A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Súlyosbították Fülöp kutya kínzóinak ítéletét

2018. április 06., 14:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




A bíróság az ügy másodfokú tárgyalásán súlyosbította a korábban született ítéletet. A tárgyalásra április első péntekén került sor.



Szinte napra pontosan egy éve találtak rá a borzalmas körülmények között tartott kutyára, aki azóta az állatok védelméért való összefogás jelképévé vált. A súlyosan sérült kutya a Fülöp nevet kapta: megmentői és az állatorvosok mindent megtettek a gyógyulásáért, ám sajnos ez sem volt elég. A kezdeti javulás után Fülöp szervezete feladta a harcot.

 

Fülöp “gazdáinak” tárgyalása 2017 szeptemberében kezdődött, ám ekkor ügyükben döntés még nem született. Az elsőfokú ítéletre novemberig várni kellett: ekkor 4-4 hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélték B. Attilát és M. Ágnest. A fellebbezések után 2018. április 6-án került sor a másodfokú tárgyalásra. A korábbi tárgyalásokon tett vallomásokkal ellentétben ezúttal az elsőrendű vádlott elismerte, hogy ő kötötte a kutya nyakára a szoros zsinórt. A kutya tulajdonosainak súlyos hanyagsága, nemtörődömsége az eb életébe került, ráadásul hosszú heteken, hónapokon át szenvedett, így a bíróság nem csökkentette a kirótt büntetést, hanem súlyosbította 8-8 hónap letöltendő börtönbüntetésre - annak ellenére,  hogy a vádlottak büntetlen előéletűek.

 

Fülöp gyógyul - Tavaly ilyenkor még volt remény, hogy sikerül megmenteni
Fülöp gyógyul - Tavaly ilyenkor még volt remény, hogy sikerül megmenteni

 

Az alábbiakban a Nyíregyházi Törvényszék közleménye olvasható a tárgyalásról és az ítéletről:

 

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa 2018. április 6-án 8-8 hónap börtönbüntetésre súlyosbította a B. A. és társa vádlottakkal szemben állatkínzás bűntette miatt elsőfokon kiszabott 4-4 hónap fogházbüntetést. Az elsőfokú ítéletet egyebekben helybenhagyta a másodfokú bíróság.

 

A megállapított tényállás szerint a vádlottak súlyosan megsértették az állattartásra vonatkozó rendelkezéseket. A másodfokú eljárásban április 6-ára kitűzött nyilvános ülésen a vádlottak nem voltak jelen, védőjük képviselte őket. I. rendű vádlott írásban nyújtotta be beismerő vallomását a másodfokú bíróság részére. Az elsőfokú eljárás során tett vallomásával ellentétben elismerte, hogy a tulajdonukban lévő német juhász keverék fajtájú kölyökkutya nyakára ő kötötte a szoros zsinórt. Az állat növekedése során a zsinór olyan szorossá vált, hogy a nyakmozgató izmokat a nyak mindkét oldalán teljesen elvágta. A vádlottak a kutya élelmezéséről és itatásáról sem gondoskodtak megfelelően, az állat súlyosan lesoványodott állapotba került. Az általuk alkalmazott bánásmód a kutya különösen nagyfokú szenvedését okozta, mely következtében az állat – a gondos állatorvosi ellátás ellenére – elpusztult.

 

A másodfokú bíróság álláspontja szerint az elsőfokú bíróság az elbíráláshoz szükséges bizonyítékokat maradéktalanul beszerezte, az általa megállapított tényállás megalapozott. A vádlottak egyrészt aktív magatartásukkal, másrészt mulasztásukkal olyan magatartást fejtettek ki, ami az állat elhullásához vezetett, ebben felelősségük egyértelműen megállapítható.

 

A törvényszék megállapította, hogy a vádlottak kirívó, kegyetlen, hosszabb időn át kifejtett elkövetési magatartása – amely miatt a bűncselekmény tárgyi súlya az átlagos szintet jóval meghaladja – kizárja minden más büntetési nem alkalmazását, és azt is, hogy a szabadságvesztés végrehajtása próbaidőre felfüggesztésre kerüljön.

 

Az ítélet jogerős.

 

***

 

 

Fülöp történetéről bővebben az alábbi írásainkban olvasható:

 

Témába vág

Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit Próbára bocsátotta a bíróság az állatkínzással vádolt férfit
A Tapolcai Járásbíróság – nem jogerősen – egy év hat hónapra próbára bocsátotta azt a 63 éves férfit, akivel szemben állatkínzás vétsége miatt folyik büntetőeljárás. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Végrehajtandó börtönt kapott két huszonéves állatkínzó Végrehajtandó börtönt kapott két huszonéves állatkínzó
Még csak első fokon, de végrehajtandó börtönre ítélte a Jászberényi Járásbíróság, azt a két fiatal férfit, akik halálra verték haragosuk kiskutyáját.

Vádat emeltek a férfi ellen, aki olyan súlyosan bántalmazta kutyáját, hogy az belehalt Vádat emeltek a férfi ellen, aki olyan súlyosan bántalmazta kutyáját, hogy az belehalt
Kiszökött a kutya, ezért büntetésül addig verte a gazdája, míg az belehalt a sérüléseibe. A Pécsi Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt vádat emelt.

Börtönbe megy a kölyökkutyát földhöz vágó ózdi férfi állatkínzás vétségéért Börtönbe megy a kölyökkutyát földhöz vágó ózdi férfi állatkínzás vétségéért
Szándékosan vágott földhöz egy kölyök kutyát az a férfi, akit az Ózdi Járási Ügyészség állított bíróság elé.

Kegyetlen büntetés – vascsővel verték agyon kutyájukat, mert ugatott Kegyetlen büntetés – vascsővel verték agyon kutyájukat, mert ugatott
A kutya bűne mindössze annyi volt, hogy ugatott – a kutya gazdái vacsővel estek neki büntetésül. A szomszédok értesítették az állatvédőket, ők pedig rendőrséget, akik azonnal a helyszínre is siettek. A kutya olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már csak az altatás segíthetett rajta.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH MTI Irodakutya.com Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Vaddisznó támadt egy kutyára Debrecenben Hírek - Címlapon
Vaddisznó támadt egy kutyára Debrecenben
The Present - megható rövidfilm egy végtelen barátság kezdetéről Hírek - Címlapon
The Present - megható rövidfilm egy végtelen barátság kezdetéről