A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Sétára fel - 5 érv amellett, hogy minden nap kimozdulj kutyáddal

2024. február 22., 15:45


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Mi történik, ha kedvenced meghallja a kérdést: Menjünk sétálni? Rögtön felfigyel rá? Izgatottá válik? Legtöbbször igen, ami remekül jelzi, miként érez a sétákkal kapcsolatban. Indulááás!De vajon mitől olyan izgalmas már maga a gondolat is? Kutyánk napirendjének elengedhetetlen részét képezi a séta, és belső órájuk pontosan „mutatja” nekik, mikor van itt az ideje kimozdulni. Természetesen akadnak kivételes esetek is, például ha betegség vagy egy sérülésből, beavatkozásból történő gyógyulás idején a testmozgást korlátozni kell, de kedvenceink gyakran már így is alig várják, hogy az élet visszatérjen a régi kerékvágásba. Mert a séta alapvetően fontos kutyáink egészsége és jólléte szempontjából.

 

 

1. A kutyának szüksége van testmozgásra

 

… és nekünk is. Mi lehetne nagyszerűbb közös kikapcsolódás, mint a séta? Segít, hogy fittek maradjunk, így az ideális testsúly megtartása hozzájárul egészségünk megőrzéséhez, és segíthet a betegségmegelőzésben is (pl. túlsúly, magas vérnyomás, cukorbetegség, stb.). Az egyik legkézenfekvőbb mód pedig az, ha minden nap teszünk egy kellemes sétát kedvencünk társaságában. Átmozgatja a kutya ízületeit és izmait, a friss levegő és az érzés, hogy együtt csinálunk valamit, a mi hangulatunkat is feldobja.

 

 

A séta lehetőséget ad arra is, hogy barátaival találkozzon a kutya
A séta lehetőséget ad arra is, hogy barátaival találkozzon a kutya
Fotó: Pinterest

 

 

2. A séta megdolgoztatja a kutya elméjét is

 

Ha rendszeresen, akár napjában többször is elvisszük kutyánkat sétálni, számára ez lehet a nap fénypontja. Persze a gazdi hazaérkezése és az etetés, játék, foglalkozás mellett. A séta lehetőséget nyújt arra, hogy felfedezze környezetét, melyben leginkább szaglására támaszkodik. Tegyünk róla, hogy használhassa is orrát! Engedjük, hogy körbeszimatoljon, megszaglássza azt a sok-sok érdekes dolgot, amivel utunk során találkozhatunk. Lehet, hogy leragad néhány fűszálnál vagy egy fa tövében, és szinte teljesen kikapcsol. A legapróbb részletekig begyűjti az információt, majd agya feldolgozza és elraktározza, amit fontosnak vél.

A szaglászás az egyik legkiválóbb mentális stimuláció a kutya szemszögéből, olyan, mintha újságot olvasna, böngészné az internetet és leolvasná az üzenőfalról mindazt, amit mások hátrahagytak. Tény, hogy olykor zavaró lehet, ha kedvencünk mindenhova bedugja az orrát

 

 

Fontos, hogy a kutya szaglászhasson a sétán
Fontos, hogy a kutya szaglászhasson a sétán
Fotó: wuff.eu

 

 

Megoldást nyújthat, ha arra az időszakra, amikor szaglászni engedjük, megtanítjuk neki a „szimat” vagy „menj szimatolni” szavakat; végül is mindegy, hogy hívjuk, csak legyen rövid és értse a kutya is, hogy mire vonatkozik. Ha szeretnénk folytatni utunkat, akkor jöhet a „tovább” vagy „menjünk” szó.

 

Feldobhatjuk a sétát azzal is, hogy a megszokott útvonal mellett másfele sétálunk, vagy egy-egy helyen kicsit lekanyarodunk, és hagyjuk kedvencünket felfedezni. Az is érdekes lehet neki, ha a szokott útiránnyal ellentétesen járjuk be ugyanazt a kört. Biztosan fog találni valamit, amit szívesen megvizslat majd.

