A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Új kutya érkezik a családba – 10 tipp az életre szóló kapcsolat megalapozásához

2020. augusztus 13., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Nevelés




Izgalmas időszak elé néz, aki kutyát vesz magához, ám az újdonság varázsa nemcsak elsöprő, hanem időnként nyomasztó is lehet. Ahhoz, hogy zökkenőmentesen induljon közös életünk, és jó kapcsolatot alakítsunk ki kedvencünkkel, fordítsunk hangsúlyt a kötődés megalapozására is.



Mint bármely kapcsolatban, kezdetben göröngyös lehet a közös út, miután megérkezett várva-várt kis- vagy nagykutyánk otthonunkba. Az összeszokás időt igényelhet, de néhány egyszerű tipp segítségével már az első pillanattól fogva elősegíthetjük a harmonikus együttélést.

 

1. A kulcsszó: türelem

 

Minden kutya egyedi, egyéni személyiséggel és jellemzőkkel. Vannak kutyák, akik már az első találkozástól kötődnek a leendő gazdihoz, míg mások számára hetekbe, akár hónapokba is telhet. A tartózkodóbbak és félénkebbek lassabban nyithatnak az ember felé, és környezetük irányában is bizalmatlanabbak lehetnek. Mi sem vagyunk egyformák: ha új helyzetben találjuk magunkat, időre lehet szükségünk, hogy jól érezzük magunkat olyan körülmények között, melyek kezdetben idegenül hatottak. Kutyánk esetében legalább ennyire fontos a türelem.

 

Nem mindegyik kutya kötődik az emberhez azonnal, de ezt nem szabad magunkra venni. Új kedvencünk megszokott környezetéből egy teljesen új helyre kerül, és bizony időbe telik, mire hozzászokik a látványhoz, szagokhoz és hangokhoz. A beilleszkedés stresszel járhat, de barátságos, nyugodt környezet megteremtésével, türelmes útmutatással segíthetünk neki oldódni.

 

Éppen ezért bármennyire is szeretnénk ország-világnak megmutatni, milyen csodával gazdagodott életünk, várjunk. Ha a kiskutya félénk vagy ijedős, bizonytalan, hagyjunk neki időt, egyszerre csak egy dologgal ismertessük meg ahelyett, hogy rázúdítanánk életünk minden aspektusát. Ne terheljük túl, inkább mi alkalmazkodjunk tempójához. Magyarázzuk el a gyerekeknek is, hogy hagyják pihenni, amikor arra van szüksége, ne nyúzzák folyton; barátainknak pedig addig is küldhetünk bájos képeket, míg kutyánk készen áll arra, hogy kilépjen a nagyvilágba.

 

Az új kiskutya érkezése mindig izgalmas, ám kihívásokkal lehet teli
Az új kiskutya érkezése mindig izgalmas, ám kihívásokkal lehet teli
Fotó: Twitter

 

2. Rendszert a mindennapokba

 

A kutyák szeretik a rutint, biztonságot nyújt számukra, ha az élet kiszámítható. Állítsuk fel a napi rutint, melyet kutyánk megérkezésétől fogva következetesen betartunk. Így tisztában lesz azzal, hogy mit várunk el tőle a nap folyamán. Minél hamarabb megismeri életünk, családunk dinamikáját, annál könnyebben fog alkalmazkodni hozzá. Alábbiakkal segíthetjük beilleszkedését:

  • Minden nap ugyanabban az időben etessük
  • Minden nap ugyanabban az időben vigyük el sétálni
  • Ha még nem szobatiszta, ügyeljünk arra, hogy evés, ivás, alvás után vigyük ki egy rövid sétára, így elvégezheti a dolgát
  • A lámpaoltás nagyjából ugyanakkor történjen este (így tudni fogja, mikor jön el az alvás ideje)

Ide tartozik a rendszeres testmozgás, a játék vagy bármely tevékenység, melyet közösen végzünk, például a kutyaóvoda vagy kutyaiskolai tanfolyam, amely meghatározott időpontokban zajlik. És ne feledjük a simogatás-szeretgetés kapcsolaterősítő pillanatait sem. Magától értetődő, hogy a legszívesebben minden időnket imádnivaló kis jövevényünkkel töltetnénk, de érdemes már az első hetekben apró lépésekben hozzászoktatni az egyedülléthez, hogy a későbbiekben nyugodtan, aggodalmak nélkül viselje távollétünket.

