A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Bajt is jelezhet, ha a mancsát nyalogatja a kutya

2024. September 05., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Folyton nyalogatja, rágcsálja a tappancsait? Mintha abba sem tudná hagyni... Miért csinálja a kutya, és hogyan segíthetünk neki?



 

Amikor azt látjuk, hogy kedvencünk sűrűn nyalogatja a mancsát, elképzelhető, hogy ez csak egy berögződött szokás. Mint az embereknél egy hajtincs csavargatása, vagy a körmök rágcsálása. Ám ennél komolyabb dolgokat is jelezhet, ha a kutya folyton nyalogatja a mancsát – a lista az allergiától kezdve egészen egy csúnya sérülésen át egészen egy súlyos betegségig terjedhet.

 

 

1. Allergia

 

Bizony, a kutyák is lehetnek allergiásak! Ha a kutya túlzottan nyalogatja a mancsát, és alapos átnézés után sem találunk rajta sérülést, és a talppárnák is normálisnak tűnnek, akkor lehetséges, hogy allergiás reakció áll a háttérben.

 

A kiváltó okok között szerepelhetnek a pollenek (fű, fa), a száraz talaj pora, vegyszerek (pl. otthoni tisztítószerek vagy kerti gyepápoló készítmények) vagy valamilyen egyéb anyag, mellyel a kutya tappancsa érintkezésbe került.

 

Bőrproblémákat okozhat ételérzékenység és ételallergia is – ennek diagnosztizálása mindenképpen állatorvosi szakértelmet igényel!

 

 

A talajjal történő érintkezés is okozhat allergiát, ha hajlamos rá a kutya
A talajjal történő érintkezés is okozhat allergiát, ha hajlamos rá a kutya
Fotó: Freepik

 

 

Séták után töröljük át a kutya mancsát, ujjait és talppárnáit hipoallergén, kutyabarát törlőkendővel, és lehetőleg ne engedjük, hogy nyalogassa. Fürdetés után, illetve, ha esőben, hóban sétáltunk, töröljük szárazra a kutya mancsát.

 

A környezeti allergiák következében gyakran alábbi tüneteket vehetjük észre a kutyán: viszketés (vakarózás), a bőr kipirosodása, szőrhullás foltokban (pl. mancsokon és a talppárnák között), duzzanat a folytonos nyalogatás miatt, és persze az állandó kellemetlenség miatt a kutya megszokott viselkedése is megváltozhat (hangulatingadozás, fokozott érzékenység, reaktivitás, stb.).

 

A nyalogatás miatt a bőr természetes védőrétege meggyengül, felpuhul, és a bőrbe jutó baktériumok, gombák miatt másodlagos fertőzések alakulhatnak ki. Ezek kezelése gyakran hetekig is eltarthat, a gyógyulás hosszadalmas és kellemetlenséget okozhat a kutyának az is, hogy mancsa be van kötve. Ez persze nem enyhíti a „nyalogatási ingert”, így gallér viselésére lehet szükség, különösen, ha a kutya a gyógyulás ideje alatt akár csak egy percre is magára marad otthon.

 

 

Egészséges kutyatappancsok
Egészséges kutyatappancsok
Fotó: Freepik

 

 

2. Fájdalom

 

Ha a kutya hirtelen, látszólag minden előjel nélkül kezdi el nyalogatni valamelyik mancsát, akkor elképzelhető, hogy csak belement valami, például egy tüske vagy toklász.

 

A kisebb-nagyobb mancssérüléseket azonban nem szabad félvállról venni. Ha a kutya például üvegszilánkba lép, és megvágja a talppárnáját, annak szembetűnő jele lesz a vérzés. A talppárnák idegekkel és erekkel sűrűn át vannak szőve, ezért ebben az esetben is érdemes mielőbb állatorvoshoz vinni a kutyát, hogy elállítsa a vérzést, és ellássa a sebet.

