A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

5 tünet, ami komoly bajt is jelezhet a kutyánál

2021. november 11., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség
Erőteljesen liheg vagy nyálzik? Folyton szomjas és vizet kér? Másként kezd el viselkedni? Talán még a szaga is megváltozik... Mi mindenre utalhat, ha szokatlan tüneteket tapasztalunk kedvencünknél?Kedvencünk nem tudja szavakkal elmondani, ha rosszul érzi magát. Nekünk kell olvasnunk a jelekből, hogy mielőbb segíthessünk rajta, ha valami nincs rendben. Mi mindenre utalhat, ha alábbi tüneteket vesszük észre?

 

1. Erőteljes lihegés, zihálás

 

A lihegés a kutyalét természetes velejárója. Hevesebbé válhat aktivitás közben, például, ha labdázunk kedvencünkkel vagy barátaival szaladgál a parkban. Meleg időjárás esetén is szaporább lihegést tapasztalhatunk nála, ha több időt töltött kint a kertben, szabadban. Aggodalomra adhat okot azonban az, ha a kutya lihegése nem csillapodik, egyre nehezebben veszi a levegőt, mélyebbeket lélegez, hogy szervezete több oxigénhez juthasson. A különbség szembetűnő, a kutya zihál, kapkodhat is a levegőért, mozgása bizonytalanná válhat (remeg, reszket), inkább lefekszik. Ez túlmutat az izgatottság, játék, testmozgás vagy a hűtőfunkció miatt fokozodó lihegésen.

 

Az erős lihegés utalhat arra, hogy a kutyának fájdalma van, fertőzéses betegség (hörghurut, tüdőgyulladás, kennelköhögés) támadta meg, de az okok között szerepelhet mérgezés, szívelégtelenség, Cushing-kór, daganat a légutakban, tüdőben, továbbá kistestű kutyákra jellemzőbb légcsőösszesés, a nyári hőségben pedig a hőguta veszélye is fennáll.

Lihegés és remegés kutyáknál - a két tünet megjelenhet önmagában, de együttesen is
Lihegés és remegés kutyáknál - a két tünet megjelenhet önmagában, de együttesen is
Fotó: wagwalking.com

 

2. Fokozott nyáladzás

 

Némely fajtánál és keverékeiknél a normális mennyiségű nyál azért tűnhet túl soknak, mert szájuk fizikai kialakítása miatt nehezen tartja bent a nyálat. Az óriásfajták (német dog, bernáthegyi, masztiffok, stb.) esetében például az ajkak körüli lazább bőrnek köszönhető a fokozottnak tűnő nyáladzás. Csoroghat a kutya nyála vacsoraidőben, egy finom nasi láttán, és persze érdekes szagok, illatok miatt is. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a fokozott nyáltermelés hátterében betegség is állhat: fertőzés, a fogakat és/vagy szájüreget érintő problémák, égés, hányinger (pl. utazási betegségnél), hőguta, emésztőrendszeri gondok, mérgezés, idegentest, idegrendszeri probléma, tumorok, rák. Kivizsgálást igényel!

Utazási betegség, hányinger, nyáladzás léphet fel, ha a kutya nehezen bírja az autózást
Utazási betegség, hányinger, nyáladzás léphet fel, ha a kutya nehezen bírja az autózást 
Fotó: Flickr

 

3. A kutya folyton szomjas, túl sokat iszik

 

Mind tapasztalhattuk már, ahogy kedvencünk melegebb napokon vagy kiadós testmozgás (séta, játék, sport, stb.) után ráveti magát az itatótáljára és jó nagyokat lefetyel belőle. Talán még le is heveredik elé, és közben vigyorogva néz ránk „Ejj, de jól esik ez a sok víz!” Ám, ha azt vesszük észre, hogy különösebb indok nélkül egyre sűrűbben iszik, látogassunk el az állatorvoshoz vele. A folytonos szomjúságérzet és fokozott vízfogyasztás hátterében többminden állhat: fertőzés, gyulladás a szervezetben, vesebetegség, cukorbetegség, a vízháztartás működését érintő diabetes insipidus, különféle anyagcsere-betegségek, Cushing-kór, ivaros szukáknál a gennyes méhgyulladásBizonyos gyógyszerek hatására is többet ihat a kutya, valamint az erős lihegés kapcsán is megjelenhet, hiszen pótolni kell az elpárologtatott nedvességet.

 

Létezik olyan formája is, amikor betegséghez nem köthető, inkább pszichés eredetű a gyakori vízivás. Talán hallhattuk már a „stresszivó” jelzőt, amikor a kutya valamilyen felfokozott érzelmi állapotban (izgatottság, szorongás, stressz, stb.) vesz magához több vizet.

 

Bármi is legyen a gond, akár egészségügyi, akár viselkedésbeli, mielőbb járjunk utána, hogy segíthessünk kedvencünknek!

Érdemes odafigyelni arra, mikor és mennyit vizet iszik a kutya a nap folyamán
Érdemes odafigyelni arra, mikor és mennyit vizet iszik a kutya a nap folyamán
Fotó: thesprucepets.com

 

4. Megváltozik a kutya viselkedése

 

„Mostanában olyan furcsa…” – ha kutyánkat elnézve megfordult már a fejünkben e gondolat, jegyezzük fel, milyen tüneteket, változásokat észlelünk rajta. Szeszélyessé vált? Hangulata ingadozik? Hiperaktív? Újra és újra, szinte már megszállottan bizonyos cselekvésekbe bonyolódik (például farokkergetés, szüntelen ugatás, mancsnyalás, vakarózás)? Elkezdett félni bizonyos dolgoktól, tárgyaktól, állatoktól, emberektől? Szorong? Túlságosan megadóvá vált? Vagy éppen levert, mintha depressziótól szenvedne? Nem érdeklik játékai, elbújik, nehezen találja a helyét, nem figyel fel a környezetében zajló történésekre, nem reagál neve hallatán, talán még az étvágya is elment?