 

Rendszer a mindennapokban - vigyük el sétálni, és hagyjuk szaglászni, ismerkedni a környezettel
Rendszer a mindennapokban - vigyük el sétálni, és hagyjuk szaglászni, ismerkedni a környezettel
Fotó: cesarsway.com

 

3. Következetesség a szabályok terén is

 

A kötődés kialakításában fontos szerepet játszik a következetesség és a szabályok tiszta közvetítése. Ha egy háztartásban többen is élnek (család, lakótársak, stb.), a nevelésben mindenki szerepet vállal, ezért érdemes előre letisztázni:

  • mit engedünk meg a kutyának és mit nem;
  • belakhatja az egész házat vagy csak bizonyos részeit;
  • mit és mikor adunk neki enni;
  • milyen viselkedést jutalmazunk;

… hogy csak pár alapvető dolgot említsünk. Miután átbeszéltük a nevelésével és tartásával kapcsolatos teendőinket, mindenki tartsa be a szabályokat - így lesz a kutya számára félreértésektől, csúszásoktól mentes, érthető és élhető az otthoni környezet is.

 

Ha apuka így neveli, anyuka úgy, a gyerekek meg mindent megengednek, akkor nem fogja megtanulni, mit várunk el tőle, mit tegyen. Például, ha nem szeretnénk felengedni a kanapéra, más se engedje meg. A kutya nem fogja érteni, miért szól rá az egyik gazdi azért, amit a másik 5 perccel ezelőtt jóváhagyott. Nem tisztességes ugyanazért a dologért jutalmazni és büntetni a kutyát. Össze fog zavarodni, és a változó szabályok, a gazdiktól érkező vegyes útmutatások miatti frusztráció könnyen viselkedési problémákhoz vezethet.

 

Itt is érvényes a mondás, miszerint könnyebb megelőzni a gondokat, mint helyrehozni. Elkerülhető a frusztráció és a jövőbeni gondok, ha a kutya nevelésében résztvevők egyetértenek abban, mit várnak el tőle. Az erős kapcsolat kialakításához tehát tiszta szabályokra és következetes betartásukra van szükség, melyben a család minden tagja részt vesz. A család, mint egység, a kutyanevelés terén is legyen egységes véleményen, és aszerint cselekedjen.

 

Édes a pihenés - Legyen a kutyának egy saját kuckója, ahova elvonulhat
Édes a pihenés - Legyen a kutyának egy saját kuckója, ahova elvonulhat
Fotó: jack-russel.fr

 

4. Legyen egy saját kuckója

 

Képzeljük magunkat új kutyánk helyébe egy percre: idegenek veszik körül egy ismeretlen helyen, ahol minden más, mint amit megszokott. Elsőre nagyon is ijesztő lehet mindez! Néhány kutya nyomasztóan élheti meg az első napokat, viszont enyhíthetjük a stresszt azáltal, hogy kialakítunk számára egy saját kis kuckót otthonunk egy nyugodtabb részén. Ahol megtalálhatja fekhelyét, takaróját és játékait, és ahova bármikor visszavonulhat, ha pihenni vágyik. Amikor pedig így tesz, ne vegyük magunkra! Az új környezet számtalan új ingert nyújt, kimerítő lehet eleinte, saját helyén viszont szundíthat egy jót. Hagyjunk neki időt a zavartalan feltöltődésre!

 

5. A játék ereje

 

A kötődés fontos pillére a közös játék. Egyes kutyák már az első pillanattól fogva örömmel vetik bele magukat a mókába új helyükön is, másoknak szüksége lehet egy kis rábeszélésre. Ha a kutya nem akar játszani, elképzelhető, hogy még túlságosan nagy tehernek éli meg az újdonságot. Ne erőltessük a játékot, hagyjuk, had fedezze fel otthonunkat, kertünket a saját tempójában. Ha már biztonságban érzi magát, játszani is fog velünk. Figyeljük meg, mi kelti fel érdeklődését: gurítsunk el neki egy labdát, mutassunk neki egy puha plüssöt vagy nyomkodjuk meg a csipogós játékot. Utánaszalad, ha eldobjuk? Megfogja és büszkén cipelgeti? Vagy inkább rágcsálja?

