a sétán
Fontos, hogy a kutya szaglászhasson a sétán
Fotó: wuff.eu

 

 

Megoldást nyújthat, ha arra az időszakra, amikor szaglászni engedjük, megtanítjuk neki a „szimat” vagy „menj szimatolni” szavakat; végül is mindegy, hogy hívjuk, csak legyen rövid és értse a kutya is, hogy mire vonatkozik. Ha szeretnénk folytatni utunkat, akkor jöhet a „tovább” vagy „menjünk” szó.

 

Feldobhatjuk a sétát azzal is, hogy a megszokott útvonal mellett másfele sétálunk, vagy egy-egy helyen kicsit lekanyarodunk, és hagyjuk kedvencünket felfedezni. Az is érdekes lehet neki, ha a szokott útiránnyal ellentétesen járjuk be ugyanazt a kört. Biztosan fog találni valamit, amit szívesen megvizslat majd.

 

 

3. A séta erősítheti a kutya önbizalmát

 

A rutin biztonságot ad, hiszen tudjuk, mikor mire számíthatunk. A kutyák különösen értékelik azt, ha van egy megbízható rendszer az életükben, melynek szerves részét képezik a séták is. Egy érzékenyebb lelkű, félénk eb is több magabiztosságot nyerhet abból, ha életünk kiszámítható mederben folyik, és olyan tevékenységekre invitáljuk, melyektől kellemesen érzi magát. Ez lehet egy szórakoztató játék a gazdival, a pajtásokkal, kirándulás, tanulás, és természetesen az otthoni „pihipercek is”, mint a főzőcskézés, olvasás, tévénézés vagy szeretgetés.

 

 

Séta a természetben - remek kikapcsolódás kutya és gazdája számára is
Séta a természetben - remek kikapcsolódás kutya és gazdája számára is
Fotó: Twitter

 

 

4. A séta segíthet a kutya szocializálásában

 

Ha kilépünk otthonunkból, megannyi ingerrel találhatjuk szembe magunkat: járókelők az utcán, autók, buszok, biciklisek, kutyások és kutyák, felnőttek, gyerekek és még sorolhatnánk. Legtöbbünknek mindez természetessé válik, ahogy felcseperedünk, ám kedvencünk számára túlságosan is lehengerlőnek bizonyulhat, főleg, ha kölyökként egy védett környezetből, a mama és alomtársai közül vesszük magunkhoz, vagy ha menhelyről fogadjuk örökbe egy ingerek terén szegényes „előző élet” után.

 

Míg egyesek könnyedén alkalmazkodnak a változáshoz és az újdonsághoz, lelkesen indulnak sétára, addig másokat megijesztheti ez a sok-sok dolog. Segíthet, ha kezdetben rövidebb sétákra megyünk a környékünkön vagy elkocsikázunk egy nyugodtabb, csendes, természetközeli helyre. Kerüljük a túlstimulációt, vagyis amikor a kutyát annyiféle inger éri egyszerre, amit nem tud feldolgozni, mert ez visszaveti a folyamatot és kapcsolatunkra is káros hatással lehet… Ha a szoktatás folyamata nehezebbnek bizonyul, vegyük igénybe pozitív módszerekkel dolgozó, a kutya temperamentumát, egyéniségét és életmódunkat is figyelembe vevő kutyatréner segítségét.

 

 

A séta segíthet a kutya szocializációjában is
A séta segíthet a kutya szocializációjában is
Fotó: Unsplash

 

 

5. A séta erősíti kutya-gazdi kapcsolatát

 

… már amennyiben jól csináljuk. Vagyis úgy, hogy kedvencünk is jól érezze magát a sétán. Hogy mit is értünk ez alatt? Nem rángatjuk, húzzuk magunk után; nem fenyítjük, ha húzza a pórázt, és nem kényszerítjük olyan helyzetekbe, amelyek félelemmel, szorongással töltik el, vagy stresszt okoznak számára. Például, ha tudjuk, hogy fél a gyerekektől, kerüljük el a játszóteret, és ne hagyjuk, hogy simogassák, bármennyire is cuki. Vagy ha fél a biciklisektől, gördeszkásoktól, a park helyett válasszunk békésebb, elhagyatottabb területet.

 

A már említett szoktatáshoz kérjük kutyatréner segítségét, és haladjunk pici lépésekben, lassan, de biztosan. Ahelyett, hogy bedobnánk kutyánkat a mélyvízbe, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy kapcsolatunk jó és egyre jobb legyen. Ehhez alapvető a kutya és gazdája közötti bizalom és szeretet. Legyünk türelmesek, időbe telhet, mire ez létrejön, és fenn is kell tartanunk.

 

 

Séta az őszi erdőben, tanulás egy békés helyen - erősíti kutya és gazdi kapcsolatát
Séta az őszi erdőben, tanulás egy békés helyen - erősíti kutya és gazdi kapcsolatát
Fotó: medium.com

 

 

Ismerjük meg kutyánkat, és töltsünk el vele minél több minőségi időt, hogy tudja és érezze, mindig, minden körülmények között bízhat bennünk, számíthat ránk – a sétán is!
 

 

Forrás: thepuppyleaks.com
Indexkép forrás: Twitter
Cikk első megjelenése: 2021. szeptember 28.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná Bizalom – 6 jel, hogy a kutyád az életét is Rád bízná
A kötelék gazdi és kutyája között hihetetlenül erőteljessé válhat, értéke számokban nem mérhető. Egymás iránti szeretet, megbecsülés, de mindenek felett bizalom, amin alapszik. Milyen jelekből tudhatod, hogy kedvenced bízik benned?

Miért bökdös az orrával a kutyám? Miért bökdös az orrával a kutyám?
Figyelemre vágyik, finomságot szeretne, aggódik értünk vagy a segítségünket kéri? Íme 10 fontos üzenet, melyet a kutyaorr közvetíthet felénk!

Mindenki imádta a kutyát, aki berobbant a pályára, hogy ellopja a focilabdát Mindenki imádta a kutyát, aki berobbant a pályára, hogy ellopja a focilabdát
Még akkor sem akarta elengedni a focilabdát, amikor felemelték, hogy kicipeljék az arénából.

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál 5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?

Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi? Miért hozza oda a kutya a játékát, amikor hazaérkezik a gazdi?
Aligha létezik jobb dolog egy fárasztó nap után, mint csóváló farkincára hazaérni. Elfordítjuk a kulcsot a zárban, belépünk az ajtón és hallgatjuk a mancsok tipegését. És négylábú barátunk megjelenik kedvenc játékával a szájában. Miért csinálja?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hazaszökött eredeti gazdáihoz a kutya, akit 64 kilométerrel odébb fogadtak örökbe Hírek - Címlapon
Hazaszökött eredeti gazdáihoz a kutya, akit 64 kilométerrel odébb fogadtak örökbe
Miért őrjíti meg a kukásautó a kutyákat? Hírek - Címlapon
Miért őrjíti meg a kukásautó a kutyákat?