 

 

3. A séta erősítheti a kutya önbizalmát

 

A rutin biztonságot ad, hiszen tudjuk, mikor mire számíthatunk. A kutyák különösen értékelik azt, ha van egy megbízható rendszer az életükben, melynek szerves részét képezik a séták is. Egy érzékenyebb lelkű, félénk eb is több magabiztosságot nyerhet abból, ha életünk kiszámítható mederben folyik, és olyan tevékenységekre invitáljuk, melyektől kellemesen érzi magát. Ez lehet egy szórakoztató játék a gazdival, a pajtásokkal, kirándulás, tanulás, és természetesen az otthoni „pihipercek is”, mint a főzőcskézés, olvasás, tévénézés vagy szeretgetés.

 

 

Séta a természetben - remek kikapcsolódás kutya és gazdája számára is
Séta a természetben - remek kikapcsolódás kutya és gazdája számára is
Fotó: Twitter

 

 

4. A séta segíthet a kutya szocializálásában

 

Ha kilépünk otthonunkból, megannyi ingerrel találhatjuk szembe magunkat: járókelők az utcán, autók, buszok, biciklisek, kutyások és kutyák, felnőttek, gyerekek és még sorolhatnánk. Legtöbbünknek mindez természetessé válik, ahogy felcseperedünk, ám kedvencünk számára túlságosan is lehengerlőnek bizonyulhat, főleg, ha kölyökként egy védett környezetből, a mama és alomtársai közül vesszük magunkhoz, vagy ha menhelyről fogadjuk örökbe egy ingerek terén szegényes „előző élet” után.

 

Míg egyesek könnyedén alkalmazkodnak a változáshoz és az újdonsághoz, lelkesen indulnak sétára, addig másokat megijesztheti ez a sok-sok dolog. Segíthet, ha kezdetben rövidebb sétákra megyünk a környékünkön vagy elkocsikázunk egy nyugodtabb, csendes, természetközeli helyre. Kerüljük a túlstimulációt, vagyis amikor a kutyát annyiféle inger éri egyszerre, amit nem tud feldolgozni, mert ez visszaveti a folyamatot és kapcsolatunkra is káros hatással lehet… Ha a szoktatás folyamata nehezebbnek bizonyul, vegyük igénybe pozitív módszerekkel dolgozó, a kutya temperamentumát, egyéniségét és életmódunkat is figyelembe vevő kutyatréner segítségét.

 

 

A séta segíthet a kutya szocializációjában is
A séta segíthet a kutya szocializációjában is
Fotó: Unsplash

 

 

5. A séta erősíti kutya-gazdi kapcsolatát

 

… már amennyiben jól csináljuk. Vagyis úgy, hogy kedvencünk is jól érezze magát a sétán. Hogy mit is értünk ez alatt? Nem rángatjuk, húzzuk magunk után; nem fenyítjük, ha húzza a pórázt, és nem kényszerítjük olyan helyzetekbe, amelyek félelemmel, szorongással töltik el, vagy stresszt okoznak számára. Például, ha tudjuk, hogy fél a gyerekektől, kerüljük el a játszóteret, és ne hagyjuk, hogy simogassák, bármennyire is cuki. Vagy ha fél a biciklisektől, gördeszkásoktól, a park helyett válasszunk békésebb, elhagyatottabb területet.

 

A már említett szoktatáshoz kérjük kutyatréner segítségét, és haladjunk pici lépésekben, lassan, de biztosan. Ahelyett, hogy bedobnánk kutyánkat a mélyvízbe, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy kapcsolatunk jó és egyre jobb legyen. Ehhez alapvető a kutya és gazdája közötti bizalom és szeretet. Legyünk türelmesek, időbe telhet, mire ez létrejön, és fenn is kell tartanunk.

 

 

Séta az őszi erdőben, tanulás egy békés helyen - erősíti kutya és gazdi kapcsolatát
Séta az őszi erdőben, tanulás egy békés helyen - erősíti kutya és gazdi kapcsolatát
Fotó: medium.com

 

 

Ismerjük meg kutyánkat, és töltsünk el vele minél több minőségi időt, hogy tudja és érezze, mindig, minden körülmények között bízhat bennünk, számíthat ránk – a sétán is!
 

 

Forrás: thepuppyleaks.com
Indexkép forrás: Twitter
Cikk első megjelenése: 2021. szeptember 28.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Hírstart Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Hírek - Címlapon
Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti Hírek - Címlapon
Imádnivaló videón az öregecske vak kutyus, ahogy kedvenc labdáját kergeti