 

Keressünk kutyánk stílusának megfelelő játékokat, szerencsére bőven van választék a kisállatboltokban és a webáruházakban is: labda, frizbi, plüss, jutalomfalat-adagoló, kötél, interaktív játék, stb. Mindenekelőtt ügylejünk arra, hogy a játék biztonságos kialakítású legyen, mely rágás és esetleges lenyelés esetén sem okoz sérülést, egészségügyi gondot!

 

A kötélhúzás, visszahozós játékok, kergetőzés, birkózás (természetesen sérülésmentesen) remek módja a kutya-gazdi kapcsolat erősítésének. A játék nemcsak jó móka, de teljesen le lesz nyűgözve, ha úgy tudunk játszani vele, mint ahogy ő játszana fajtársaival.

 

A játék elősegíti a kötődést kutya és gazdája között
A játék elősegíti a kötődést kutya és gazdája között
Fotó: Pinterest

 

6. Lazítás együtt

 

A kutyával való kapcsolatban az a nagyszerű, hogy már az is örömmel tölt el, ha nem csinálunk semmit. De azt a semmit együtt tesszük. A kulcsszó az „együtt”. Például, amikor bekucorodunk egy jó könyvvel a kanapéra, vagy megnézzük kedvenc sorozatunkat, miközben kutyánk békésen szuszog mellettünk, és rátesszük kezünket. Vagy közelségünket élvezve lábunkra hajtja fejét, mancsát. Ha nem szívesen engedjük fel az ágyra, leheveredhetünk mellé a szőnyegre. Megfésülhetjük bundáját, megsimogathatjuk vagy megdögönyözhetjük kicsit, átmasszírozhatjuk tagjait – mindkettőnkre jó hatással lesz, hiszen az érintés szavak nélkül közvetíti azt, hogy összetartozunk. Beilleszthetjük a napi rutinba is, amolyan "lefekvés előtti szeretgetős percek" formájában.

 

7. Fitten és egészségesen – együtt

 

A mindennapos testmozgás az egészség egyik alappillére kutyáink esetében is. Mi is lehetne annál jobb, ha együtt végezzük? Egy hosszú séta vagy kellemes kocogás a friss levegőn oldja a stresszt és feltölt energiával. A séták során kedvencünk felfedezheti új környezetét, ismerkedhet a világgal és más emberekkel, kutyákkal is barátkozhat, játszhat, ha kedve tartja. Hagyjuk szaglászni, és ha már mindent megszimatolt, engedjük, had játsszon fajtársaival a parkban vagy hívjuk játszani.

 

Hogyan legyél kutyád legjobb barátja - A közös séták, tanulás, új élmények erősítik a kapcsolatot
A közös séták, tanulás, új élmények erősítik a kapcsolatot
Fotó: alohapositivedogtraining.com

 

8. Etesd kézből

 

Amilyen egyszerűen hangzik, annyira nagyszerű módszer. Különösen hasznos a félénk, tartózkodó kutyák esetében, akik nehezen nyitnak az ember felé. Ez a gyakorlat segít felépíteni a bizalmat a gazdi irányában, és a kötődést is erősíti. Egy bántalmazott kutya általa megtanulhatja azt is, hogy az ember kezétől jó dolgok is származhatnak, idővel megszokja az érintést, engedni fogja a simogatást is. Segít megérteni, hogy a gazdi a jó dolgok forrása.

 

Száraz és pépes eledellel is működik, bár utóbbinál kissé maszatosak lehetünk mi is, ezért ha ezt szeretnénk elkerülni, bevethetünk a nap folyamán finom jutalomfalatokat, amelyeket kézből adunk a kutyánknak. A közelség és a közvetlen érintés a bizalom mellett a jó modor elsajátítását is előmozdítja. Az alapvető parancsszavak megtanítása után is remek gyakorlás, ha a finomságot szépen ülve veszi el kezünkből ahelyett, hogy ránk ugrálva bekapná az egészet. Egy jól nevelt kutya igazi áldás a család és a környezet számára is.