 

A nyalogatás utalhat arra, hogy a kutya mancsa megsérült valamelyik részén, de a törött vagy leszakadt karom is igen erős fájdalommal járhat. Ha emellett még sántít is, nehezen áll rá vagy egyáltalán nem akarja használni a mancsát, akkor kiváltképp fontos, hogy állatorvos lássa a kutyát! Egy kificamodott ujj vagy aprócska repedt, törött csont vagy szalagsérülés is szakértő kezelést igényel!

 

 

Vizsgáljuk át rendszeresen a kutya mancsait
Vizsgáljuk át rendszeresen a kutya mancsait
Fotó: Freepik/@racool-studio

 

 

Fájdalmat okozhat az is, ha a kutya belelépett egy méhecskébe. Ilyenkor rövid idő alatt megduzzadhat a csípés helye. Egészséges immunrendszerű kutya esetében rendszerint magától is elmúlik a probléma, a hidegvizes borogatás enyhítheti a feszülést és gyulladást, de, ha a duzzanat egyre csak nő, és a kutya is egyre rosszabbul van, akkor irány az állatorvos!

 

A mancs nyalogatása egyébként arra is utalhat, hogy a kutya fájdalmat érez, de testének valamely más pontján. Figyelemelterelésként, enyhítésként a „mancsához fordul”. Kicsit olyan ez, mint amikor az embernek valamije fáj, mégis a kezeit tördeli vagy az ajkát rágcsálja – ösztönös tevékenység mindegyik. Igyekezzünk nyomára bukkanni annak, hol és mije fáj a kutyának – ebben szintén állatorvosunk fog tudni segíteni!

 

 

Fordítsunk gondot a rendszeres karomvágásra is a mancsok védelmében
Fordítsunk gondot a rendszeres karomvágásra is a mancsok védelmében
Fotó: Freepik/@aleksandarlittlewolf

 

 

3. Élősködők

 

Bolhák, kullancsok, szúnyogok, atkák... Te jó ég! Hogy mennyi ilyen kis „izéke” létezik, és mekkora bajt tudnak okozni a kutyusnak! Sajnos így van. Bármely élőlény, mely egy másik véréből táplálkozik, igen csúnya kellemetlenséget okozhat. A bolha és a szúnyog csípése rendszerint nagyon viszket, a mancsokon is, de a kutya atkásság miatt is vakarózhat (pl. demodex).

 

Ráadásul a paraziták különféle fertőzéseket adhat át az áldozatnak, mely súlyos betegséget is okozhat, ilyen például a Lyme-kór és az életveszélyes babézia.

 

A legfontosabb a megelőzés: használjunk külső-belső élősködők elleni készítményeket kedvencünkön, hogy megvédjük a bélférgességtől és a fertőzésektől, betegségektől.

Séta után vizsgáljuk át kutyánk bundáját, és természetesen mancsait it.

 

 

Itt az idő megnézni a mancsomat, Gazdi!
Kutyatrükk - "Itt az idő megnézni a mancsomat, Gazdi!"
Fotó: Freepik/@bublikhaus

 

 

4. Emésztőrendszeri problémák

 

A mancsnyalogatás hátterében gyomor-bélrendszeri problémák is állhatnak. A bélrendszer egészsége hatással van a kutya stresszre és allergénekre adott válaszára. Ez meglehetősen tág téma, rendkívül bonyolult összefüggésekkel. Az okok feltárásában és a megoldás megtalálásában állatorvosunk fog tudni segíteni.

 

Érdemes kutyaviselkedési szakembert is bevonni a terápiába, aki stresszes, félős, szorongós kutyák terápiájában is kellő tapasztalattal rendelkezik.

