A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Csuklik a kutyám – mit tegyek?

2024. január 16., 15:45


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Hukk, hukk… Van valami eredendően bájos abban, mikor kedvencünk csuklani kezd. Mivel magyarázhatjuk a jelenséget, és kell-e aggódnunk miatta?



A rekeszizom és a csuklás

 

Hosszú időn át a tudomány számára is rejtély volt, mi okozza a csuklást, miért fordul elő egyeseknél gyakrabban, míg mások sohasem tapasztalják meg. Ma már tudjuk, hogy két agyideg felelős érte: a nyelőcső mellett futó, a gyomor falát is behálózó bolygóideg és a nyelv-garati ideg. Amikor e két ideg egyidejűleg ingerületbe jön, a rekeszizom idegére hatva görcsös összehúzódást váltanak ki. Ennek eredményeként jön létre a csuklás. 

 

A rekeszizom a mellkas és az alhas között található, kupola-formájú izomréteg. A légzés elsődleges izma: belégzésnél összehúzódik és lefelé mozdul, több teret engedve a mellkasban kitáguló tüdőknek, kilégzésnél pedig ellazul és felfelé mozdul a mellkasüregben. Normális esetben a rekeszizom mozgása egyenletes, szabályos és finom, a csuklás hirtelen összerándulásakor alakul ki.

 

 

A csuklás lehetséges okai

 

A csuklás életünk folyamán bármikor felbukkanhat, de bizonyos tényezők elősegíthetik kialakulását. A rekeszizom görcsös összehúzódása önkéntelen folyamat, mozgásai a hangszálak közötti hangrés ritmikus összezáródását okozzák. Ez átmenetileg akadályt képez a levegő beáramlásának útjában, ilyenkor adjuk ki a jellegzetes „hikk” vagy „hukk” hangot. A görcsöket okozhatja bizonyos idegek irritációja, embereknél leggyakrabban akkor jelentkezik, amikor a gyomor megtelik és nyomást fejt ki a rekeszizomra, összehúzódásra késztetve azt. Egy kiadós étkezést követően jelentős mértékben kitágulhat a gyomor, de a puffadás mellett a csípős, nehéz ételek, szénsavas és alkoholos italok irritáló anyagainak lenyelése, továbbá hirtelen hőmérsékletváltozás, érzelmi hatás (izgalom, stressz, nevetés) is okozhatja.

 

 

Csuklás kutyáknál - kölyökkorban gyakrabban megfigyelhető
Csuklás kutyáknál - kölyökkorban gyakrabban megfigyelhető
Fotó: Unsplash - Graham Holtshausen

 

 

Bár a kutyák nem fogyasztanak alkoholt és szerencsés esetben csípős, fűszeres ételeket sem, kíváncsiságukból fakadóan hajlamosak lehetnek olyan dolgok lenyelésére, amelyeket jobb lenne az asztalon vagy a földön hagyni… Az irritáló ételek mellett ide sorolható még:

  • az eledel és az ivóvíz túl gyors, vehemens elfogyasztása
  • izgatott, stresszes állapot
  • a levegőben áramló irritáló részecskék (pl. pollen, dohányfüst) belélegzése
  • érzékenységet kiváltó étel, folyadék vagy bármilyen tárgy lenyelése
  • energikus játék
  • túlzott ugatás
  • gyors lihegés (hiperventillációs roham, hőguta)

Kölyökkutyáknál gyakrabban megfigyelhető, hiszen esetükben szervezetük folyamatos fejlődése, növekedése és a hirtelen energiakitöréseik, nagy hancúrozás együttesen elősegítheti a csuklást. Habzsolás és a túl gyors lefetyelés, netán a víz harapdálása közben a szokásosnál nagyobb mennyiségű levegő rekedhet benn a gyomorban. 

 

A dinamikus játék, birkózás, szaladgálás, ugrálás is hozzájárulhat a csuklás kialakulásához, csak úgy, mint a fokozott aktivitás, izgalom, hőség esetén jelentkező túlzott lihegés. Pollenallergia, vegyszerek illóanyagainak megszimatolása és a dohányfüstből (legyen az hagyományos vagy e-cigaretta) származó irritáló anyagok belélegzése, nyálkahártyán történő megtapadása is kellemetlen érzetet okoz, alkalmanként csukláshoz vezethet.

 

 

Csuklik a kutyám – vagy mégsem?