 

Mindezek utalhatnak arra, hogy valami nagyon nincs rendben. Erős fájdalom és stressz hatására is reagálhat a kutya oly módon, ahogyan ezelőtt sohasem tette. A hirtelen fellépő agresszió ugyanúgy összefügghet fájdalommal, betegséggel, mint az apátia. Hátterében állhat hormonális eltérés, így pajzsmirigy-alulműködés, ízületi gyulladás, allergia, rovarcsípés, szívbetegség, hasnyálmirigy-gyulladás, paraziták, rák és bármilyen fájdalmas sérülés. Egyetlen letört karom is borzasztóan fájhat, és egy aprócska toklász is óriási kínokat okozhat, ha belefúródik a kutya füljáratába. Csakhogy nem tudja nekünk elmondani, mi a baj, ezért ha kedvencünk a megszokottól eltérően kezd el viselkedni, mielőbb látogassunk el állatorvosunkhoz, hogy megtaláljuk, miért teszi!

 

Figyeljünk oda, ha a kutya viselkedése hirtelen megváltozik, eltér a megszokottól
Figyeljünk oda, ha a kutya viselkedése hirtelen megváltozik, eltér a megszokottól
Fotó: Pinterest

 

5. Megváltozik a kutya szaga

 

Egy egészséges, ápolt szőrzetű kutyánál legfeljebb akkor tapasztalhatunk furcsa szagokat, ha olyasmit evett, amit nem kellett volna, vagy belehempergett valamibe (pl. kakiba), amibe nem kellett volna. Nem szabad letudni annyival, hogy a korral jár, romlanak a fogai, majd elmúlik, hiszen ennél árnyaltabb is lehet a probléma. Ha büdi a szája vagy a füle, bőre, feltűnően sokat vagy alattomosat pukizik, ideje utánajárni, mivel állunk szemben:

  • A kellemetlen szájszag hátterében állhat fogprobléma, szájüregi betegség, daganat, idegentest, cukorbetegség, veseelégtelenség.
  • Fülfertőzésre, a fülkagylóban rekedt idegentestre utalhat, ha furcsa szag lengi körbe a fülét, esetleg váladék is távozik belőle, kipirosodik a fül bőre, sűrűn vakarja a kutya e területet. Tartsuk tisztán a füleket borító hosszabb szőrt, fésüljük rendszeresen és szabadítsuk meg rátapadt ételmaradéktól, levelektől, tüskéktől, bogáncsoktól.
  • Ha simogatás után kezünkre is átragad a kutya szaga, elképzelhető, hogy egy alapos fürdetés mellett bőrproblémából ered a szag. A viszketés, bőrpír, hámlás, sebek utalhatnak bakteriális vagy élesztős fertőzésre, gyulladásra, gombásodásra vagy allergiára. Mutassuk meg állatorvosunknak, hogy mielőbb enyhíthetsük a kellemetlenséget!
     
  • A kutyák is tudnak pukizni, de még milyet… Ha sűrűn ereget vagy elviselhetetlen a bűz, emésztőrendszeri betegségre (hasmenés, székrekedés), élősködőkre gyanakodhatunk. Irány a doki!
Fogzás, fogváltás - kölyökkutyáknál okozhat szájszagot
Fogzás, fogváltás - kölyökkutyáknál okozhat szájszagot
Fotó:  animalheed.com

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

Forrás: phz8.petinsurance.com
Indexkép forrás: petplace.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Cukorbetegség kutyáknál – 10 jellemző tünet Cukorbetegség kutyáknál – 10 jellemző tünet
Cukorbetegség szinte bármely életkorban kialakulhat a kutyánál, de a korai felismerésnek és megfelelő kezelésnek köszönhetően szinte teljes életet élhet. Ismerjük fel a tüneteket, hogy segíthessünk neki!

Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni Séta? 10 jel, amivel a kutyád azt üzenheti, ideje kimenni
Ha esik, ha fúj, nincs mese, menni kell. Ezt pedig különféle módokon adhatja tudtunkra kedvencünk, hiszen a szükség nagy úr. Hogyan mondja el, hogy szeretne sétálni?

Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi? Kutyakönnyek - Tudnak úgy sírni kedvenceink, mint mi?
Előfordult már, hogy belenéztél kedvenced szemébe, és úgy tűnt, mintha éppen legördülne egy könnycsepp a pofiján? Azt gondolhatnánk, hogy sír, ám a jelenség hátterében az érzelmeken túl másra kell gyanakodnunk.

Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét? Vigyázat, mérgező! Avagy miért nem ehet a kutya csokoládét?
Kedvelt nassolnivalónk, a csokoládé sajnos már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat kedvencünk egészségére nézve. Mitől minősül mérgezőnek, és mit tehetünk, ha kutyánk csokoládét fogyasztott?

Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben? Miért dünnyögnek a kutyák pihenés közben?
Dünnyög, dörmög, jólesően nyög és talán még horkant is egyet-egyet… Mi pedig odáig vagyunk érte! De mit szeretne kifejezni általa?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület Mondial Assistance GesmbH Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyatréner kulisszái mögött – Az idő fogalma Hírek - Címlapon
A kutyatréner kulisszái mögött – Az idő fogalma
Kutyáknál és macskáknál is okozhat szívizomgyulladást az új koronavírus-fertőzés Hírek - Címlapon
Kutyáknál és macskáknál is okozhat szívizomgyulladást az új koronavírus-fertőzés