A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Megúszhatja felfüggesztettel a balotaszállási állatkínzó

2020. június 19., 12:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




2 év felfüggesztett börtönre ítélték a balotaszállási asszonyt, aki tavaly nyáron autója után kötve vonszolta kutyáját. Az ítélet még nem jogerős.



 

“Ilyen formában nem érzem magam bűnösnek.” - mondta az előkészítő ülésén H.B. vádlott, akinek lelkén Marci kutya halála szárad. 

Az asszony 2019 augusztusában büntette meg kutyáját azzal, hogy autója után kötve vonszolta haza - a kutya egy vihartól rettent meg és szökött el. A hazaút mérhetetlen szenvedést hozott a komondornak: egy ideig még próbálhatta tartani a tempót az autóval, ám elesett, tulajdonosa azonban mit sem törődve ezzel, nyomta tovább a gázt, maga után vonszolva a még magánál lévő kutyát.    

 

 

“Ilyen formában nem érzem magam bűnösnek.”

 

 

A kutya életébe került a vonszolás. Félelem, fájdalom, sokkos állapot... ez jutott Marcinak utolsó perceire. 

10 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés a bíróság még nem jogerős ítélete, mely ellen mindkét fél fellebbezett. Az ügyész súlyosbítást kért, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentést, másodlagosan enyhítést. 

 

 

 

Az alábbiakban olvasható a Szegedi Törvényszék közleménye, változtatás nélkül: 

 

 

A Csongrádi Járásbíróság bűnösnek mondta ki H. B. vádlottat állatkínzás bűntettében, ezért 10 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte. A szabadságvesztést végrehajtásának elrendelése esetén börtönben kell végrehajtani.

 

A nem jogerős ítélet tényállásának lényege szerint a vádlott nagy testű, komondor jellegű kutyája 2019. augusztus 3. napján – a vihartól való félelmében – megszökött a balotaszállási tanyáról.

 

A vádlott – mivel a kutya nem ment haza – 2019. augusztus 5. napján 5 óra 30 perc körüli időben elindult megkeresni, majd 6 óra 15 perckor meg is találta a kutyát egy másik balotaszállási tanyán. A vádlott az állat nyakörvére egy kb. 120 cm hosszúságú bálamadzagot kötött, melynek másik végét gépkocsija vonóhorogjához rögzítette, majd a járművet vezetve és azzal a kutyát vontatva elindult tanyája felé.

 

A vádlott által tanúsított azon bánásmód, hogy mintegy 2,7 km-en keresztül a gépkocsi után kötve – 20-30 km/h sebességgel – húzta a kutyáját, alkalmas volt arra, hogy az állat pusztulását okozza.

 

Az állat pusztulását a gépjárműhöz való rögzítés és vontatás okozta súlyos sokkos állapot, a vérkeringés összeomlása, következményes tüdőödéma és szívmegállás okozta. A vádlott az állatnak különös szenvedést is okozott, tekintettel arra, hogy az állat megőrizte ép tudatát a halál bekövetkezéséig, miközben a vontatás során mentális és fizikai teljesítőképességét megerőltették, a vonszolás következtében keletkező sérülései pedig fájdalmat okoztak neki.

 

A bíróság ítéletével szemben az ügyész súlyosítás érdekében, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.

 

Szeged, 2020. év június hó 18. napján

 

 


 

Korábbi írásaink a Balotaszálláson történt esetről:

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham? Kutyáknál is jelentkezhet pánikroham?
Egy kellemetlen, ijesztő élmény bizonyos emberek, tárgyak, állatok vagy helyzetek kapcsán szorongást válthat ki a kutyában. De mikor lép át a szorongás pánikba? Mit kell tudnunk az állapotról?

Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben Biztonságban az autóban – 6 tipp, hogy kutyád is jól érezze magát kocsikázás közben
A megfelelő felszerelés birtokában kedvencünk is biztonságban utazhat velünk.

Kutyával autóban, biztonságban Kutyával autóban, biztonságban
Egyre népszerűbbek a kutyás utazások, egy nemrégiben készült felmérés szerint a gazdik 80 százaléka viszi a kutyáját autóval, jellemzően inkább rövid utakra. Nagy kérdés azonban, hogy milyen biztonságos szállítási megoldást érdemes ilyenkor választani.

Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők
A színtelen, szagtalan gáz belélegzése életveszélyes állapotot idézhet elő nemcsak nálunk, de kedvenceinknél is. De azt vajon tudjuk-e, milyen berendezési és használati tárgyakból, milyen helyzetekből adódhat probléma? Mire figyeljünk, és hogyan segítsünk kutyánknak mérgezés esetén?

Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés! Szeptemberben az erdőben – kezdődik a szarvasbőgés!
Augusztus végétől október közepéig tart a szarvasbőgés. Kutyáink és saját biztonságunk érdekében erdei kirándulásaink alkalmával és az autóutakon is figyeljünk fokozottabban!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ritka rendellenesség miatt örökre kölyök marad ez a kutya Hírek - Címlapon
Ritka rendellenesség miatt örökre kölyök marad ez a kutya
Nem csak a világ legmagasabb kutyája ez a dog, de immár ő a legöregebb is Hírek - Címlapon
Nem csak a világ legmagasabb kutyája ez a dog, de immár ő a legöregebb is