 

 

5. Unalom vagy szorongás

 

Egyes kutyák unalom vagy szorongás enyhítése érdekében nyalják a mancsukat. Ha ezt túlzásba viszik, akkor könnyedén kialakulhat az ördögi kör. Addig nyalogatja a mancsát, amíg az irritáció miatt felsérti a bőrt. A bőrbe bejutó kórokozók és szennyeződések miatt súlyosbodik a probléma, a fájdalomtól és viszketéstől ösztönösen is további nyalogatással próbál megszabadulni a kutya.

 

 

A pacsi trükk segíthet hozzászoktatni a kutyát ahhoz, hogy hagyha megérinteni, megvizsgálni a mancsát
A "pacsi" trükk segíthet hozzászoktatni a kutyát ahhoz, hogy hagyha megérinteni, megvizsgálni a mancsát
Fotó: Freepik

 

 

Az unalom megelőzése érdekében találjunk ki változatos tevékenységeket a kutya számára, melyek a mindennapos mozgás, séta mellett elméjét is megmozgatják. Ez lehet szimatmunka, keresős játék, trükktanulás – a lista szinte végtelen, próbáljunk ki minél többféle dolgot, hogy meglássuk, melyeket kedveli legjobban kutyusunk.

 

A szorongás kezelése összetett feladat, állatorvosi segítségére és kutyaviselkedési szakember együttműködésére egyaránt szükség lehet.

 

 

Összegzés

 

Ha úgy vesszük észre, hogy a kutya túlzottan nyalogatja, esetleg rágcsálja a mancsát, nézzük meg alaposan a területet. Adott esetben alkalmazzunk elsősegélyt, például vérzés enyhítésére. Jegyezzük fel, milyen tüneteket észlelünk a kutyán, változott-e a megszokott viselkedése, és látogassunk el az állatorvoshoz. A kiváltó okok ismeretében előírt kezelést pontosan tartsuk be! Vigyázzunk kutyánk egészségére!

 


 

Ajánló: 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez

 


 

Forrás: kutyabarathelyek.hu, wideopenspaces.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom Komoly sérülések, betegségek forrása lehet a túl hosszú kutyakarom
Ha kutyánk nem koptatja megfelelően karmait, túlságosan hosszúra nőhetnek, ez pedig fájdalmas sérülésekhez, és idővel ízületi problémákhoz vezethet. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megelőzésre!

Kínzó viszketés? Miért vakarózik állandóan a kutyám? Kínzó viszketés? Miért vakarózik állandóan a kutyám?
Nem jó érzés látni, amikor imádott kutyusunk szenved. Folyton viszket valamije, alig tud pihenni, türelmetlenné válik, nem tud figyelni... Szóval vacakul érzi magát. De mitől?

Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz? Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz?
A rövid válasz annyi lenne, "hogy megtörölje" vagy "mert viszket”. Szerencsés esetben hamar enyhül a probléma, de nem feltétlen garantált a megoldás. Mit tegyünk, ha kutyánkat szánkázni látjuk, és hogyan segítsünk neki?

Mit tegyek, ha száraz a kutyám bőre? Mit tegyek, ha száraz a kutyám bőre?
Bár idős kutyusoknál gyakoribb, évszaktól függetlenül szinte bármely életkorban felléphet a bőrszárazság. Mi okozhatja, és hogyan segíthetünk kedvencünknek?

Szénanátha kutyáknál - Tünetek és teendők Szénanátha kutyáknál - Tünetek és teendők
Az emberekhez hasonlóan a kutyák is szenvedhetnek a szénanátha kellemetlen tüneteitől, bár esetükben elsősorban a bőr érintett. Mit érdemes tudni az állapotról és hogyan segíthetünk kutyánknak?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Rehabportál JULIUS-K9 Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ehet a kutya almát? Hírek - Címlapon
Ehet a kutya almát?
Már több mint 100 ezer gyermek és félezer pedagógus állt az állatvédelem mellé egy hónappal az indulás előtt Hírek - Címlapon
Már több mint 100 ezer gyermek és félezer pedagógus állt az állatvédelem mellé egy hónappal az indulás előtt