A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A gazdik 95%-a állítja: kutyájának köszönhetően sokkal nyugodtabb és kevésbé érzi magát stresszesnek

2022. július 11., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Az élet számtalan területén segítenek minket kutyáink, a mindennapokban is érezzük, mennyit számít, hogy mellettünk vannak. Azt már tudjuk, hogy általuk nyugodtabbak leszünk, egy friss kutatás pedig arra is rámutat, milyen sokan gondoljuk így.



 

2022 májusában 1000 gazdi vett részt az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) tanulmányában, ahol a fő téma a stressz volt, kedvencükkel való kapcsolatuk tekintetében. Kiderült, hogy 95%-uk támaszkodik négylábú barátjára az ellazulás és a nyugalmas pillanatok elérésében.

 

„A krónikus vagy állandó stressz a szívbetegségek és a stroke egyik legerősebb rizikófaktora. Tanulmányok szerint egy házikedvenc jelenléte javíthatja az ember hangulatát, enyhíti a stresszt, és egészségesebb életmódra, például több testmozgásra, ösztönöz” - mondta el Glenn Levine, kardiológus professzor, az AHA önkéntes orvosszakértője. 

 

 

Egy kutya társasága nyugtatóan hat a gazdira
Egy kutya társasága nyugtatóan hat a gazdira
Fotó: barknbarrel.blog

 

 

Kutyáink jótékony hatása életünk szinte minden pillanatában érvényesül, kapcsolatunk olyannyira erőssé válhat, hogy az ő jólétük és egészségük mellett eltörpülhet sajátunk. A résztvevők 69%-a legalábbis ezt állította, és talán közöttünk is jópáran vannak így, hiszen még a legsűrűbb napokon sem feledkezünk meg arról, hogy megsétáltassuk kedvencünket, játsszunk vele, gondoskodjunk arról, hogy jól érezze magát. Még akkor is, ha ennek javára lemondunk egy programot, kihagyjuk az edzést, vagy családi főzés helyett az ételrendelést választjuk.

 

Egy másik kutatás is hasonló eredményekre jutott: a gazdik 67%-a jelentette ki, hogy előtérbe helyezi négylábú társa jólétét. Az amerikai nyerseledel-gyártó Stella & Chewy's cég 2000 állattartót kérdezett a témában. Több, mint kétharmaduk (70%) szívesebben tölti idejét tévénézéssel, lazítással kutyája és/vagy macskája társaságában. 

 

 

Csak rá kell nézni a kutyusra, és máris elmosolyodunk
Csak rá kell nézni, és máris mosolyogni támad kedvünk
Fotó: dailypaws.com

 

 

Az egészségesebb életmód kapcsán 47% érezte úgy, hogy kutyájuknak köszönhetően aktívabban élnek. Ki is lehetne szuperebb edzőtárs, mint egy mindig lelkes négylábú, aki már alig várja, hogy veled együtt mozoghasson – óriási motivációt jelenthet ez a pozitív változáshoz, és mindkettőnk érdekét szolgálja. A rendszeres testmozgásnak hála boldogabb és egészségesebb párost alkothatunk kedvencünkkel. Néhány egyszerű ötlet segíthet ennek megvalósításában*:

 

* Vegyük figyelembe kutyánk életkorát, egészségi állapotát, érdeklődését és hangulatát, és válasszuk azokat a mozgásformákat, amik számára is ideálisak!

 

 

Egy kutya enyhíti a magány érzését, egyszerűen jó, ha a közelünkben van
Egy kutya enyhíti a magány érzését, egyszerűen jó, ha a közelünkben van
Fotó: Shutterstock

 

 

A felmérésekből az is kiderült, hogy sokan örömmel vennék, ha kedvencük elkísérhetné őket munkahelyükre. 70% szerint produktívabbak lennének és összességében jobban éreznék magukat, ha a munkaidőt is együtt tölthetnék. A 40 év alatti korcsoportban ez a szám 75%-ot mutatott.

 

A koronavírus járvány miatt rengetegen váltottak otthoni munkavégzésre az elmúlt bő két év során, és megtapasztalhatták azt is, milyen úgy dolgozni, hogy közben kutyusuk is velük van. Miután visszatért az élet a korábban megszokott kerékvágásba, természetes, hogy megéreztük a változást:

 

A kutyák egyik varázslatos képessége, hogy enyhítik a stresszt
A kutyák egyik varázslatos képessége, hogy enyhítik a stresszt
Fotó: people.com

 

 

Szerencsés helyzetben vannak azok, akik kutyabarát munkahelyen dolgoznak, az ebek jelenléte ugyanis megannyi jótékony hatással bír. Ahogy az irodában, úgy otthon is érezzük ezt, és a mai felfokozott életritmusunkat tekintve nagyon is szükségünk van rá. Érzelmi támogatást kaphatunk tőlük, tudományos bizonyított, hogy fizikai és mentális szempontból is egészségesebbé válhatunk. Az ellazulás és stresszoldás legfontosabb tényezői között nem véletlen alábbiak kerültek fel a dobogóra:

  • szeretgetés, például amikor a kutya odabújik a gazdihoz
  • a kutya megnevetteti a gazdit
  • a kutya enyhíti a magány érzését

Nagyszerű társaink ők – becsüljük meg, hogy mellettünk vannak az év minden egyes napján!

 

Forrás: thedodo.com
Indexkép forrás: Shutterstock

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen Hogyan szoktassam le a kutyámat az ásásról? 7 tipp, hogy kedvencünk és kertünk is biztonságban legyen
Gödrök, lyukak, kiégett fű, esős időben pedig sár mindenhol? Ki ne szeretné épségben tudni otthona pázsitját az ásó tappancsoktól? Szerencsére több trükköt is bevethetünk ennek érdekében úgy, hogy közben kutyánk is pozitív élményként élje meg a változást.

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja 3 játék otthonra, mely kutyádat is szórakoztatni fogja
A kutyák imádnak játszani, és mi is lehetne izgalmasabb, mint a gazdival együtt mókázni? Mutatunk néhány olyan játékot, melyet a négy fal között is bátran kipróbálhatunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9 Praktiker Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Azon dolgozik egy magyar, hogy mudi, puli és border collie LEGO figura is készüljön - fotón az első tervek Hírek - Címlapon
Azon dolgozik egy magyar, hogy mudi, puli és border collie LEGO figura is készüljön - fotón az első tervek
Esernyőjével védte a tűző napsugaraktól a sérült kutyát a rendőr Hírek - Címlapon
Esernyőjével védte a tűző napsugaraktól a sérült kutyát a rendőr