 

Mind ismerjük, akár saját bőrünkön is tapasztaltuk, mi történik csukláskor. Kutyáknál azonban könnyen összetéveszthető más állapotokra utaló jelenségekkel. Az elsőre ijesztőnek tűnő „fordított tüsszentés” például a levegő – orron át történő – erőteljes beszívása, majd prüszkölés kíséretében történő kilökésekor jelentkezik. Elsőre ijesztőnek tűnhet, ám nem keverendő össze a csuklással. Az öklendezés, mellkas összehúzódásával járó rohamok pedig komolyabb problémát is jelezhetnek.

 

 

 

 

 

Súlyossá is válhat a csuklás?

 

A csuklás általában magától elmúlik néhány percen belül, ám ha félórán át vagy még azon túl is eltart, esetleg rendszeresen visszatér, gyakoribbá válik, jegyezzük fel a tüneteket. Ha a csuklás alábbi tünetekkel párosul, mindenképpen látogassunk el állatorvosunkhoz:

A kutya légzésének hirtelen megváltozása, köhögés, tüsszögés, nehézlégzés akár légzőszervi probléma (pl. tüdőgyulladás, asztma) jele is lehet. További állapotok esetén is előfordulhat gyakori vagy tartós csuklás: emésztőrendszeri betegség (pl. reflux), szív-érrendszeri betegség (pl. szívburokgyulladás), parazitafertőzés (szívférgesség, tüdőférgesség, nyelőcsőférgesség), a rekeszizom-környékén elhelyezkedő belső szerveket, valamint az idegrendszert érintő fertőzéses, gyulladásos vagy daganatos megbetegedés. Ne habozzunk kivizsgáltatni!

 

 

Hogyan szüntessük meg a csuklást?

 

Egyáltalán: szükséges-e közbelépni, ha a kutyánk csuklik? Kedvencünk viselkedésének alapos ismerőiként rajtunk áll, mit kezdünk a helyzettel. Míg esetünkben rendkívül kellemetlen tud lenni, ha a csuklás váratlan helyzetekben ránk tör, például közönség előtt tartott beszédünk közben vagy a csendes nézőtér soraiban ülve, addig kutyáink önérzetét nem feltétlen sérti, hogy „mit gondol” róluk a környezetük, ha csuklani kezdenek. Persze furcsának találhatják a szokatlan jelenséget, meglepetésükben leülhetnek vagy lefekhetnek a padlóra, fekhelyükre a csuklás elmúltáig, hogy aztán újult erővel folytassák az addigi tevékenységüket vagy édes álomba szenderüljenek. 

 

 

Csuklás kutyáknál - az eledel habzsolása közben lenyelt levegő is okozhatja
Csuklás kutyáknál - az eledel habzsolása közben lenyelt levegő is okozhatja
Fotó: adobestock

 

 

Mit ne tegyünk?

 

Mind hallottunk már a csuklás megszüntetését elősegítő népi gyógymódokról: víz lassú kortyolása, nyelv kiöltése/kihúzása, levegő visszatartása, édesség, pl. egy evőkanálnyi cukor elfogyasztása, de talán a legismertebb az „ijesszünk rá” technika. Nos, csukló kutyánk esetében, főleg, ha kölyök, idős, demens vagy érzékenyebb lelkű, a szándékos megijesztés nem a legjobb ötlet, mert bizalmatlansághoz, idővel félelemhez és viselkedési problémák kialakulásához is vezethet. Ha a kanapén heverészik vagy a lépcső tetejénél áll, ijedtében le is eshet, csúszós felületen állva pedig a hirtelen támadt menekülési kedvében meg is sérülhet.

 

Édesség bevetése kimerülhet abban, ha hagyjuk, hogy egy teáskanálról lenyaljon pár csepp mézet. A kristálycukrot, a cukorhelyettesítőket és folyékony édesítőszereket mellőzzük – érzékenységet, hasnyálmirigy-problémát, hasmenést válthatnak ki, a Xylitol pedig egyenesen mérgező a kutyák számára!

 

 

Mit tehetünk?

 

Nehezen tudnánk elmagyarázni kedvencünknek, hogy tartsa vissza a levegőt pár másodpercre, és nem tanácsos orrát-száját sem befogni ennek elősegítése érdekében. Megijedhet és küzdeni kezdhet ellene, mellyel csak fokozzuk az általa érzett stresszt. Ahhoz, hogy légzése újra szabályos és egyenletes legyen, biztosítsunk számára nyugodt helyet, pihentessük. Megpróbálhatunk pár korty vizet itatni vele, de ha ellenáll, ne erőltessük. Rágást igénylő táplálék adását inkább kerüljük, mert csuklás közben félrenyelheti, és így könnyedén meglehet a baj.