 

9. Tanítás és trükkök

 

Sohasem késő elkezdeni a tanítást, akár kölyök, akár felnőtt, idős kutyát vettünk magunkhoz. A közös tanulás, csakúgy, mint a közös játék, a kutya-gazdi kapcsolat fontos részét képezi. A befektetett munka meghozza gyümölcsét, hozzájárul a kiegyensúlyozott mindennapokhoz. Kölyökkutyák esetében tartsuk észben, hogy rövidebb ideig képesek egy dologra figyelni (hiszen annyi érdekes és izgalmas dolog veszi őket körül), ezért a tréning is legyen rövid.

 

Kezdetben elegendő pár perc naponta, és egy alkalommal csak egy feladatot (ül, fekszik, stb.) gyakoroljunk, nehogy elvegyük a kedvét a tanulástól. Ha már tudja a nevét, tanítsuk meg neki azt is, hogy hívásra (Gyere!) odajöjjön hozzánk, érdemes idejekorán letenni a megbízható behívás alapjait. A helyes viselkedés elsajátításában, a kutya-gazdi együttműködésben nagyszerű segítséget nyújt a kutyaóvoda, kölyöktanfolyam, majd ráépülve az engedelmességi képzés. Felnőtt és idős kutyával is belevághatunk, ha egészségi állapota engedi. Ne mondjunk le az új élmények szerzéséről, így a tanulásról sem az életkora miatt.

 

Séta a parkban vagy a természetben - egy kiskutyának is szüksége van rá
Séta a parkban vagy a természetben - egy kiskutyának is szüksége van rá
Fotó: digipraim.com

 

10. Bátorítsuk a helyes viselkedést

 

Amikor belépünk az ajtón új kutyánkkal, emlékezzünk arra, hogy még nem ismeri otthonunkat, sem az általunk felállítandó szabályokat. Nem tudja még, mit várunk el tőle, és magától nem is fog rájönni arra, mit szeretnénk, hogyan viselkedjen. A gazdi türelmes, következetes és szeretetteljes útmutatása alatt viszont szép lassan meg fogja érteni mindezt. Mindig dicsérjük meg, ha helyesen viselkedik, szóban, jutalomfalattal vagy simogatással. Kommunikáljunk vele tisztán, egyszerű szavakkal, figyeljünk hanghordozásunkra is. Ezáltal bátoríthatjuk a helyes viselkedésre, mely a jövőben is ismétlődni fog.

 

Összegzés

 

Türelem, következetesség és pozitív hozzáállás a három kulcs. Minden kutya egyedi, mindegyikük más-más élményekkel, tapasztalatokkal érkezik meg új otthonába. Lehet, hogy már az első találkozás pillanatában elkezd kötődni, míg másoknak több időbe telik megbízni az emberben. Hagyjunk neki időt, tartsuk be a rutint és a szabályokat, teremtsünk számára békés, nyugodt környezetet, hogy megkönnyítsük beilleszkedését. Maradjunk pozitívak és türelmesek, hiszen egy életre szóló kapcsolatot szeretnénk kialakítani kedvencünkkel, ezt pedig érdemes jó alapokra helyezni.  

 

Aki kutyát vesz magához, egy életre szóló döntést hoz - Alapozzuk meg idejekorán a kötődést
Aki kutyát vesz magához, egy életre szóló döntést hoz - Alapozzuk meg idejekorán a kötődést
Fotó: Twitter

 

Ha szívesen olvasnál még a témában, ajánljuk további cikkeinket:

 

Forrás: puppyleaks.com
Indexkép forrás: Twitter

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9 Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Addig járt az autószalonhoz a kóbor kutya, míg a dolgozók befogadták Hírek - Címlapon
Addig járt az autószalonhoz a kóbor kutya, míg a dolgozók befogadták
Szívmelengető barátság: négylábú társa segíti a menhelyről befogadott vak kutyát Hírek - Címlapon
Szívmelengető barátság: négylábú társa segíti a menhelyről befogadott vak kutyát