 

Segíthet, ha gyengéden simogatjuk, és megnyugtató, halk hangon beszélünk hozzá. A mellkas finom dörzsölése is beválhat, ha pedig a hátára gördül, megmasszírozhatjuk a pocakját elősegítve ezáltal a rekeszizom ellazulását. Bármely módszer, amely jótékonyan hozzájárul a figyelemeltereléshez, szintén segíthet. Ez lehet egy kis testmozgás, laza séta (akárcsak ki a házból a kertbe), mely stimulálja a kutyát, megváltoztatja légzésének ritmusát, a normális szint elérésének érdekében.

 

 

Csuklás kutyáknál - a pihenés, a nyugodt környezet és a figyelemelterelés is segíthet megszüntetni
Csuklás kutyáknál - a pihenés, a nyugodt környezet és a figyelemelterelés is segíthet megszüntetni
Fotó: Twitter

 

 

Ha a csuklás rendszerint evés közben mutatkozik, próbálkozhatunk azzal, hogy több kisebb adagra osztjuk el a napi eledel mennyiségét. Nagyobb termetű kutyáknál segíthet, ha kissé megemelve tartjuk előtte az etetőtálat, hogy ne kelljen túl mélyre hajolnia. Ha a habzsolás fordított tüsszentésbe csap át vagy heves csuklásba kezd, kis időre elvehetjük előle az etetőtálját, míg megnyugszik, teste ellazul. Bevethetünk evéslassító tálat is a habzsolás ellen.

 

Ha szárazeledelt fogyaszt, önthetünk rá vizet, hogy könnyebben „csússzon”. Ismerős, amikor száraz ropogtatnivalót, süteményt eszünk, és letapad a torkunkon? Kedvenceinkkel is megeshet, ezzel az egyszerű technikával viszont megelőzhetjük a csuklást, és abban is biztosak lehetünk, hogy elegendő vizet iszik. A magasabb gabonatartalmú eledel is okozhat csuklást, ezért érdemes alaposan utánajárni, mivel tápláljuk kutyánkat; kérjük ki állatorvosunk és kisállatdietetikus véleményét.  

 

 

Összegzés

 

A csuklás általában ártalmatlan jelenség, rövid időn belül magától is elmúlik. Az esetek javarészében inkább tüneményes és mulattató, mintsem aggasztó, ám ha kutyánkat láthatóan zavarja, stresszeli, kipróbálhatjuk a csuklás-megszüntető technikákat. Ha hosszabb időn át fennáll, más tünetekkel párosul, vagy rendszeresen visszatér, érdemes kivizsgáltatni. Soha ne adjunk kutyánknak humán gyógyszereket és gyógyászati készítményeket előzetes állatorvosi konzultáció nélkül!

 

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

Forrás: petmd.com, thelabradorsite.com
Indexkép forrás: Pinterest
Cikk első megjelenése: 2019. július 19.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutya arckifejezései III. - Szájtartás és mimika A kutya arckifejezései III. - Szájtartás és mimika
Finom, mégis tiszta, jól észrevehető jelek közvetítik a kutya hangulatát és szándékait felénk és fajtársai felé is. Mi mindent olvashatunk le ajkainak állásából, arcjátéknak változásaiból?

Orrvérzés kutyáknál - mire utalhat és mit tegyünk? Orrvérzés kutyáknál - mire utalhat és mit tegyünk?
Rendkívül ijesztő látvány, ha kutyánk orra vérezni kezd. Hogyan segíthetünk rajta, és mikor forduljunk állatorvoshoz?

A kennelköhögés a kölyökkutyákat sem kíméli, óvjuk őket a bajtól! A kennelköhögés a kölyökkutyákat sem kíméli, óvjuk őket a bajtól!
Hűvősebb napokon kedvenceink is megfázhatnak, a kennelköhögés pedig különösen megterhelheti a fiatal ebek, főleg a kölykök szervezetét. Mire figyeljünk, és hogyan segítsük gyógyulásukat?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Elvesztett barátaira emlékezett a kutya, ahogy átsétált a valódi Szivárványhídon Hírek - Címlapon
Elvesztett barátaira emlékezett a kutya, ahogy átsétált a valódi Szivárványhídon
Életében először kapott saját játékot a mentett kutya – Boldogsága elragadó! Hírek - Címlapon
Életében először kapott saját játékot a mentett kutya – Boldogsága elragadó!